Şimdi Ara

inş müh lerıne bır soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
6.498
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • insaatta kullanılan cakıl ne kadar onemlıdır ?? kalıtesı var mıdır. turu ? yada kullanım sartları. bınayı ne kadar etkıleer?? ( acaba bu msj ın yerı burası mı ? )



  • soruyu kısa bi açıklama ile cevaplamaya çalışayım. hem sorduğun soruya cevap olur hem de aklına gelebilecek olası soruların da cevaplarını içerir kanaatindeyim.

    binadan kastının apartman olduğunu düşünerek, binanın statik hesabı sonunda gerekli kolon, kiriş boyutları, beton ve demir miktarları ile beton ve demirin kalitesi belirlenir. çakılın kalitesi betonun kalitesini de etkileyeceği için bu noktada binayı da etkiler.

    betonun kalitesi ve kullanılacağı yere göre içindeki kum, çakıl, çimento ve su miktarı değişenlik gösterir. misal basit bir kaldırım veya bahçe duvarı yaparken 1 metreküp beton içine 3-4 torba çimento yeterli iken bir apartman inşaatında 6 torba çimento, köprü inşaatında 6-8 torba çimento gerekir. bu şekilde kum, çakıl ve su miktarı da işin özelliğine göre değişkenlik gösterir. çimento su ile birleştiğinde bağlayıcı özelliğe sahip olduğundan çakıl ve kum karışımı arasındaki boşlukları dolduracak ve betonu oluşturacaktır. yukarıda basitçe anlattığım şekilde yapılan hesap neticesinde beton öyle bir kıvama gelmelidir ki içinde ki boşluk minimum, dayanımı maksimum olsun.

    çakılın ve kumun kalitesi işte burada devreye giriyor. iyi kalite bir çakıl köşeli kırma taştan (kırma taş ocağından çıkmış) ve yıkanmış şekilde olmalıdır. yuvarlak hatlı dere/deniz çakılı yüzey yapısı itibari ile çimentoya daha az yapışacaktır. tozlu çakıl ise yüzündeki ince tabaka yüzünden yine çimentoya daha az yapışacaktır.
    çakılda dikkat edilmesi gereken br başka önemli konu da tuzdur. denizden alınan malzeme tuzlu olacağı için beton içindeki demirin korozyona (paslanma) uğramasına sebep olacak ve demirin dayanımını düşürecektir. çakılın yıkanmış olması bu açıdan da önemlidir.

    yardımcı olabildiysem sevinirim.




  • çok güzel anlatmışsın..
  • çok tesekkurler...

    anladım,,
    mesela bagzı yerlerde ıste meshur bılmem nerenın cakılı falan dıe cakıl satıyorlar.. gercekten meshur cakıl var mıdır ??
    ( mısal adapazarı cakılı , )

    yoksa en ıyısı dedıgın gıbı tas ocagından cıkanmıdır
  • bu arada ben ınsaatcı falan degılım, yakındanda ılgım yok, sadece bılgı edınmek ıcın sordum,,
  • arkadaşa ek olarak (iyi açıklamış)

    çakılın kendi büyüklüğü ve sertliği de betonun kalitesini etkiler.
  • Bende şu demiri sorayım hazır bilen birini bulmuşken. Bu temelde kullanılan demirler hep paslı oluyor sakıncalı değilmi bu pas yoksa çimentonun içinde kaldığı için öemli değilmi??
  • paslı dediğin demirin yalnız yüzeyi paslıdır

    yani önemsiz bir miktarı

    inşaatta paslanma yani korozyon önemli bir sorundur.

    bu yüzden donatının betonun içine iyice gömülmesi, uygun miktar pas payı bırakılması önemlidir.
  • çok basit anlatayım

    beton taşıma kapasitesindeki "taşıma" yani basınç kuvvetini içindeki "çakıl" çeker. çimento ise su ile etkinleştirilen bir yapıştırıcıdır. yani kuvvete çakıl karşı koyar.

    bir betonun içindeki çakıl boyu ne kadar büyükse (maksimum sınırda var) beton o kadar iyi olur ;

    kabaca.

    diğer müh arkadaşlara, ben odtu-97, siz nerdensiniz?? nerde çalışıyor sunuz? :)
  • Ehehe dedimya forum inşaat mühendisi dolu:)

    Bendaha okuom 1.5 senem kaldı...sizin yanınızda bize laf düşmez diye sorulara cewap wermedim...arkadaşlar çok bilgili ve bilinçli meslektaşlar....

    Burda kulup tarzı bişi kuralım bare...madem hep burdayız
  • Orjinalden alıntı: girmiyor

    ç Bende şu demiri sorayım hazır bilen birini bulmuşken. Bu temelde kullanılan demirler hep paslı oluyor sakıncalı değilmi bu pas yoksa çimentonun içinde kaldığı için öemli değilmi??

    Yüzeyi pas tutmuş inşaat demiri üzerine beton dökmek hatalı bir işlemdir Neden dersen pas tabakası ince de olsa demir ile beton arasındaki aderansı (tutunma) engeller bu da taşıma gücüne etki eder
  • Çakıla gelince kullanılan çakılın dane dağılımı da önemlidir. Daha irice danelerin arasında belli bir yüzde oranında ince daneler de varsa boşlukları doldurur
  • kocaeli inş.müh son sınıf..bence inş.müh.leri forumda inşaat topicinde birararaya gelsin..
  • sakarya kumu diye bişey olduğu doğrudur..
  • Birader bende kocaeli üniversitesi 2. sınıf :))

    Ergün hocanın say çözü nasıl geçtin yaa...beni bıraktı
  • İTÜ 2000
  • laptop kullan baska hayatta gecemezsin..uyuz oluyom o manyak herife
    quote:

    Orjinalden alıntı: {PeGaSuS}

    Birader bende kocaeli üniversitesi 2. sınıf :))

    Ergün hocanın say çözü nasıl geçtin yaa...beni bıraktı
  • Tam tersine donatı üzerindeki az miktardaki pas aderans üzerine olumlu etkide bulunur. Hatta bu tabaka oksijenle bağlantıyı kestiği için korozyona karşı bir süre koruma bile sağlar. Ama donatı uzun süre bu halde bırakılmamalıdır.Bahsettiğim bu tabaka kısa süre açıkta bırakılan çelikte oluşan bakıra çalan oksit tabakasıdır. İlerlemiş bir paslanma varsa mutlaka yüzey temizlenmelidir.


    Orjinalden alıntı: Baytekin

    Orjinalden alıntı: girmiyor

    ç Bende şu demiri sorayım hazır bilen birini bulmuşken. Bu temelde kullanılan demirler hep paslı oluyor sakıncalı değilmi bu pas yoksa çimentonun içinde kaldığı için öemli değilmi??

    Yüzeyi pas tutmuş inşaat demiri üzerine beton dökmek hatalı bir işlemdir Neden dersen pas tabakası ince de olsa demir ile beton arasındaki aderansı (tutunma) engeller bu da taşıma gücüne etki eder



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi POFUDUK -- 3 Şubat 2005, 17:48:10 >




  • Bu arada İzmir Dokuz Eylül 2000
  • neden tane değilde dane
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.