Şimdi Ara

İşçinin - Memurun Sırtına Basarak Büyümeye Çalışan Ülke Başarılı Olabilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
1
Favori
328
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Aslında bu konunun başlığı "Dolar 3 kuruş düşse ağlamaya başlayan işadamı ve siyasetçiler" olacaktı ancak hem yoğunluk sebebiyle yazı yazamamam ve haberin üzerinden zaman geçmesi hem de MTV zammının gündeme gelmesi ile bu başlığı uygun gördüm.

Öncelikle konuyu tartışmaya iten haberin linkini size sunmak isterim:

https://tr.sputniknews.com/ekonomi/201709111030085535-erdogan-danismani-gedikli-tcmb-kur-mudahale/

Bu konu daha ilkokul yıllarından beri ilgimi çeken bir konu. Dolar yükseldiği zaman herşeyin fiyatı artar, TL olan kazancımızın alım gücü düşerdi. Özellikle en büyük harcama kalemleri olan ev ve araba için geçerli bu.

Buna rağmen iş adamları ve siyasetçiler ne zaman dolar 3 kuruş düşse işçilik maliyetleri dolar bazında artıyor, bizim malımız dünya pazarında pahalı duruma düşüyor diye ağlamaya başlıyor.

E insaf be kardeşim! Orta halli bir araba Türkiye fiyatı ile 25 - 30 bin dolar. Dolar 1.80 lerden adım adım 4'e yürüyor ve bizim ORTA HALLİ ARABAMIZ 80 AYLIK ASGARI ÜCRETE DENK geliyor. Buradan azcık düşse hemen başlıyorlar ağlamaya: Maaşlı çalışanlar daha çok paspasımız olmalı..

Bunun yanında bir de vergi adaleti var:

Devletimizin vergi politikası malum. Gelirden toplayamıyorum, nasıl olsa harcayacaksınız ya paranızı o zaman alırım.

Maaşlı olarak çalışan işçinin(mavi yaka da beyaz yaka da iş kanunu kapsamında işçidir), memurun maaşlarından kesilen vergi ve sigorta primleri hepimizin malumu. Net ücretin ortalama yüzde 35 - 40'ına denk geliyor. Maaşlı çalışan, asgari ücretle çalışan gariban vergisini kuruşuna kadar ödüyor. Peki ya 50 - 100 bin lira matrah gösteren dükkanların önündeki Mercedeslerin anlamı ne? Emeğini aylık ücret karşılığı satarak hayatını idame ettiren adam hem kazandığından hem harcadığından vergi ödüyorsa devlet bu insanların sırtına basmıyor mudur?

Kimse kusura bakmasın kazandığını matrah göstermeyenleri suçlayamıyorum. Zaten düzen doğru insanı da eğri insanı da buna itiyor. Peki ya kanun yapıcılar, hükümet? Onlar da mı bu sistemi devam ettirmek zorunda? Bu konu kimin gündeminde ve ne zaman dikkate alınacak? Peki asıl soru: Sizce bir devlet vatandaşlarının sırtında yükselebilir mi?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Mehmet Şimşek'e sormaya gerek yok
    Bilal yada Mehmet Cengiz'e sormak lazım bu soruyu
  • Olur kardeş Çin örneğinde olduğu gibi sömürürsün insanı kötü yaşam sunarsın hardcore çalıştırırsın ülke büyür hatta toplumdaki %5 zenginlerin cüzdanı da büyür ama ben ben köle olmayacam malesef 1 kere geldiğim dünyada unspoken reality var kimisi kabul etmiş kaderini kimisi farkında bile değil dışarıda ne olup bittiğinin öyle bir ülkeyiz işte.
  • işçi emekçi okeyde, memur kısmına katılmıyorum memur tanıdıklarımnın %90 nı hangi tatil beldesinde para ezsem derdinde ,mal mülk alma derdinde memurun rafahı 90 lara gore kat be kat arttı...hele karı koca memur olan resmen zengin fiyakası atıyor artık çevresindekilere...karşımızdakiler karı koca öğretmen bir gün paris bir gün madrid gez babam gez koca yaz gezdiler..karşıdan kıskandım yeminle..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 10 Ekim 2017; 12:27:38 >
  • Devlete bakmaya ne gerek var. İnsanlara bak, herkes birbirini ezmeye çalışıyor daha başarılı olmak ve daha fazla para kazanmak için. İnsanlar birbirinin sırtına basıyor... Birlik-beraberlik yok ki.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kerimcem

işçi emekçi okeyde, memur kısmına katılmıyorum memur tanıdıklarımnın %90 nı hangi tatil beldesinde para ezsem derdinde ,mal mülk alma derdinde memurun rafahı 90 lara gore kat be kat arttı...hele karı koca memur olan resmen zengin fiyakası atıyor artık çevresindekilere...karşımızdakiler karı koca öğretmen bir gün paris bir gün madrid gez babam gez koca yaz gezdiler..karşıdan kıskandım yeminle..

25 yıllık memur olarak henüz tatil köyüne git(e)medim
    İki oğlan var bekar ve nasıl evlendireceğimi kara kara düşünüyorum
    Gerçi bb davutoğlu karı bulamayan bana gelsin demişti ama ömrü yetmediğinden o da yalan oldu

Atadan kalan müstakil ev olmasa tek maaşla geçinen biri olarak alsam alsam babayı alırım
    Ama sen diyorsun ki tatil köylerinde fink atıp mal mülk peşinde koşuyor öyle mi

Açıklanan enflasyon rakamının yüzde onun altında olduğu ülkede bakana göre enflasyon yüzde 15
    Buna karşılık memura ve işçiye yapılan zam yüzde onun çok altında onun da yarısını vergi dilimi diye alıyor elimizden
    Ama sana göre biz gez babam geziyoruz öylemi

Evladı okuduğu için emekli olamayan bir sürü memur arkadaşım varken
    On yıl borç altına girip bir ev alabilmeyi nimet sayan memur arkadaşlarım varken sana göre biz lorduz öylemi

İktidar söz konusu olunca kör ve sağır olanlar her zaman vardı da
    O sağır olanlara gönüllü sığır olanlarda katılmış şimdi

• emekli65 kullanıcısına yanıt
    senin karın ev hanımı ,çalıştırmamışsın senin sorunun ee çoluk çocuk var, tek maaşla tabi zor....4000 kendi alıyor 4000 eşi ozel derste veriyolar onlar geçinmiycekte dedemmi geçincek....çorluda ucuza ev aldılar onu bile kiraya verdiler ek gelir..o biraz kişisel yani..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 10 Ekim 2017; 13:0:14 >
  • kerimcem K kullanıcısına yanıt
    İşçinin - Memurun Sırtına Basarak Büyümeye Çalışan Ülke Başarılı Olabilir mi?

O öğretmenlerden kesip vekil maaşı ile geçinemeyenlere takviye yapalım en iyisi
  • Tek başına "Büyüme" için, işçinin-memurun sırtına basmak günümüz dünyasında (ki aslında tarih boyunca) en geçerli yöntem olarak kullanılır. Yani evet; işçinin-memurun sırtına basarak büyümeye çalışmak genelde olumlu sonuç verir.

Bu konuda en başarılı örnekler arasında Amerika Birleşik Devletleri ve Çin Halk Cumhuriyeti vardır. Ayrıca ne Almanya, ne Japonya ne de Birleşik Krallık farklı bir yöntem kullanmıştır. Hepsi özünde emek sömürüsü ile gelişmelerini gerçekleştirmiştir.

Bu nedenle, başlığı düzeltmek ve asıl anlatılmak isteneni doğru bir şekilde anlatmak uygun olacaktır.

Yani;

İşçinin-Memurun Sırtına Basarak Gerçekleştirilen Büyüme, Beraberinde Mutluluk Getirir mi?

Eğer Amerika Birleşik Devletleri ya da Çin Halk Cumhuriyeti gibi bu süreci bir noktada bırakmayı reddedip sermaye gruplarının bekası üzerine kurulmuş olan sistemi değiştirmeye direnirseniz, o ülkenin halkı mutsuz bir yaşam sürer.

Ama Almanya ya da Japonya gibi, belirli bir büyüklüğe geldikten sonra gelir dağılımındaki adaletsizlikleri görece azaltma yoluna giderseniz, vatandaşlarınız çok daha insanca yaşam sürebilirler.

• Olamaz. Memur sallar basini alir maasini. Ama is de yapmaz.bedava maas alir duruma gelir neredeyse. Sen de memuru ezecegim diye devleti ezdirirsin.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Herkes kendi açısından bakıp daha fazla almak için kendi maaşının az olduğunu söyler

m.vekili 20bin lira az der

memur 4-5bin lira az der, üstleri 8-9bin az der makam aracı şofrüde vardır ayrıca

asgari ücretli 1400 lira az der

çiftçi az der

PEKİ NE OLACAK. KİM ADALETİ SAĞLAYACAK?

Hükümet en çokkimden oy alabilecekse ona zam yapacak yada kendi yakınlarına maaşa bağlayacak mevkilerin-makamların maaşlarını artıracaktır

milletvekili maaşlarını artırabilmek için memur maaşlarını artırıyor. Bundan diğer memurlarda yararlanıyor doğal olarak

BUNU ANCAK BAĞIMSIZ, OY KAYGISI OLMAYAN BİRİ DÜZELTEBİLİR.2001 KRİZİNDEN SONRA DÜNYA BANKASINDAN KEMAL DERVİŞ GELDİ. TURKTELEKOMDAKİ GEREKSİZ ÇALIŞANLARI EMEKLİ ETTİRDİ.MEMUR MAAŞLARINA ZAMMI ENGELLEDİ ZATEN %50 DEVALÜASYON DA OLMUŞTU. ÜLKE İLK KEZ CARİ FAZLA VERDİ YANİ GELEN DÖVİZ ÇIKAN DÖVİZDEN FAZLA OLDU. KOLAY YOLDAN ANLATMAK GEREKİRSE İLK KEZ DEVLET KAR ETTİ. 2001'DEN BERİ ÜLKE HEP ZARAR EDİP BORÇ ALIYOR, 65 MİLYAR USD SATIŞA RAĞMEN

ŞİMDİDE ÜLKE BATMA NOKTASINDA KEMAL DERVİŞİ ÖRNEK OLACAK BAĞIMSIZ, OY KAYGISI TAŞIMAYAN BİRİ BENZER ŞEYLER YAPMAK ZORUNDA

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi forumagir -- 10 Ekim 2017; 18:30:10 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• webbie kullanıcısına yanıt
    Üstadım iyi demişsin ama bizde ne Amerikadaki üretim var ne çindeki nüfus. Ayrıca Çin apayrı bir konu. Sadee nüfus vardı şimdi teknoloji de üretiyorlar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.