Şimdi Ara

işe giriş belgelerini geri alabilirm miyim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
3
Cevap
0
Favori
4.007
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bir işe girmek için evrakları insan kaynaklarına verdim 3 gün sonra işe başlıcam fakat burda çalışmaktan vazgeçtim başka buldum verdigim evrakları geri alabilir miyim(saglık raporu vs)150 Tl harcadım kagıtlara tekrar masraf yapmak istemiyorum sizce verirler mi?

• Yapay Zekanın Yanıtı

İşten Ayrılırken İşe Giriş Belgelerinin Geri Alınması

İşe başladığınızda işyerine sunduğunuz işe giriş evraklarının geri alınıp alınamayacağı sorusu sıklıkla merak edilmektedir. Bu soruya verilecek cevap İş Kanunu'na göre şekillenmektedir.

İş Kanunu Hükmü

İş Kanunu'nun 24. maddesine göre, işverenler işçilerden işe giriş aşamasında aşağıdaki belgeleri talep edebilir:

• Nüfus cüzdanı sureti
    • Diploma veya mesleki yeterlilik belgesi sureti
    • Sağlık raporu

Kanun ayrıca işverenin bu belgelerin aslını veya onaylı suretlerini saklayabileceğini ancak işçinin talebi üzerine geri vermek zorunda olduğunu belirtmektedir.

Geri Alma Süreci

İşe giriş belgelerini geri almak isteyen işçiler, işten ayrıldıktan sonra işverene yazılı bir talepte bulunmalıdır. İşveren, bu talebi aldıktan sonra en geç 10 gün içinde belgeleri işçiye iade etmek zorundadır.

İstisnalar

Kanun, işverenin bazı durumlarda işe giriş belgelerini geri vermeme hakkına sahip olduğunu öngörmüştür. Örneğin:

• İşçi, iş sözleşmesini ihlal etmişse
    • İşçi, işyerine zarar vermişse
    • İşçi, işyeri sırlarını açığa çıkarmışsa

Sonuç

İş Kanunu'na göre işverenler, işçilerden işe giriş aşamasında talep ettikleri belgelerin aslını veya onaylı suretlerini saklayabilir. Ancak işçinin talebi üzerine bu belgeler en geç 10 gün içinde işçiye iade edilmelidir. Yukarıda belirtilen istisnalar dışında işverenlerin işe giriş belgelerini geri vermeme hakkı bulunmamaktadır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • insan kaynaklarina sor

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sağlık raporunu alsan bile bir işe yaramıyor çünkü çoğu firma anlaşmalı olduğu sağlık kuruluşlardan raporu istiyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İşe giriş raporu almak
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.