Şimdi Ara

irf 840

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
1.518
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • irf 840 mosfeti ile motor sürmek için h köprüsü yaptım. Fakat üstteki transistörde ısınma var. Garip bir durum aynı akım aşağıdaki transistörden de geçiyor ama sadece üstteki ısınıyor. Ne yapmam gerekiyor. Yardım edebilir misiniz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ekucuk -- 24 Temmuz 2005, 20:51:05 >

• Transistörlerin yerlerini değiştirsene
    üstteki derken 1 tanesimi yoksa 2 üst transistormu
  • Şekile dikkat ettiysen motoru sağ veya sol istediğimiz yöne döndermek için transistörler çaprazlama iletime geçmek zorunda. Dolayısıyla mesela sağa döndermek için sol üst ve sağ alt iletime geçirir isem sol üst transistör ısınıyor diğerinde birşey yok. Daha önce de böyle bir şey duymuştum ama cevabı bulamadım.
  • Selam H bağlantının çalışma mantığını biliyorum ama sormak istediğim sadece üstlermi ısınıyordu anlamındaydı..
    Motor yerine bir uygun lamba bağla ve devreyi yine çalıştır ve transistorlar üzerine düşen gerilime bak her ikisindede eşit yük varmı..
    Gerilim dedim çünkü ısınması için akımdan daha ziyede gerilim yüklemesi olmalı diye düşündüm...
  • Sürme tekniğine göre üstte kalan mosfetler tam doyuma ulaşamıyor. Yarı iletimde olduğu için üzerinden geçen akıma direnç gösteriyor ve ısınıyor. Alttakiler doyum noktasında sürüldüğü için aynı akım burdan geçse bile iç dirençi küçük olduğu için ısınmıyor.
  • Problemi 3 aşağı 5 yukarı anladım. Çözüm için ne yapılabilir.
  • Cevap verebilecek birisi yok mu acaba? Heralde arkadaşlara çok hafif geldi o yüzden cevap vermiyorlar.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Selam üst taraftaki fetleri N kanal kullan irf9840 gibi ve anahtarlamayıda değiştirmen gerekecek..
    Uzun uzun mantığını yazmak idsterdim ama şu an iş yerindeyim olmazsa evden daha ayrıntılı yazarım..
  • kullandığım mosfetlerin hepsi N kanal irf 840
  • Pardon P kanal olacaktı yanlış yazmışım..
  • Yani üstteki fetleri P kanal ile değiştirirsem ısınma olmaz mı? anlamına geliyor yoksa deneme mi yapmalıyım?

Ayrıca yardımcı olduğun için Teşekkürler...
  • Selam 4 adet N kanalllı kulandığında ilk bakışta mantıken olur gibi görünsede olmuyor şu an iş yerinde olduğum için uzun uzun yazamıyorum. Evep P kanallı ile değiştirisen ve bağlantı şeklinide değiştirirsen bu iş olur .Hız kontrolü yapmayacaksan sadece sağa ve sola dönmesini istiyorsan fet yerine röle kullan derim...
  • H biridge çok lazım olur ama doğru dürüst bir kaynak yok gibi üreticilerin sayfaları hariç.
    Devrende ki bağlantıda p mos kullansanda farketmez ısınır,çünkü polarma yanlış.
    Mosları iletime geçirmek için source-gate arasına gerilim uygulanır,püf noktası bu.
    Prensip bağlantı ve eski bir uygulamamdan örnek ekte.
  • L298 2A e kadar H brige entegresi bi ona bak daha verimli olur aynı zamanda aynı zamanda alttakiler direk toprağa bağlı yani Vgs gerilimi daha yüksek olur çünkü üsttekiler motor ve diğer irf ye seri bağlı bence bi üsttekilerin Vgs gerilimlerini ölç azsa biraz arttır

özellikle yüksek akım çeken bi motorsa mesela 5A diyelim mosfetlerin üzerine düşen Vds gerilimi artar buda dediğim gibi yetersiz Vgs ye sebep olabilir datasheet e baktım 0.85ohm direnci var 8A akım geçiriyor maksimum buda 6.8V yapar 80W lık bi motor olsa 10 voltta motora düşer yaklaşık 17volt yani alttaki transistör kadar üsttekini açmak için +17 vol daha fazla Vg Uygulaman gerekir
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.