Şimdi Ara

iPhone Duo’nun geçiş animasyonu Galaxy Z Fold 8’e uyarlandı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
0
Favori
2.727
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
9 oy şu anda #4
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Hiçbiri babamızın markası değil, iPhone'culara sallarken körü körüne Android şakşakçısı olmamak lazım. Bundan ayrı olarak yıllarca farklı marka Android cihazları deneyinleme şansım oldu, son zamanlardaki cihazlarım da hep Samsung idi. En son geçenlerde iPhone tarafına geçtim. Fonksiyonellik - özelleştirme konusuna belki katılabilirim de Bloatware deposu ve Saf Android'in üzerine giydirilmiş Custom bir arayüzden ibaret olan One UI bu kadar "inanılmaz" algısıyla lanse edilmez be kardeşim... Hayır kullanmasam inanacağım. Benim her Samsung cihazımda daha kullanmaya başlamadan önce yapmaya mecbur kaldığım ilk şey DeBloat işlemiydi, en son One UI 8.5'ta 190 tane Bloatware statüsüne girecek uygulamayı kaldırdığımı biliyorum. iOS'ta Bloatware olarak nitelendirilebilecek tek uygulama yok mesela, dolayısıyla uğraşmana da gerek kalmıyor DeBloat gibi işlemlerle. Keza Samsung'un agresif termal yönetim politikaları yüzünden cihazlar Qualcomm - Exynos farketmeksizin en ufak ısınma ve yük belirtisinde Throttle olup potansiyel kas gücünü %50'ye varan miktarlarda kaybedebiliyor. Yine ardışık yük testlerine bakarsan Apple'daki yongaların VC gibi eklentilerden yoksun olmasına rağmen nasıl birçok S serisinden daha uzun süre kas gücünü koruyabildiğini de görürsün. Tek deneyimim One UI 8.5'tan ibaret değil bu arada, 6 - 6.1 - 7 - 8 gibi sürümleri de kullandım ve her yeni güncellemede bu arayüzün şişmeye ve ağırlaşmaya devam ettiğinin benim gibiler gayet farkında. S25'i 17 ile nasıl bir tutabildin, o kısım da ayrı bir soru işareti zaten. Kısaca iş sadece "yenilik"ten ibaret değil, optimizasyon hayati bir konudur. Bugün iPhone 11 gibi cihazların halen kullanılabiliyor olmasının ve iOS 27'nin 4GB RAM'e sahip birçok iPhone modelinde kusursuz çalışmasının sebebi de budur zaten. Kısaca ben iOS'un asıl rakibinin Google Pixel'lerde kullanılan Saf Android (AOSP) olduğunu düşünüyorum, One UI veya Çinlilerin telemetri dolu arayüzleri hikaye...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• LacWer kullanıcısına yanıt
    Valla ben gördüğüme bakıyorum. O pürüzsüz (smooth) geçiş hissiyatını bugüne hiçbir Android vermedi. Katlarken o pürüzsüz geçiş önemlidir. Mini PC tek başına Android’i iyi yapmaz. Bir sistemi iyi yapan şey altyapısıdır. Donanımı ne kadar verimli kullandığıdır, yazılımların donanımla ne kadar uyumlu olduğudur. Android dediğin şey Java ile yazılmış uygulama çöplüğüdür. Çekirdeği dışında Linux ile alakası olmayan çerçöp sistem. Appe o özellikleri getirir de Android o bozuk altyapısını düzeltebilir mi? İşte asıl sorun bu. O donanım sömüren pil canavarı Java tabanını terk edebilir mi?

Valla ben Instagram’a girerim, YouTube’a girerim, tarayıcıda gezerim o kadar. Gerisi fantezidir. Yok mini PC oluyormuş falan geçiniz. Sokaktan 100 kişiyi çevir belki o 100 kişiden 95’i benim kullandığım gibi kullanır. Ayrıca bilgisayarımda Arch Linux kullanıyorum. Android gibi çakma Linux çöpüyle işim olmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Symbianist -- 10 Eylül 2026; 22:22:50 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Epıl yaptı mı tam yapar diğerleri hemen kopya çekmeye çalışır.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

CPU: AMD Ryzen 5 2600 | GPU: MSI RX 5700 MECH GP OC | RAM: 2x16GB Kingston Beast 3200MHz | Anakart: MSI B450-A PRO | SSD: Samsung 860 EVO 250GB | M.2 SSD: James Donkey JD1024 1TB | HDD: Seagate Barracuda 2TB | Kasa: Cooler Master MB520 | Monitör: Samsung C27HG70 | Fare: Logitech G102 | Klavye: Aula F75 | Kulaklık: SteelSeries Arctis 3 | Pad: GamePower GP700 RGB | Gamepad: Dualsense Controller | Ses Sistemi: Logitech Z506 | Telefon: Poco X3 Pro 8/256GB
  • cihazın bana göre en büyük eksisi katlanabilir tablet gibi olması biraz daha uzun olmalıydı bence

Android telefonumda 80'e yakın uygulama var. Benzer pil kapasitesine sahip iPhone'lara yakın pil süresi elde ediyorum. Sanılanın aksine Android'in mükemmel olduğunu söylemeyeceğim, tam tersine, işletim sisteminin çok dağınık olması bence de bir sorun, ama iki ekran arası geçiş, benim çok takılacağım bir konu değil. Android son yıllarda bayağı temizlendi ve temizlenmeye de devam edecektir.

iOS'un ve Apple'ın ekosistem uyumu, yazılım detayları ayrı bir konu, buna geliştireceğiniz bakış açısı, Android'e nereden baktığınızla ilgili.

Android’i çöpe atalım yeter. Android ile saydığın dağıtımları aynı cümle içinde anmak bile o dağıtımlara hakarettir. O dağıtımların komut satırı ve sistem kütüphaneleri GNU projesine aitken Android'de GNU kütüphaneleri bulunmaz. Onun yerine Google tarafından geliştirilmiş farklı bir kullanıcı katmanı barındırır.

Debian veya Fedora'da yazılımlar doğrudan işletim sistemi üzerinde yerel (native) olarak çalışır. Android'de ise uygulamalar Java/Kotlin diliyle yazılır ve ART (Android Runtime) adı verilen özel bir çalıştırma ortamında (sandbox) yürütülür. Bu yüzden iOS ile aynı hızda/performansta çalışabilmek için daha yüksek işlemci hızına ihtiyaç duyuyor. Daha yüksek işlemci hızı da daha fazla pil tüketimine sebep oluyor.

Özetlemek gerekirse Android kağıt üzerinde Linux dağıtımı gibi görünse de gerçek anlamda Linux dağıtımı değildir. Çünkü Linux’u Linux yapan o GNU araçları Android’den çıkarılmıştır. Bu sebeple sadece çekirdeğinde Linux olması onu bildiğimiz anlamda Linux yapmaz. Android, Linux dağıtımlarından tamamen farklı bir altyapıya sahip apayrı bir işletim sistemidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Symbianist -- 11 Eylül 2026; 15:2:49 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Muhammed Taha Türk kullanıcısına yanıt

Android kullanıcıları, sırf Apple yapıyor, bende de olsun diye dandik telefon kullanmak mı istiyor yani?

Linux/GNU ayrımı bir yana, paylaştığınız argümanların neredeyse tamamı 10-12 yıl önceki Dalvik mimarisine ait bayat bilgiler. Modern Android'de uygulamalar ART ve profil tabanlı derleme sayesinde cihazda doğrudan yerel (native) makine koduna dönüştürülüyor; NDK ile zaten doğrudan C/C++ çalıştırılabiliyor. Geliştirme tarafı Kotlin'e kaydı, çalışma zamanındaki bellek ve işlemci darboğazları ise yıllar önce çözüldü. Güncel watt başına performans ve pil testlerinde de tepe model yongaların başa baş olduğu ortada.

​Bugün Android'in gerçek bir sorunu varsa o da işlemci mimarisi değil; onlarca farklı üretici, özel arayüz ve donanım çeşitliliğinin getirdiği ekosistem dağınıklığıdır. Pil ve RAM masalları Dalvik ile beraber tarihe karıştı.

Hayır, Android üreticileri Apple'ı bir eşik noktası görüyor. Apple tüm Dünyada en çok akıllı telefon satan marka, bu yüzden bir eşik bekçisi kabul ediliyor. Bence de saçma ama durum bu, Samsung ne yaparsa yapsın, Xiaomi ne yaparsa yapsın bu kadar PR değeri yok.

Bu yazdığınız doğru, buna katılıyorum. Zaten konunun açılış amacı da o. Apple'ın 8 sene geriden gelip piyasaya sürdüğü katlanır telefonun özellikleri kopyalanmaya başladı bile. Benim takıldığım nokta, kullandığınız "dandik" kelimesi. Apple'ın yaptıkları dandik fakat Android kullanıcıları tarafından isteniyorsa, Android kullanıcısı da dandik telefon istiyor demektir. Yoksa "ben telefonumda bu animasyonu istemiyorum" der almaz, Samsung telefon satamaz.

Eğer o özelliğe bakıp telefonu alıyorsa, açıkçası evet. İyi bir şey uyarlanabilir, ama sadece Apple'a göre bir şeyler yapılması çok saçma. Bunu özellikle Samsung yapıyor, inanın Çinliler, özgün olmak ve dandik olmamak için Samsung'tan daha fazla çaba gösteriyor.

hyperos 4teki sistem uygulamaları native olarak çalışacakmış art yerine. rust kullanılacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vortex3399 -- 11 Eylül 2026; 20:5:59 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.