Şimdi Ara

ışığın faz hızı ve enerji arası ilişki

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
0
Favori
719
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • aklıma bir soru takıldı şimdi ışık dalga boylarına göre farklı hızlara sahip(maddesel ortamda) buna itirazım yok ancak düşük dalga boylu ışın daha yavaş. ancak düşük dalga boylu ışının daha kısa olması nedeniyle daha hızlı olması gerekir(lütfen v=f.lamda demeyin hızları hesaplayıp oradan lamdayı çekiyorum) şimdi soru şu; ışık maddeler arasında nasıl bir hareket yapıyor da boyutu büyüdükçe geçme hızı artıyor?

• hesher5 H kullanıcısına yanıt
    Soruyu anlamadım
    Boyutu büyüdükçe geçme hızı artıyor ne demek

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • speedy_ kullanıcısına yanıt
    https://store.donanimhaber.com/8f/dd/8a/8FDD8AF3E78BE3D26CD2C69F7E16BBFB.jpg
    şurada diyor ki ışık dalga boyu kadar hacim kaplıyor. kırmızı ışığın dalga boyu daha büyük ve geçme hızı daha fazla. eğer küçük cisimler aralardan daha basit geçebiliyorlarsa neden kırmızı ışık daha hızlı? mavinin daha hızlı olması gerekir diye düşündüm.
    Yazıyı okudum
    Klasik yaklaşımda veya kuantum mekaniğinde ışığın dalga boyu ne olursa olsun hızı aynıdır.
    Yazıda bahsedilen şey görünür dalga boyuna sahip ışığın katı cisimlere sahip atomlardan dalga boyunun büyüklüğü sebebiyle geçememesi
    Eğer gama ışını gibi küçük dalga boyuna sahip bir ışıksa o zaman maddeden zorlenmadan geçebiliyor
    Yani kırmızı ışık daha hızlı değil tüm renkler ve tüm ışıklar aynı hızda
    Radyo dalgasından gama ışınına kadar

• speedy_ kullanıcısına yanıt
    boşlukta hepsinin hızı aynı evet ama maddesel ortamda öyle olmuyor ben de hızı aynıdır diye düşünüyordum çünkü sadece elektrik ve manyetik geçirgenlikle alakalı ışığın hızı. ancak kırılma diye bir konu var onu işlerken kırmızı ışık daha az kırılıyormuş ve dolayısıyla daha hızlı olması gerekiyor. sonra biraz aradımhttp://physics.stackexchange.com/questions/29583/is-all-kind-of-light-same-speed bu siteyi buldum anladığım kadarıyla demiş ki adam maddesel ortamda ışığın hızı boşluktaki gibi basit bir şekilde hesaplanamaz.(gerisini de çevirdim ancak tam anlayamadım) sonra biraz düşündüm bu ışığın maddesel ortamdan geçmesi ile ilgili yazı aklıma geldi ben de buradaki mantıktan kırmızı ışığın daha yavaş olması gerektiğini düşündüm ama öyle değilmiş neden anlayamadım.

• quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

Yazıyı okudum
    Klasik yaklaşımda veya kuantum mekaniğinde ışığın dalga boyu ne olursa olsun hızı aynıdır.
    Yazıda bahsedilen şey görünür dalga boyuna sahip ışığın katı cisimlere sahip atomlardan dalga boyunun büyüklüğü sebebiyle geçememesi
    Eğer gama ışını gibi küçük dalga boyuna sahip bir ışıksa o zaman maddeden zorlenmadan geçebiliyor
    Yani kırmızı ışık daha hızlı değil tüm renkler ve tüm ışıklar aynı hızda
    Radyo dalgasından gama ışınına kadar

Konuyla biraz alakasız olacak ama. Radyo dalgalarının altında ve gama ışınlarının üzerinde başka ışınlar da var mı? Bunlar sınır mıdır yoksa sonsuza kadar uzayıp gidiyor mu? Sınır değilse keşfedilmiş başka ışınlar var mı?
  • Kartal Göz kullanıcısına yanıt
    Benim bildiğim kadarıyla yok
    Zaten verilen isimler de belli aralıklar için geçerli yani radyo dalgaları bilmem kaç km dalga boyundan daha büyüklere deniyo
    Gamma ise bilmem kaç nanometreden küçüklere
    Ucu açık yani

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi speedy_ -- 28 Ekim 2014; 22:59:26 >
    Hmm bunun neddeni kırmızı ışığın soğurulma olasılığı ile ilgili olabilir
    Bildiğim kadarıyla kırmız ışık diğer renklere göre daha az soğuruluyor bu sebeple daha hızlı yol alıyor olabilir

• Dalga boyunda alt sınır planck uzunluğu olmalı.
  • savarog kullanıcısına yanıt
    Neden? sonuçta frekans 1 ise plank sabiti değeridir ancak 2 saniyede 1 titreşim yayamaz mı? frekans 1/2 olursa enerji de h/2 olur.
    Planck sabiti doğanın sürekliliği kaybettiği eşik değer olarak kabul ediliyor, bu boyutun altı anlamsızlaşıyor.
  • Ayrıca ışık bir planck uzunluğunu (en küçük uzunluk) bir planck süresinde (en kısa zaman) alır. Yani olabilecek en yüksek hızdır.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.