Şimdi Ara

Intel başkanının fabrikaları TSMC'ye satmaya çalıştığı ortaya çıktı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
19
Cevap
0
Favori
649
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Intel başkanının fabrikaları TSMC'ye satmaya çalıştığı ortaya çıktı
    Intel yönetim kurulu başkanı Frank Yeary’nin, yılın başlarında Intel Foundry birimini TSMC’ye satma ya da tamamen ayrı bir şirkete dönüştürme girişimleri, mart ayında CEO olarak göreve gelen Lip-Bu Tan’ın sert muhalefetiyle karşılaştı.

Wall Street Journal’ın haberine göre, Yeary’nin planlarına bazı diğer yönetim kurulu üyeleri destek verse de, bu konudaki görüş ayrılıkları kurul içinde çatışmalara yol açtı ve sonunda Tan’ın stratejik projelerinin sekteye uğramasına neden oldu. Intel yönetim kurulu Tan'a resmi desteğini sürdürüyor olsa da, hem içeride hem de dışarıda liderliği üzerinde baskı giderek artıyor.

TSMC, Broadcom ve Nvidia ile ortak şirket iddiası ortaya atılmıştı

Bu yılın başında ortaya çıkan haberlerde, Intel’in çip üretim kolu olan Intel Foundry’yi, Intel’in yanı sıra TSMC, Broadcom ve Nvidia gibi şirketlerin ortak olacağı bağımsız bir şirkete dönüştürmeyi planladığı bildirilmişti. Başka bir iddiaya göre ise, bu birim tamamen veya kısmen TSMC’ye satılacaktı. Bu durumda TSMC, üretim süreçlerinin kontrolünü devralacak ve Intel’in üretim teknolojilerini iyileştirmekle yükümlü olacaktı. Intel bu planları resmen doğrulamasa da, Wall Street Journal'ın haberine göre her iki fikir de eski yatırım bankacısı olan Intel'in yönetim kurulu başkanı  Frank Yeary tarafından ortaya atıldı.

Mart 2025’te göreve başlayan Lip-Bu Tan ise, Yeary ve bazı kurul üyelerinin aksine, Intel’in kendi yonga üretim kapasitesini korumasının rekabet gücü ve ABD’nin tedarik zinciri güvenliği açısından kritik olduğunu savundu.

TSMC çok istekli olmadı

TSMC, hem teknik hem de ticari nedenlerden dolayı Intel'in fabrikalarını veya üretim varlıklarını hiçbir zaman satın almak istemedi. Teknik açıdan bakıldğında, TSMC mühendisleri Intel’in EUV tabanlı üretim süreçlerinde deneyimsiz olduğu için Intel 3 veya 18A teknolojilerinde kayda değer bir ilerleme sağlamaları zordu. Her iki firma aynı üretim ekipmanı markalarını kullansa da (örneğin ASML’nin EUV makineleri, Applied Materials veya KLA gibi tedarikçiler), her şirketin araçları, kalibrasyonu ve tedarikçiye özel kurulumları farklılık gösteriyor. Bu nedenle, küçük değişiklikler bile verim kaybı veya performans dalgalanmaları yaratabilir.

Ticari açıdan bakıldığında ise, TSMC doğrudan rakibini geliştirmeye istekli değildi ve milyarlarca dolarlık yatırımın tam kapasiteyle kullanılacağının garantisi yoktu. Ayrıca Intel’in ABD’deki EUV kapasitesi, hem kendi hem de TSMC’nin müşterileri için yeterli değildi.

Ayrıca Bkz.TSMC’de kriz: Kahve dükkanında milyar dolarlık ticari sır sızdırıldı

TSMC açısından Intel ile iş birliği yapmanın tek anlamlı nedeni, olası Trump döneminde gelebilecek gümrük tarifelerinden kaçınmak için ABD’de üretim yapmaktı. Ancak şirket, uzun vadede 165 milyar dolara kadar yatırım yapma sözü verdiği için Intel ile ortaklık motivasyonu azaldı.

Her ne kadar bu planlar mantıklı bulunmasa da, yönetim kurulunda ciddi fikir ayrılıkları yarattı ve bu durum Tan’ın projelerini yavaşlattı. Tan’ın, üretim kapasitesine yatırım yapmak ve finansal yapıyı güçlendirmek için Wall Street bankaları aracılığıyla birkaç milyar dolar toplama girişimi kurul tarafından ertelendi. Ayrıca, Nvidia ve AMD ile rekabette açığı kapatmayı hedefleyen bir yapay zeka hızlandırıcı geliştiricisini satın alma planı da, kurulun uzun tartışmaları yüzünden gecikti ve bu süreçte başka bir teknoloji şirketi söz konusu girişimi satın almaya yöneldi.

Kaynak:https://www.tomshardware.com/tech-industry/semiconductors/intels-chairman-reportedly-tried-to-broker-a-deal-to-sell-fabs-to-tsmc-ceo-lip-bu-tan-opposed
    Kaynak:https://www.wsj.com/tech/intel-ceo-lip-bu-tan-trump-board-9cc08631

• Tsmc neden İntelin Fi tarihinden kalmış eskimeye yüz tutmuş,fabrikasını satın almak istesin.

• D. Trump:

quote:

Lip-Bu Tan, MAGA'cıymış.

Kandırıldım!

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Lip-Bu Tan istifa ederse AMD tekeline hoş geldin diyebilirsiniz,
    Tüm yönetim kurulu Ifs'nin tamamen ayrılmasını istiyor.
    Eğer bu olursa geçmiş olsun,
    Fabless Intel demek ölü intel demektir.
    Trump büyük ihtimalle çoktan yönetim kurulunun kuklasını ayarladı,
    Ifs'ye çökecekler.

• Fi fabrikaları mı? Trump intel'i napsın mı???

Intel'in 14A süreci ve PowerDirect teknolojisi Tsmc'den 1-2 ileride,
    Bunun sonucunda daha verimli olabiliyor veya Tsmc'nin verimine yetişebiliyor.
    Tsmc rakibi paketlemeler var ve benzer, H200 gibi Gpuları geçirmek için yüksek mühendislik gerekmiyor.

Trump Ifs'yi ele geçiedikten sonra Nvidia, Apple, AMD, Qualcom, MediaTek, Micro işlemciler o bu her birine "Bizim düğümlerimizi kullanacaksınız" diyecek.

Tsmc'nin bile bir riski var ama Ayrılmış Ifs'nin riski olmayack çünkü Amerika lider ve Çip isteği amerikaya bağlı.
    Ayrıca Askeriye çiplerini bağımsız bir tesise yaptırmak istiyorlar,
    Buda Ayrık ifs olacak işte.
    Trump Ifs'ye el koyduğunda Ilk yıl +300 Milyar $ Piyasa değeri olur,
    Gelecek 2~3 Yıl içerisinde 2 Trilyon ve 5-6 Yıl içerisinde 5 Trilyona ulaşır.

Nasıl mı tahmin ediyorum?
    Bu ayrık Ifs'nin Nvidia, Apple, AMD veya Qualcomm gibi şirketlere ihtiyacı olmayacakken,
    Bu şirketlerin Ifs'ye ihtiyacı olacak.
    + Devletin Askeriyesi bu şirkete bağımlı.

Bu durumda, Tsmc'in 2 Trilyon Piyasa değeri eriyecek.
    + Devlet destekli olması Nvidia gibi şirketlerin CoWoS paketlemesinde yaşadığı sorunu azaltacak. Tsmc her yıl kapasite sorunu yaşıyor.
    Her node yeni kapasite sorunu.
    Intel'in hali hazırda Tsmc'nin kapasitesinin yarısına ulaşabilecek potansiyel var. Hâta Güncel nodelar için Tsmc'nin kapasitesine tamamen ulaşabileceği potansiyeli var.

100 Milyar $ Fabrika yatırımları v.s
    Ama Bunun bize bir artısı olmayacak.
    Doğrudan Amerika'dan gelen çip = Risk.
    Tüm Dünya risk altında, Eleman hala "Antik intel fabrikalarını napsın" diyor.
    Intel'e doğru düzgün yönetilse ve doğru düzgÿn Ceolar gelseydi şuanda 10 Trilyona yakın piyasa değerine sahip olacağını bilmiyor.

• Adamlar Intel'i Katrilyonluk önemde görüyor, Medya sahte haberler yayıyor, Eleman "Antik intel fabrikasını niye satın almak istesin" diyor :D

Ids'nin ayrılmaması durumunda Tüm para Intel'in cebine gidecek veya Intel'e izin vermeyecekler.
    Bu yüzden şirketleri zorlamıyorlar "Intel kullanın" Diye.
    Trump büyük ihtimale 12A 14A gibi süreçlerde Ifs'ye el koyacaktı,
    Lip Bu Tan "Bu işten kâr edemiyoruz, Çıkacağız" diyince bir anda haberler patladı, 18A %10 Verimde, Lip Bu Tan çinli !

Allah Allah ya

• İlk kurulan chip fabrikası intel bölünerek amd oluşturuldu, şimdi ise tam tersi olacak gibi gözüküyor yakında... Darısı nvidia'nın başına...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Nvdia 150 milyar ciro yapıyor 4 trilyon değerleme intel 50 milyar ciro yapıyor 70-80 milyar değerleme. 18a believer olarak bekleyeceğiz elden birşey gelmez. Tan başkan desteğimiz sende tmsc nvdia amd toplam çalışan sayısı intel kadar etmiyor başkan farkında ve karenleri postalıyor tek tek. 100bin çalışan varken 30 biner 30biner gönderiyor ve bura dipnot hepsi 18a süreci dışındakiler. Trump karenlerin postalanıp işsizlik verisi şeklinde görünce sinirlenip başkana saldırıyor bunu yaparken borsacı arkadaşlarınada ekmek sağlıyor trump ve elon tarihin en büyük iki manipülatörleridir.

• joven kullanıcısına yanıt
    Satın almak istese de ABD tekel kuruluşları buna izin vermez. Ayrıca tarihi eser diye Intel fabrikalaranı küçümsemek komik. 7nm ve üzeri üretim teknolojileri halen pek çok alanda kullanılmakta.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 10-15 yıl önce iki ayrı firma biri İntel "piyasa zaten benim aynı şeyi ısıtıp ısıtıp tüketiciye fahiş fiyata yediririm teknoloji yatırıma ne hacet" ikinci firma Nvidia "Rakibim zayıf ama bakalım gelecek ne gösterecek ona göre teknoloji yatırımı yapayım" işte vizyonsuz aç köpek bir firma ile vizyonu olan başka bir firmanın farkı

• Muhammed Taha Türk kullanıcısına yanıt
    Tsmc 2nm hazırlanıyor.Tsmc için çok eski kalır.İntel zorlama ayakta tutunmaya çalışılıyor.Onun yerinde başka şirket olsa çoktan el değiştirmiş haraç mezat ucuza satılmıştı.

Sanırım bunda yahudi sermayesi olmasından dolayı.

• joven kullanıcısına yanıt
    Yahudi sermayesi olmasıyla ilgisi yok. TSMC ABD'ye yatırım yapacağım falan dese de, çip işinde ülkenin elindeki en büyük güç Intel ve bunu kolay kaybedemezler. Satılsa bile ABD'li bir şirkete satılmak zorunda.

• Muhammed Taha Türk kullanıcısına yanıt
    İntel artık miyadı dolmuş bir şirket teknolojiye ayak uyduramıyor.Rskipleri yenilikçi vede intel gibi düzenbaz bir şirket değiller.

• yazıda, alt üst noktasında bariz yanlışlıklar var,

bir ceo, sonuç itibarıyla elemandır,holdingleşmiş bir kurumda yönetim kurulu baskanı düzeyinde bir makama muhalefeti uykusunda yapabilir evet.

• Türkçesi, itelemeye çalışmış :)

• t24
    İntel CEO'su Lip-Bu Tan, istifa çağrısının ardından Trump'ı ziyaret edecek
    https://t24.com.tr/haber/intel-ceo-su-lip-bu-tan-istifa-cagrisinin-ardindan-trump-i-ziyaret-edecek,1254713

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Haber başlığını okuyunca kör oldum. Gerçekten inanılmaz 🥊

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Saçma sapan komplo teorileri dolmuş, Intel'i 10T USD yapanlar falan. Yahu siz en basit şeyi bir sorgulayın önce, sonra elli adımlık komplo teorisine geçin. ABD istese Intel'e yatırım yapar kardeşim. O kadar değerli ve pahabiçilemez olsa bunun yolu çok basit. Yasal bir engel yok. Yok çökecekmiş de bilmem ne. Yıllardır Intel TSMC ile rekabet edemedi ve edemiyor ve edemeyecek, ortada olmayan ürünleri konuşmanın manası yok. Uygulaması olan ve TSMC'yi geçen bir ürün çıkarır sonra konuşursun. Zaten bunu yapabilse bu noktada olmazdı. Intel foundry bir kumardı ve Intel kaybetti. ABD Intel Intel olarak kalırsa işine yarar yoksa devlete geçmiş aynı performansı verecek mi sanıyorsunuz? ABD'de hangi işi devlet yapıyor? NASA bile her işi SpaceX'e yaptırıyor siz kalkmış ileri teknoloji, dünyada tek bir fabrikada yapılan işi devletin yapacağını sanıyorsunuz. Zaten ha devletin elinde ha normal bir şirket. Ne farkı var? Adamın işine gelir şirket halindeyken işini görmesi. Herkes TSMC'ye bakıyor, ABD'nin elindeki tek araç Intel de rekabet edemiyor, dolayısıyla ABD sadece bunu izleyecek. Intel devreden çıkarsa diğer firmalara baskı yapmaya devam eder, o da Trump gidince muhtemelen biter zaten. ABD yine ABD'de çip üretme istediğinde olabilir ama gelecek başkanlar buna ne kadar takılır bilmiyorum. En değerli firma zaten ABD firması ve o çipler ABD'de üretilmese bile korkunç kârla ABD ve diğer ülkelere satılıyor. Asıl önemli olan gündem TSMC'ye değil Nvidia'ya rakip olabilmek bunu da ABD'nin pek umursadığını sanmıyorum. Ama rahat bir 10 kadar ABD firmasının tek hayali bu. Bu olursa olay değişir yoksa Nvidia 10T USD olacak olan tek firma. Sonra da 20T mi olur artık bilmem.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.