Bildirim
işçi problemleri (soru)
Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az 

2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü,
1 Mobil

Giriş
-
iş/diğer bilgilerin çarpımı=iş/diğer bilgilerin çarpımı
900/(12.8.30)=x/(8.5.40) -
bu tip soruları hiç beceremezdim. Sonunda kendimce bir yöntem geliştirdim. x=v.t yani yol = hız çarpı zaman formülü ile çözüyorum.
900=12 x V x 30 x 8
buradan tek makinanın hızı bulunur.
Sonra 8 x V x 40 x 5 ile kaç parça ürettiği bulunur. -
eyw sağol yaa bu sorular genel olarak bu şekilde çözülüyor galiba -
çok basit formülü var böle sorularda (12X8X30/8X5X40:900/?) soru işareti 500 çıkar... -
cevaplar için sağolun arkdaşlar çok iyi oldu biraz daha uğraşsam kağıdı yemek üzereydim -
resimdeki yöntemle bütün iş problemleri çözülmektedir
düzeltme: iş verilerinin çarpımı olacak
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ArGentum#47 -- 15 Şubat 2009; 18:11:50 > -
Bunu denizalti - teyyare yontemi ile özebilirsiniz...
12 mak 8 saat 30 gün 900 parca
8 mak 5 saat 40 gün x parca
------------------------------------------
Dogru oranti ve ters oranti olarak bunlar arasinda ilişki kurup denklemimizi kuracagız ve sonucu bulacagiz.
En sağdan başlayı sola doğru ilerleyecegiz, dogru orantı varsa denizaltı yani aşağıdaki ile çarp, ters oranti ise yandaki ile (teyyare uçuyor)
En sağdan başladık
30 gun 900 parca
40 gun x parca
-------------------
30 gunde 900 parca üretilirse , 40 gunde daha mı çok daha mı az parca uretilir sizce, tabi ki daha çok yani dogru oranti, denizalti, 900 40la çarpacagız
bir sağ satıra kayalım
8 saat 900 parçaysa
5 saat x parça
--------------------
5 saatte daha az parça yapılır, dogru orantı yani denizlatı, aşağıdaki ile çarpcaz. 900 x 5
son satıra bakalım
12 mak 900 parca
8 mak x parca
--------------------------
12 mak 900 parca yapıyorsa, 8 mak daha az parca yapacaktir, dogru oranti denizalti 900 x 8
Hepsi dogru oranti olduguna gore 900 den aşağıya dogru bir ok çizdigimizi ve deniz altı oldugu için ordan 40 a ordan ordan 5 e ordan da 8 e ilerledigini farz edin. Bu işlemde hiç ters orantı yok olsaydı teyyare gibi ok yukarı çıkcaktı.
Oklarıla çizdigimiz sayıları çarpıp digerlerine bolersek sonucu buluruz.
900 x 40 x 5 x 8 1.440.000
_______________ = ___________ = 500
12 x 8 x 30 2880
-
Çok uğraştım bir türlü denklemi kuramadım. yardım lütfen matematikçiler...
Bir işin 1/6sını ali, kalanını eren yaptığında iş 34 saatte bitiyor. Bu işin 3/4ünü ali, kalanını eren yaparsa iş 27 saaatte bitiyor. Buna göre eren işin tamamını tek başına kaç saatte yapar... -
quote:
Orijinalden alıntı: kawastr
Bir işin 1/6sını ali, kalanını eren yaptığında iş 34 saatte bitiyor. Bu işin 3/4ünü ali, kalanını eren yaparsa iş 27 saaatte bitiyor. Buna göre eren işin tamamını tek başına kaç saatte yapar...
36 mı cevap -
Evet cevap anahtarı 36 diyor. Nasıl kurdun denklemi... -
çözebileceğim aklıma gelmezdi
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hærun -- 24 Haziran 2010; 12:40:50 > -
quote:
Orijinalden alıntı: kawastr
Bir işin 1/6sını ali, kalanını eren yaptığında iş 34 saatte bitiyor. Bu işin 3/4ünü ali, kalanını eren yaparsa iş 27 saaatte bitiyor. Buna göre eren işin tamamını tek başına kaç saatte yapar...
diğer arkadaşlar hangi yoldan yapar bilmiyorum ama ben bu yoldan yaptım.
hız çarpı zaman = iş i verse bize.
iş/hız = zamanı verir. Alinin hızı =A Erenin hızı = E olduğunu varsayarsak. Ve işin tamamının 12x olduğunu varsayarsak ( 24 hem 3 e hem 4 e hem 6 ya tam bölündüğü için seçtim.)
ilk denklem ; işin 1/6sı = 2x ini ali A hızıyla 10 X ini Eren E hızıyla yaparsa 34 saat oluyor.
iş/hız dan 4x/A + 20X/E = 34 eder
2. denklem için; 18x/A + 6x/E = 27 saat sonra 2 denklemi sadeleştirirsek
2x/A + 10x/E = 17
6x/A + 2x/E = 9 eder
ilk denklemi 3 le çarpıp 2. yi 1. den çıkartırsak;
30X/E - 2x/E = 42 eder
28X/E = 42 sadeleştirirsek
4x/E = 6 eder.
Biz 24 x i kaç saatte yaptığını arıyoruz. 24x/E yi yani
denklemi 6 ile çarparsak 24x/E = 36 eder.
-
bunu cozunde goreyım 1 ıscı bır ısı 5 dıgerı 7 bı dıgerı 3 saatde yapıyorsa ucu bırlıkte ne kadar zamanda yapar -
quote:
Orijinalden alıntı: cevik kuvvet
bunu cozunde goreyım 1 ıscı bır ısı 5 dıgerı 7 bı dıgerı 3 saatde yapıyorsa ucu bırlıkte ne kadar zamanda yapar
105/71 saatte yapar.
oda yaklaşık. 1.4788732394366 saat ediyor. -
quote:
Orijinalden alıntı: Spyxxx
quote:
bunu cozunde goreyım 1 ıscı bır ısı 5 dıgerı 7 bı dıgerı 3 saatde yapıyorsa ucu bırlıkte ne kadar zamanda yapar
105/71 saatte yapar.
oda yaklaşık. 1.4788732394366 saat ediyor.
yanlıs malasef kıme sordumsada cozemedı bende dahıl -
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: Spyxxx
quote:
105/71 saatte yapar.
oda yaklaşık. 1.4788732394366 saat ediyor.
yanlıs malasef kıme sordumsada cozemedı bende dahıl
7+5+3/3 -
2.5 muş cevap.
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X