Şimdi Ara

Intel Core i5 4670K Overclock Hakkında Mini Rehber

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
3
Favori
2.599
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Evet arkadaşlar bugün 4670K overcloğu hakkında bir bilgilendirme anlatımı yapmak istedim, 4670K ile overclok yapmak isteyenler için mini bir rehber diyebiliriz.

    Bu konuda uzman olmadığımı amatör bağlamda overclok ile uğraştığımı ifade etmek isterim. Ben günlük stabiliteyi yakalar kenara çekilirim, daha fazlası ya da limitleri zorlamak benim tarzım değil, rehberi de buna göre okuyun.

    Takdir edersiniz ki her işlemcinin hamuru bir değil, yediklerini voltaj ile verdikleri GHz rakamları çok farklılık gösterebiliyor fakat ben neler yaparak ne seviyelerdeyim en azından bunu göstermek istiyorum.

    1-) Turbo Boost Kapalı
    2-) Multiplier oynamaları kapalı 4.4 GHz sabit veriyor.
    3-) Multiplier: Default 34x @44x (+10)
    3-) CPU VCore: Default 1.100 @1.191v (+0.91)
    4-) CPU VRIN: Defaullt 1.75 @1.95v (+0.20)


    Eskiden klasik bir şekilde voltajı yavaş yavaş artırır ona göre Multipler oranını yani çarpan rakamını artırır duruma göre en son stabil olan yerde bırakırdık, şimdi bu Haswell mimarı ile le özellikle benim işlemcim ve benzer işlemcilerin imalatı klasiğe göre biraz değişik yapılmış ayıntıları ben çok iyi bilmiyorum yok işlemci ile bilmem ne kabuğu arasında boşluk varmış macun birbirine değmiyormuş aslında daha çok voltaj yiyip daha soğuk bir işlemci olabilecekken yapılan bu imalat tekniği dolayısıyla daha sıcak bir işlemci ortaya çıkmış vs bir kaç okuduğum yazı vesilesiyle şahit oldum beni çokta ilgilendirmiyor ben işin teknik kısmında değil daha çok son kullanıcı olarak elimdekine bakarım.

    Önce klasik voltaj artırımı yaptığımda tam hatırlamamak ile beraber sanırım 1.26v sularına kadar düşürebilmiştim voltajımı birde bu CPU VRIN voltajını artırarak VCore voltajını daha da düşürebileceğimi okudum ve uygulamaya koyuldum evet gerçekten de ciddi manada bir düşüş sağlandı. Default olarak 1.100 VCore'da gelen işlemcime yalnızca ve yalnızca 0.91v daha vererek eşitttir 1.191v'den bahsediyoruz 1 GHz overclock yapabildim. Bu bana göre çok güzel bir rakam. Bu kadar az voltaj ile +1 GHz günlük kullanım demek hem işlemcinin sıcaklık değerleri açısından hemde ömrü açısından çok güzel rakamlar. Overcloğun başarılısı en az voltaj ile verilebilen optimum GHz'dir. Yani; günlük kullanım için işlemcimize 1 GHz overclok gayet tatminkar güzel bir rakam fazlası bizi uzaya çıkarmayacaktır buna emin olabilirsiniz.

    Peki optimum overclock nasıl bulunur?

    Benim oranlarımdan yola çıkalım. Biz şu anda 1.191 yani +0.91v ile 1 GHz UP yaptık ve buraya gelirken ortalama her 0.1 GHz başına +0.091v vermiş olduk gibi oldu toplamda da, küsüratları bir kenara bırakıp düz rakamlarla konuşmak gerekirse kafanız karışmış olabilir çünkü biraz dolambaçlı anlatıyorum gibi hissettim +1.0 GHz için +1.0v verdik diyebiliriz ortalama yani. Velevki +1.1 yada +1.2 GHz ya da fazlasını yapmak istiyoruz. Şimdi olay şudur ki artık belli bir limitten sonra vereceğiniz voltaj artış değeri aynı olmayacaktır çünkü artık limitlere gelmişsinizdir. Ne demek istiyoruz eskiden 0.1 GHz başına 0.091v verdik demiştikya artık belli bir eşikten sonra ki bu eşik özellikle 4670K için konuşmak gerekir 4.4 yada 4.5 GHz'dir klasikleşmiş rakamlardır artık bundan sonra daha fazlasına çıkmak için GHz başına çok daha fazla voltaj vermek zorunda kalacağız. Örneğin 4.4 ile 4.5 arası eminim ki işlemci klasik 0.091v oranıyla tatmin olmayacak bunun 1.5x 2x yada ya da çok daha fazlasını talep edecektir. Siz 4.4 GHz'e 1.191v ile gelmişseniz ve 4.5 GHz'e de 1.20v 1.21v 1.22v sularında gelemiyorsanız örneğin 1.25v 1.30v ile geliyorsanız işte optimumun ucu burada kaçmış demektir. Artık voltaj/ghz dengeli artışını geçip 5.0 LT V8 motorun yaktığı benzin misali kısa artışlar için yüksek bedeller ödemeye geldi durum. İşte bu durum bizim gibi günlük GHz artışı sağlamak isteyen kullanıcılar için gereksiz yere değersiz voltaj artışı ve beraberinde gereksiz sıcaklıklar getirmesine yol açar. Optimum overclok oranı bu şekilde bulunur arkadaşlar.

    Ben 4.4 üstünü denemedim bile belki optimum voltaj artışları ile 4.5 4.6 GHz'ide görebilirim fakat merak dahi etmiyorum +1.0 GHz benim için yeterli bir orandır.

    Günlük overcloklu kulllanımda oda sıcaklığını 22 derece baz alarak konuşuyorum çekirdek avarage sıcaklığınızın boşta yani masaüstü gezinmelerinizde maximum 40 derece olması ki 40 max diyorurum stabilde 30 - 35 arası CPU sıcaklığınızın max 30 stabil 23 civarı oyunlarda ise çekirdek avarage max 65-70 stabilde 45- 55 arası geziyor olması güzel rakamlardır bana göre. Bana göre diyorum bu kanun değil daha fazla da olabilir öldürmez merak etmeyin ben özel soğutucum yokken stock fan ile 4.0 GHz'de oyunlarda 75 derece stabil 85 max çekiyordum öldüm mü ölmedim hayır hala yaşıyorum ama işlemci için bu kadar yüksek sıcaklıklar olmasa daha güzel olur hoş olur ömrüne yarar sağlığına yarar. Şu anda elimde 2010 yılı üretimli Thermalright markasının kardeş firması biraz daha ucuz maliyet çıkarmaya çalışan 2x fan yerine 1x fan verip daha basit fanlar vererek falan filan Cogage Arrow + 1x Noctua NF-F12 PWM soğutucusu var kendi fanını çıkarıp özel fan taktım ses hassasiyetim olduğundan dolayı bununla hangi sıcaklık değerlerindeyim hep beraber inceleyelim.

    Test AIDA64 Programında yapılmıştır çünkü prime95 testinde işlemcinin boğazına yapışmaya gerek yok aşırı yükleniyor işlemciye günlük kullanımda biz o derecelere asla gelmeyeceğiz render almıyorsak şayet bize oyunlardaki çıkabileceğimiz değerlerin bile üstünde biz kastırma yapan AIDA64 testi uygundur.

    Görsel incelemelere gelirsek nelerle ne sıcaklık değerleri alıyoruz ve sistemimiz nedir?

    Gigabyte Z97M-D3H
    Intel i5 4670K
    Cogage Arrow + 1x Noctua NF-F12 PWM
    G. Skill 2x4 GB 2133 MHz
    High Power Element Smart 750w Bronze (EP-750S)


    Oda Sıcaklığı: 21.5 Derece


    Bilgisayar Özellikleri

     Intel Core i5 4670K Overclock Hakkında Mini Rehber


    IDLE

     Intel Core i5 4670K Overclock Hakkında Mini Rehber


    AIDA64 İlk 10 Dakika

     Intel Core i5 4670K Overclock Hakkında Mini Rehber



    Battlefield 4 %90 Load

     Intel Core i5 4670K Overclock Hakkında Mini Rehber


    Sonuç olarak başarılı sıcaklıklarda başarılı günlük kullanım oranları yakaladığımı düşünüyorum. Sizlerde kendi işlemcinizde neler yapmanız gerektiği konusunda fikir sahibi olursunuz umarım faydalı olmuştur



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi esTFyz -- 14 Mart 2015; 22:56:06 >







  • Dostum ayni islemciyi stok fanla asus progamer da kullaniorum. Voltaj yapmadan hangi hizda stabil tutarim max 4ghz denedim sknti ckmadi 4.2 icin fani 2000devir yapmam gerekti oda ses oluyo. Default a aldm bende

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • esTFyz kullanıcısına yanıt
    4.4 te çok rahat kullanırken anakartıma yaptığım bios güncellemesinden sonra 4.2 de bile sorun çıkartmaya başladı benim 4670k. şanssızlık mı diyeyim artık bilemedim.
    anakartım asus z87plus
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Promity

    Dostum ayni islemciyi stok fanla asus progamer da kullaniorum. Voltaj yapmadan hangi hizda stabil tutarim max 4ghz denedim sknti ckmadi 4.2 icin fani 2000devir yapmam gerekti oda ses oluyo. Default a aldm bende


    quote:

    Orijinalden alıntı: shagunz

    4.4 te çok rahat kullanırken anakartıma yaptığım bios güncellemesinden sonra 4.2 de bile sorun çıkartmaya başladı benim 4670k. şanssızlık mı diyeyim artık bilemedim.
    anakartım asus z87plus

    1-) Stok fan ve voltajsız bir şekilde 4.0 GHz maksimum olmak suretiyle 3.9 3.8 gibi kullanmanız daha yararlı olacaktır çünkü çok fazla ısınıyor ama gene de tercih sizin tabiki.


    2- ) BIOS güncellemeleri bazen yarar yerine sıkıntı çıkarabiliyor fakat böyle şeyler eskiden olurrdu günümüz yıllarında bu gibi durumlar olmaması gerek. Yapmanız gereken BIOS'u sıfırlamat/resetlemek. Bunu içerisinde ki Default Restore gibi kısımlardan yapabilirsiniz yani anakartı ilk gun ki fabrika çıkışlı haline getirir. Yada arzu ettiğiniz BIOS sürümünü neyse ona da geçebilirsiniz kendi BIOS program vardır ASUS'un kendi sitesinden de anakartınızı seçip BIOS sürümünü seçip oradan yapabilirsiniz. Ama ben direk olarak BIOS menüsünden Restore Default kısmından sıfırlamanızı öneririm gerek yok uğraşmaya.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi esTFyz -- 15 Mart 2015; 20:42:47 >




  • esTFyz kullanıcısına yanıt
    şimdi anakart revizyonlu olabilir, üretim bios versiyonu farklı olabilir ve benim o anki kullandığım versiyona dönmeyebilir. hiç de hatırlamıyorum hangi versiyondu update yapmadan önce. boş bi vaktimde deneyeceğim tşk.
    edit:imla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shagunz -- 15 Mart 2015; 20:59:54 >
  • shagunz kullanıcısına yanıt
    Sanmam, genelde sizin BIOS'dan yaptığınız Default Restore yönergesi hangi BIOS yüklüyse ona döndürür neticede içinde BIOS'ların hepsi yüklü değil bunun hafızasında tek bir BIOS var. Oda fabrikadan çıkış versiyonu. Bence.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi esTFyz -- 15 Mart 2015; 21:06:52 >
  • esTFyz kullanıcısına yanıt
    BIOS versionu 1806' ya çekip overclockladım. 4.4 ü hiçbir voltajda göremedim ne yazıkki, belki bi yerde birşeyi yanlış yapıyorumdur. onun dışında 1.25 ile 4.3ghz stabil.

     Intel Core i5 4670K Overclock Hakkında Mini Rehber
  • Gigabyte gaming 5+4670k ikilisi mevcut.

    İşlemciyi 1,27v ile 4,5ghz de sistemi çalıştırdım. Hazırda stok fan olduğu için yük altına sokamadım.

    Kademeli olarak voltaj düşürmek isterdim fakat stok soğutucu ile bu iş macera aramaya girerdi.
     Intel Core i5 4670K Overclock Hakkında Mini Rehber Intel Core i5 4670K Overclock Hakkında Mini Rehber

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bende Asrock z87 killer var hiç bir şey yapmadan anakart direk 4.3ghz stabil şekilde kendisi çalıştırıyor elimi sürmedim ;)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.