Şimdi Ara

Intel, ekran kartı pazarında yükseliyor: Arc serisi listelere girdi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
455
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
4 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Intel, ekran kartı pazarında yükseliyor: Arc serisi listelere girdi
    Ekran kartı dahil olmak üzere donannım pazarında yaşanan talep ve tedarik sıkıntıları halen çözülmüş değil. Son olarak Jon Peddie Research (JPR), PC pazarına ilişkin 2025 üçüncü çeyrek verilerini paylaştı. Intel Arc ekran kartları, sonunda masaüstü pazarında görünür hâle geldi.

Intel Arc, AIB pazarında ilk kez %1'e ulaştı

Rapora göre AMD'nin masaüstü AIB payı yüzde 0,8 artış göstererek yüzde 7 seviyesine ulaştı. Bu artış, şirketin önceki çeyreklerdeki performansına kıyasla daha istikrarlı bir büyümeye işaret ediyor. Nvidia tarafında ise küçük bir gerileme yaşanmış durumda. Pazar payı yüzde 92 seviyesine düşmüş olsa da şirket masaüstü kartlarda açık ara liderliğini sürdürüyor.

Intel, ekran kartı pazarında yükseliyor: Arc serisi listelere girdi
    Bu dönemin en dikkat çeken gelişmesi Intel cephesinden geldi. Uzun süredir düşük oranlarda seyreden Intel Arc ekran kartları, AIB pazarında ilk kez yüzde 1'lik seviyeye ulaşmış durumda. Şimdiye kadar yarım puanın üzerine çıkamayan Arc ailesi için bu artış küçük görünse de masaüstü grafik pazarındaki bağımsız varlığın güçlenmeye başladığını gösteriyor.

Ayrıca Bkz.CES 2026 yaklaşıyor: İşte AMD, Nvidia ve Intel'den beklenen duyurular

Pazarın finansal görünümünde de belirgin bir artış mevcut. 2025 üçüncü çeyreğinde masaüstü AIB pazarının toplam değeri 8,8 milyar dolara ulaşmış durumda. Çeyrek bazında yüzde 2,8'lik artışa rağmen rakamların hâlâ son on yılın ortalamasının altında kaldığı belirtiliyor. Buna karşın yıllık bazda sevkiyatların yüzde 47,5 gibi güçlü bir yükseliş gösterdiğini söyleyelim. JPR bu sıçramanın özellikle veri merkezi kaynaklı talebin etkisiyle oluştuğunu ve dGPU sevkiyatlarında bir önceki çeyreğe göre yüzde 145,5 oranında artış kaydedildiğini söylüyor.

Kaynak:https://videocardz.com/newz/intel-arc-discrete-gpus-have-reached-1-desktop-aib-market-share

• Rekabet bize yarar inşallah daha iyi yerlere gelir intel ve işlemci de de toparlanır. Tekelleşme iyi değildir.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Intel asıl sıçramayı kendi 18A ve 14A fabrikalarını kullandığı zaman yapacak. Sadece mevcut kartları yeni nodlar ile refresh yapsa ve biraz da iyileştirme yapsa %50 rahat performans artışı yapar. Şimdi kendi fabrikasını kullanamadığı için karlılıkta sınırda, bu yüzden fiyatta rekabet edemiyor diye düşünüyorum.

• Téquila kullanıcısına yanıt
    NVidia son kullanıcı grafik kartı pazarındaki gücünü biraz azaltacak gibi geliyor bana. Yine, görece en iyi kartları sunacaktır ama üretim miktarı olarak yeteri kadar sayıda kart süreceğini düşünmüyorum.
    Intel de iyi bir kart çıkarttı ama bu kadar hızlı yükselmesi sadece iyi kart çıkartmasına bağlı olamaz. Özellikle NVidia'nın giriş seviyesi kartlarına alternatif olarak seçen de oluyordur. Ben biraz da buna bağlıyorum.

• rx7enes R kullanıcısına yanıt
    Bu piyasa intelin yeni fabrikasını kurup malları dağıtmasını beklemez yalnız.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• rx7enes R kullanıcısına yanıt

Kendi fabrikasında üretim yapıyor olması daha ucuza ürettiği anlamına gelmez.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• VaporWave kullanıcısına yanıt

Fabrika hazır zaten dahasıda geliyor. Üretim bile başladı.

• B580 geldi, fiyatına göre çok iyi güzel. Ama devamı gelmedi. B770 bekliyorduk, bekleye bekleye yaşlandık. 9070xt ayarında bir B770 gelseydi rekabetçi fiyattan, gider alırdım. Gelmedi hâlâ. 6800xt aldım ikinci el, şimdilik onunla devam.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozmenakif -- 8 Aralık 2025; 15:55:12 >
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.