Şimdi Ara

İlhinç bir hayvan, ölümsüz canlı [Su ayısı]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.170
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İlhinç bir hayvan, ölümsüz canlı [Su ayısı]




    Tardigrad nedir,Tardigrad’ın özellikleri nelerdir?

    Tardigradlar dünyanın en dayanıklı canlısıdır. Tardigradlar Radyasyona, dondurucu soğuğa ve kaynatılmaya dayanan mikroskobik hayvan “Su ayısı”, “Deniz ayısı” ya da “Yosun hayvancığı” olarak da bilinirler. Peki suyun olduğu her yerde yaşayabilen dünyanın en dayanıklı canlısı hangi özelliklere sahiptir? İşte cevabı…


    Tardigratlar dünyanın en dayanıklı canlısıdır. “Deniz ayısı” ya da “yosun hayvancığı” olarak da bilinirler. Kulağa hoş geliyor ama aldanmayın. Suyun olduğu her yerde yaşarlar: Okyanusun sekiz kilometre dibinde, kutuplarda, radyoaktif sızıntının olduğu ortamlarda, Himalayaların doruklarında, ormanlarda, göllerin dibinde, nemli kumsallarda, Alpler’in geniş çayırlarında, yaprakların üstündeki minik su damlalarında, raflarımızdaki küçük yosunlu ortamlarda, köpeğimizin her sabah işediği yerlerde. Halkalı solucanlarla böcekler arasına düşen tıknaz ve mikroskobik canlılardır. Santimetrenin sadece sekizde biri kadar olan bu hayvanın kafası, dört çift güdük, pençeli bacağı ve sosise benzer bir mat bir bedeni vardır.

    Tardigrad

    Görünüş ve hareket ediş tarzları dolayısıyla deniz ayısı olarak adlandırılırlar ama aslında daha çok ayaklı bir ısıtıcının yıpranmış ve buruşmuş küçük bir parçası gibiler. Yosun hayvancığı denmesinin sebebi ise yosunun bir tardigrat bulmak için en ideal yer olmasıdır.


    Hayvanın bu koşullar altında kendi kendini dölleyebilmesi büyük avantaj, tek bir tardigrat kendi başına koca bir aile oluşturabilir. Diğer türler çiftleşerek ürer ama karma-karışık bir çiftleşme yöntemleri vardır. Dişi, erkeğin içine bir tüp sokar ve spermini çalar.

    Tardigrat yumurtaları inanılmaz derecede güzeldir. Çok uçlu yıldızlara ve gamzeli kürelere benzer ve süslü bir abajur gibi görünür. Aslında bu şekli almasının pratik bir amacı vardır: içindekileri nemli ve saldırılardan uzak tutmak.

    Tardigratları farklı kılan, geçici olarak canlılık hallerini askıya alabilmeleridir.

    Su kaynakları kurursa kendileri de kurur. Tüm yaşam fonksiyonları işlerliğini yitirir ve tamamen hareketsiz kalırlar ama ölmezler. Kriptobiozis olarak bilinen bu durum ilk olarak 1776’da fark edildi. O zaman bazı bilimciler hayvanın bizi yaşamın sırrına götürecek bilgiye sahip olduğunu düşündü.

    Tardigrad

    Tardigratlar, vücudundaki tüm suyu dışarı atar ve hücre yağlarını da tüm hayati organların] bir arada tutan ve koruyan trelahoz adlı bir şekere dönüştürür. Sonra beklemeye koyulur, yüz yıla kadar bekleyebilir.Bir damla su tekrar hayata dönmesine yetecektir.

    Tardigratları yok etmek bu “ölü” duruma geçtiklerinde iyice zorlaşır. Mutlak sıfır dereceye kadar (-272 “C) soğutulmuş, 151 dereceye kadar ısıtılmışlardır. Bir hafta boyunca sıvı helyum içinde bırakılmış ve bir insan için ölümcül olabilecek dozdan binlerce kat daha fazla radyasyon verilmiştir. Kimyasala boğulmuş, okyanusun dibindeki basıncın altı katı kadar basınca maruz bırakılmıştır. Ama tıpkı kahve parçacıkları gibi bir damlacık suyla tekrar hayata dönmüşlerdir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yyildirayy -- 30 Nisan 2017; 19:7:29 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Öyle mi bravo

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bayağı ilhinç bir hayvanmış.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İngilizce bilen arkadaşlar için İngilizce Vikipedi'den alıntı:



    Tardigrades are able to survive in extreme environments that would kill almost any other animal. Extremes at which tardigrades can survive include those of:



    Temperature – tardigrades can survive:

    A few minutes at 151 °C (304 °F)

    30 years at −20 °C (−4 °F)

    A few days at −200 °C (−328 °F)

    A few minutes at −272 °C (−458 °F; 1 K)

    Pressure – they can withstand the extremely low pressure of a vacuum and also very high pressures, more than 1,200 times atmospheric pressure. Tardigrades can survive the vacuum of open space and solar radiation combined for at least 10 days. Some species can also withstand pressure of 6,000 atmospheres, which is nearly six times the pressure of water in the deepest ocean trench, the Mariana trench.

    Dehydration – the longest that living tardigrades have been shown to survive in a dry state is nearly 10 years, although there is one report of leg movement, not generally considered "survival", in a 120-year-old specimen from dried moss. When exposed to extremely low temperatures, their body composition goes from 85% water to only 3%. As water expands upon freezing, dehydration ensures the tardigrades do not get ripped apart by the freezing ice.

    Radiation – tardigrades can withstand 1,000 times more radiation than other animals, median lethal doses of 5,000 Gy (of gamma rays) and 6,200 Gy (of heavy ions) in hydrated animals (5 to 10 Gy could be fatal to a human). The only explanation found in earlier experiments for this ability was that their lowered water state provides fewer reactants for ionizing radiation. However, subsequent research found that tardigrades, when hydrated, still remain highly resistant to shortwave UV radiation in comparison to other animals, and that one factor for this is their ability to efficiently repair damage to their DNA resulting from that exposure.

    Irradiation of tardigrade eggs collected directly from a natural substrate (moss) showed a clear dose-related response, with a steep decline in hatchability at doses up to 4 kGy, above which no eggs hatched. The eggs were more tolerant to radiation late in development. No eggs irradiated at the early developmental stage hatched, and only one egg at middle stage hatched, while eggs irradiated in the late stage hatched at a rate indistinguishable from controls.

    Environmental toxins – tardigrades are reported to undergo chemobiosis, a cryptobiotic response to high levels of environmental toxins. However, As of 2001, these laboratory results have yet to be verified.

    Outer space – tardigrades are the first known animal to survive in space. In September 2007, dehydrated tardigrades were taken into low Earth orbit on the FOTON-M3 mission carrying the BIOPAN astrobiology payload. For 10 days, groups of tardigrades were exposed to the hard vacuum of outer space, or vacuum and solar UV radiation. After being rehydrated back on Earth, over 68% of the subjects protected from high-energy UV radiation revived within 30 minutes following rehydration, but subsequent mortality was high; many of these produced viable embryos. In contrast, hydrated samples exposed to the combined effect of vacuum and full solar UV radiation had significantly reduced survival, with only three subjects of Milnesium tardigradum surviving. In May 2011, Italian scientists sent tardigrades on board the International Space Station along with extremophiles on STS-134, the final flight of Space Shuttle Endeavour. Their conclusion was that microgravity and cosmic radiation "did not significantly affect survival of tardigrades in flight, confirming that tardigrades represent a useful animal for space research." In November 2011, they were among the organisms to be sent by the U.S.-based Planetary Society on the Russian Fobos-Grunt mission's Living Interplanetary Flight Experiment to Phobos; however, the launch failed. It remains unknown whether tardigrade specimens survived the failed launch.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • bu hayvana sahip olmak istiyorum nereden satın alabilirim
  • Tıpkı ben

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Adolf Mogolo

    bu hayvana sahip olmak istiyorum nereden satın alabilirim

    Kendisi 1 mm.den küçük

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hayvan demezseniz sevinirim, evcil “Su ayısı”, “Deniz ayısı” ya da “Yosun hayvancığı”m alınıyor. Ve aşırı sıcakta yaşayamıyorlar. geçen yaz hayvan dile geldi klimayı aç diye.
  • İlhinç

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.