Şimdi Ara

Isı sığası ile ısı kapasitesi arasındaki fark nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
10.612
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Geçende denemede bi soru vardı, zamandaydı sanırım, özdeş 2 kap var ve içinde eşit kütlede su var fakat sadece sıcaklıkları farklı suların. 1.kaptaki su 0 derece diğeri ise +4 derece. Bir öncülde de ısı kapasiteleri eşittir diyodu.(Yanlış demiş bu öncüle) Ben ısı sığası gibi düşündüm bunu hani m'ler eşit, su olduğu için c'ler de eşit öyleyse mc'si yani ısı sığası eşittir dedim ama yanlış diyor. Kimya hocama da sordum ama tatmin edici bi cevap veremedi o da. Bilen varsa açıklarsa sevinirim.

• Aynı şey: sığa ( sığmak. Ne kadar ısı sigabilir mesela)
    kapasite ( ingilizceden geliyor. İcerebilecegi maksimum hede hödö )

benim mantığım başka birsey almıyor kusura bakma

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi topuklu ayakkabı -- 5 Şubat 2011; 23:24:30 >
  • Isı sığası maddenin kütlesiyle öz ısısının çarpımı, ısı-sıcaklık sorularında sıkça kullanırız bunu. Isı kapasitesi ise entalpi yani maddenin iç enerjisi ile ilgili. Ölçülebilir bir nicelik değil bu.
    Kimya'da madde konusunda bazı sorularda çıkar bu terim. Mesela bir madde gaz halden sıvı hale geçerse ısı kapasitesi azalır. Bu şekilde basit düzeyde yorumlarda çıkar genelde.
  • not defterime baktım böyle yazmışım.

ısınma ısısı=özgül ısı=özısı=c

ısı sığası=ısı kapsamı=ısı kapasitesi=m.c

hangi tarihli zaman denemesi acaba?
  • quote:

Orijinalden alıntı: welt91

Isı sığası maddenin kütlesiyle öz ısısının çarpımı, ısı-sıcaklık sorularında sıkça kullanırız bunu. Isı kapasitesi ise entalpi yani maddenin iç enerjisi ile ilgili. Ölçülebilir bir nicelik değil bu.
    Kimya'da madde konusunda bazı sorularda çıkar bu terim. Mesela bir madde gaz halden sıvı hale geçerse ısı kapasitesi azalır. Bu şekilde basit düzeyde yorumlarda çıkar genelde.

Potansiyel enerji gibi düşünebilir miyiz o zaman? Buna göre nasıl açıklayabilirsin peki 0 ve +4 derecedeki suların ısı kapasitelerinin farklı olmasını?
  • quote:

Orijinalden alıntı: gelenbevili172hhc

not defterime baktım böyle yazmışım.

ısınma ısısı=özgül ısı=özısı=c

ısı sığası=ısı kapsamı=ısı kapasitesi=m.c

hangi tarihli zaman denemesi acaba?

Tam olarak hatırlamıyorum belki başka bi deneme de olabilir. Sanırım notlarında hata var ısı kapasitesiyle ısı sığası aynı şeyler olmuş olsaydı yukarıdaki soruda eşit çıkardı. welt91'in dediği doğrudur, bu kavramlar farklı birbirinden.
  • aklıma şey geliyor

sahip olduğu toplam ısı miktarı.mesela 4 derece 0 dereceden daha büyük olduğu için. 4.m.c kadar daha fazla ısıya sahiptir diyemez miyiz?yani ısı kapasitesi daha büyüktür
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: ozgurdey

quote:

Orijinalden alıntı: MetalMania7x

quote:

Isı sığası maddenin kütlesiyle öz ısısının çarpımı, ısı-sıcaklık sorularında sıkça kullanırız bunu. Isı kapasitesi ise entalpi yani maddenin iç enerjisi ile ilgili. Ölçülebilir bir nicelik değil bu.

Potansiyel enerji gibi düşünebilir miyiz o zaman? Buna göre nasıl açıklayabilirsin peki 0 ve +4 derecedeki suların ısı kapasitelerinin farklı olmasını?

farklı değildir

Benim dün gece açıklamaya çalıştığım şey sanırım ısı kapsamıydı, ısı kapasitesiyle karıştırmışım.
    Sığa, kapasitenin Türkçe karşılığı. Yani ısı kapasitesi = ısı sığası.

Isı kapsamı kesinlikle farklı bir kavram bu ikisinden. Başka yayınların ne olarak kabul ettiğini bilmiyorum ama bahsettiğim entalpi ve maddenin iç enerjisi ile ilgili ısı kapsamı.

Bu arada sığa=kapasite karşığının kaynağı TDK sözlüğü: http://tdk.org.tr/TR/Genel/SozBul.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF4376734BED947CDE&Kelime=s%C4%B1%C4%9Fa

• quote:

quote:

Sorunu düzelttiğim açıklamama göre açıklamaya çalışıyım: Öyle de düşünebiliriz ama fizikteki yerçekimine karşı yapılan işten dolayı sahip olduğu potansiyel enerji olarak deği toplam potansiyeli olarak. Birden fazla yönden enerjye sahiptir madde çünkü. O yüzden kesin birimlerle ölçülebilir bir nitelik değil ısı kapsamı. Sadece belli nicelikleri baz alarak tahmini bir ölçümü yapılabilir. Ama bizim kimya müfredatında onunla ilgilenmiyoruz. Bazı sorularda yorum ya da karşılaştırma şeklinde sorulabilir. Benim karşılaştığım sorularda ısı kapsamının maddenin düzensizliği yönünden karşılaştırılması şeklindeydi.

Diğer soruya gelince: +4 derecede suyun hacmi en küçük, özkütlesi de en büyük değerini alır. +4 derecedeki suyun hacmi, 0 derecedeki suya göre küçük olduğu için tanecikler arasındaki boşuklar daha az; yani düzensizliği daha azdır, bu yüzden ısı kapsamı daha küçüktür.

• quote:

quote:

quote:

Sorunu düzelttiğim açıklamama göre açıklamaya çalışıyım: Öyle de düşünebiliriz ama fizikteki yerçekimine karşı yapılan işten dolayı sahip olduğu potansiyel enerji olarak deği toplam potansiyeli olarak. Birden fazla yönden enerjye sahiptir madde çünkü. O yüzden kesin birimlerle ölçülebilir bir nitelik değil ısı kapsamı. Sadece belli nicelikleri baz alarak tahmini bir ölçümü yapılabilir. Ama bizim kimya müfredatında onunla ilgilenmiyoruz. Bazı sorularda yorum ya da karşılaştırma şeklinde sorulabilir. Benim karşılaştığım sorularda ısı kapsamının maddenin düzensizliği yönünden karşılaştırılması şeklindeydi.

Diğer soruya gelince: +4 derecede suyun hacmi en küçük, özkütlesi de en büyük değerini alır. +4 derecedeki suyun hacmi, 0 derecedeki suya göre küçük olduğu için tanecikler arasındaki boşuklar daha az; yani düzensizliği daha azdır, bu yüzden ısı kapsamı daha küçüktür.

Kimyada kullandığımız potansiyel enerjiye göre söylemiştim zaten. Teşekkür ederim açıklaman için

• Rica ederim, kolay gelsin.
  • Maddelerin özısıları sıcaklığa bağlı olarak değişir. Bu yüzden kütleleri aynı olduğundan, sığaları-kapasiteleri farklıdır.

Isı sığası ile ısı kapasitesi arasındaki fark nedir?

Buna karşılık ÖSYM özısıyı değişmiyor olarak kabul eder...
  • @ M@XWeLL
    Lise seviyesinde bu kadar ayrıntıya girmeye gerek yok girersek işler değişir çünkü fizikte kimyada biyolojideki bazı şeylerde kabullenmeler yapılmıştır. En basitinden bir cismin boyca genleşmesi sonucu boyundaki değişim, Delta L=L(ilk boy)xLamdaxDelta T olarak ifade edilir. Bu formül tam olarak karşılamaz gerçekteki halini çünkü cisme bir miktar ısı verilince boyu değişir ve ilk boy olarak artık bunun kullanılması gerekir. Fakat biz baştaki boyu kullanıyoruz hiç buraya girmeyip. Bunun gibi birçok şey var. O yüzden işin bu taraflarını karıştırmamak gerek

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MetalMania7x -- 7 Şubat 2011; 15:27:37 >
  • quote:

@ M@XWeLL
    Lise seviyesinde bu kadar ayrıntıya girmeye gerek yok girersek işler değişir çünkü fizikte kimyada biyolojideki bazı şeylerde kabullenmeler yapılmıştır. En basitinden bir cismin boyca genleşmesi sonucu boyundaki değişim, Delta L=L(ilk boy)xLamdaxDelta T olarak ifade edilir. Bu formül tam olarak karşılamaz gerçekteki halini çünkü cisme bir miktar ısı verilince boyu değişir ve ilk boy olarak artık bunun kullanılması gerekir. Fakat biz baştaki boyu kullanıyoruz hiç buraya girmeyip. Bunun gibi birçok şey var. O yüzden işin bu taraflarını karıştırmamak gerek

Zaten ösym'nin konu üzerindeki tutumunu belirttim.

• quote:

Orijinalden alıntı: M@XWeLL

quote:

@ M@XWeLL

Zaten ösym'nin konu üzerindeki tutumunu belirttim.

Pardon görmemişim.

• Ha mor patlıcan, ha patlıcan mor
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.