Şimdi Ara

insan genomunun değiştirilmesi...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
514
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • tıp, biyoloji ve genetik alanında son 20 yıl içinde çok önemli ölçüde ilerlemeler kaydettik. insanın genetik haritasını çıkardık. insan vücudundaki genlerin önemli kısmının ne görev üstlendiğini ortaya çıkardık. fareler üzerinde yapılan deneylerde farelerin sırtlarında 3.cü bir kol üretmeyi başardık, kırılan kol yerine bu kolu düzgünce naklettik. bir canlı bedeninde organ yetiştirmeyi sağladık. canlıyı tamamen kopyaladık(dolly). bitkilerin bile şeklini değiştirdik. artık normal karpuzun sadece 2 katı fiyatına japonyada küp karpuz alabilyorsunuz. peki sıra yavaş yavaş insana mı geliyor. acaba bu genetik araştırmaların son zamanlarda ivmelenmesinin ardında insanların vucütlarından (fiziki açıdan) tam performans alamamaları mı yatıyor? tüm bu araştırmalar insanlar için mi yapılıyor?

hayvanların hangi genler ile hangi özelliklere sahip olduğunu bulduk. bu genleri insan dnasına eklersek veya insan dnasındaki bazı genler yerine bu genleri koyarsak, veya hücrelerimize içinde bu genlerin olduğu fazladan 2 kromozom daha koyarsak acaba;

• pire kadar yükseğe zıplayabilir miyiz?
    • hamamböceği gibi radyoaktif ışınımlara dayanıklı olabilir miyiz?
    • bukalemun gibi renk değiştirebilir miyiz?
    • lepistes balığı gibi şeffaf olabilir miyiz?
    • şahin gibi görebilir miyiz?
    • yarasa gibi duyabilir miyiz?
    • yılan gibi zehir üretebilir miyiz
    • örümcek gibi ağ atabilir miyiz?
    • karınca kadar güçlü olabilir miyiz?
    • solucan, kertenkele gibi kesilen üyemizi yenileyebilir miyiz?
    • amip gibi bölünerek çoğalabilir miyiz?
    • köpek gibi hassas koku alabilir miyiz?
    • kartal gibi kanatlarımız olabilir mi?

liste uzar gider.... ama eğer insanların genom u üzerinde yukarıdakiler gibi bazı genler katarsak gelişmiş insanı yaratabilir miyiz? yoksa bu kadar gen birbiriyle çakışıp ortaya garip bir canlı türü mü çıkar. veya o canlı olur mu, yoksa hemen ölür mü?

dünyanın ağırlaşan doğa şartlarında bu tip gen değişikliklerine ihtiyacımız olacak mı? mesela susuzluğumuzu azaltmak için develer gibi hörgüç üretme geni mi enjekte edeceğiz? o gen ile beraber vücudumuzun yapısı değişecek, bu sefer de iskelet sistemimizi destekleyecek fazladan kemik mi üreteceğiz. veya uzay yolculukları açısından durumu ele alırsak, uzayda yerçekimi olmadığından kemiklerimiz büyümüyor ve güçsüzleşiyor. dünyada yerçekimsiz ortamın koşullarına en yakın ortam su. sudaki balıklarda yerçekimsiz ortamda kemik büyümesini ve güçlenmesini düzenleyen bir gen var. bu geni astronotlara kattığımızda acaba uzay mekiğine ayrıca spor aletleri götürmeye gerek kalır mı?

acaba gelişmiş insanı önümüzdeki 50 yıl içinde oluşturabilecek miyiz? ortaya nasıl bir canlı çıkacak. bu canlının çocuğu nasıl olacak. diyelim ki 50 sene sonra dünyaya bir göktaşı çarpacak. o esnada uzay istasyonunda bulunan 100 kadar genetiği değiştirilmiş insan; insan ırkını tekrardan yaşatmaya karar verirse, çoğalmaya başlarlarsa, yeni insan nesli nasıl olacak? oluşan yeni ırk insan ırkı mı olacak?

sorular, soruları doğuruyor. tüm bu genetik gelişmeler ile beraber insan ırkının geleceği nasıl olacak. gelişmiş insanı üretebilecek miyiz? yoksa bütün bunlar sadece bilim-kurgu, fantazi mi?

Not: sen kendini Tanrı mı sanıyorsun da canlı yaratıyorsun, Allah'a ortak mı koşmak istiyorsun, hristiyan mısın, illümünati misin, Allah'tan iyi mi bilecen, Allah isteseydi bizi öyle doğururdu, yeterince ibadet etmediğin için bu şekilde düşünüyorsun.... tarzı düşüncelerinize sayım var. ama buraya aktarmamanızı rica ederim. mümkünse salt bir şekilde insan ırkının geleceğini tartışalım. saygılar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kahve -- 28 Haziran 2007; 1:49:22 >

• Artık hiç bir şey bana FANTAZİ olarak gelmiyor , belki hemen değil ama zaman içinde bu dediklerinin bir çoğu olacaktır;

Bizlere Hollywood tarafından Fantazi olarak lanse edilen her şeyi kısa süre sonra hayatımızda kullanmaya başlıyoruz,

Ama beni tüm bilimler den farklı olarak korkutan tek bilim de gen teknolojisidir.

Yukarıda bir hayvanın kullanmış olduğu özelliklerin insan üzerine akratılmasından bahsetmişssin kısa bir gelecek de olmasa da uzun vadede bir çoğu hayata geçebilir;

Peki ya birileri insan genlerini hayvanlara uyarlamaya başlar ise ? özelliklede öğrenme,uygulama ve zeka ile ilgili olanları o zaman halimiz nasıl olur ?
  • evt fantazi diye bi şi yoktur çünkü hayal edilebilen her şey mümkündür
  • quote:

Orjinalden alıntı: caglar333

evt fantazi diye bi şi yoktur çünkü hayal edilebilen her şey mümkündür

okadarda deil.
  • Bana göre dünyanın sonu (ister dinsel,ister kurgusal,ister bilimsel yaklaşın, dünya gezegen olarak değil ama üzerindeki yaşam formları anlamında yolun sonuna yaklaşıyor) insanlığın kendi kendisiyle oynamaya başlamasıyla gelecek.Bu oynamanın kaçınılmaz olduğunu kabul ediyorum,genetik puzzle bir kere başladı artık, kimse durduramaz.
  • night crawler gibi ışınlanabilsem süper olur
    imkansız diye bir şey yoktur olur bir gün
  • quote:

Orjinalden alıntı: erman çeliker

night crawler gibi ışınlanabilsem süper olur
    imkansız diye bir şey yoktur olur bir gün

Çok sürecek ama olacak, nano boyutlarda denemeler başladı.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • khanturks1,caglar333,JanbO,bobita,erman çeliker
    görüşlerinizi belirttiğiniz için teşekkürler.

başka görüşlerini belirtmek isteyen var mı?
  • önce insan genomuna tedavi amaçlı müdahale edilecek.
    Mesela bazı hastalıkların izole edilmesi gibi.
    Fakat bir noktadan sonra tedavi ile geliştirme sınırı belirsizleşecek.
    Mesela boyun çok kısa olmasını tedavi edecekmiyiz?
    Böyle böyle iş olmayan özelliklerin eklenmesine kadar gidecek.

Fakat gene müdahalenin mükemmelleşebilmesi için çok sayıda deneme yanılma yapılması gerekiyor.
    Bu da milyonlarca insanın telef olması demek.

Bir diğer noktada genetik gelişim programlarına sadece zenginlerin parası yeter.
    Yani bir süre sonra uzun boylu renkli gözlü sağlıklı zeki bir sınıf ortaya çıkmaya başlayabilir.
    Bu da bir sınıf savaşını beraberinde getirir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vese -- 26 Haziran 2007; 17:57:06 >
  • eğer soruların cevaplarını sadece genetik ekelme veya oynama değilde nano teknoloji katkısı ile bir şeyler olurmu dersen nerdeyse pek çoğuna evet cevabı verilebilir. ama nano teknolojiyi atarsan çok sınırlı olur. işin sırrı bence gen den önce nano teknoloji
  • Evrimin bize built-in olarak vermediği bedensel özellikleri teknoloji sayesinde gerçekleştirebiliyoruz. Dürbün ile şahin kadar uzağı görüyor üstelik gece görüş özelliği ekleyebiliyoruz. Motosikletle çitadan hızlı gidiyoruz. Tüfek sayesinde insandan kat kat güçlü aslanı havada takla attırıyoruz. Bir tek kesilen organların yenilenmesi kaldı, bırakalım bunu da biyoyteknoloji halletsin.
  • ben peygamberler tarafından gösterilen mucizelerin olacağına inanıyorum

sadece ölüm e çare bulamayacaklar gibi geliyo bana hatta bi yerde dinlemiştim sannırım bunu bulamayacaklarından çok eminim aslında ama kesin konusmayı sevmem

bana sorarsan onların gösterdikleri mucizeleri araştır daha çabuk bulursun şu anda gördüklerimizin çoğu onların yaptıkları mucizeler ör: peygamber efendimizin miraç a yükselmesi bizim uçakla uçmamız gibi bi peygamberin demir i eliyle bükerek şekil vermesi ve bizim şu anda bi demir e isteidğimiz şekli vermemiz gibi bir çok örnek var aaslındaa

tabii bu benim fikrim sen yine araştır...
  • quote:

Orjinalden alıntı: TRajikomik
    ben peygamberler tarafından gösterilen mucizelerin olacağına inanıyorum

sadece ölüm e çare bulamayacaklar gibi geliyo bana hatta bi yerde dinlemiştim sannırım bunu bulamayacaklarından çok eminim aslında ama kesin konusmayı sevmem

bana sorarsan onların gösterdikleri mucizeleri araştır daha çabuk bulursun şu anda gördüklerimizin çoğu onların yaptıkları mucizeler ör: peygamber efendimizin miraç a yükselmesi bizim uçakla uçmamız gibi bi peygamberin demir i eliyle bükerek şekil vermesi ve bizim şu anda bi demir e isteidğimiz şekli vermemiz gibi bir çok örnek var aaslındaa

tabii bu benim fikrim sen yine araştır...

peygamber olamadığımız için maalesef mucize yapamayacağız.

ben aslında şunu demek istiyorum. doğa üstü yollarla veya alet kullanarak değil, bedenimizi kullanarak bugün yapamadığımız şeyleri acaba ileride yapabilir miyiz? veya yapmayı hedeflersek acaba istediğimiz sonuca ulaşabilir miyiz?

• amerikanın körfez savaşı sırasında genetik değilde bazı ilaçlarla askerlerin uykularının gelmemesi ve yorulmamasını sağlamak için ilaçlar ile deneyler yapıldığı kanıtlanmış. savaşta ölemyip hayatta kalan bu askerlerin bir çoğu sivil hayatta ya intihar etmişler yada bilinmeyen bir hastalıktan bir çoğu ölmüş.
    bu neden bile artık ilaçları değil,
    genetik anlamda birşeylerin değiştirilmesi için bir başlangıç olacağını düşünüyorum.

örnek olarak askerler

1- yorulmayan asker örneği :
    2- uyumayan asker
    3- acıkmayan asker

yukarıdaki şıklar çoğaltılar bilir
    bunlar bence genetik olarak yapılabilecek şeylerin başında geliyor.yapılırsa da şaşırmam
  • bunların hepsi yapılabilir ama ben yapılabilirliğini değil yapılınca neler olabileceğini düşünüyorum.örneğin amip gibi çoğalırsak hadi geçmiş olsun nüfus 50 milyar olur dünya ağırlıktan yörüngesini şaşırır be :)
  • @kahve yani demek istedim ki zamanında peygamberlerin yaptıkları mucizeler ;) biz zaten peygamber olamayız

hani onların gösterdikleri mucizeler i biz şimdilerde yapabiliriz demek istedim ör: mesle peygamber efendimiz in kızı çok açmış onun için dua etmiş ve ondan sonra hiç acıkmamıs yemek yese yermiş ama yemese ihtiyaç duymazmış mesele ben bu mucizeye inanarak öyle bişey bulacaklar ki diyorum biz birdaha açlık hissi hissetmiyeceğiz yada diğer mucizeler giibi
  • quote:

Orjinalden alıntı: kahve

• bit kadar yükseğe zıplayabilir miyiz?

• Pire olacak...
  • quote:

Orjinalden alıntı: TuVNeRa
    quote:

Orjinalden alıntı: kahve
  • bit kadar yükseğe zıplayabilir miyiz?

• Pire olacak...

evet haklısın hemen düzelteyim. sağol
  • quote:

Orjinalden alıntı: welly

amerikanın körfez savaşı sırasında genetik değilde bazı ilaçlarla askerlerin uykularının gelmemesi ve yorulmamasını sağlamak için ilaçlar ile deneyler yapıldığı kanıtlanmış. savaşta ölemyip hayatta kalan bu askerlerin bir çoğu sivil hayatta ya intihar etmişler yada bilinmeyen bir hastalıktan bir çoğu ölmüş.
    genetik anlamda birşeylerin değiştirilmesi için bir başlangıç olacağını düşünüyorum.

örnek olarak askerler

2- uyumayan asker
    3- acıkmayan asker

bunlar bence genetik olarak yapılabilecek şeylerin başında geliyor.yapılırsa da şaşırmam

bende paralel düşünüyorum,gen teknolojiside dünyanın tabii seyri ile ,savaş-savunma amaçlı gelişecektir.(maalesef)

• quote:

Orjinalden alıntı: driver

quote:

Orjinalden alıntı: welly

amerikanın körfez savaşı sırasında genetik değilde bazı ilaçlarla askerlerin uykularının gelmemesi ve yorulmamasını sağlamak için ilaçlar ile deneyler yapıldığı kanıtlanmış. savaşta ölemyip hayatta kalan bu askerlerin bir çoğu sivil hayatta ya intihar etmişler yada bilinmeyen bir hastalıktan bir çoğu ölmüş.

örnek olarak askerler

2- uyumayan asker
    3- acıkmayan asker

bende paralel düşünüyorum,gen teknolojiside dünyanın tabii seyri ile ,savaş-savunma amaçlı gelişecektir.(maalesef)

...ve tarihteki büyük teknolojik sıçramaların bir çoğu, savunma sanayii sayesinde olmuştur. Üzülmeli mi, sevinmeli mi?!

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.