Şimdi Ara

Intel Haswell, Skylake ve AMD FX Sistemler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
93
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Elimde önceden AMD FX 8300, Gigabyte 970a-ud3p, MSI R9 380, Gskill 2400 Mhz DDR3 4x8 GB RAM ana bileşenlerinden oluşan bir sistem vardı. Genellike Autocad, Maya, Corel, Adobe PS, Illustrator, Premiere, Sony Vegas Pro, DxO Optics gibi programlar kullandığımdan daha iyi performans almak için Intel sisteme geçiş yaptım. İnternetten intel ve amd sistemlerin söz konusu programlardaki test ve benchmarklarına bakarak FX8000 serisinden mimari ve performans olarak önde olan corei5 4690-4690k işlemcisine yöneldim. Corei7 4790k da alabilirdim ama 90-100 dolar fiyat farkı söz konusuydu. O sebeple en üst seviye Corei5 olan modelde karar kıldım.

Mevcut Ramlerim hız olarak yüksek değerde ve CL değeri düşük olduğundan hem de ekstra masraf çıkmaması adına Intel Corei5 4690K ve Gigabyte Z97X Gaming 7 anakart (anakartı da baya uygun Gaming 3 fiyatına neredeyse) indirimli alarak sistemi revize ettim. Mevcut ramlerimi AMD anakartımda kısıtlama yüzünden 1600mhzde kullanıyordum. Bunu da intele geçince aşmış oldum böylelikle. Sorunsuzca XMP profilden 2400 Mhz olarak çalıştılar anakartın bellek listesinde de desteklediği için.

Şimdi asıl soruma gelmek istiyorum.

Elimdeki yeni geçtiğim 4690K Devils Canyon söz konusu dediğim programlarda zaten AMD'den baya ileride performans sonuçları veriyor lakin SKYLAKE platformuna göre performans kaybım ne kadar olur ? DDR3 ile yola devam etmem bana birşey kaybettirir mi? Çünkü biliyorum ki salt Ram saat hızı kadar CL CAS gecikme değerleri de önem arzediyor ve aynı özellikte aynı marka 2400 MHZ DDR4 ramler CL14-15 gibi değerlerdeler. Yani DDR3 2400 Mhz Ram CL 11 iken aynı marka DDR4 olan CL 14-15 hatta 16 olarak piyasada var. Düşük CL olan ramler ise baya pahalı. Bu iki RAM çeşidinin elbette voltaj ve teknoloji olarak farkı mevcut ama, aynı marka model DDR3 2400 CL11 mi daha iyi performans verir yoksa DDR4 2400 CL14 ya da 15 mi?

İşlemci için ise internette yaptığım araştırmalara göre Corei5 6600K ile 4690K arasında %5-9 gibi bir performans farkı mevcut. Oyun testlerinde %5 civarı, programlarda ise %8-9 luk bir performans farkı gözüküyor tam yük kullanımları altındayken CPUboss, Tomshardware gibi detaylı inceleme ve benchmarkların olduğu sitelerde.

Bu söylediğim performans farkını programlarda bariz şekilde hisseder miyim ? Yoksa önemsiz gündelik hayatta hissetmeyeceğim bir değer olarak kalır mı ?

İkinci danışmak istediğim ise ekran kartı mevzusu. İşim gereği Profesyonel bir kart alacağım yüksek ihtimalle. Ve bu kartlarda orta seviye (Quadro - Fire GL) ya da oyuncu tepe seviye 1080GTX gibi kartlarda veri darboğazına maruz kalır mıyım ? Yani işlemci bootloneck olayı olur mu ?

Yorum ve fikirlerinizi bekliyorum. :)

• Kendin cevabını vermişsin zaten % 5 performans için terfi yapmana değmez

4690k ile devam et İşlemci teknolojisi yavaş ilerliyor

İntel i5 serileri darboğaz yapmaz anca sli cf sistem kurarsın o zaman başka ...kaldı ki elinde k serisi bi işlemci var ..

Fire pro ya da quadro serisi kartlar iş yükünü zaten işlemciye bırakmayan kartlar 4690 ile darboğaz mümkün değil

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lazer__ -- 23 Haziran 2016; 0:35:49 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gerek yok hocam.
  • quote:

Orijinalden alıntı: lazer__

Kendin cevabını vermişsin zaten % 5 performans için terfi yapmana değmez

4690k ile devam et İşlemci teknolojisi yavaş ilerliyor

İntel i5 serileri darboğaz yapmaz anca sli cf sistem kurarsın o zaman başka ...kaldı ki elinde k serisi bi işlemci var ..

Fire pro ya da quadro serisi kartlar iş yükünü zaten işlemciye bırakmayan kartlar 4690 ile darboğaz mümkün değil

Peki hocam oyunlarda ise aldığım değerler şöyle:

Battlefield 4
    2560x1080 Çözünürlükte
    AA Kapalı diğer herşey Full açıkken
    CPU: %40-50 Kullanım
    GPU% 100 Kullanım
    FPS Min: 42 Max: 60
    VSYNC Açık çünkü Monitör Ultrawide olduğundan bunu kapatırsam görüntüde yırtılmalar oluyor.
    CPU Sıcaklığı Max: 52
    GPU Sıcaklığı Max: 70

Sniper Elite 3
    2560x1080 Çözünürlükte
    AA Kapalı diğer herşey Full açıkken
    CPU: %25-30 Kullanım
    GPU% 100 Kullanım
    FPS Min: 45 Max: 60
    VSYNC Açık çünkü Monitör Ultrawide olduğundan bunu kapatırsam görüntüde yırtılmalar oluyor.
    CPU Sıcaklığı Max: 47-49
    GPU Sıcaklığı Max: 65-68

Bu değerler normal midir ?

Kimi arkadaşlar işlemcim %90 çalışıyor gibi şeyler yazıp başlık açıyorlar. Oyun açıkken işlemciye de öyle fazla yük binmesi işlemcinin veri dar boğazına sebep olduğu için oluyor değil mi ?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Amd Ryzen 7 5800x İşlemci
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.