Arkadaşlar bu hafta içerisinde Ipod Touch alacağım. Şimdiden bir kaç konuda bilgi sahibi olmak istiyorum.
1- Ipod touch tabii mp3 çalma konusunda çok iyi bir cihaz fakat video oynatma konusunda kullanan arkadaşların fikri nedir? Film izlemek keyifli oluyor mu? PSP de otobüste vb. yerlerde film izlemek çok sarıyordu fakat ipod touch ın ekranı daha küçük PSP'den. Fakat daha mı kaliteli video konusunda PSP'den? Yoksa PSP'den sonra hayalkırıklığı mı olur?
2- E-kitap okuyan arkadaşlar var mı? Okuması ve kullanması rahat mı? Ve hangi programı önerirler bunun için?
3- Cihazı ilk aldığımızda açmadan önce şarja mı koymalıyız yoksa şarjı bitene kadar kullanıp sonra mı şarja koymalıyız? Bu tür cihazlarda pil ömrü açısından bu durum biraz önemli.
4- JB yaptıktan sonra uygulamaları açmak için önce ücretsiz bir uygulama indirip kurmalıyız diye biliyorum. Bu ücretsiz uygulamayı illaki wi-fi ile mi indirmeliyiz? Itunes ile indirip ipod'a atsak olur mu? Her zaman wi-fi bağlanma şansım olmayacak.
5- Creative EP-630 kulak içi kulaklığım var. Ipod ile iyi bir ikili olurlar mı? Yoksa başka bir kulaklık mı önerirsiniz?
6- İngilizce - Türkçe sözlük programına ihtiyacım var. Ayrıca Lehçe - İngilizce sözlük programına da ihtiyacım var :) Ya da çoğu dili barındıran bir sözlük programı olsa da işi toptan halletsek :D
7- Ipod Touch 32 gb 3. nesil alacağım. Polonya'dayım ve burada bu Ipod'un fiyatı 1100 zloty (550 lira civarı). Türkiye'deki Ipod Touch 3g fiyatlarını hiç bilmiyorum. Bu fiyat uygun değil mi? Apple mağazasından (iSpot) alıyorum.
Öncelikle kendi iPod'um henüz elime geçmemiş olsa da başkalarınınkini kullanarak edindiğim tecrübeler ışığında sorularını cevaplamaya çalışayım.
1-Videoları convert etmek zahmetli bir iş ama doğru düzgün convert edildikten sonra bu konuda bir telaşın olmasın bence gayet yeterli ve ekranı da çok kaliteli. 2-Bu konuda bir bilgim yok ama dokunmatik bir ekran ile e-book okumak ne kadar zor olabilir ki? 3-Şarj konusunu ben de araştırdım bitirin sonra şarj edin diyorlar. 4-Kesin bir bilgim yok ama Wi-Fi gerekli sanırım fakat sen Jailbreak yaptıktan sonra programları kur ikonları gelmeyecek ama Wi-Fi ile bedava bir appalication kurduğun anda hepsi birden gelecek diye biliyorum. Yani sen Jailbreak yap o kısmını dışarı çıkınca bir ağ bularak halledersin. 5-Kulaklığın bence fena değil dene eğer bir zaman sonra daha kaliteli birşey istersen Sennheiser marka güzel bir kulaklık alabilirsin. 6-Sözlük programları bir sürü var, sanırım üst konuda olması lazım bir sözlük programının adı verilmişti bir göz at istersen. 7-Gittigidiyor üzerinde 550 liraya 3. nesil 32 GB ürünler var pek fark yok anlayacağın.
Daha sonra aklına soru gelirse yaz ben de pratik yapmış oluyorum cihaz gelmeden.
Cevaplar için teşekkürler.
Peki bu video convert işleminde hangi ayarları yapmalıyız? yatay olarak izlerken ekrana tam oturması için hangi çözünürlükte olması lazım? Sanırım bitrate 1.5 mbps ye kadar çıkabiliyor ama çözünürlüğü bilmiyorum.
Fiyat konusunda ise gg de aynı fiyatsa apple shopta kesin daha pahalıdır o zaman. demek ki uygun fiyat burada da.
Bu arada Jb ile indirdiğiniz ipa uzantılı dosyaları bilgisayar ile atarsanız daha kolay olur ama bilgisayar olmadığı zaman wi-i ile indirdiğinizde installous adlı programın içine kayır oluyor ve oradan yükleyebiliyorsunuz. Ayrıca şarj için ilk seferde boşaltın ama sonraki seferlerde eğer mümkünse şarj tam boşalmadan şarj edin. Bu konuyu baya araştırdım ve pili sürekli bitirip tekrar şarj edince oldukça yüksek seviyelerde kayıplar oluyor. Aşağıda verdiğim resmi incelerseniz %40 şarj seviyesi ve 25 derece yani oda sıcaklığında tutarsanız 1 yılda %4 oranında kayıp olurken, sıcaklık ve şarj seviyesi artışları ile pil oldukça fazla yıpranabiliyor. Pilinizi "charge cycle" yani "şarj döngüsü" prensibine göre şarj ederseniz yıllarca performanslı şekilde kullanabilirsiniz. Charge cycle ile ilgili bilgiler internette birçok sitede mevcut.
Şöyle söyleyeyim Gittigidiyor ve Amerika fiyatını kıyaslaman açısından.
2. Nesil 8 GB modeli orda 199$ yani 300 lira fakat Gittigidiyor'da 400 lira. Çözünürlük olarak da onunla oynama bence orjinal çözünürlüğünde kalsın tabiki Divx ise. Yok daha kaliteli ise oranını bozmadan küçültebilirsin.
Şarj konusunu anladım teşekkürler. her zaman %40 da kullanma şansım yok tabii ki fakat şarj bitmeden şarj ederim her seferinde.
Video konusunda ise, şimdi pc deki film 700* .... çözünürlükte olduğunda bunu çöz. ellemeden çevirirsem ipod açmaz diye biliyorum? ipoda uygun bir çöz.e düşürmek gerekiyor sanırım. ipodun desteklediği en yüksek çözünürlük nedir?
640x480 piksel çözünürlüğe kadar destekliyor olması gerek.