Şimdi Ara

Irkçılık, Dincilik ve Milliyetçiliğin Tedavisi Bulunmuş Olabilir!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
0
Favori
909
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Okuyanların çoğu Zaytung haberi sanacaktır eminim fakat günlerdir üst üste farklı bilim sitelerinde bu makaleleri okudum ve sizlerle paylaşmak istiyorum. Eğer yazılanlar gerçekten doğruysa çağımızın en büyük hastalıklarından 3'ünün tedavisi bulunmak üzere...

It sounds like a joke — but a new study out of the University of York in the UK finds that directing magnetic energy into the brain can change a person’s beliefs in God, as well as reduce their prejudice against immigrants.

Scientists from both the University of York and the University of California, Los Angeles (UCLA) tinkered with participants’ brains using magnetic energy, hoping to see whether certain brain regions were linked to ideology — such as feelings about religion and nationalism.

“People often turn to ideology when they are confronted by problems,” Dr. Keise Izuma, an author of the study, said in the press release. “We wanted to find out whether a brain region that is linked with solving concrete problems, like deciding how to move one’s body to overcome an obstacle, is also involved in solving abstract problems addressed by ideology.”

The researchers divided the participants into two groups; the first received a placebo procedure that didn’t impact their brains, and the second one received energy targeting the posterior medial frontal cortex — a part of the brain that’s located a few inches above the forehead and is linked to detecting and responding to problems. The researchers asked all of the participants to think about death, then asked them about their religious beliefs as well as their thoughts on immigrants living in the U.S.

The second group, which received magnetic energy to the posterior medial frontal cortex (temporarily disabling it), experienced a 32.8 percent decrease in their belief in God, angels, or heaven. They were also 28.5 percent more positive when it came to immigrants who criticized their country.

“We decided to remind people of death because previous research has shown that people turn to religion for comfort in the face of death,” Izuma said in the press release. “As expected, we found that when we experimentally turned down the posterior medial frontal cortex, people were less inclined to reach for comforting religious ideas despite having been reminded of death.”

Interestingly, when reviewing the participants’ beliefs on immigrants, the researchers had them read two essays written by immigrants. The first was complimentary toward the U.S., and the second criticized the country. It turns out that magnetic stimulation had the biggest impact on participants’ reaction to the critical author, making them more accepting of an immigrant with a critical view.

“We think that hearing criticisms of your group’s values, perhaps especially from a person you perceive as an outsider, is processed as an ideological sort of threat,” Izuma said in the press release. “One way to respond to such threats is to ‘double down’ on your group values, increasing your investment in them, and reacting more negatively to the critic. When we disrupted the brain region that usually helps detect and respond to threats, we saw a less negative, less ideologically motivated reaction to the critical author and his opinions.”

Source: Izuma K, et al. Neuromodulation of Group Prejudice and Religious Belief. Social Cognitive and Affective Neuroscience. 2015.

Transhümanistler ve Hümanistler olarak sağlıcakla kalın...

• Tercümesini anlamayı çok isterdim.Golden Brain paylaştıysa anlamak için uğraşmaya değer.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tedavi mi? Ben kendi ırkçılığımdan bahsedeyim: Irkların birbirleriyle karışmasını istemiyorum. Üstünlük kaygısı değil bu. Irkların olmadığı bir dünyanın bir çok rengi kaybolur.

İnsanlar sonsuza dek gruplara ayrılmaya ve birbirleriyle çatışmaya devam edeceklerdir.
  • Irk olmasa bile insanlar yine gruplara ayrılır ve fikir ayrılıkları olur. Birisi kırmızı giyer birisi siyah yine gruplaşır.
  • Bana göre transhumanizm bir hastalıktır. Üstelik o kadar ileri bir hastalıktır ki tıp bile çare bulamaz. Yazık size

• quote:

Orijinalden alıntı: Gökbilge

Irk olmasa bile insanlar yine gruplara ayrılır ve fikir ayrılıkları olur. Birisi kırmızı giyer birisi siyah yine gruplaşır.

İnsanların gruplaşması ayrı bir evrimsel mekanizmadır. Bunun engellenmesi çok zor bir durum. Engellenebilse bile evrim işleyecek ve tekrardan gruplaşan birimler avantajlı olduğundan tür tekrar gruplaşmaya başlayacaktır. Burada bahsedilen konu her ne kadar gruplaşma olsa bile grupların birbirini hoşgörü ile karşılamasıdır. En azından şuan için evrende karınca gözü kadar bile olmayan bir gezegeni paylaşmak durumundayız ve bu paylaşım yakın gelecek için de mecburi görünüyor. Barış içerisinde yaşamayı öğrenmek zorundayız aksi halde hepten yokoluruz.

Transhümanizm'in bir hastalık olduğu düşüncesine karşıyım elbette, herkesin hastalık tanımlaması farklıdır, fakat sonuç olarak bu düşünceye de saygım var. Önemli olan birlikte hoşgörü içerisinde varolabilmeyi başarabilmek. Hiçkimse mükemmel değil, hiçbir ideoloji, herkesin içinde de bir kin ve nefret var. Bunu hepimiz biliyoruz, doğanın yasaları bunu gerektiriyor. Duygularımız bize nefret pompalıyor fakat Star Trek serisinde Spock'un söylediği gibi "Duygularını kontrol et ki onlar seni kontrol etmesin.".

@HatersGonnaHate.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi any77 -- 17 Ekim 2015; 19:03:54 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Golden Brain

quote:

Irk olmasa bile insanlar yine gruplara ayrılır ve fikir ayrılıkları olur. Birisi kırmızı giyer birisi siyah yine gruplaşır.

İnsanların gruplaşması ayrı bir evrimsel mekanizmadır. Bunun engellenmesi çok zor bir durum. Engellenebilse bile evrim işleyecek ve tekrardan gruplaşan birimler avantajlı olduğundan tür tekrar gruplaşmaya başlayacaktır. Burada bahsedilen konu her ne kadar gruplaşma olsa bile grupların birbirini hoşgörü ile karşılamasıdır. En azından şuan için evrende karınca görü kadar olmayan bir gezegeni paylaşmak durumundayız ve bu paylaşım yakın gelecek için de mecburi görünüyor. Barış içerisinde yaşamayı öğrenmek zorundayız yoksa hepten yokoluruz.

Gezegenimizde devasa boyutlarda askeri güce sahip olan ultra-emperyal sistemler varken yalnızca barışa odaklanmak ya köleliğe, ya da topyekün yok olmaya yol açar.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: ZERO

quote:

quote:

İnsanların gruplaşması ayrı bir evrimsel mekanizmadır. Bunun engellenmesi çok zor bir durum. Engellenebilse bile evrim işleyecek ve tekrardan gruplaşan birimler avantajlı olduğundan tür tekrar gruplaşmaya başlayacaktır. Burada bahsedilen konu her ne kadar gruplaşma olsa bile grupların birbirini hoşgörü ile karşılamasıdır. En azından şuan için evrende karınca görü kadar olmayan bir gezegeni paylaşmak durumundayız ve bu paylaşım yakın gelecek için de mecburi görünüyor. Barış içerisinde yaşamayı öğrenmek zorundayız yoksa hepten yokoluruz.

Gezegenimizde devasa boyutlarda askeri güce sahip olan ultra-emperyal sistemler varken yalnızca barışa odaklanmak ya köleliğe, ya da topyekün yok olmaya yol açar.

Bakın söylemeye çalıştığım şeyi anlamıyorsunuz. Dünyada elbette bir mücadele olacak. Ben dahil kimse barış içerisinde, mutlu mesut yaşayalım demiyor. Konudaki makaleyi okusanız zaten anlayacaksınız, okudunuz mu bilmiyorum ama alakasız bir konudan bahsettiğinizi söylemem gerekiyor. Politika, emperyalizm, kapitalizm bambaşka bir konu ırkçılık bambaşka bir konu, dincilik daha da ayrı bir konu. Lütfen konuyu farklı alanlara kaydırmayalım ki beyin ile ilgili bu muazzam gelişme yanlış anlaşılmasın.

İyi akşamlar, eğer konuşmak isterseniz yeni bir konu açıp beni davet edin orada konuşalım :).

• quote:

quote:

quote:

quote:

Bakın söylemeye çalıştığım şeyi anlamıyorsunuz. Dünyada elbette bir mücadele olacak. Ben dahil kimse barış içerisinde, mutlu mesut yaşayalım demiyor. Konudaki makaleyi okusanız zaten anlayacaksınız, okudunuz mu bilmiyorum ama alakasız bir konudan bahsettiğinizi söylemem gerekiyor. Politika, emperyalizm, kapitalizm bambaşka bir konu ırkçılık bambaşka bir konu, dincilik daha da ayrı bir konu. Lütfen konuyu farklı alanlara kaydırmayalım ki beyin ile ilgili bu muazzam gelişme yanlış anlaşılmasın.

İyi akşamlar, eğer konuşmak isterseniz yeni bir konu açıp beni davet edin orada konuşalım :).

Farklı şeyler değil.

Makalede problemlerle karşı karşıya kalan insanların bu ideolojilere yöneldiği, beynin bilmem hangi bölgesinde manyetik enerji enerji kullanıldığında insanların bu kavramlardan uzaklaştığından vs. bahsediyor.

Benim de demeye çalıştığım, bir ideolojiye saf bir bağlılıkla bağlanmakla bilinçli bir şekilde yönelmek arasında fark olduğu. Bu deney o insanları etkileyebilir fakat beni etkileyemez, çünkü ben içgüdü ile değil muhakeme ederek bu noktaya geldim.

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Farklı şeyler değil.

Makalede problemlerle karşı karşıya kalan insanların bu ideolojilere yöneldiği, beynin bilmem hangi bölgesinde manyetik enerji enerji kullanıldığında insanların bu kavramlardan uzaklaştığından vs. bahsediyor.

Benim de demeye çalıştığım, bir ideolojiye saf bir bağlılıkla bağlanmakla bilinçli bir şekilde yönelmek arasında fark olduğu. Bu deney o insanları etkileyebilir fakat beni etkileyemez, çünkü ben içgüdü ile değil muhakeme ederek bu noktaya geldim.

Anlamamakta ısrar ediyorsunuz ve ayrıca konuyu "bu beni etkilemez" noktasına getirdiniz. Bu kullanılan teknolojinin sizi etkileyip etkilememesine karar verebilecek nöroanatomi bilgisi bu forumdaki muhtemelen kimsede yoktur. Hele hele "beynin bilmem neresi" cümlesini kuran birinde hiç hiç olmadığı ortadadır.

Birimlerin gruplaşması evrim mekanizmaları sebebiyle engellenemez bir durum. Engellemeye çalıştığımız şey bu gruplaşmanın "düşünceler, fikirler" yoluyla değil de "din-dil-ırk-cinsiyet" gibi dogmatik yollarla olması. Bilinmesi gereken en önemli nokta ise her ne kadar kendi içimizde gruplaşmalar olsa bile evrenin geri kalanına göre tek bir uygarlık olduğumuz. Savaş kaynakların sınırlı olduğu durumlarda yaşanır, evrende herkese yetecek kadar yer, kaynak, madde var bu şüphesiz. Ama diğer bir savaş türü de ırkçılık ve dincilikten doğan savaşlar. İnsanların içinde hala "üstün ırk türklerdir" yada "ingilizler asildir" gibi düşünceler var ve bu sebeple de ortada hiçbir sebep yokken gidip başka milletlere savaş açabiliyor. Din yoluyla ortaya çıkan savaşlarda islam en üstlerde yer alır bu daa ortada, Cihad düşüncesi osmanlıdan bu yana devam ediyor. Tanrı inancı sebebiyle toplumdaki çatışmadan haberiniz vardır sanıyorum? İşte bu deneyde insanların bu tarz içgüdüsel saçmalıklarının tedavisinden bahsediliyor.
    Tedavi herkesin üzerinde %100 işe yaramamış, sebebinin ne olduğu konusu çözülmeye çalışıyor ama siz hiçbir bilginiz yokken olayı çözmüş gibisiniz(!).

• Beynin bir bölgesine elektromanyetik dalga verince ırkçılık yok oluyo.Peki ırkçılık o bölgeye mi kaydediliyo?Peki o bölgeye başka ne kaydediliyo?Ya marks'ın felsefesi de oraya kaydedilmişse , adam ertesi gün inançlı biri olarak mı kalkacak?Veya kurufasulyenin kaydedildiği bölgeye elektromanyetik dalga yollarsak ne olacak?Adam kurufasulyenin faydalarını unutup , o yemeği bi daha hatırlamıyacak mı?

Geçiniz bu magazin haberlerini.Gerçek bilimden konuşalım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kingman29 -- 18 Ekim 2015; 11:27:31 >
  • Dünyadaki savaşlar ırkçılık veya dincilik yüzünden olmaz. Ancak yüzeysel düşünenler bu kadar basit zannedenler meseleyi.

Ayrıca transhümanizm nedir ya? Bilim faydadan çok zarar getirmiştir dünyaya...
    İnsanda madden tekamül etmez. Korktuğunuz ölüme engel olamazsınız... Ne kadar daha yaşanabilir bir dünya fanteziniz olursa olsun beş dakka sonra ölüp gidebilirsiniz.

Ayrıca o tedavi dediğiniz(!) beyin yıkama operasyonu sonucunda kapitalist şirketlerin esiri olmayacanız ne malum????

• quote:

quote:

İnsanların gruplaşması ayrı bir evrimsel mekanizmadır. Bunun engellenmesi çok zor bir durum. Engellenebilse bile evrim işleyecek ve tekrardan gruplaşan birimler avantajlı olduğundan tür tekrar gruplaşmaya başlayacaktır. Burada bahsedilen konu her ne kadar gruplaşma olsa bile grupların birbirini hoşgörü ile karşılamasıdır. En azından şuan için evrende karınca gözü kadar bile olmayan bir gezegeni paylaşmak durumundayız ve bu paylaşım yakın gelecek için de mecburi görünüyor. Barış içerisinde yaşamayı öğrenmek zorundayız aksi halde hepten yokoluruz.

Transhümanizm'in bir hastalık olduğu düşüncesine karşıyım elbette, herkesin hastalık tanımlaması farklıdır, fakat sonuç olarak bu düşünceye de saygım var. Önemli olan birlikte hoşgörü içerisinde varolabilmeyi başarabilmek. Hiçkimse mükemmel değil, hiçbir ideoloji, herkesin içinde de bir kin ve nefret var. Bunu hepimiz biliyoruz, doğanın yasaları bunu gerektiriyor. Duygularımız bize nefret pompalıyor fakat Star Trek serisinde Spock'un söylediği gibi "Duygularını kontrol et ki onlar seni kontrol etmesin.".

@HatersGonnaHate.

Hay sizin evriminizin varya şimdi

• quote:

Orijinalden alıntı: Umberto Eco

Dünyadaki savaşlar ırkçılık veya dincilik yüzünden olmaz. Ancak yüzeysel düşünenler bu kadar basit zannedenler meseleyi.

İnsanda madden tekamül etmez. Korktuğunuz ölüme engel olamazsınız... Ne kadar daha yaşanabilir bir dünya fanteziniz olursa olsun beş dakka sonra ölüp gidebilirsiniz.

Ayrıca o tedavi dediğiniz(!) beyin yıkama operasyonu sonucunda kapitalist şirketlerin esiri olmayacanız ne malum????

"Bilim faydadan çok zarar getirmiştir dünyaya..."
    "BİLİM FAYDADAN ÇOK ZARAR GETİRMİŞTİR DÜNYAYA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

Günümüzde hala şu cümleyi kurabilecek zihinler geziniyor ortalıkta. Açık ve net söyleyeyim tek bir kelime yazmaya bile değecek biri değilsin şu yukarıdaki cümleyi gerçekten farkında olarak yazdıysan.

İkincisi dünyadaki savaşların %90'ı ırkçılık-dincilik dışı sebeplerle çıkar doğru fakat halk bu konularla savaşa davet edilip kandırılır. Ölükten sonra cennete gideceği düşüncesi olmasa kim gider asker olur? Kimde vatanı için ölmek düşüncesi olur? Neden savaşayım? Elbetteki ölünce cennetten tapu verilecek ya ondan! Şehit olacaksın. Paralı askerler hariç insanların hepsi de bu sebeplerle asker olur, savaş meydanında kurşun sıkar. Asıl sebep ırkçılık yada dincilik olmayabilir ama halkları savaştıran tam da bu sebeplerdir.

>>kingman29

Her zamanki gibi her konunun profesörü konuda neler paylaşmış? Buyrun akademik kariyerinizi yazın, paylaşın bizimle de nörobilim adına ne kadar bilgili olduğunuzu göreim. Ardından test sonuçlarınızı da paylaşın ve konuda yayınlanan makaleye hangi kaynak ile karşı çıktığınızı da görelim? Siz kendinizi ne sanıyorsunuz anlamıyorum ki? Beğenirsin yada beğenmezsin, bilim gerçektir. Haberin doğru olup olmadığını garantileyebilecek konumda aramızda birisi yok. Öyleyse atıp tutmadan önce düşünmek gerekir? Kimsiniz siz bu araştırmacıların çalıştığı üniversitenin rektörü mü?

• Anladığım kadarıyla beyinde loblar üzerinde nörolojik bir araştırma yapılmış. Ben bilinç ve beynin işleyişi hakkında hala tam bilgi sahibi değilken bu tür yaklaşımlara karşıyım.

Psikoloji adı altında yapılan çalışmalar ve değerlendirmeler ile insanların hadsizce bireysellikleri baskılanıyor.(Depresyon v.b durumlarda olanlar değilde normal gözüyle bakılmayanlar.)

Normalliğin ne olduğunu kime göre olduğunu sorarım?

Günlük hayatta bolca gördümüz sosyal kişilik adı altındaki boşa yaşayan çevresine uymaktan başka bir şey yapmayan yani sürü insanı kişiler ise yanılıyorsunuz derim.

Primatlar evrimleşeli milyonlarca yıl oldu. Basitlik geride kaldı. Fikirleri için insanları hasta veya rahatsız diye tanımlamak kimsenin haddi değil.

• Evladım niye böyle tepkiler veriyorsun. Küfür mü ettik?
    Sadece bilimle alakalı fikrimi söyledim.

Savaşlar bir gerçeklikte insanların kendi milleti/ümmeti için savaşması mı garibine gitti? Her neyse...

Ölümden kaçamazsın. Altın brain olacak no beyin. Tabii ölümü yok olmak olarak görürsen bu tip bilim hurafelerine kaptırırsın kendini.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

quote:

Dünyadaki savaşlar ırkçılık veya dincilik yüzünden olmaz. Ancak yüzeysel düşünenler bu kadar basit zannedenler meseleyi.

Günümüzde hala şu cümleyi kurabilecek zihinler geziniyor ortalıkta. Açık ve net söyleyeyim tek bir kelime yazmaya bile değecek biri değilsin şu yukarıdaki cümleyi gerçekten farkında olarak yazdıysan.

İkincisi dünyadaki savaşların %90'ı ırkçılık-dincilik dışı sebeplerle çıkar doğru fakat halk bu konularla savaşa davet edilip kandırılır. Ölükten sonra cennete gideceği düşüncesi olmasa kim gider asker olur? Kimde vatanı için ölmek düşüncesi olur? Neden savaşayım? Elbetteki ölünce cennetten tapu verilecek ya ondan! Şehit olacaksın. Paralı askerler hariç insanların hepsi de bu sebeplerle asker olur, savaş meydanında kurşun sıkar. Asıl sebep ırkçılık yada dincilik olmayabilir ama halkları savaştıran tam da bu sebeplerdir.

>>kingman29

Her zamanki gibi her konunun profesörü konuda neler paylaşmış? Buyrun akademik kariyerinizi yazın, paylaşın bizimle de nörobilim adına ne kadar bilgili olduğunuzu göreim. Ardından test sonuçlarınızı da paylaşın ve konuda yayınlanan makaleye hangi kaynak ile karşı çıktığınızı da görelim? Siz kendinizi ne sanıyorsunuz anlamıyorum ki? Beğenirsin yada beğenmezsin, bilim gerçektir. Haberin doğru olup olmadığını garantileyebilecek konumda aramızda birisi yok. Öyleyse atıp tutmadan önce düşünmek gerekir? Kimsiniz siz bu araştırmacıların çalıştığı üniversitenin rektörü mü?

Nörobilim mi dedin?Dur sana bi anlatıvereyim.İnsan beyninde 100 milyardan fazla nöron vardır.Bu nöronlar aralarında örümcek ağı gibi karmaşık bağlar kurarlar.İşte beyin denen şeyin çalışma prensibini anlıyabilmek için öncelikle nöronların nasıl çalıştığı ve daha sonra 100 milyar nöronun birbiriyle kurduğu karmaşık bağlantıları çözmemiz gereklidir.Ancak dünya üzerinde bu güne kadar , beynin çalışma prensibi ile ilgili en ufak bir teori bile üretilememiştir.Bunu ben demiyorum, İntel firmasında 20 yıl programcı olarak çalışmış , sonra da yapay zeka üretmek istemiş olan Jeff Hawkins söylüyor.Kendisi yapay zeka üretmek için beynin çalışma prensibini araştırmaya kalkmış ve dünyanın en önde gelen üniversitelerinin beyin bölümlerine başvurmuş ve hiçbirşey elde edememiş bir insan.Şu videoyu bi zahmet izle de sonra konuşalım.Altyazı olarak türkçe seçeneği mevcut:

https://www.ted.com/talks/jeff_hawkins_on_how_brain_science_will_change_computing#t-274241

İşte bunları bilmek için üniversite okumaya , amerikadaki üniversitelerde master yapmaya gerek yok.Hiçbir bilimsel araştırma yapmayıp , böyle bilim forumlarında kafadan sallarsan , bir de bilen insanlardan bişey öğreneceğine , saldırıya geçersen tabi bişey öğrenemezsin.Ama biraz araştırmayla çok şeye ulaşırsın.

Irkçılık, Dincilik ve Milliyetçiliğin Tedavisi Bulunmuş Olabilir!

Al sana insan beyninin çok ufak bir kesiti.Bu karmaşayı çözecek bir sistem geliştirilemedi ve belki de hiçbir zaman geliştirelemiyecek.Bunun neresine manyetik alan uygulayacaksın , neresine elektrik vereceksin?Bi zamanlar akıl hastanelerinde , hastaları tedavi etmek için , beynine elektrik veriliyodu.Ancak kısa sürede bunun hastaya işkence etmekten başka işe yaramadığı anlaşıldı.Bu konuda Guguk Kuşu filmini izlemeni tavsiye ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kingman29 -- 21 Ekim 2015; 14:47:35 >

• quote:

Orijinalden alıntı: any77

quote:

>>kingman29

Alıntıları Göster
    quote:

"Bilim faydadan çok zarar getirmiştir dünyaya..."Günümüzde hala şu cümleyi kurabilecek zihinler geziniyor ortalıkta. Açık ve net söyleyeyim tek bir kelime yazmaya bile değecek biri değilsin şu yukarıdaki cümleyi gerçekten farkında olarak yazdıysan.

16 Temmuz 1945'te Los Alamos New Mexico dışındaki dağlarda dünyanın ilk atom bombası patlatıldığında gökyüzünde beliren beyaz ışık o kadar parlaktı ki , 160 km ötedeki kör bir kız bile ışığı gördüğünü söylemişti.Patlamayı gördükten sonra Oppenheimer dedi ki :"Ben dünyaları parçalayan ölüm oldum."Meslektaşı Ken Bainbridge Oppenheimere dönerek şunu söyledi:"Artık hepimiz bir alçağız."

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kingman29 -- 21 Ekim 2015; 15:05:39 >

• quote:

quote:

@HatersGonnaHate.

Hoşgörü içerisinde varolmayi başarmak istiyorsan başkalarının ideolojilerine hastalık dememeyi öğreneceksin önce.

• any77 A kullanıcısına yanıt
    ------------------------------

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dumprep -- 7 Mayıs 2020; 22:18:43 >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.