Şimdi Ara

İnternette adil 'kısıtlama' nasıl yapılır? Çözüm önerileri... (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
59
Cevap
7
Favori
4.585
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
54 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Çok teşekkürler.


    @Dovahkiin,

    Evet, ortada muazzam bir çelişki var ve bütün bunlara rağmen sadece 3 Mbps hızın değil, bu 10 Mbps bile olsa mevcut kota uygulamasının bahanesi olamaz.
  • Gerçekten emek verip hazırlayıp yazmışsınız bu duruma düşürenler utansın batsın inşallah adamların uğraştıklarına bak bizim uğraştığımız şeylere birde bakın adamlar 1 TBS hız yapıyorlar biz hala 3 mbs
  • Gayet mantıklı gerekçelerle olayı özetlemişsiniz. Bizdeki ISSler (Aslında daha çok TT) hız satmaya odaklı ancak kota vermeye o derece istekli değil. Zira bu kota anlayışı ile 1000 gigabit bile vermeleri hiç sorun olmazdı, elbette uygun altyapıları olsaydı. BTK'nın alacağı iki karar ülkemizdeki sorunu çözer:
    1. Hızlarla orantılı ve modern kullanımla uyumlu kota miktarı
    2. Sözleşmedeki hızla orantılı hız düşümü

    Bir üçüncü düzenleme belki, taahhütlü bedel ile taahhütsüz bedel arasındaki makasın açılmasına engel olmak olabilir. Sözleşmelerden caymak zor olduğundan şirket değiştirmek fiilen imkansıza yakın. Taahhütte cayma bedellerinde kısmen tüketici lehine yapılan iyileştirmelere karşılık şirketler de aradaki makası açarak cevap verdiler ve cayma bedelleri çok yükseldi. Bu konuda düzenleme olmadığından makasın daha da açılmasını bekliyorum. Bu da ISS değiştirmeyi zorlaştırıyor.
    aobil tarifelerde,özellikle mesaj ve konuşma olarak insanların kullanımına uygun paketler olduğu için o cephedeki kullanıcıların çoğu memnunken, sabit hat Internet kullanıcılarının memnuniyetsizliği düzenleyici kurumların proaktif davranış sergileyememesinden kaynaklanıyor.
    Sorunun asıl kaynağı müşterinin ödediği ile aldığı arasındaki dengesizlik ve müşterinin aldığı ile tatmin olmaması. Bu ramazan ayında memleketimde iki aylık Internet (aslında bir aylık ihtiyacım vardı) almak istediğimde bunun fiilen imkansız olduğunu gördüm. Hat tesis nedeli ve taahhütsüz ücretler ile bu hizmeti almak mantıksız hale geliyordu. Taahhütle almak da, yılda bir ay ihtiyacım olduğu için, daha da mantıksızdı. Ama iki aylık almakla bir yıllık taahhütlü almak neredeyse aynı paraya geliyordu. (not: Yazlık Internet paketi o sırada TT tarafında verilmiyordu.)

    Bu konunun çözülmesi ve müşterinin ödediği ile aldığı arasındaki dengenin kurulması ve gerçek bir rekabetin korunmasına ihtiyaç var. Forumlarda bu ve benzer başlıklara yazarak canlı tutulması hepimiz için iyi olur.




  • Hocam roket turbo nitro hizmetlerle ilgili skypedaki yazımı da eklemişsiniz çok sevindim hatta siz detaylandırmışsınız da bayagi elinize sağlık

    Bir de diğer bir mantık hatası ekleyelim
    25mbit 50 mbit hızlara 35GB kota koyuyorlar ve insanlar buna 60-65 lira para ödüyor
    E peki bakalım şuradaki mantiga. Kullanıcı buradaki verilen hız maksimum kullanırsa 25mbit internetinin kotasını sadece ve sadece 4 saatte bitiriyor 50mbit olan ise 2 saatte bitiriyor. Yahu 1 aylık verilen bir hizmetten tam yararlanmaya kalksan 2-4 saat gibi bir seyde kotaya takılıyorsun ve bunun icin azımsanamayacak bir rakam istiyorsun yüksek kotalara çıktığımızda ise bu sureler en fazla 1-2 gün tam kullanıma uzanıyor yanı bu adamlar bizden ödeyecekleri 2-3 günün parasını almak yerine 1 aylık para alıp aradaki fark yine kendilerine kâr kalıyor.
    Bunu da düzenleyip ana mesaja ekleyebiliriz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >








  • @omris2013,

    Çok sağolun. Evet, ne yazık ki Gürcistan'da bile olmayan bir uygulama ile uğraşmak zorunda kalıyoruz.


    @saygi,

    Çok teşekkürler.

    AKK benzeri bir uygulama Orta Doğu ülkeleri ve uçta kalmış birkaç ülke dışında dünyanın hiçbir yerinde yok. Yapılması gereken tek şey AKK uygulamasından vazgeçmek. Ülkemizde de internetin hiçbir kısıtlama uygulamasına gerek duyulmaksızın rahatça kullanılabildiğine birçok kez şahit olduk. Eğer illa ki bir kısıtlama gerekiyorsa bu ancak internetin yoğun kullanıldığı saatlerin baz alındığı ve gerçekten aşırı kullanım yapan kullanıcılara karşı yapılabilir. Ancak böyle bir kısıtlamayı İngiltere'de uygulayan Virgin Media bile download tarafında 30 Mbps ve üzeri hızlar için bundan vazgeçti. Bulgaristan, Romanya, Estonya, Litvanya, Letonya ve adını saymadığım daha birçok ülkede bir kısıtlamadan bahsedemiyoruz. Yazıyı bunun üzerine yazdım.

    Taahhütlü abonelikten cayma bedelleri gerçekten çok büyük başka bir problem. Türk Borçlar Kanununa göre taraflar cezanın miktarını serbestçe belirleyebildiğinden bu konuda özel bir yönetmelik veya kurul kararı olmadan bu fahiş cayma bedelleri (bir diğer deyişle cezai şart veya ceza koşulu değerleri) konusu büyük bir sıkıntı yaratmaya devam edecek gibi görünüyor. BTK'nın en son aldığı önlem, taahhüdün sonlandırıldığı ay itibarıyla alınmış olan indirimlerin toplamı - kalan aylarda ödenecek toplam bedel ikilisinden hangisi düşükse onun cezai şart olarak ödenmesi hususunu getiren karar. Bunun dışında, eğer borçlu (bu durumda tüketici) cezai şartı yüksek bulup dava ederse hâkimin bu cezai şartı yüksek görmesi hâlinde bunu indirme yetkisi var (TBK'nın 182'inci maddesindeki "Hâkim, aşırı gördüğü ceza koşulunu kendiliğinden indirir." fıkrası uyarınca).


    @bigbangem,

    Çok sağolun.

    Evet, sadece 3 Mbps'ye daha çabuk düşelim diye daha fazla para ödüyoruz. Bize her ay başında internetin deneme sürümünü satıyorlar ve ayın büyük bir bölümünde kısıtlı özelliklerini kullanabiliyoruz.

    35 GB için "bilanço" çok vahim gerçekten. Ancak böyle bir kota uygulaması söz konusu ise her kota miktarı için acıklı bir tablo ortaya çıkıyor. Daha net bir mukayese açısından 100 GB kota üzerinden giderek 50 Mbps ve 100 Mbps hıza sahip iki paketi değerlendirelim:

    Superonline'da,

    50 Mbps - 100 GB kotalı internet 99 TL,
    100 Mbps - 100 GB kotalı internet 119 TL.

    50 Mbps ile 100 GB kota 4.4 saatte dolarken,
    100 Mbps ile 100 GB kota 2.2 saatte dolmakta.

    3 Mbps hıza 2.2 saat daha önce düşebilmek için 20 TL ödüyoruz.

    100 Mbps - 25 GB kotalı internetin 104 TL olması da ayrı bir tuhaflık.


    Yeri gelmişken, Superonline'ın Gece Kuşu tarifesinin bir çelişki olmadığını -biraz da ters bir üslupla- ileri süren bir forum üyesine verdiğim yanıtı bu konudaki çelişki vurgusunu kuvvetlendirmek açısından buraya alıntılıyorum:

    https://forum.donanimhaber.com/m_106327164/mpage_229/tm.htm#117408513
     İnternette adil 'kısıtlama' nasıl yapılır? Çözüm önerileri...
    Tam da bu yüzden aylık kota uygulamasının anlamsızlığı anlaşılıyor. Eğer bir kısıtlama yapılacaksa bu sadece yoğun saatlerde aşırı kullanım yapan kullanıcılar için sadece o saatlerde geçerli olacak şekilde söz konusu olabilir. Ayın rastgele zamanlarında 100 gigabyte gibi aşırılıkla uzaktan yakından ilgisi olmayan bir kullanım sonucu 50 mbps hızdan 3 mbps gibi komik bir hıza ay boyu geçerli olmak üzere kısıtlama yapmanın mantıksal bir açıklaması yoktur.

    Superonline, yaptığı Gece Kuşu tarifesi ile bunun böyle olduğunu kabul etmiş durumda. Ancak bu tarife kendi içerisinde birçok gülünç çelişkiyi barındırıyor:


    • 00:00 - 06:00 arası yapılan internet kullanımını kotaya dahil etmiyor, fakat günün diğer saatlerinde yapılan internet kullanımı nedeniyle 00:00 - 06:00 arasında da hızı 3 mbps olarak veriyor.

    • İnternetin yoğun saatleri 10:00 - 15:00 ve 16:00 - 21:00 aralıklarıdır. Eğer böyle tarifeden bahsediyorsak bu 21:00 - 10:00 arasında geçerli olmalıdır.

    • Bir kullanıcı 00:00 - 06:00 aralığının haricindeki bir zamanda toplam 100 gigabyte kullanım yaptı diye kısıtlanıyor, ancak -eğer henüz kısıtlanmamışsa- her gün 00:00 - 06:00 arasında 135 gigabyte kullanım yapma potansiyeline sahip.


    Ayrıca, bunun bir tarife olarak "satılıyor" oluşu da müşterinin aklıyla alay etmektir. Madem böyle bir şey yapılabiliyor, o hâlde bunu her tarifede standart olarak sunmaları gerekir.
     İnternette adil 'kısıtlama' nasıl yapılır? Çözüm önerileri...


    Burada verdiğim yoğun saat örnekleri Virgin Media'nın kendi hizmet sahası için belirlediği eski yoğun saat aralıklarıdır. Bu bu bakımdan farazidir, ancak fikir vericidir, zira bu aralık veya aralıklar toplam 10 saati çok zor aşarlar.


    IPTV'de kota uygulanmazken normal internette kota uygulanıyor olmasına bahane olarak yurt dışı çıkışlarının masrafını öne sürenler oluyor. Buna karşı da Change.org'daki kampanya yazımızdan bir alıntı yapayım:

     İnternette adil 'kısıtlama' nasıl yapılır? Çözüm önerileri...
    Sıradan internete kota uygulanırken, yine internet üzerinden çalışan ve normal bir internet kullanıcısının sebep olacağı trafiğin kat kat fazlasına sebep olan IPTV’ye neden kota uygulanmadığı sorulunca, internet servis sağlayıcıları, yurt dışına açılan trafiğin masraflı olduğu yalanına sığınırlar. Bu yalan iki açıdan tutarsızdır. Birincisi, buna göre sıradan internetin yurt içi trafik bazında kotaya tabi olmaması gerekir, fakat bu söz konusu değildir. Çünkü zaten internete kota uygularken başvurdukları bahane trafiğin yurt içinde sözde adil olarak paylaşımının sağlanmasıdır. İkinci tutarsızlık ise yurt dışı trafik masraflarının “sakız parası” olması gerçeğinden ileri gelir. 100 gigabyte’lık bir yurt dışı trafiği için servis sağlayıcısının edeceği masraf maksimum 2 liradır, yani ayda 80 lira alarak 100 gigabyte ile kısıtladıkları bir kullanıcı bu anlamda en fazla 2 liralık bir masrafa sebep olabilir. Bu masraf ise yurt dışındaki sağlayıcılar ile yapılan anlaşmalardan ileri gelir.
     İnternette adil 'kısıtlama' nasıl yapılır? Çözüm önerileri...


    Şu mesajımda da bu konudan bahsetmiştim:

    https://forum.donanimhaber.com/m_113440929/mpage_3//tm.htm#113558674




  • harika yazmışsın. teşekkürler bilgiler için.

    kimimiz btk yı kimimiz ttneti suçluyor. suç ikisinin de.

    madem btk akk diye zımbırtı çıkarıyor. o zaman ttnet akksız kampanyalarını çoğaltsın.

    bildiğim kadarıyla ttnette akksız paket yok. superonline fiberde akksız 25 mbit 99 tl var ama turkcell de hiç güven vermiyor bana kaldı ki denilene göre hala geçiş yapamayanlar varmış port meselesinden.

    ya allah belasını versin bunu başımıza saranın.

    çoluğundan çocuğundan çıksın bu soygun. başka da birşey demiyorum.

    sırf internet, benzin, elektronik fiyatlar ve vergiler yüzünden ülkeyi terketmeyi çokça düşünüyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bcan402 kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim.

    Bu AKK uygulamasından mutlaka vazgeçilecektir.
  • Cayma bedeli ile ilgili ben de fikrimi söyleyeyim. Taahhütlü abonelik uygulama olarak hem kullanıcı, hem de iss için mantıklı. Kullanıcı indirim alıyor, iss alacağı ücreti garantiliyor. Fakat sorun şurada, çakal iss'ler verdiği hizmetin liste fiyatını aşırı derecede yüksek gösterip aylık 30-40-50 lira indirim gösteriyor, 200 lira civarı kurulum, aktivasyon vs. gösterip sözüm ona %100 indirim uyguluyor. Tüm bu ücretlere üst sınır getirilmesi, indirim oranının da sınırlı tutulması gerekiyor. Aksi takdirde 400-500 lira cayma bedelleri ile karşılaşabiliyoruz.
  • Altyapı yetersiz filan hikaye.
    girin bakın he.net 10Gbit interneti firmalara, ISS lere aylık 2000 dolardan satıyor. Heriflerin dünyanın her yerine bağlantısı var.
    Türkiyede pop noktaları yok, ama bizimkiler ciddi ciddi almak istesin onuda getirirler.

    10Gbit ile 100 kişi 100Mbit aynı anda max. hızda indirebilir. Ama iss ler bunu biliyorsunuz 1:20 ile 1:50 arası sıkıştırıyor. Yani 10Gbit e 100mbit akk sız, 100 değil 2000 kişi bağlayabilir ISS, sonuçta herkes aynı anda 100mbit veri indirmiyor.

    2000 dolarlık IP transit masrafı ile 2000 kişinin yurtdışı trafiği karşılanabiliyor. Buna sadece avrupadaki bir he.net pop noktasına giden boş fiber (dark fiber) kirası eklenecek. Maliyet bu kadar.

    Yurtdışı trafiği PAHALI filan değil. Singapurda pahalı, Asyada pahalı denizaltı kabloları yüzünden. Avrupada karasal fiber çok ucuz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: muratai

    Altyapı yetersiz filan hikaye.
    girin bakın he.net 10Gbit interneti firmalara, ISS lere aylık 2000 dolardan satıyor. Heriflerin dünyanın her yerine bağlantısı var.
    Türkiyede pop noktaları yok, ama bizimkiler ciddi ciddi almak istesin onuda getirirler.

    10Gbit ile 100 kişi 100Mbit aynı anda max. hızda indirebilir. Ama iss ler bunu biliyorsunuz 1:20 ile 1:50 arası sıkıştırıyor. Yani 10Gbit e 100mbit akk sız, 100 değil 2000 kişi bağlayabilir ISS, sonuçta herkes aynı anda 100mbit veri indirmiyor.

    2000 dolarlık IP transit masrafı ile 2000 kişinin yurtdışı trafiği karşılanabiliyor. Buna sadece avrupadaki bir he.net pop noktasına giden boş fiber (dark fiber) kirası eklenecek. Maliyet bu kadar.

    Yurtdışı trafiği PAHALI filan değil. Singapurda pahalı, Asyada pahalı denizaltı kabloları yüzünden. Avrupada karasal fiber çok ucuz.

    http://he.net/ip_transit.html

    Bulgaristanda bile yerleri var. Bulgaristana kadar fiber kirası kaç para tutar Allahaşkına?




  • Dr. Boone kullanıcısına yanıt
    muratai kullanıcısına yanıt
    @Dr. Boone,

    Kesinlikle öyle. Bu cayma bedelleri ile taahhüt yapmıyoruz, bağlılık yemini ediyoruz. Bu hâlde sağlayıcı değiştirmek neredeyse imkansız.


    @muratai,

    Bilgiler için teşekkürler.

    Evet, ne altyapı ne de yurt dışı çıkışları kesinlikle bahane edilemez. 1 TB'lık bir trafik için servis sağlayıcının cebinden çıkacak para taş çatlasa 6 dolar oluyor.
  • Yani hocam gerçekten muhteşem bir konu/yazı olmuş. Bunu okuyupta hiçbir şekilde haklı bahane üretebilecekleri nokta bırakmamışsınız. Ve bunları bilerek, bunun farkında olarak yapılan AKK uygulaması bize tek bir şey ifade ediyor : SOYGUNCULUK

    Bize satılan internet görünüm olarak 32mbps'ye kadar 69 TL/Ay ama içine baktığımızda 3mbps 69 TL/Ay. Onlara sorsan bu pazarlama taktiğidir ama bence tam bir nitelikli dolandırıcılık örneği. Tıpkı cipsleri kocaman paketine kanarak alıpta içinden sadece bir avuç ürünün çıktığı gibi.
  • Çok sağolun.

    AKK tamamen bir "uygulama" sorunu ve olması gereken bir sorun değil. 3 Mbps 69 TL/Ay, 3 Mbps 89 TL/Ay, 3 Mbps 99 TL/Ay diye gider bütün tarifeler 235 TL'ye gelene kadar :)
  • Kısıtlamanın adili filan olmaz. Kısıtlama, sansür gibi yasakçı bir zihniyetin uygulanmasıdır.
  • muratai kullanıcısına yanıt
    Servis sağlayıcıların "şebeke kaynaklarının yetmediği" iddiasının doğruluğu varsayımı üzerinden "şebeke kaynaklarının en verimli şekilde kullanılabilmesi" için gerekli olan tedbirin AKK veya AKN olarak adlandırılan yöntem olmadığını, bir tedbir gerekiyorsa bunun ancak bahsettiğim şekilde olması gerektiğini ve ancak böyle olursa buna adil bir "kısıtlama" denebileceğini aktardım.

    Türk Telekom'un AKK veya AKN için sunduğu bahane:

    Kapasite (AKN) uygulaması nedir?
    Kapasite (AKN) uygulaması, şebeke kaynaklarının tüm kullanıcıların aynı kalitede hizmet alabilmesine imkan sağlamak için devreye alınan bir uygulamadır.

    Neden kapasite uygulanmaktadır?
    Şebeke kaynaklarının en verimli şekilde kullanılmasına ve bu sayede abonelerin internet deneyimlerini en iyi şekilde yaşamalarına imkan tanımak için tasarlanmıştır. Kapasite uygulaması, tüm abonelerin interneti kullanmaları durumunda şebeke üzerindeki yoğunluğun dengelenmesi amacıyla uygulanmaktadır.



    Tekrar vurgulayayım, bahsettiğim bu adil "kısıtlama" kesinlikle olması gereken ideal çözüm değil. Yazımda da söylediğim gibi, ideal çözüm Romanya'daki, Bulgaristan'daki, Litvanya'daki çözümdür, yani hiçbir kısıtlamanın olmamasıdır, günümüzde bu bir ütopya değil gerçekliğin ta kendisidir.




  • çok mantıklı keşke böyle olsa. Fakat devlet sadece başkalarının kaçak elektiriğini bizden alsın vergilere zam yapsın.
  • Helal olsun diyorum.
    Artık bitsin bu çile

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kapanan kurum BTK değili TİB. Bu olayın akk ile hiçbir alakası yok çünkü TİB sadece telefon dinlemesi ve sitelere erişim engeli ile ilgileniyordu.

    İnternetten alınan vergiler %5 ÖİV, %18 KDV

    Ülkemizde devletin ve iss'lerin 3 mbit internet için biçtikleri fiyat en düşük tarife için 60 TL (turknet taahhütsüz) ile 110,90 TL (vodafone net taahhütsüz) arasında değişiyor.
  • iyi kullanıcıymış arşivciymiş aylık 20 tb indircem hadi hdd nerde okadar 1 tb hdd var ansıl sıgdırarım saçma bi sistem iyi kullanıcı arşivci olanmış
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.