Şimdi Ara

Işık hızı aşılırsa Geçmişi görebiliriz... (7. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
197
Cevap
11
Favori
29.759
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: The souls migration

    şimdi ışık hızına ulaşınca, zamanda geriye ve ileriye gidilmiş mi olacak? bir de şöyle düşünün, ışık hızı aşıldı ve galaksiler arası araştırmalar başladı. bu da daha kısa zamanda daha uzak mesafeler kat etmek demektir. yani seyahati yapıp geliyorsun ve anı yaşıyorsun. ışık hızının da bir anlamı kalmamış oluyor seyahati yapan için. yani sürekli git gel yapan biri her iki mekana göre anı yaşamış olacak. ne ilerisini ne de geçmişi görür. zaman, tamamen beyninde oluşan ve kıyaslama sonucunda oluşan bir histir. bir şeyi bir şeyle kıyaslamadığınız vakit zamanı tanımlayamazsınız. tanımlayabilecek olan varsa bir tanımlasın biz de öğrenelim. mesela Spiritbreakerr' in 18:44:47 de attığı mesaj ile benim göndermiş olduğum mesaj arasında geçen süre farkı bir zamandır. güç bunun neresinde oluyor acaba, bir de bu açıklanabilir mi? bu da evrim - yaratılış konusundaki tartışmalara benzeyebilir. materyalist düşünce anlayışı zamanı da madde gibi kabul eder. yaratılışda ise zaman maddeden bağımsız olup, bir yaratılış söz konusudur. zamana güç deniliyorsa eğer, bu gücün altından kimse kalkamaz. ışık hızı da madde için hikaye olur. öyle ya ne için nasıl bir güç hesabı yapacaksın? büyük motorla küçük motoru kıyaslayacaksak eğer dünya, güneş, samanyolu, diğer galaksiler, evren zaten sürekli hareket halinde. zaman kendiliğinden ortaya çıktı ve büyük bir güç olduğunda, bu gücü yenmek de imkansız oluyor. bu durumda ışık hızı muhabbetlerinin de bir anlamı kalmıyor. yani ışık hızına ulaşma mahiyetinde bir yandan ateş körükleniyor. diğer yandan farkında olmaksızın ateşe de su sıkılıyor. zamana güç dedin mi hız da dersin, büyüklük de dersin, sıcaklık da dersin, aklına gelebilecek herşeyi dersin dersin de sonuç olarak neyle hitap ediyorsan onunla bir kıyaslama yapararak dersin. hal böyleyken zamanın maddeden bağımsız olduğu neden kabul görmez ki. mesela bir kum saatini ele alalım:

     Işık hızı aşılırsa Geçmişi görebiliriz...


    bu kum saatine bakıp zamanı tanımlayalım. ben bir kaç tane tanımlama yapayım:

    1- kum saati ters çevirilip kumlar cam tüpün içerisinde diğer tarafa yer değiştirmeye başladığında, bir fiil meydana gelmiş oluyor. kumların yer değiştirme işlemi tamamlandığı an ile kum saatinin ters çevirildiği ilk an arasında geçen süre zaman olarak adlandırılır.
    2- kum saati diyelim ki otobanın tam ortasında ter çevirildi. kum yer değiştiremeden arabanın biri geldi kum saatini dümdüz etti. ilk hareket ile kum saatinin dümdüz olduğu ana kadar geçen süre zarfına yine zaman diyoruz.
    3- bu sefer araba değil de hırsızın biri geldi kum saatini çaldı. yine kumun hareket etmeye başladığı an ile kum saatinin hırsız tarafından çalındığı ana kadar geçen süre zarfına yine zaman diyoruz.



    bu üç madde için bir güç hesabı yapılabilir mi? speedy biraz değil epey zorlanacak bu güç hesabı için. şimdiden kolay gelsin.

    Yazınızda işaretlediğim kısmı ben de çok düşündüm önceleri. Işığın boşluktaki hızı yaklaşık 300000 km/saniye 'dir.Bunu ele alarak şöyle düşünelim;

    Uzayda bir çember olsun, yarıçapı 150000km ve biz bu çemberin tam ortasında olduğumuzu düşünelim. Merkezden çemberin en dış noktasına gitmemiz 0.5 saniye sürecektir. Buradan da çap doğrultusunda olan en uzak mesafeye yani diğer dış noktaya gitmemiz 1 saniye sürer.

    Şimdi bakıldığı zaman biz bu çemberde her yerde her anda olabiliriz gibi geliyor. Ancak aynı anda 2 yerde birden olabilmek için önce an kavramını sayısallaştırmalıyız ki ben bu işin içinden çıkamadım.

    Yani güneşten çıkan ışınlar bile dünyaya 7-8 saniye gibi bir sürede geliyorsa, biz her zaman güneşin 7-8 saniye önceki halini görüyoruz demektir. Dediğiniz gibi ışık hızına çıksak bile emin olun öyle galaksinin her yerine gidemeyiz muazzam uzun mesafelerden bahsediliyor. Bilmemkaç milyon ışık yılı ötede bir gezegen bulundu. Eh bu ne demek? Işık hızına çıksan bile o kadar milyon yıl sonra gideceksin. Tamam ışık hızında kaldığın sürece zamandan muaf olacaksın o milyon yıl sana göre göz açıp kapama süresi gibi gelecek, ancak ya dışarıdaki insanlar.

    O kadar uzak mesafeleri katetmenin tek yolu solucan delikleri, ki bu da sadece uzayı bükmekle oluşabilir. Öyle ufak bir bükülmeden bahsetmiyorum, karadeliklerden bahsediyorum, sonsuza yakın kütlenin çok küçük bir alanda sıkışması sonucu uzayın neredeyse delinmesinden bahsediyorum.




  • ışık hızını aşamazsınız ışık hızının aşılması için kütlenin olmaması gerekir. kaldı ki araçtaki ışıkğın hızı denildiği gibi senden daha hızlı olacaktır. zamanda ileriye gitmek aslında hız : uzay / zaman teorisinden sen bu hızı ister zamanda alırsın ister uzayda
  • quote:

    Orijinalden alıntı: The souls migration

    bu üç madde için bir güç hesabı yapılabilir mi? speedy biraz değil epey zorlanacak bu güç hesabı için. şimdiden kolay gelsin.

    ben bir yerlerde zamanı güç olarak mı tanımlamışım anlamadım.
    güç hesabı derken ne demek istedin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: speedy_

    quote:

    Orijinalden alıntı: combaba

    şimdi szie tarihi bilgileri açıklayalım

    zamanın ne olduğunun anlamadan ona ilişkin yapılan yorumlar belki doğru bile olsa (tesadüfen) tutarsızdır. bu tutarsızlık içinde dıdıdnın dıdısı ile uğraşmakta abesle iştigal olur bir yerde. hemen konuyla ilgili cevabı vereyim. Işık hızı sadece nedenlerden biridir. zaman içiçnde her türlü hareket yapılır. Öyle saçma sapan paradox olayları falanda yaşanmaz. Yaşanırda sadece bilgisizlikten kaynaklanır. Ancak insanlık buna hazır olduğunda izin verilecektir. peki hazır olmak ne demek? Evrensel barış demektir. Gücü eline geçiren bir grup-ülke vb. ayrıcalıklı topluluklar ne zamanki bunu sadece kendi çıkarlarına kullanmayıp bütün insanları kapsayacak şekilde kullanma erdemine erişir o zaman bu bilgiler verilir.

    Zaman nedir o halde?

    (Bundan sonrası tamamen kendi kişisel görüşlerim olup lütfen kimse ispat yada deli saçması gibi şeyler yazmasın. Katılırsınız veya katılmazsınız o kadar.

    Zaman;
    evrenin ilk yaratıldığında ortaya çıkan güç. Zaman, nötrino olarak tanımladığımız bilim dünyasına göre hayal ve gerçek arasında bir noktada olan (şimdilik) parçacıklar. Nötrinoların elementlerin veya maddenin temel yapsı üzerindeki etkisi, diğer bir ifade ile aslına dönüş hareketini biz zaman olarak algılıyoruz. Evet einstein in dediği doğrudur. Ancak neden doğrudur. NEden sadece ışık hızına yakın hızlarda gerçelidir. (ki bunun istisnasıda vardır) çünkü normal şartlarda (ışık hızının alt hızlarında) madde yani burda bizim uzay gemimiz oluyor. o kadar az bir şekilde notrino ile muhatap olurki onun etkisi sadece aslına dönüş hareketi kadardır. Yani madde değilde maddeden önceki hali; enerji olarak tanımlayacağımız biçim yani. Ancak yüksek hızlara çıkıldığında madenin notrino ile teması arttığı için işte o noktada bazı değişimler başlıyor. düşük hızlarda madenin aslına dönüşü için bir görevi olan nötrinolar budefa tam tersine maddeye katılır. Yani kütle artışı dediğimiz olay gerçekleşir. ne kadar hızlandık o kadar fazla notrino ile temas edeceğimiz için kütlede o kadar artacak.

    Şimdi gelelim bu kısır döngünün nasıl kırılacağına... Eğer aracımızda notrinoları kontrol edebilecek teknoloji varsa şu anlama gelir. sonsuz enerji havuzundasın demektir. Bizim şimdiki sorunumuz bu enerjiyi hep fren olarak görmemizden kaynaklanıyor. Halbuki motor olarak görsek bütün sorunlar aşılacak demektir.

    Peki bunu nasıl yaparız..?????

    (arkası yarın)




    peki neden ışık hızına yaklaştıkça zaman katlamalı olarak yavaşlar daha fazla nötrino ile temas ile olacaksa hızın çok daha hızlı artması gerekir. ancak %99,99 c hızlardan sonraki her 1 metre daha hızlı giderek zamanı çok daha yavaşlayabilirsiniz. ??

    bir sonraki yazomda sorun ile ilgii cevap verilmiştir zaten. Ancak zamanın hıza göre aktlamalı olarak yavaşlaması bildiğim kadarıyla gözlemciye göre br sonuçtur. Yani zaman nesnel değil özneldir. Geminini içnde zaman normal şekilde devam eder. ancak dışardaki gözlemciye göre yavaşlama gibi sonuçlar ortaya çıkar.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: combaba


    bir sonraki yazomda sorun ile ilgii cevap verilmiştir zaten. Ancak zamanın hıza göre aktlamalı olarak yavaşlaması bildiğim kadarıyla gözlemciye göre br sonuçtur. Yani zaman nesnel değil özneldir. Geminini içnde zaman normal şekilde devam eder. ancak dışardaki gözlemciye göre yavaşlama gibi sonuçlar ortaya çıkar.

    zamanın katlamalı olarak yavaşlaması gözlemciye göre olan bir sonuç ancak oradaki hız artmasını dışardan bakan bir gözlemci belirliyor. yani hızlı giden zaten ne kadar daha hızlı gittiğini hesaplarken dışardan bakan gözlemciyle aynı sonucu bulamaz. biz dünya gibi sabit bir referans noktasındayız dyelim, ve bizim yanımızdan da farklı bir cisim geçiyor olsun. o cisim yanımızdan %99,999 c hızıyla geçerken zaman ona göre atıyorum 1000 kat yavaşlamışken %99,9999 c hızıyla geçerken 10000 kat yavaşlamıştır. yani bizim yanımızdan çok az bir fark daha hızlı geçiyor ancak zaman ona göre çok daha yavaş akmaya başlıyor kütlesi çok daha artıyor. burada 2 hız arasında çok fazla nötrino ile temas fark olamaz , onu demek istiyorum. eğer demek istediğin şu ise; çok daha az frkla hızlı gidiyor ancak zaman onun için çok daha yavaş aktığı için biyolojik ve fiziksel süreçler de yavaşladı ve kendi zaman akışına göre birim zamanda daha fazla nötrin ile temas gerçekleşmiş oldu... ancak burada yine neden zamanın daha yavaş akması olurdu bizim bulmak istediğimiz de zaten bu neden daha fazla yavaş...




  • konunun en başında anladığıma göre dünyadan ışıktan daha hızlı ayrılıp ne kadar geriyi görmek istiyorsak o kadar uzaklara gidicez ve bir teleskopla dünyamıza o kadar yakın bakıcazki istediğimiz zamanı görelim yok artık demekki burdanda şu anlaşılıyor biz sittin sene (sittin sene küfür değildir) bu olaya tanık olamayız
  • quote:

    Orijinalden alıntı: speedy_

    dakikalar saatler saniyeler değil anında...
    şöyle söyleyeyim ışık için zaman akışı diye birşey yok. örneğin 1 milyar ışık yılı ötedeki bir galaksiye ışık hızında gittiğimizde biz anında orada olacağız ancak biz oraya vardığımızda dünya güneşin etrafında 1 milyar kez dönmüş olacak. ama geri dönüp dünyaya baktığımızda (görebilirsek) dünya bizim yola çıktığımız anındaki gibi olacak.
    bu arada 1 milyar ışık yılı ötedeki galaksiye gittiğimizde galaksinin ne halde olduğunu ancak gittiğimizde görebilicez

    quote:

    Orijinalden alıntı: ilkerinanç

    nasıl yani 1 milyar ışık yılı ötedeki bir gezegene dakikalar (saatler aylar herneyse) içinde varabilirmiyiz yani? biraz saçma geldi bana.



    bikere orda dur hocam yanlış bilgi verme ışığın hızı saniyede 330.000 km bunuda venüs sayesinde yanlış hatırlamıyorsam onun sayesinde yerçekimi kanununu bulan newton hesaplamış olması lazım tam hatırlamıyorum yani bir saniyede diğer galaksiye gitmek mümkün değil anlıycan bir saniyede dünyadan 330.000 km uzaklaşmış olursun daha güneşe bile gitmen için 8 dakika yol alman lazım ok..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: casus59

    quote:

    Orijinalden alıntı: speedy_

    dakikalar saatler saniyeler değil anında...
    şöyle söyleyeyim ışık için zaman akışı diye birşey yok. örneğin 1 milyar ışık yılı ötedeki bir galaksiye ışık hızında gittiğimizde biz anında orada olacağız ancak biz oraya vardığımızda dünya güneşin etrafında 1 milyar kez dönmüş olacak. ama geri dönüp dünyaya baktığımızda (görebilirsek) dünya bizim yola çıktığımız anındaki gibi olacak.
    bu arada 1 milyar ışık yılı ötedeki galaksiye gittiğimizde galaksinin ne halde olduğunu ancak gittiğimizde görebilicez

    quote:

    Orijinalden alıntı: ilkerinanç

    nasıl yani 1 milyar ışık yılı ötedeki bir gezegene dakikalar (saatler aylar herneyse) içinde varabilirmiyiz yani? biraz saçma geldi bana.



    bikere orda dur hocam yanlış bilgi verme ışığın hızı saniyede 330.000 km bunuda venüs sayesinde yanlış hatırlamıyorsam onun sayesinde yerçekimi kanununu bulan newton hesaplamış olması lazım tam hatırlamıyorum yani bir saniyede diğer galaksiye gitmek mümkün değil anlıycan bir saniyede dünyadan 330.000 km uzaklaşmış olursun daha güneşe bile gitmen için 8 dakika yol alman lazım ok..

    dediklerin dünyadan bakan gözlemciye göre doğrudur arkadaşım ancak yolculuk yapan ışık hızında gidebiliyo olsaydı aynen benim dediğim gibi algılayacaktı. genel görelilikle ilgili yazıları okursan anlarsın




  • quote:

    Orijinalden alıntı: metalok

    Einstein ışık hızını aşarsanız zaman size göre yavaşlar diyor.
    Atıyorum ışık hızında 1 hafta yolculuk yaptın diyelim. Senin takvimin bir hafta ilerlemişken gerçek dünya takvimi birkaç yüzyıl ilerlemiştir.

    Bende aynen öyle biliyorum. Işık hızında yolculuk yapıldığında geçmişe değil, geleceğe bir yolculuk etmiş olursun
  • Editlenecek
  • eger ışık hızında gidersek gidecehimiz gezegene daha çabuk varırız 1 hafta sonra dönersekte dunyada 1 hafta geçmiş olur herhangi bir şekilde zaman yolculuğu gerçek olamaz
  • quote:

    Orijinalden alıntı: casus59

    eger ışık hızında gidersek gidecehimiz gezegene daha çabuk varırız 1 hafta sonra dönersekte dunyada 1 hafta geçmiş olur herhangi bir şekilde zaman yolculuğu gerçek olamaz

    Emin misin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: casus59

    eger ışık hızında gidersek gidecehimiz gezegene daha çabuk varırız 1 hafta sonra dönersekte dunyada 1 hafta geçmiş olur herhangi bir şekilde zaman yolculuğu gerçek olamaz

    özel görelilik yalan diyosun yani.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: speedy_

    quote:

    Orijinalden alıntı: casus59

    eger ışık hızında gidersek gidecehimiz gezegene daha çabuk varırız 1 hafta sonra dönersekte dunyada 1 hafta geçmiş olur herhangi bir şekilde zaman yolculuğu gerçek olamaz

    özel görelilik yalan diyosun yani.

    bir düşüneyim :)
  • peygamberimiz ?
  • konuyla direk alakasi yok ama paylasmak istedim

    uzayda seyahat ederken isik hizini ne kadar gecerseniz o kadar zaman yavaslar

    Yukaridaki cumle size neden firavunlarun ve bazi peygamberlerin yuzlerce dunya yili yasadigini anlatmaktadir

  • quote:

    Orijinalden alıntı: misterno1

    konuyla direk alakasi yok ama paylasmak istedim

    uzayda seyahat ederken isik hizini ne kadar gecerseniz o kadar zaman yavaslar

    Yukaridaki cumle size neden firavunlarun ve bazi peygamberlerin yuzlerce dunya yili yasadigini anlatmaktadir



    hız ile alakası yok

    atomlar kendi etrafında donuyor ya

    şimdi o dunyanın gunes etrafında tam donusune 365 gun 6 saat bilmem kaç dakika ya

    sen bu sure zarfında 1 yaş atlıyorsun

    şimdi dunya güneş etrafında bunun 2 katı yani 700 kusur gunde donseydi sen 2 yılda 1 yaşlanıcaktın

    bunun birçok etkisi olmalı

    şuan da eline bir toplu iğne al

    başı ne kadar ufak ise

    öyle büyük gezegenler varmış ki gerçekten güneş toplu iğne başın kadar kalıyor

    yani o buyuklukte ki kütle çekimi ve dönüşü vs

    heralde insan yaşlanmaz dı.

    discovery nin yalancısıyım....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ahm3tt -- 6 Şubat 2012; 20:14:21 >




  • dikkat edilmeyen nokta şu: ışık hızından daha hızlı olmak gerekecek ancak sadece bunu sağlamak yetmeyecek aynı şekilde sonsuz kütleye( tabiki sonsuz değil ancak ne kadarlık bir kütleden bahsedildiği bilinmiyor bu yüzden sonsuz kütle deniyor) sahip olunması gerekecek. zira kütle çekim kuvvetinin etkisiyle sizin kütleniz ne olursa olsun üzerine uygulanacak basınçtan dolayı incecik uzun birşey haline dönüşmek mümkün( bunu insan için örneklendiriyorum) bana kalırsa bu pek mümkün gözükmüyor çünkü çok ciddi bir kütle çekiminden bahsediyoruz. Stephen Hawking cambridge yaptığı yazılı konuşmada dünya'nın önünde bin yıllık bir süreç bile kaldığını sanmıyorum insan nüfusu dünya yı bitirdi yeni gezegen bulup buraya seyahati gerçekleştirmeli bunu sağlayabilmek için kafalarını gökyüzüne dikmeleri yeterli demiş.




  • geçmişe gidilebileceğine inanan demek ki bu yaşamda sanal bir alemde yani bir algılar dünyasında yaşadığını kabul ediyor olmuyor mu? keza sanal bir alemde geriye gidilebilir. aynı bir filmin sonunu başa sarmak gibi. peki herşey sanal olduğunda ışık hızı aşılsa tabiri ciazse bu filmin başına hızlı gidip ne görmek umuluyor? keza hızlı gidebilmek için bir kere ne deniyordu geri yani backward butonunu bulmak lazım. mecazi anlamda bu bir film ise bu filmin oyuncusu bu filmi nasıl oynatabilir? insan cüzi irade ile bunu başaramaz. geriye giden zaten herşeye hükmeder. insan temizlik için suya ihitiyaç duyuyor. su olmadığında başına neler geleceğini az çok tahmin ediyordur. önce eşi benzeri olmayan bir şey yaratsın tabi kendisine sunulan tüm varlıkları! yani taşı, suyu, madenini aklınıza ne geliyor, görüyor ve dokunabiliyorsanız bunları kullanmadan.. bu mümkün değil çünkü kimileri hazır kimileri hazır olmasa bile hammaddesi elinin altında ve şükürden uzak. geçmiş geçmiş derken bir bakmış gelecek gelmiş. hala keşke geçmişe dönebilsek diyenler de olmayacak değil...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The souls migration -- 9 Şubat 2012; 9:38:45 >




  • Okuldaki hocalardan duyduğuma göre ışık hızı geçilmişşş doğrumu yanlışmı bilmiyorum ama
  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.