Şimdi Ara

İmar Barışı Yardımlaşma 2018 (38. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.529
Cevap
37
Favori
185.741
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
2 oy
Giriş

Orijinalden alıntı: Hidetaka Miyazaki

Merhaba arkadaşlar 3 katlı bir evimiz fakat tapuda arsa olarak gözüküyor, yapı kayıt belgesini aldık. Şimdi ki adım ne olacak. Ayrıca tapunun aslı kayıp bu tapuyu nereden alabiliriz. Son olarak binanın 2 kat babamın 1 kat halamın üzerine olacak bu işlemi nasıl yapacağız bilgisi olan biri varsa cevap yazabilir mi. ?
    Sonraki adım tapunuzda arsa olarak göründüğü için cins değişikliği yaparak tapuya arsa yazan yere betonarme ev yazılı yeni tapu çıkarmak. Siz zaten kaybetmişiniz iki sorun da çözülmüş olur sonraki adım daha önce paylaştığımız tapu adımları.

www.tkgm.gov.tr
    Sayfa Bulunamadı | Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
    https://www.tkgm.gov.tr/sites/default/files/icerik/ekleri/2018-8_nolu_genelge_0_0.pdf

• quote:

Orijinalden alıntı: realchaosx

Arkadaşlar merhaba,

İstanbul'da 4 katlı bir binamız var. 3 kat için tapu hariç her şeyimiz mevcut (ruhsat, plan, ayrı daire vergileri ve faturalar). 4. kat 3-4 yıl önce çıkıldı, burayı yapı kayıt belgesinde belirtip tapu alabiliriz değil mi? Ayrıca bodrum olarak gözüken küçük daire benzeri bir yerimiz var altta buraya da tapu alınabilir mi?

Yapı kayıt belgesini kesinlikle alacağız ama kısa vadede daireler için ayrı ayrı tapu, kat mülkiyeti alacak durumumuz yok. Kayıt belgesini aldıktan sonra istediğimiz zaman tapu alabilir miyiz yoksa süre sınırlaması var mıdır?
    Hem 4. katınıza hem de bodruma başvuru yapıp daha sonra tapularını alabilirsiniz. Tapu kısmında bir süre sınırlaması yok. Tabi burası Türkiye yarın ne olacağını kimse bilemez.

• quote:

Orijinalden alıntı: centaur3535

Bağımsız alan başvurusu kısmından sadece ev kısmına başvuru yapacaksınız.

Alıntıları Göster
    ustam öncelikle cevabın için çok teşekkür ederim adım adım yazmak istiyorum.
    60 mt dünkan ruhsatlı olduğu için sizin dediğiniz gibi yapı iskan belgesi var dedim sonra bağımsız bölüm ve konut u seçtim bağımsız bölüm numarası var oraya ne yazmalıyım?

Orijinalden alıntı: ferhat_yıldız

ustam öncelikle cevabın için çok teşekkür ederim adım adım yazmak istiyorum.
    60 mt dünkan ruhsatlı olduğu için sizin dediğiniz gibi yapı iskan belgesi var dedim sonra bağımsız bölüm ve konut u seçtim bağımsız bölüm numarası var oraya ne yazmalıyım?

Alıntıları Göster
    Dükkan 1 daire 2 olur

Doğrudur. Benim başvuru yaptığım evimin durumu sizinkine yakın. 2 katta yapı kullanma izin belgesi var, 2 kat için yapı kayıt belgesi başvurusu yaptım ve sadece tamamı için arsa tapusu elimde mevcut. Benim imarlı katlarda büyüme olmadığı için sadece imarsız katlar için başvuru yaptım ve 2 kat için 2 adet yapı kayıt belgesi aldım. Siz de imarsız katlar için bu şekilde başvuru yapın ayrıca imarlı katınızın sadece büyüyen 20m2 için başvuru yapın. Daha sonra tapu kısmında zemin katı mimar 76m2 çizecek sizinde elinizde 56m2 yazan yapı kullanma izin belgesi artı 20m2 yazan yapı kayıt belgesi olunca bu kat için 76m2 tapu alabileceksiniz.

Alıntıları Göster
    Çok çok teşekkür ederim
    elinize sağlık

Yapı kayıt belgeleri aldıktan sonra zemin kat(56+20 m2 görünmesi için) ve diğer katlara tapu almak istersek (kat mülkiyeti oluyor sanırım bu)
    bir sürü masraf cıkacak yine. Yeniden proje çizimi gerekecek gibi.

• Arkadaşlar, merhaba ben başvurumu yaptım. Ama onaylamadım. Son bir kez yanlışım varsa düzeltelim diye size danışmaya karar verdim. Müstakil Zemin + birinci katı olan bir evim var ve iskanı da var. Çatı ya bir oda yapmıştık onun için başvuru yaptım. 3-7 katlı binalar seçeneği ile hesaplamalarımı yaptım ve aykırılık için ise sadece çatı katındaki aykırı bölümün brüt m2 sini girdim. Sorunum şu. Karşı komşum tüm evin m2 sini girmelisin başvuruya diyor. O vakit ise Ödemem gereken rakam 3 kat artıyor. Hangisi doğru ?
    Dünya, üzerinde hayat barındırdığını bildiğimiz tek gezegen. En azından yakın gelecekte, gidebileceğimiz başka yer yok. Ziyaret edebiliriz, ama henüz yerleşemeyiz. Beğenin veya beğenmeyin, şu anda Dünya sığınabileceğimiz tek yer.Carl Sagan 11/05/1996 --- Mak. müh. ZIPKINCI
  • quote:

Orijinalden alıntı: baronofhell

Arkadaşlar, merhaba ben başvurumu yaptım. Ama onaylamadım. Son bir kez yanlışım varsa düzeltelim diye size danışmaya karar verdim. Müstakil Zemin + birinci katı olan bir evim var ve iskanı da var. Çatı ya bir oda yapmıştık onun için başvuru yaptım. 3-7 katlı binalar seçeneği ile hesaplamalarımı yaptım ve aykırılık için ise sadece çatı katındaki aykırı bölümün brüt m2 sini girdim. Sorunum şu. Karşı komşum tüm evin m2 sini girmelisin başvuruya diyor. O vakit ise Ödemem gereken rakam 3 kat artıyor. Hangisi doğru ?
    Yaptığınız işlemler doğru bence. Onaylamanızda sıkıntı yok diye düşünüyorum. Zeminle birinci katın tapusu yada yapı kullanma izin belgesi varsa buralar için başvuru yapmanız gerekmez. Komşunuz belki şunu diyodur; bağımsız bölüm başvurusu yaparken bağımsız bölüm m2 sinden sonraki satırda binanın toplam m2 si de soruluyor ama tutar değişmez.

• Cevabınız için teşekkür ederim. 181'i aradım oradaki yetkili hanım da aynı şekilde cevap verdi. Kanımca ev dubleks ve içeriden merdiven olduğundan ve çatı giriş umuma açık bir merdivenden yapılmadığından(ama benim çatı kapı ile bölünüyor), yani benim evimin içinden çıktığım merdivene sahip olduğumdan evin tümünü ilgilendiriyor gibi bir yorumu var. Anlamadım Komşumun danıştığı mimar bana hatalı başvurunuz diyor ve hatta "isterseniz bakanlığın masalarına gidin herkes farklı bir şey söyleyecek" bile diyecek kadar ileri gidiyor. Sonuç: sanırım başvurumun tahakkuk eden rakamı ödeyeceğim.
    Dünya, üzerinde hayat barındırdığını bildiğimiz tek gezegen. En azından yakın gelecekte, gidebileceğimiz başka yer yok. Ziyaret edebiliriz, ama henüz yerleşemeyiz. Beğenin veya beğenmeyin, şu anda Dünya sığınabileceğimiz tek yer.Carl Sagan 11/05/1996 --- Mak. müh. ZIPKINCI
  • arkadaşlar merhaba.

imar basvurusu için uğraşırken binamızın kentsel dönüşüm 18. maddeye girdiğini öğrendik. ayrıca şu anki mevkisinde yol görünüyor.yani bizim için kat irtifakı çıkarma hakkı yokmuş.belediy sadece yapı kullanım veriyormuş.orda işlem sonlanıyormuş. bu durumda biz kaçak olan 2 katiçin imar barışına başbursak ileride istimlak edildiğinde bize bir artısı olur mu? eğer tek kat için yine aynı istimlak parası ödenirse hiç uğraşmayalım? yazım hataları için özür dilerim ama başasının tabletinden yazdım, biraz zor oldu.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Merhaba,

Apartmanın yapı kayıt belgesi için başvuru yapacağız. Bunun için yaklaşık 43,000 TL masraf çıktı. Apartmanda 10 daire var, daire metrekareleri 60'dan 200'e kadar değişiyor. Bazı apartman sakinleri bütün masrafı metrekare ölçümüne bakmadan her daireye eşit bölmeyi istiyorlar. Benim dairenin ise metrekaresi düşük olduğundan, ben ise metrekare'ye göre bölünmesini istiyorum.

Bu konuda sizin fikirleriniz nedir? Sizce hangisi daha uygundur?

Orijinalden alıntı: OnderT

arkadaşlar merhaba.

imar basvurusu için uğraşırken binamızın kentsel dönüşüm 18. maddeye girdiğini öğrendik. ayrıca şu anki mevkisinde yol görünüyor.yani bizim için kat irtifakı çıkarma hakkı yokmuş.belediy sadece yapı kullanım veriyormuş.orda işlem sonlanıyormuş. bu durumda biz kaçak olan 2 katiçin imar barışına başbursak ileride istimlak edildiğinde bize bir artısı olur mu? eğer tek kat için yine aynı istimlak parası ödenirse hiç uğraşmayalım? yazım hataları için özür dilerim ama başasının tabletinden yazdım, biraz zor oldu.

Evinizin olduğu yere yeni yapım sırasında kaç kat imar verdikleri önemli. Şöyleki eviniz üç katlıdır kentsel dönüşüme girince 5 kat yapılabiliyorsa siz ona göre müteahhit ile anlaşırsınız. Tam tersi durumda 5 katlı evinizin yerine 2 katlı yeni bina yapılabiliyorsa müteahhit size beş kat vermez ya da kendinizde yapıyo olmasınız yapamazsınız. Bu işin adına İmar affı yerine İmar barışı denmesinin sebebi o. Mevcut şekli kayıt edebiliyorsunuz ama aynı yere yeni yapılan yapılarda belediyenin izin verdiği imar sınırlarında yapabiliyorsunuz.

• quote:

Orijinalden alıntı: anurlu

Merhaba,

Apartmanın yapı kayıt belgesi için başvuru yapacağız. Bunun için yaklaşık 43,000 TL masraf çıktı. Apartmanda 10 daire var, daire metrekareleri 60'dan 200'e kadar değişiyor. Bazı apartman sakinleri bütün masrafı metrekare ölçümüne bakmadan her daireye eşit bölmeyi istiyorlar. Benim dairenin ise metrekaresi düşük olduğundan, ben ise metrekare'ye göre bölünmesini istiyorum.

Bu konuda sizin fikirleriniz nedir? Sizce hangisi daha uygundur?
    En mantıklısı 43bin tl yi 10 dairenin toplam m2 sine bölersiniz bir m2 fiyatını bulup herkesin kendi daire ölçüsüyle çarpmasıyla paylaşırsınız. Size herkese eşit bölümsün diyenler m2 si büyük evlerdeki çakallardır. 60m2 daire için kabaca maliyet 2bin tl iken 200m2 daireninki 6-7 tl tutar. Bence kabul etmeyin.

• quote:

Evinizin olduğu yere yeni yapım sırasında kaç kat imar verdikleri önemli. Şöyleki eviniz üç katlıdır kentsel dönüşüme girince 5 kat yapılabiliyorsa siz ona göre müteahhit ile anlaşırsınız. Tam tersi durumda 5 katlı evinizin yerine 2 katlı yeni bina yapılabiliyorsa müteahhit size beş kat vermez ya da kendinizde yapıyo olmasınız yapamazsınız. Bu işin adına İmar affı yerine İmar barışı denmesinin sebebi o. Mevcut şekli kayıt edebiliyorsunuz ama aynı yere yeni yapılan yapılarda belediyenin izin verdiği imar sınırlarında yapabiliyorsunuz.

Alıntıları Göster
    Cevap için teşekkürler. İşte ben de onu öğrenmek istiyorum. Öncelikle 18 yapılandırması hakkında bilginiz var mı onu sormak istiyorum. Yoksa kısaca bilgi vereyim. Bütün o görünen mavi kısım yeniden yol park VS vs diye çiziliyor. Kalan yerler ve artık olmayacak yollar dahil hisse yani o bölgedeki bina sahiplerine pay ediliyor. Peki bu pay edilirken neye göre ediliyor? Asıl mesele bu. Şimdi bizim ev 1 kat görünüyor. 6 kat olan adam imar barışına basvurursa yeni hisse dağıtılırken 6 hisselik mi pay alacak? Eğer zemin M2 sine göre ise hiç barış filan yapmayalım. Ama by bölgede Kat irtifakı olan 4 katlı evler de var ve sahipleri farklı. Şimdi bu adamlar ZEMİNE göre pay alırsa resmen evsiz kalacak. Bu olay bizim mutahit ile anlasmamizdan ziyade 18 e göre verilecek hissenin neye göre dagitilacagi ile alakalı? Aciklayabilmisimdir umarım. Cevap bulamıyorum bu sorulara.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: OnderT

Cevap için teşekkürler. İşte ben de onu öğrenmek istiyorum. Öncelikle 18 yapılandırması hakkında bilginiz var mı onu sormak istiyorum. Yoksa kısaca bilgi vereyim. Bütün o görünen mavi kısım yeniden yol park VS vs diye çiziliyor. Kalan yerler ve artık olmayacak yollar dahil hisse yani o bölgedeki bina sahiplerine pay ediliyor. Peki bu pay edilirken neye göre ediliyor? Asıl mesele bu. Şimdi bizim ev 1 kat görünüyor. 6 kat olan adam imar barışına basvurursa yeni hisse dağıtılırken 6 hisselik mi pay alacak? Eğer zemin M2 sine göre ise hiç barış filan yapmayalım. Ama by bölgede Kat irtifakı olan 4 katlı evler de var ve sahipleri farklı. Şimdi bu adamlar ZEMİNE göre pay alırsa resmen evsiz kalacak. Bu olay bizim mutahit ile anlasmamizdan ziyade 18 e göre verilecek hissenin neye göre dagitilacagi ile alakalı? Aciklayabilmisimdir umarım. Cevap bulamıyorum bu sorulara.

Alıntıları Göster
    Konuyla ilgili bilgim yok. Ama yapı kayıt belgesine bu işler için güvenmemek lazım çünkü geçici bir belgedir. Belgenin geçerliliği bina yıkalana kadar. Mesela yönetmelikte su, elektrik v.s. aboneliklerle ilgili de yapı kayıt belgesi alınan yapılara geçici olarak abonelik alınabilir diyor. Sizin mevzunuzda yıkımdan sonrası için. Ben yerinizde olsam birkaç müteahhite nasıl değerlendireleceğini sorup öyle başvuru yapardım. Paranız boşa gitmesin.

• centaur3535 kullanıcısına yanıt
    İyi günler. Bizim evimiz de toplamda 3 kat artı bir de çatı katı mevcut. Dediğiniz gibi içeriden yani bizim daireden yukarı çıkılıyor bu yüzden dubleks gibi sayılabilir. Başvuru yaparken 3 kat 400m kare mi demem gerekir yoksa 4 kat 400 metre kare mi?

Orijinalden alıntı: cmravclr

İyi günler. Bizim evimiz de toplamda 3 kat artı bir de çatı katı mevcut. Dediğiniz gibi içeriden yani bizim daireden yukarı çıkılıyor bu yüzden dubleks gibi sayılabilir. Başvuru yaparken 3 kat 400m kare mi demem gerekir yoksa 4 kat 400 metre kare mi?
    Tamamı imarsız ise tamamı için başvuru seçeneğini kullanmak ve ileride tadilatla ayrı bir kat gibi ayırmaya niyetiniz yoksa 3 kat olarak sisteme girmek gerekiyor diye düşünüyorum.

4.kat ve çatı olarak görülen ve yapı kullanma izin belgesinde 224m2 görünen bir dubleks evim var. odanın birinden merdivenle çatıdaki bir odaya ulaşılıyor.
    Ancak normalde mimari projede çatı görünmesine rağmen çatı yapılmamış. yukarıdaki oda biraz büyütülmüş geri kalan da teras olarak inşa edilmiş. başvuruyu yaparken çatıdaki büyüyen alan (19m2) ve teras alanı (116m2) için 135m2 mi girmeliyim bağımsız bölüm alanına yoksa 224+135= 359m2 mi?
    fiyat baya değişiyor çünkü. terasa benim ev dışında bir erişim yok bu arada. asansör dairesinden olması gereken çıkış da kapatılmış vakti zamanında.
    Apartman'da 4 tane 60 m2, 5 tane 100 m2 ve 1 tane de 200m2 ev var. Apartman sakinleri ile toplantı yapacağız. Ben m2 üzerine ilgili görüşlerimi sunarken, acaba hangi yasal maddeleri kullanabilirim. Genelde acaba başka apartman sakinleri nasıl bir anlaşmaya varıyorlar (eşit olarak mı yoksa m2'ye göre mi paylaşıyorlar.)

Orijinalden alıntı: anurlu

Cevabınız için teşekkürler @centaur3535,
    Apartman'da 4 tane 60 m2, 5 tane 100 m2 ve 1 tane de 200m2 ev var. Apartman sakinleri ile toplantı yapacağız. Ben m2 üzerine ilgili görüşlerimi sunarken, acaba hangi yasal maddeleri kullanabilirim. Genelde acaba başka apartman sakinleri nasıl bir anlaşmaya varıyorlar (eşit olarak mı yoksa m2'ye göre mi paylaşıyorlar.)
    Başka apartman sakinleri de anlaşamıyor genelde. Sizin için adil olanı toplam ödenecek tutarınızı toplam m2 niz olan 940m2 ye bölmek.

Bu konuda çok kafa karışıklığı var. Gayrimenkul hukuğu uzmanları bile yanlış yorumluyor. Şöyle ki ilgili kanunda hazineye daha önceden tahsisi yapılmış"sosyal donatı alanları" imar barışına dolayısıyla yapı kayıt belgesine başvuramaz. Sosyal donatı kapsamına Eğitim Tesisleri alanları, Sağlık Tesisleri Alanları, Sosyal ve Kültürel Tesis Alanları,İbadet Alanları , Açık ve Yeşil Alanlar ve yol girmektedir. Ancak "YOL" tescile tabi olmadığından hazineye ait değildir ve kapsam dışı bırakılmıştır.
    www.tkgm.gov.tr
    Sayfa Bulunamadı | Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
    https://www.tkgm.gov.tr/sites/default/files/icerik/ekleri/imar_barisi_sikca_sorulan_sorular.pdf

açıklamalarında da görüleceği üzere burada da açık bir şekilde anlaşılmaktadır. Dolayısıyla yola tecavüzlü binalar imar barışından yararlanabilmekte olup YKB alabilecektir. Zaten kanunun amaçlarından birisi de budur. Yola cephesi olan binalarda özellikle parselde terk te varsa iskansız yapıların çoğu yola tecavüzlüdür. Gelelim kat mülkiyeti konusuna: İmar barışı kanunu çıkmadan da önce yola tecavüzlü binalarda, tecavüze ilişkin bilginin tapunun beyanlar kısmına şerh edilmesi kaydıyla kat mülkiyeti de kurulabilmekteydi. Burada yola terk işlemi varsa fiziki olarak bina tecavüzlü alanda kalacağından terk işleminin nasıl yapılacağı sorulabilir. Terk işlemi bu durumda kaydi olarak tapu üzerinde yapılacaktır. Gerek YKB gerekse kat mülkiyeti kentsel dönüşüm gelene kadar veya binanın tekrar yapımına kadar geçerli olacağından devletin YKB verdiği binanın kat mülkiyetine geçirmemesi ciddi gelir kaybına neden olacaktır. Zaten yukarıda zikredilen Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün sık sorulan sorular kısmında da 17.soruda aksi bir durum olsaydı hem kat mülkiyeti hemde YKB için olumsuz bir açıklaması olurdu. Belli olmayan konu bu tür durumlarda ilgili bakanlığın belediyelere yetki vermek suretiyle yola tecavüzlü alanı, hazine arazilerinde olduğu gibi satabilir, bu yönde henüz bir düzenleme henüz yok ama kanaatime göre böyle bir mevzuat çıkacak.

• 
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.