İnceleme konuğumuz avuçiçi bilgisayar üreticisi Palm’in Windows Mobile işletim sistemine sahip ilk modeli Treo 750.
Eskilerin tabiri ile ‘küçül de cebime gir’ dedikleri bilgisayarlar gelişen teknoloji ve yılların yardımı ile küçüldüler ve cebimize kadar girdiler. İlk üretildiği yıllarda bir oda kadar yer kaplayan bilgisayarlarımız artık avuçiçine kadar girdi.
PDA yani Personal Digital Assistant (Dijital Kişisel Yardımcı) ya da avuçiçi bilgisayar olarak bilinen ürünler, özellikle hareket halinde iletişime ihtiyaç duyan kullanıcılar için tasarlanmış ürünler. Gelişmiş multimedya özellikleri (MP3 çalabilme, video oynatabilme), kamera, telefon özelliği, Q klavye (bazılarında), Windows Mobile ya da Palm OS işletim sistemi bu ürünlerin temel özelliklerinden bazıları.
Palm da uzun yıllardır kendi işletim sistemi Palm OS kullanan modelleri ile PDA pazarında bulunan bir ürün. Bugüne kadar bütün ürünlerinde sadece kendi işletim sistemini kullanan firmanın Windows Mobile işletim sistemi kullanan Avrupa’daki ilk ürünü (daha önce ABD’de Windows Mobile kullanan Treo 700 satışa sunulmuştu) Palm Treo 750. Yazı hazırlandığı tarihte sadece Turkcell tarafından satılan bu gelişmiş modeli sizler için inceliyoruz:
GENEL ÖZELLİKLER •Windows Mobile 5.0 işletim sistemi •GSM 850/900/1800/1900, UMTS 850/1900/2100, HSPDA desteği •300 MHz Samsung işlemci •240x240 piksel dokunmatik LCD ekran •Bluetooth 1.2 •1.3 Megapiksel kamera •Kızılötesi •128 MB ROM, 60 MB RAM •miniSD bellek yuvası •Aydınlatmalı Q klavye •PushMail desteği
TASARIM Gümüş ve koyu renk turkuaz renklerin hakim olduğu plastik bir gövdeye sahip olan üründe ön yüzün üçte ikilik bölümünü LCD ekran kaplıyor. Bu ekranın alt kısmına tam ortada dört yöne hareket edebilen navigasyon tuşu, onun sağına ve soluna da fonksiyon tuşları yerleştirilmiş. Bu fonksiyon tuşlarından biri Windows tuşu (Başlat menüsünü aktif hale getiriyor), diğer ikisi telefon görüşme ve sonlandırma tuşu.
Bu fonksiyon tuşlarının altında ise tam bir Q klavye bulunuyor. Klavyenin sol tarafında belli bir bölüm beyaz renkli. Bu bölüm aynı zamanda tuş takımı görevine sahip ve üzerlerinde rakamlar bulunuyor.
Telefon ve şarj ışığı ise akıllı bir şekilde ön yüzün üst kısmındaki plastik bölgeye gizlenmiş. Işık gövdenin altında bulunuyor ve şeffaf bir şekilde yanıyor.
Önden bakıldığında sağ yan yüzde kızılötesi göz ve miniSD bellek yuvası bulunuyor. Sol yan yüzde ise iki adet fonksiyon tuşu bulunuyor. Bunlar sesi açıp kapamaya yarıyor. Üst yüzde telefon seslerini titreşime alan tuş mevcut. Bu tuşun olması iyi. Tek bir dokunuşla sessiz moda geçebiliyorsunuz.
Arka yüzde dokunmatik ekranla beraber kullanım için plastik kalem (ki literatürde ‘stylus pen’ olarak geçiyor) ve harici anten bağlama yuvası bulunuyor. Yine arka yüzde 1.3 Megapiksel kamera ve hoparlör konumlandırılmış.
Tasarımı şık olan Treo 750, dış yüzeyinin kaygan olmayan bir malzemeden yapılmasından dolayı ele iyi oturuyor. Ergonomik sorunu da bulunmuyor. Windows tuşu ve ortadaki navigasyon tuşu ile tek elle bile kullanım mümkün.
KULLANIM Windows Mobile kullanan bütün cihazlar gibi aynı arayüze sahip olan ürünü kullanmak gayet kolay. Özellikle daha önce Windows işletim sistemlerine aşinalığınız varsa geçiş süreci çok kolay oluyor.
Cihazın kullanımını ikiye ayırmak mümkün. Birisi avuçiçi bilgisayar ötekisi ise telefon. Avuçiçi bilgisayar olarak kullandığınızda bilgisayar ile senkronizasyon, Word, Excel gibi Office dökümanlarını açabilme, multimedya özelliklerini kullanma (müzik dinleme, video izleme) ve benzeri fonksiyonlardan yararlanabiliyorsunuz.
Windows Mobile 5.0 işletim sisteminin bulunması ve fonksiyon tuşlarının varlığı cihazı rahat kullanmanızı sağlıyor. Ayrıca dokunmatik ekran kullanıcıya ek bir kolaylık getiriyor. Öte yandan tam Q klavyenin bulunması sanal klavye ile uğraşmak zorunda bırakmıyor. Özellikle bu klavyeye alıştıktan sonra ürünü daha hızlı kullanabiliyorsunuz.
Her ne kadar telefon Windows Mobile 5.0 işletim sistemini kullansa da Palm, standart versiyonlara göre bazı değişiklikler yapmış. Örneğin tek noktadan sesli mesaj kontrolü, arayan kişinin fotoğrafını ekranda görme, kişiselleştirilmiş zil tonları, internette hızlı arama gibi fonksiyonlar sadece Treo 750’ye has özellikler.
Tüm bunlara ek olarak bu cihazı satın alanlar önümüzdeki günlerde resmi olarak piyasaya sürülecek olan Windows Mobile 6.0 işletim sistemine geçebilecekler. Gerekli güncelleme ücretsiz olarak yapılacak.
Avuçiçi bilgisayar olarak ürüne baktığımızda normal bilgisayarların yapabildiği hemen hemen herşeyi yapmanız mümkün. Office dökümanlarını açma, düzenleme, kaydetme, not alma, ses kaydı, MP3 dinleme, video izleme ve daha birçok işlemi yapabiliyorsunuz.
Ürünle beraber kutusundan çıkan kulaklığın ses kalitesi yeterli seviyede. Ayrıca üzerinde mikrofon bulunduğundan telefon görüşmeleri sırasında da kullanılabiliyor. Ancak kulaklığın bağlantı türü 2.5 mm. Standart olarak kullanılan jack türü ise 3.5. Yani istediğiniz bir kulaklığı takıp kullanmak için özel bir dönüştürücü (kutusundan çıkmıyor sonradan almanız gerek) takmanız gerekiyor.
Q klavye kullanım hızını artırıyor demiştik. Cihazın yazılımsal olarak Türkçe karakter desteği de bulunuyor. Normalde olmayan bu özellik temsilci firma tarafından yapılan küçük bir güncelleme yazılımı ile sağlanıyor. Bize gönderilen versiyonda olmayan bu özellik yeni versiyon Treo 750’lerde standart olarak bulunacak. Türkçe karakter yazmayan bir Treo 750’niz varsa gerekli güncellemelerihttp://www.palmclubturkiye.com/ adresinde bulabilirsiniz.
Ürünün bilgisayar özelliği olarak eleştirebileceğimiz tek yönü Wi-Fi fonksiyonunu sahip olmaması. Günümüzde üretilen avuçiçi bilgisayarın çoğunda bu özellik bulunuyor. Kablosuz ağların giderek yaygınlaştığı düşünüldüğünde bunun büyük bir eksiklik olduğunu görmek için teknoloji uzmanı olmaya gerek yok.
Telefon özelliklerine baktığımızda ise günümüz modern telefonlarının birçok özelliğinin cihazda bulunduğunu görüyoruz. Şimdilik sadece Turkcell abonelerine belli bir konuşma süresi ya da belli bir ücret karşılığında verilen ürün farklı operatörlerle de çalışabiliyor (bunu denedik).
Telefon fonksiyonlarında GSM 850/900/1800/1900 şebekelerini destekliyor. Bu da dünyanın neresine giderseniz gidin telefonunu kullanabileceğiniz anlamına geliyor. Ayrıca UMTS ya da daha çok bilinen adıyla 3G desteğinin bulunması güzel bir özellik. Yazı hazırlandığı tarihte henüz ülkemizde desteklenmeyen bu şebeke türünün önümüzdeki yıl (2008) kullanıma geçmesi bekleniyor. Öte yandan EDGE desteği de önemli bir artı. Bluetooth bulunması telefon ve benzeri diğer cihazlarla iletişim kurmak için güzel bir özellik.
KAMERA Üründe bulunan 1.3 Megapiksel kamera özellikle bol ışıklı mekanlarda işe yarıyor. Ancak ışık miktarı azaldığında pek iyi sonuçlar vermiyor. Ancak bu tip bir ürün için yeterli kaliteyi sunduğunu söyleyebiliriz. Kameranın video çekim özelliği de bulunuyor. Kullanılan format 3GP. Video uzunluğu için belli bir sınır yok. Bellek kartınız dolana kadar kayıt yapabiliyorsunuz.
Kamera ile çekilmiş örnek fotoğrafları Foto Galeri başlığımız altında görebilirsiniz.
BELLEK Treo 750’de kullanıcının dosyaları için 60 MB bellek bulunuyor. Bu belleğin yeterli olmayacağını düşünen Palm, miniSD yuvası ekleyerek kullanıcıya artırım imkanı sunuyor. Kutusundan bellek çıkmıyor ancak böyle bir ürünü en az 1 GB bellek ile kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu belleğe istediğiniz müzik, video ya da ofis dökümanlarını yükleyebilirsiniz.
Yukarıdaki fotoğrafta kendi bellek kartımızı kullandık. Ürünle beraber bellek kartı verilmiyor.
PİL Ürün, Palm marka 3.7 Volt, 1200mAh Li-İyon pil kullanıyor. Bu pil ile cihazı ortalama 2-3 gün kullanabiliyorsunuz. Tabi kullanım şartlarına bağlı olarak bu değerin artıp azalacağını belirtmek isteriz. Yine de bu tip bir ürün için yeterli bir süre.
YAZILIM Windows Mobile işletim sistemlerini kullanan bütün cihazlarda olduğu gibi bilgisayar ile iletişim Microsoft’un ActiveSync yazılımı ile yapılıyor. Bu yazılım adres defterinizi, e-postalarınızı ve diğer dökümanlarınızı eşleştirebiliyor.
BEĞENDİĞİM ÖZELLİKLERİ •Şık tasarım •Tam Q klavye
BEĞENMEDİĞİM ÖZELLİKLERİ •Wi-Fi desteği olmalıydı
SONUÇ - YORUM Palm’in Avrupa’da satılan Windows Mobile kullanan ilk ürünü olan Treo 750, hareket halinde iken de iletişimini sürdürmek isteyen, bilgisayara ve bağlantıya ihtiyaç duyan kullanıcılara hitap ediyor. Zaten yaklaşık 1000 Dolar olan fiyat etiketi de bunu gösteriyor.
Palm Treo 750 İşletim Sistemi: Windows Mobile 5.0 işletim sistemi Şebeke: GSM 850/900/1800/1900, UMTS 850/1900/2100, HSPDA desteği İşlemci: 300 MHz Samsung Ekran: 240x240 piksel dokunmatik LCD ekran Özellik: Bluetooth 1.2, 1.3 Megapiksel kamera, Kızılötesi, PushMail desteği Bellek: 128 MB ROM, 60 MB RAM Bellek Yuvası: miniSD bellek yuvası Klavye: Aydınlatmalı Q Ebatlar: 113mm x 59mm x 21mm Ağırlık: 154 gram Fiyatı: 1020 Dolar + KDV Türkiye Temsilcisi: Altera