Şimdi Ara

Işıldak devresi yanan elemanlar... (13. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
371
Cevap
3
Favori
58.749
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Eyvallah üstad beni sakın yanlış anlamayın bu konuda lutfen.Amacim kesinlikle ukalalik yapmak değildir ki sizlere bilgimin yetersiz olduğunu her defasında belirtiyorum.Amacim bu sadece doğru bilgiye ulaşmaktır.Bu da sizin gibi paylaşımcı ve yönlendiren öğreten arkadaşlar sayesinde olacaktır.Zaten en büyük takintim bu transistör meselesi oldu.Herhangi bir BJT tipi transistör de bağlantı bacakları şekli emiter - kaynak , collector-yük dışında olabilir mi ? Datasheetlere baktığımda collector- emiter voltajı ibaresi var ornegin.Yani benim anladığım sadece Base bacağı tetikleme olarak sabit .Aslına bakarsanız bir datasheet e okumak istediğimde benim ilk baktığım kriterler
    1- maximum Base akımı
    2- Maximum emiter-collector voltajı
    3-transistör üzerinde voltaj düşümü

    Bu değerler dışında bakmam ve dikkat etmem gereken bir kriter varmı ?

    Az önce devresi yanmış olan bir isildagin ledlerini söküp breadbord üzerinden, D882 NPN tıp transistör ile anahtarlama yaptım.Datasheet üzerinden sadece yukarıda bahsettiğim kriterleri esas aldım.Ancak benim kafamda transistörün işleyişi Base bacağının tetiklenerek , emiterden collectore akım geçişi şeklinde olduğundan bu datasheette emiter-collector voltaj degerini göremedim.Tam tersi collector-emiter voltaj değeri mevcut.

    Kısacası şu transistörün çalışmasını bana bir ozetlerseniz mutlu olacağım yaw.  Işıldak devresi yanan elemanlar...  Işıldak devresi yanan elemanlar...  Işıldak devresi yanan elemanlar...  Işıldak devresi yanan elemanlar...  Işıldak devresi yanan elemanlar...  Işıldak devresi yanan elemanlar...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Emin-Firtina kullanıcısına yanıt
    Haklısınız hocam bu çorba işi maalesef benim suçum forumdaki herkesten bu konudan dolayı özür dilerim.Boşa gecirmis olduğum yılları düşündükçe sanırım stres yapıyorum.Bu konu hakkında size ozelden yazarım uygunsa.Kusura bakmayın lütfen.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Üstadım kusura bakmayın sorunuzu gözden kaçırmışım.Ufak tefek sorunlar yaşadım birkaç gün önce kafam dağıldı.Şimdi ilk etapta benim uygulamaya koymak istediğim, size önceki mesajlarimda resimlerini ve linkini göndermiş olduğum goldsilver marka olan 90 LED'li ışıldak devresi.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • KORMAK K kullanıcısına yanıt
    ...ve trafosuz olan sanırım. Yani kondansatörlü doğru mu?

    Bana devre kartını müsaitseniz foto atabilir misiniz? Kapasitörlüyse değerini de yazın ne yazıyor?
  • Evet trafosuz olanlardan.Bu ışıldak lardan yanılmıyorsam 6 adet almıştık.Teker teker patlamaya başladılar.Su anda elimde 2 adet arızalı mevcut. Bu arada bu ışıldak şebekeye bağlı iken yanıyor😁.Devre ve ışıldak fotoğraflarini gönderiyorum.Vaktinizi alıyorum üstadım.🤗  Işıldak devresi yanan elemanlar...  Işıldak devresi yanan elemanlar...  Işıldak devresi yanan elemanlar...  Işıldak devresi yanan elemanlar...  Işıldak devresi yanan elemanlar...  Işıldak devresi yanan elemanlar...  Işıldak devresi yanan elemanlar...  Işıldak devresi yanan elemanlar...  Işıldak devresi yanan elemanlar...  Işıldak devresi yanan elemanlar...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Bu arada bataryalar üzerinde hiçbir değer yazmıyor.Toplamda 6 adet batarya olduğuna göre yaklaşık 1,2 volt diye tahmin ediyorum. çünkü etiket üzerinde çıkış gücü 7,2 w ve kapasite oranı 6 amper diye yazıyor.Yanlis bir hesaplama yapiyorsam düzeltin üstadım.Sadece kafama takılan durum bataryalar birbirine paralel bağlı .Bu durumda 1,2 volt değerinde 6000 mah akım değerine sahip oluyor.Dogru mudur ? Bu durumda da ledlerin birbirine bağlantısı 3 adet seri olacak şekilde 30 sıra 3 adet seri LED birbiri arasında paralel bağlı oluyor. Her bir 3 seri LED bağlantısı 1,2 volt ile besleniyor.Sacmalamista olabilirim.🤗

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • KORMAK K kullanıcısına yanıt
    3,3uF OOOHAAAA!

    Yanmasın da ne yapsın be abim... 220'yi direk vereydi de olurdu yani.

    Abicim o bataryaların her biri 4Volt-1Ah. Yani 1000miliAmper-saat. 6tane kullanarak aklınca 6Amper-saat'e denk getirmiş ama, o bataryalardan ben birkaç sene evvel bir elektronik marketten almıştım. 1 yıllıktır onun ömrü o da kullanmazsan

    Şimdi şöyle yapıcaz abi:

    O kondansatör baya john benjamin toşak'lı kondansatör. John benjamin toşak eski bir kaleciydi hatırlarsın. Sen ne demek istediğimi anladın.

    Salak herifler aynen tahmin ettiğim gibi direk akım hesabı yapmışlar, ulan demişler bu aküleri doldurmak için ne yapmak lazım? haaaa 6Amper-saatin onda biri 600 miliamper. 600miliamper akım vermek lazım. Nası vericez bu 600miliamleri? gomacan bi gapasitör bağlayalım, versiiin?

    Lan mal! tamam o kadar amper veriyorsun da, gerilimi hiç hesaba katmıyorsun. Eğer teknoloji senin gibiler tarafından tasarlanıyorsa yandık ki ne yandık. Olmaz olsun böyle elektronikçi. Ulan 220Volt-450miliamper ile televizyon çalışıyor televizyon! Tüplü televizyonu çalıştırır o kapasitör.

    Şimdi ben sana şöyle açıklıcam durumu. Şimdi sen oturdun, ya dedin, ben bu tasarruflu ampulu neden bakkaldan alıyorum, bende yaparım? dedin ve de biraz led ile bir iki malzeme tedarik ettin, yapıcaksın. Elektronikçilerin çoğunluğu şu aynı hataya mallamasına düşüyor: Led kaç amper akımla yanması lazım? diyor. Üzerine 350mA yazıyor LEDlerin. Daha sonra da 350mAya göre hesap yapıp veriyor 220'yi. Ledler parlıyor bu da seviniyor aha yaptım diye. Halbu ki o 350mA değerinin 3V gerilim için geçerli olduğunu hesaplamıyor. Kısa süre sonra LEDlerin ömrü bitiyor. bu da zannediyor ki elde yapılan bu kadar olur, veya trafosuz adaptör ile bu kadar olur. Halbuki akım ihtiyacını aşağı çekebilseydi mal, hiçbirşey olmayacak, o LEDler ömür boyu yanabilecekti...

    Bu işlerde eğer gerilimi arttırıyorsan, akımı da düşüreceksin abicim kural budur.

    Şimdi senin ışıldaktaki aküler zaten dantirikasyon kıytırısyon. Çinli yapmış, ihtiyacı görsün diye üretip satıyor. Maksat kar olduğu için kullanacağı bataryaları da ucuza malediyor. Elektronik kartıdır, plastik kasasıdır, ledleridir onlar sorun değil ucuz onlar. Ama akü var ya akü? Dün kendi ışıldağım için akü, pil, süpercap fiyatlarına baktım abuuuuuu uçuyo uçuyo bu ne len dedim.

    Değerli KORMAK abicim. Elinde kaçtane o ışıldaktan var ise, o kadar adette:

    680nF - 400V veya 1000V satın alıyorsun. O gırmızı gocaman kapasitörü bu parça ile tek tek değiştiriyorsun. Akımı minimize ederek ışıldakların cartayı çekmelerini önlüyoruz.

    Sonra o yanan dirençin renlkerini yanmayan diğer ışıldaklardan bakıp yenilerini al. Bu defa yarım watt(0,5W) olanlardan al. Ve onları da değiştir.

    Elindeki ışıldak ilk alındığında elektrik gidince otomatik yanıyor muydu? Yani fiş takılıyken kendiliğinden sönüyor muydu? Eğer öyleyse ve şimdi öyle çalışmıyorsa, transistörü yakmıştır.

    İlk geldiğinden beri böyle çalışıyorsa elleme. İstersen otomatikleştiredebiliriz ama bu iş senin el becerine kalacaktır. Dediğim otomatkleştirme işlemini de yapabiliriz.

    Tek iş senin parça bulmana bakıyor.




  • Canım kardeşim anlatımında ki üslubuna bayıldım.O kadar doğal ve gerçekçi anlatımın var ki resmen olayın icindesin. Bu kadar sıcak ve doğal anlatımın ve çözüm onerilerin için sana çok teşekkür ederim.Senin yaptığını bu zamanda insan oğluna yapmaz.Ayaklari yere basan dürüst bir kişilik olduğunu anlatımında gösteriyorsun.Bu ışıldaklar evet dediğin gibi şebekeye bağlı iken yanmamakta.Şebeke gerilimi kesildiği anda acil lamba olarak devreye girip yanmaktadır.Bir önceki mesajimda göndermiş olduğum ışıldak devresinde transistör mevcut ve bu arkadaş anahtarlamayi yapıyor sanırım.Ancak dediğin gibi şebekeye bağlı iken ledler yanmakta.Sebekeden cikinca ledler dönmektedir.Sanki transistor tam tersi bir görev yapmaktadır.Arizali diğer isildaga ait ve fotoğraflarda gözüken ciplak devrenin üzerindeki transistoru dün gece breadbord üzerinden ledleri yanmak için sokmustum.Bu transistörün (NPN D882 ) datasheet inden bacaklarını tespit ederek ölçümlerini yaptığımda sağlam oldugunu ve devreye bagladigimda ledleri yaktigini tespit ettim.Dolayisi ile üzerinde çalıştığımız aynı isildagin sebekeye bağlı olduğunda yanıp , şebeke kesilince sönen devresine bu sağlam parçalardan ve bahsettigin kapasitör den takacağım.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • KORMAK K kullanıcısına yanıt
    Haaa, transistör sağlam diyorsun, ama ters çalışıyor diyorsun.

    Şimdi sana daha evvel transistörlü otomatik çalışmayı anlatırken bir diyotun oradaki hayati görevinden bahsetmiştim hatırladın mı?

    Yansa yansa o diyot yanmıştır aşırı yükten. Ya da bir/birkaç direnç mefta olmuştur. Transistörün iki bacağı arasına bir diyot denk gelmesi lazım o diyotu bulabilir misin?

    resimde gösteriyorum:
     Işıldak devresi yanan elemanlar...


    kartı kontrol edince 6 tane diyot görüyoruz bunlardan 4'ü doğrultma iki tanesi de transistörün otokontrolü için yani dediğim yer. Transistör tek yönlü çalışmalıdır. Yanıp da iki yönlü çalışırsa ortalık garışır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 12 Mayıs 2019; 23:19:42 >




  • Abicim bahsettiğim sağlam transistor diğer ışıldak devresinden söktügümdü.Az önce üzerinde çalıştığımız ve şebekeye takınca ledleri yakıp sekebeden çıkınca ledleri yanmayan ( ayrıca devre üzerindeki kırmızı LED de hicbir zaman yanmıyor) ışıldak devresi üzerindeki transistorun ölçümünü avometre ile yaptığımda bingoooo. model numarası D882 olan NPN tipi transistörün 1 numaralı Emiter ve 2 numaralı collector bacaklarına avometrenin proplarini bagladigimda kısa devre verdi ve avometre biiiiip diye otmeye başladı.Sonra Base + prop ile dokunup - prop ile Emiter ve collectore dokundugumdada kısa devre verip biiiiip diye otmeye başladı.Hangi bacaga dokunursa m hep otmeye başladı.Gerci devre üzerinde ölçüm çok sağlıklı olmuyor diyor üstadlar ama. Sağlam bir transistorde bu kadar kısa devre vermemesi gerekir diye düşünüyorum.Hazir elime almışken pil ölçümünude yapayım dedim. Hepsi ölmüş.Sonuc olarak ben yarın sağlam bir isildagi söküp devre fotoğrafını çekeyim.Üzerindeki devre elemanlarinin değerlerini tespit edeyim.

    Bu arada bu isildagin üzerinde yer alan 3 konumlu anahtarın ve off/on yazan yerdeki ipli anahtarın konumlarına göre çalışması nasıl olmaktadır ?  Işıldak devresi yanan elemanlar...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • 6 adet diyotu kontrol ettiğimde tek yönlü akım geçişi var.Yani sağlam gözüküyor diyotlar. Ama dediğim gibi transistörün feleği sasmis  Işıldak devresi yanan elemanlar...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • KORMAK K kullanıcısına yanıt
    En son resimdeki için söylüyorsan sağlıklı ölçüm yapmıyorsun. O transistörü sokmelisin zira zaten devrede kömürleşmiş bir direnç de var. Kısa devremi yoksa tam mı bağlantısı kesik bilmiyoruz. Bilmemekten kurtulup bilme durumuna ilime irfana dönmek için

    transistörün yerinden çıkarılarak ölçülmesi şart. Sonra, diyotu yine de bul sen. Bul bul. O diyot önemli. O direnç de sanırım 1K. 1 K ise ya LED'i çalıştırmak içindir, ya da transistör beyzi içindir.


    Anahtara gelince ipli olan AÇ/KAPAT,

    1-2 yazan da düşük ışık/yüksek ışık. Bunları da ledleri sayı olarak düşük adet/yüksek adet olarak yakmayla sağlıyordur. Hey yavrum be ışıldak fabrikasında çalışsaymışım olcakmış be abim beya...




  • Hocam sen bana kizacaksin biliyorum ama sormadan edemiyorum.Simdi bu gönderdiğin örnek devre ve daha önce gönderdiğin yarım dalga dogrultma devresini bana

    Şebeke bağlantısını yaptığımızda ve şebeke bağlantısını kestigimiz 2 farklı senaryoda benim devre üzerinde elektrik oldugumu varsayarak(Kendimi feda ediyorum☺️☺️) .yani hat üzerinde 220 ac nin girişinden itibaren elektriği bir insan gibi düşünüp bu devreyi tamamlayacakmis gibi anlatsan sana minnettar olurum.

    Bu şekilde devrenin ilerlemesini ve devre elemanlarının görevlerini çok rahat algilayabilirim.

    Eğer kizacaksanda cezama razıyım.canim kardeşim.🤗🤗🤗🤗

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Valla ben senin hakkını odeyemem kardeşim yaw.Sen nerelisin , nerede yaşıyorsun.Valla ben seni tanımak istiyorum.Senin bu kadar fedakarlığın karşısında mahcup oluyorum.Bir fırsatını bulup bayramda felan gelme durumun olabilirmi kocaeline.Sana yemek ısmarlamak istiyorum.En azından bu kadar emeğin karşısında mahcubiyetim bir nebze olsun gider be yaaaaa.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • KORMAK K kullanıcısına yanıt
    Yok abi kızmam. Da.. ben çıkış yapmak üzereyim saat geç oldu. Alelacele şöyle anlatayım.

    220Volt AC, saniyede bir öyle bir böyle yaparak, tabiri caizse kıvırtarak geliyor. Geliyor amma, konsansatör direniyor buna. Arkadaş benim kapasitem sınırlı, ancak sınırlı akım geçiririm kime şikayet edersen et diyor.

    220Volt güçlü. 220Volt gergin arkadan ittiren adamların da tesiriyle baskı yapıp bu dar kapıdan zorla geçeceğim diye uğraşıyor ama anca 40mA falan geçirebiliyor kapasitörden. gerilim yine 220Volt haa, yanlış olmasın. Akıncıların hızı yüksek, ama köprü dar. saniyede 40 adam geçebiliyor.

    Bunlar 4lü diyot köprüsüne geliyorlar. Diyotlar tek yönlü geçişe izin veriyor. 220nin üstteki bağlantısı artı olunca ordan bir(+) alıyor, 220nin üst ucu(kapasitörlü hat) eksi olunca hooop diyor geçirmiyor. Fakat bu 4lü diyot elele tutuşmuşlar, alttaki hat artı olunca da diğer ikili o artıyı alıp sağ taraftaki doğrultulmuş hattın üst ucuna iletiyorlar.

    Böylece üst hattan devamlı dıdıdıdıdıddıdı diye kesintili, tırtıklı bir (+) akıyor. Orası artı olunca en alttaki hat ne oluyor? Eksi.

    Yav arkadaş, bu akım tırtıklııı? Bu haliyle düzgün iş yaptıramayız buna biz. Buna pil gibi birşey bağlayalım, bu tırtıklı akımla dolan bu pil gibi şey, akımı azıcık tamponlasın amortisör misali. Nedir o pil gibi şey? Diyot köprüsünün hemen önüne koyulan kondansatör. Bu kondansatörün değeri, kaynak voltajı, akımı ve de almacın, yani çıkışta kullanılacak aletin değerlerine göre seçilir.

    Oldu mu sana daha sağlıklı bir DC? Oldu. Aslında daha da sağlıklı yaparız da, bu devre için gerek yok.

    DCyi elde ettik. Bu DCye röle bağlarsak, DCyi alan röle çıt diye atıyor. Kontak değiştiriyor. LEDden pile geçiyor. Aynı röeyle aynı çıkışa bağlanılan pil, doluyor. Ama rölenin diğer kontağı boşta kaldğı için ledler yanmıyor.

    Bu DC çıkışına röle değil transistör bağlasak da aynı.

    Bir cihaz bağlasak da aynı.

    Ben sana unutmazsam bu olayı animasyon yapmıştım inşallah unutmam getiririm.

    Haydi iyi geceler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 13 Mayıs 2019; 0:5:16 >




  • KORMAK K kullanıcısına yanıt
    İçerikteki bilgiler bizzat denenmediği ve doğruluğu kesin olmadığı için insanları yanıltmamak amacıyla silindi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 4 Ekim 2020; 2:13:28 >
  • Canımsın güzel insan.tesekkur ederim.dort gözle animasyonu bekliyorum.

    İyi geceler abicim.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Canımsın güzel insan.Senin kalbin güzel.insallah güzel bir hayatın olur.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ne güzel anlattıniz, elinize emeğinize sağlık ....

    Ac 50 hz diyotlara girerken aynı askeriyede sandım kendimi,, Ac eksi ve artıdan 40 ar kişi toplannn iştimaa,,
    Ac eksiler bu tarafa 40 kişi,, Ac ++ lar bu tarafa 40 kişi geç geç ,,,, kondansatör kardeş al bu ++ ve eksi köprü diyottan geçen adamlari İp gibi diz, nöbete görev yerine gönder ...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.