İlber Ortaylı: 'Türkiyeli diye bir şey yok, saçma.' (12. sayfa)

-
-
Babası 2. Bayezidin Yavuza ettiği beddua: Kılıcın keskin, ömrün kısa olsun. Gerçekten dediği gibi çıkıyor. Ama bu lafı söyleme sebebi belli. Oğlu babasını tahttan indiriyor ve Osmanlı'yı yüceltiyor.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
amcaoğlu hanedanlıkları bile birbirine düşman oluyordu kıtır kıtırda kesiyorlardı birbirlerini,1000 yıl önce yada 90 yıl önce olan şeyleri kendi çağınıza monte etme derdindesiniz o zamanlar türk ,kürt pürt diye birşey yok, bağlı olduğun aile beylik var okey.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 21 Ağustos 2025; 21:36:4 > -
Bunların hepsinin nedenleri var bak orda ne diyor rivayet tamamen bu böyle olmuştur diyemeyiz.
Bu olaylar abartılmış olabilir ama Osmanlının Türklere verdiği zararın haddi hesabı yok
Sen git Kuyucu Murat Paşaya bak bana Yavuz'u savunma!
-
var olmaz olur mu? bırakın bu işleri yemiyoruz tarihi değiştirmeye çalışmayın.
Türklük bilinci var ben takip ediyorum yabancı tarihçiler bile GökTürk anıtlarını kanıt olarak sunmaya başladılar.
Millet olarak biz onlardan önce oluştuk biz buraya geldik kimle savaştık Romalılarla niye çünkü onlar farklı Millettendi.
Sen bunu hanedanla falan açıklayamazsın senin ait olduğun Millet belli Selçukluların Türk olduğu bellidir.
Peçenekler neden taraf değiştirmek zorunda kaldı çünkü karşı taraf kendi soylarındandı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DHTech -- 21 Ağustos 2025; 21:49:20 > -
Lan bücür herkese cevap veriyorsun! Kulağını çekerim bak haa😂😂
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Ne demek nedenleri var? Bu zalim herifi hala savunuyorsun. Adam 3 halifeye lanet okutmuş diyorum, hala ne diyorsun? Osmanlı, Türklere ne zarar vermiş? Osmanlı döneminde Türkler Konstantinapol'ü fethedip İslambol etmedi mi? Osmanlı döneminde Türkler 3 kıtada hüküm sürmedi mi? Osmanlı ve Yavuz döneminde Kutsal emanetler Türklerin olmadı mı? Bir Türk Devletine, hemde Osmanlı gibi bir Türk devletine kendi ırkına zarar verdi demek ne kadar saçma ve absürt.
Sende bana Şah İsmail'i savunma! Sünni düşmanı, katliamcı, zalim Kızılbaşın nesini savunuyorsun? Yavuz Türk oğlu Türktür. Hadi Şah İsmail'de Türk desen, böyle bir Sünni soykırımcısını sen nasıl savunuyorsun? Bugün Şii, Sünni ayrımı varsa, bu adamın 3 halifeye lanet okutmasının bunda katkısı yok mudur? Sünni katliamının bunda katkısı yok mudur? Timur'u savunursun belki, o Türk ve Müslümandır. Gönül isterdi, Osmanlı Devleti tarafında olsun ama o da kendi devletinde ilerledi, kendi yolunu seçti. Şah İsmail savunulacak adam mı?
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Güldür güldüre verek seni yakışırsın ha
Siyasal islamcıların ağzı ile konuşuyorsun biz bu yalanları iftiraları yemiyorsuz "Şah İsmail" bizim atamızdır.
"Emir Timur" aynı "Şah İsmail" gibi Türklerin yanında Türkler niye Timurluların tarafına geçiyor git biraz tarih oku..
-
Seninkide hep aynı ağız. Siyasal islamcı siyasal islamcı...
Ben Timur fanı değilim ama Şah İsmail'den bin kat daha kahramandır, bin kat daha savaşçıdır. Hiç olmazsa onun gibi Sünni düşmanı değildir. Senin ataların Sünni müslümanlardı, sen atalarının düşmanı olan bu Şiiye atam diyorsun, yazık. Eğer Fars isen söyle bilelim. O zaman atan olur ama Türk isen atam dediğin adamı sen iyi araştır, sen tarih oku.
Bölücülük yapma bırak şu mezhepçiliği biz arap değiliz bir insanın dini beni ilgilendirmez beni Türk olması ilgilendirir.
İran'da kurulan bütün devletler Türklere ait biz orayı Gazneliler devrinde fetih ettik 963-1925'e kadar kurulan bütün devletler Türklere ait
Sen gelmiş Şah İsmail hakkında atıp tutuyorsun bu bildiğin Türk düşmanlığıdır.
-
Türk, Türkiyeli olmaz.
-
Bunu bende destekliyorum ztn
Türk düşmanlığı fln yapmıyorum ben. Asıl atamı savunuyorum. Senin Şah İsmail'in Farsın atasıdır, benim değil, bizim değil. Uzun Hasan'da Türktü, Osmanlı'ya az mı çektirdi? Türkün her ne kadar tek dostu Türk olsada, yeri geldim mi tek ve en büyük düşmanı da Türk oluyor. Şah İsmail misali.
Senin bahsettiğin o bölücülüğü yıllar önce küpeli Kızılbaş İsmail'in yaptı. Bütün sünnileri karşısına aldı. Hem turan olsun deyip hem nasıl Şah İsmail'i destekliyorsun, hayret doğrusu.
İran'da, Horasan'da, Rey'de bir zamanlar Selçuklu'nun hüküm sürdüğünü biliyorum. Alparslan'ın, Melikşah'ın vs. hüküm sürdüğünü biliyorum. Ama şu an İran var. Bizim toprağımız sadece İran'da değildi ayrıca, 3 kıtada toprağı vardı Türklerin. O da beğenmediğin Osmanlı döneminde oldu, hatırlatırım.
Bölücülük ve Türk düşmanlığı yapıyorsun aynı onların ağzı ile konuşuyorsun.
Onlar senin asıl atan falan değil Timur'un Yıldırıma neler dediğini oku.. siz Türk olmayı unuttunuz Rumlaştınız diyor.
Sana ne desek boş seni doldurmuşlar tarih bilgin zayıf devamlı aynı şeyleri söylüyorsun.
Türkler devletten dışlanıyor İran'a doğru gidip devlet kuruyor devletin adı Türkmen Kızılbaş devleti sen gelmiş fars'dan bahsediyorsun ne farsı Timur ordan gelirken topal ayağımın geçtiği yerde bir tane fars bırakmadıım diyor Firdevsi'ye ne farsı adam Türk
Türkmen Kızılbaş devletini kuranlarda Timur'un serbest bıraktığı adamlar hepsi Türk gelmiş fars diyorsun bu bildiğin küfür tarihi çarpıtmak!
-
Şah İsmail'in bir şey yaptığı yok o dışlanan Türklere sahip çıkmış bizim Ozanımızdır.
Biz Osmanlıyı zamanında yıkmalıydık yıkamadık adam gibi devlet kuramadık devlet kısa zaman içinde devşirmelerin eline geçti.
Bunu Vahdettinin kendiside söylüyor.
Osmanlı adam gibi Türkleri yanına alsaydı durum çok farklı olurdu geç fark ettiler iş işten geçti ihale bize kaldı biz yine Osmanlının devamıyız Osmanlı denilen devlet tarihte yok Türk İmparatorluğu var.
Bu Türk İmparatorluğu Selçuklu ve Roma mirası üzerine kuruldu bize düşen görev bunu devam ettirmek Osmanlının yaptığı yanlışa düşmemek bütün Türkleri yanımıza almak!
-
Osmanlıyla alakası yok biz zaten üç kıtaya yayılmıştık Timurluların bayrağında niye 3 tane çember kullanılıyor.
Osmanlı gidip Türk devleti Memlükleri yıktı biz zaten üç kıyata yayılmıştık Selçulu devrinde de yayılma oldu bugün Suriye'de Irak'ta Türk varsa onlar Selçuklu Türklerinin devamı.
Sen boşuna Osmanlıyı bana övme o kadar hükmetti Balkanlarda Türkleri koruyamadılar soykırıma uğradık dinilini kültürünü yayamamışsın gidip alt kültür olan arapları taklit edip Milleti uyutmuşsun.
Dilimizi alfabemizi bile koruyamamışlar ne Osmanlısı Türklerin gücünü verimli kullanamamışlar.
Kültür Medeniyet açısından Osmanlı ve Selçuklu / Hunlar, GökTürkler ve Türk Moğollardan çok geride biz bugün kendimize Türk diyorsak o saydığım 3 tane devlet sayesinde yoksa tamamen araplaşacaktık
Türk tarihinde kahraman arıyorsan Kürşad'dır bizi arap istilalarından koruyan Sulu Kağandır.
-
Yavuz Osmanlı devletini bir dünya imparatorluguna çeviren ve bunu da sadece 8 yılda yapmış Osmanlı'nın en başarılı padisahlarindan biridir .
İktidarı da bileğinin hakkı ile almış devlet içerisinde bozgunculuk cikartan , Selçuklu zamanı Hasan Sabbah tarzı yıkıcı faaliyetler sürdüren, Anadolu içerisindeki tüm Turkmenleri İran'a götüren ve önlem alınmasıdır Osmanlı için bir felakete belki de ikinci bir Timur olayina neden olacak durumu engellemiştir.
Yavuz uzun yaşasaydı belki tüm İran Osmanlı mülkü olacaktı. Yavuz'a İran'ı ele gecirememesinin nedeni 2 . Beyazıt döneminde yumusamis basibozuk yenicerinin ayaklanıp Yavuz'a kışı Tebriz'de geçirme düşüncesine engel olmasıdır.
Ancak daha sonra bu Yeniçeriler disiplin altına alınmış aynı hata Mısır seferinde yapılmamış ordu İstanbul'a dönmeden tüm Memluk toprağı ele geçirilmiştir.
Yavuz yaşadığı dönem boyunca Şah İsmail hep Iran'in Osmanlı tarafından fethedilecegi korkusu ile yaşamıştır. Yavuz keşke Kanuni gibi 30 - 40 yıl yaşasaydı o zanan belki de bugün İran, Anadolu Turklugu ayrılmayacak Selçuklu döneminde olduğu gibi iki kol birlelesecekti.
Ote yandan sunuda söylemek gerekir . Şah İsmail İranı Şii yapan kişidir. İranı Turkler Şii yapmıştır. Şah Ismail'in dini görüşleri ilk dönemde büyük oranda göçebe Turklerin inancından etkilenmiştir. Fakat Iran'da yönetimi ele ge indikten sonra Lübnan taraflarından Arap Şii bilginler getirip Türkçüler hiçbir ilgisi olmayan şu anki Şii anlayışı yaymışlardır.
Osmanlı Mısır'ı fethi ile Safeviler ise Lübnan ve çevresinden getirdikleri bilmem kaç imamcı Arap hocalar aracılığı ile iki devlet de Türk töresinin yoğun etkiye sahip olduğu görece aykırı muslumanliktan Arap etkisinin yogun olduğu geleneksel sunnilik ve siilik ekolune kaymışlardır.
Şah Ismail'de Turktur . Çok önemli bir hükümdardir ancak bizim devletimiz Osmanlı ve o dönemki hükümdarı Yavuz bir Türkiye Cumruriyeti vatandaşı olarak Şah İsmail ve Safevilerden önce gelir.
Haa günümüzde Türk halklarının kaynaşması, gönül bağı oluşması açısından Yavuz ve İsmail kavgasını çok kasimamak iki Türk devletinin savaşı olarak görmek daha doğrudur. Nitekim Azerbaycan ve İran Turkleri bizim için önemlidir o yüzden tarihi de ona göre bir üslupla anlatmak doğrudur.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 22 Ağustos 2025; 19:17:14 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X