Şimdi Ara

IP Adres, Port, NAT, Port Açma Nedir ?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
3
Favori
99.892
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar,
    Deneyimsiz ADSL modem kullanıcıları için IP Adres, Port, NAT ve Port Açma Nedir bilgilerini derledim.
    Ayrıca bu başlık altında deneyimli kullanıcılarda mesajlarıyla katkıda bulunurlarsa sevinirim.
    Saygılarımla,
    Meret ;)

    NOT: Nasıl Port açarız vb. soruları bu başlık altında sormayın lütfen.

    IP Adres (Internet Protocol Address) Nedir?

    Temel olarak IP Adresi, internet ağı (Wide Area Network, WAN), Yerel Ağ (Local Area Network, LAN), Kablosuz Yerel Ağ (Wireless Local Arean Network, WLAN) vb. ağlar üzerindeki cihazlara verilen adres, isim, numaradır. Ağ üzerinde veri alıp vermek isteyen her cihazın mutlaka bir IP adresine sahip olması gerekir. İnternette iki cihaz aynı IP adresine sahip olamaz.

    Deneyimsiz kullanıcıların karıştırdığı değişik IP tanımları vardır.

    1. IPv4: Bu, halen kullanılmakta olan standart İnternet protokolüdür ve 32 bitten, başka bir ifadeyle sekiz bitlik 4 rakamdan oluşur. Bu rakamlar, 0 ila 255 arasında değişir. IPv4 protokolündeki bir adres 1.0.0.0 ila 255.255.255.255 arasında herhangi bir numara olabilir. 4,294,967,296 adet IP Adres olabilir. Ama IP adreslerinin sınıflara (class) ayrılmış olması, bazı adreslerin çoklu gönderim (Multicasting) için, bazılarının da test amaçlı kullanılmasından dolayı bu sayı 3,2 milyara kadara düşmektedir.

    A. İNTERNET IP ADRES: Harici IP, External IP, Wide Area Network (WAN IP) vb. isimlerle de tanımlanır. Modeminiz internete bağlandığında, İnternet Servis Sağlayıcımız, ISS ( Internet Service Provider, ISP) tarafından modemimize verilen IP Adresidir (88.229.144.24 vb. şekildedir). Internet IP Adresinizi Sabit IP (Static IP) yapmak için ISS’e (TTNET, Biri vb.) başvurup ilave ücret ödemeniz gerekir. Oyun serverı kuran arkadaşlar bu işi ücret ödemedenwww.no-ip.com adresinden yapıyorlar.

    B. YEREL AĞ IP ADRES: Local Area Network IP (LAN IP), eğer ağınız kablosuz (wireless) ise Kablosuz Yerel Ağ IP, Wireless Local Area Network IP (WLAN IP) vb. isimlerle de tanımlanır. Bilgisayarınızla Routerinize/Modeminize bağlandığınızda Routerinizin bilgisayarınıza verdiği IP Adresidir. Yerel Ağ IP Adresleri 192.168.X.X /10.0.X.X vb. şekildedir, X değeri 0-255 arasında değişebilir. İnternetten Yerel Ağ IP adresleriniz görülmez. Bilgisayarınızın Yerel Ağ IP Adresini ücret ödemeden kendiniz Sabit IP (Static IP) yapabilirsiniz. Sabit IP içinhttp://www.portacmak.com sitesinden yararlanabilirsiniz.

    2. IPv6: Ancak, IP adreslerinin bloklar halinde tahsis edilmesi nedeniyle, birçok IP adres aralığı kullanılamamaktadır, bu nedenle artan ağ kullanıcısı sayısına bağlı olarak, daha büyük bir IP adresine ihtiyaç duyulmaktadır. IPv6 bu ihtiyaçtan doğmuştur. IPv4'ten farklı olarak IPv6, 128 bit genişliğindedir, bu da 2128 adet, başka bir ifadeyle 3 x 1038 adet benzersiz adres demektir.

    Port Nedir?

    Her IP Adresi portlara yani sanal veri yollarına bölünmüştür. Bu sayede aynı anda, aynı IP Adresinden (bilgisayar vb.) farklı programlarla veri alışverişi yapılabilmektedir. Örneğin aynı anda, aynı bilgisayardan 110 nolu portu kullanarak Outlook Expressle e-maillerimizi indirirken, 80 nolu portu kullanarak Internet Explorerla web sitelerine bakabiliyoruz. Port noları 0-65535 arasında değerler alabiliyor.

    NAT Nedir?

    NAT, Network Address Translation kısaltılmışıdır. Türkçeye Ağ Adres Çeviricisi olarak da tercüme edilebilir. NAT bir IP adresi alıp onu çok sayıda IP adrese böler, yönlendirir, çevirir. Detay anlatımla kafanızı karıştırmadan, NAT kısaca Yerel Ağ IP'lerin internetteki IP'lerle haberleşmesini sağlar. Yani modeminizin internet IP Adresine gelen verilerin yerel ağdaki bilgisayarların yerel IP adreslerine gönderilmesini ve tam tersini, yerel ağ IP adreslerinden gelen verilerin internet IP adresi üzerinden internete ulaşmasını sağlar.

    Kafamızda NAT mantığı oluşması açısından evde kullandığımız ADSL modeminizi ele alalım. Bir ISS (TTNET, Biri vb.) verdiği İnternet IP Adresiniz (WAN IP) 88.229.144.175 vb. var. Birde yerel ağımızdaki cihazlara modeminizin yada sizin verdiği Yerel Ağ IP Adresimiz (LAN/WLAN IP) 192.168.1.2 vb. var. Modeminizin ya da kendi verdiğiniz yerel ağ IP adresler yerel ağda kendi aralarında haberleşirler. Ama iş internete çıkmaya gelince burada NAT devreye giriyor.

    NAT ne yapıyor? ADSL modemimizin 3 tane arayüzü (interface) var. Bunlar PPPoE/PPPoA (internet), Ethernet/wireless (yerel) ve geridöngü (Loopback) arayüzleri. Her 3 arayüzüne de IP adresleri atanır. Daha önce anlattığımız gibi, internet tarafına siz bağlantı kurduğunuzda internet servis sağlayıcı, ISS tarafından İnternet IP Adres (WAN IP), yerel tarafa modem (yada sizin) tarafınızdan Yerel Ağ IP (LAN IP) atanır. Geridöngü (Loopback) varsayılan olarak 127.0.0.1 alır (burası ile pek işimiz yok).

    Siz bilgisayarınızdan bir istek gönderdiğinizde bu istek ADSL modeminizin Ethernet (eth0) arayüzüne gelir ve NAT bunu çevirip diğer arayüze yönlendirir ve o bağlantı için NAT tablosunda bir kayıt tutulur. Yerel ağ tarafında isterse yüz bilgisayar olsun, internete çıktıklarında bir tane IP adresi, yani internet IP Adresi (WAN IP) kullanacaklardır. İşte burada NAT insanlara bir IP adresi kullanarak yüzlerce bilgisayarı internet ortamında haberleşmesini sağlıyor. Böylece IP adresi sıkıntısı bir nebze de olsa önlenmiş oluyor. Eğer NAT olmasaydı ne olurdu? Şirketimizde 100 tane bilgisayar var diyelim. Her birini internete çıkarmak için 100 tane internet IP ye ihtiyacımız olacaktı.

    Tabi NAT'ın güvenlik tarafı da var. İçeriden bir istek olmadıkça veya siz izin vermedikten sonra dışarıdan hiç kimse içeriye erişemez.
    Son olarak P2P programlar (eMule, torrentler vb.), Oyunlar ve bazı programlar için NAT beklenen görevi yeterince yapmaz. Bu durumda Port Açma, Port Yönlendirme (Port Forwarding) dediğimiz işlemi yapmamız gerekir.

    Port Açma, Port Yönlendirme (Port Forwarding) Nedir?

    NAT’ın görev yapmadığı uygulamalar için, dışarıdan internete bağlı herhangi bir bilgisayar, modeminizin internet IP adresine veri gönderdiğinde, modeminizin bu veriyi ne yapması gerektiğini bilmesi gerekir.

    Port açma, modeminize belli bir porttan gelen veriyi, yerel ağınızdaki hangi yerel ağ IP adresli bilgisayara ve bu bilgisayarın hangi portuna göndermesi gerektiğini söylemektir.

    Port açtığınız zaman, modeminiz internetten gelen veriden “internet IP Adres (WAN IP):Port No” bilgisini alır ve bu veriyi yaptığınız ayara göre ilgili “Yerel Ağ IP adres (LAN IP):Port No” ya gönderir. Burada IP Adres ve Port No ikilisinin beraber veri oluşturduğuna dikkat edin. Bütün ADSL modemlerde (birkaç özel modem hariç) port açarken mutlaka bilgisayarın Yerel Ağ IP Adresinin ve Port nosunun girilmesi gerekmektedir.
    Aşağıdaki resimde Ülkemizde yaygın olarak olarak kullanılan bir modemin Port Yönlenderme menüsüne bakalım.
     IP Adres, Port, NAT, Port Açma Nedir ?

    Uygulama kısmına bu portu hangi uygulama için açtığımızı hatırlamamız için bir isim veriyoruz. Buraya ne yazacağımız çok önemli değildir.
    Hedef IP Adresi kısmında bu uygulamanın yerel ağımızda (LAN) hangi IP nolu bilgisayar için geçerli olduğunu modemimize belirtiyoruz.
    Protokol Tipi kısmında bu iletişimde hangi protokolün kullanılacağını modemimize belirtiyoruz.
    WAN Portları kısmında internetten (WAN) gelen verilerin hangi port nolarından geleceğini modemimize belirtiyoruz.
    Hedef LAN Portları kısmında verilerin, yerel ağımızda (LAN) daha önce IP nosunu tanımladığımız bilgisayarın, hangi port nolarına göndereceğini belirtiyoruz.
    Böylece modemimiz dışardan hangi portlardan gelen bilgileri, yerel ağımızdaki hangi IP nolu bilgisayara ve bu bilgisayarın hangi portlarına göndereceğini biliyor.
    P2P Programlar, online oyunlar vb. için sizin tarafınzıdan atanmış yada oyunlarda olduğu gibi oyun içinde daha önce tanımlanan port noları vardır. Bu Portlar açılarak, modemin doğru verilerin doğru yere yani IP Adrese ve Port noya göndermesi sağlanır.
    Port açma işlemleri içinwww.portacmak.com sitesinden yararlanabilirsiniz.

    Saygılarımla,
    Meret ;)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi meret -- 29 Ocak 2010; 14:06:11 >
  • Merhaba;
    Açıklamalar için teşekkürler, Port açma ve Port yönlendirme konusunde bir sorum olacak, cevaplayabilirseniz şimdiden çok teşekkürler.

    İhtiyacım olan lokal networkümdeki bir ekipmana internet üzerinden uzaktan erişebilmek. Ekipmanıma dahili network ip havuzu içinde bir ip tanımlıyabiliyorum ve network'ümün içinde bu ip'ye iexplore ile ulaşabiliyorum ve ekipmanımın dahili web sayfasında yapmam gerekenleri yapabiliyorum. Aynı erişimi networkte bir adet ADSL/Router+wireless olması durumunda Port açarak ve yönlendirerek internet ortamından da sorunsuzca gerçekleştirebiliyorum.

    Dahili networküme farklı bir IP layer'ı olan AP ekleyip ekipmanıma bu AP üzerinden erişmeye çalıştığımda başarısız oluyorum, AP ethernet kablosu çekemediğimden dolayı client olarak tanımladığım diğer AP 'e data taşıyor ve ulaşmak istediğim ekipmanımda client olarak çalışan AP'e kabloyla bağlı.
    Anlayacağınız katman halinde farklı iki Ip hazum var ve cihazım alttaki hazuda bağlı.

    Client olarak çalışan AP'e bağlı ekipmanımın Ip'si 192.168.1.3

    AP Client'ın IP'si 192.168.1.2

    AP IP'si 192.168.1.1 WAP:192.168.2.10 ve bu adres ADSL router üzerinden bu AP için fix. DHCP aktif ve aralığı 192.168.1.2 to 10.
    192.168.1.3 için port 80 yönlendirlmiş durumda.

    ADSL router IP'si 192.168.1.1 ve DHCP aktif ve aralığı 192.168.2.2 to 100.
    192.168.2.10 için port 80 yönlendirilmiş durumda.

    Bu konfigürasyonla 192.168.1.3 adrsine internet üzerinden ulaşamıyorum. Doğal olarak ADSL router 192.168.1.3 'ü bilmiyor. Nasıl tanıtacağım.
    Durumu resmettim fakat buraya ekleyemiyorum.
  • modemde 10000-20000 arası portları nasıl tek seferde açabiliriz ?
    tek tek girmek istemiyorum o kadar portu kim girecek kolay bir yolu vardır diye düşünüyoruum.
  • yararlı konu saol işime yaradı
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.