Şimdi Ara

İki arkadaşın birleşip ev alması mantıklı mı? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
561
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Kiracının evden çıkmaması sorunu aslında her evin alınıp kiraya verilmesi senaryosunda olabilecek bir sorun. Yani o zaman hiçbir ev sahibi evini kiraya vermemeli. Ama vermek zorunda, evi alıp boş durdurmak da mantıksız. Ama haklısın kiracı konusu sorun olabilir, ama bu durum dediğim gibi her kiraya verme işinde geçerli bir risk.

Diğer sıkıntı senaryosunda haklısın, birlikte ev aldığın adam ya hissesi üzerinden kredi çekerse ve ödeyemezse? Büyük sorun.

Dediğin gibi noterde sağlam bir protokol yapılması gerek. Ev ipotek gösterilip kredi çekilemez veya bir taraf evi satmak isterse diğer taraf veya yasal mirasçıları (çünkü ölüm diye birşey de var, iki taraftan biri vefat ederse mirasçıları evi satmak istemeyebilir) evin satışına onay vermeli gibi maddeler yazılmalı.

• can ciğer arkadaş da olsa, tapu ortak olmalı. ayrıca eve dair her şeyi eksiksiz anlaşmaya dökmeli çünkü, yarına kim öle kim kala. ölen ölür, geride kalanlara ise kavgasını yapmak düşer. bu arada chatgpt'ye sordum, ilk defa uzun bir araştırma yaptı ve karar verdi. kısaca iki ortak için gelecek olan kira gelirini, yatırdıklara ana paraya göre değerlendirmesini istedim.

5. Sonuç

Bugünün getiri dengesiyle (yüksek mevduat faizi, düşük kira çarpanı) nakdi bankada veya alternatif likit araçlarda tutmak kısa-orta vadede çok daha yüksek nakit akışı sağlar.

Uzun vadede enflasyonla birlikte gayrimenkulün nominal (ve kısmen reel) değer artışı kira getirisiyle birleşerek avantajlı hale gelebilir; fakat bugünkü giriş fiyatına bağlı.

Dolayısıyla “hemen satın alalım mı?” sorusunun yanıtı:

Kira çarpanını iyi pazarlıkla 14 yıl altına düşürebiliyorsanız, evet, düşünülebilir.

Şu anki piyasa ortalamalarıyla 16-17 yıl civarındaysa, parayı önce yüksek faizli, kısa vadeli vadede değerlendirip faiz-enflasyon dengesi düştüğünde konuta girmek daha rasyonel görünüyor.

Kısa cevap: Bugünkü faiz/enflasyon ortamında, tek evlik nakit yatırımda kira geliri rakip araçlara göre düşük kalıyor. Çarpan iyi değilse beklemek veya farklı yatırım sepeti (mevduat + bono + altın/hisse) oluşturmak çoğu zaman daha kazançlı. Ancak uzun vadeli “taş gibi” bir varlık, gelecekteki değer artışı ve düşük yönetim stresi arıyorsanız, doğru fiyattan alınmış konut hâlâ makul bir enflasyon koruması olabilir.

Finansal tavsiye değildir; kendi risk-profiliniz ve hedeflerinize göre, gerekirse uzmanla birlikte detaylı analiz yapın.

• Bu arada bankalar genelde hisseli tapuya kredi vermiyormuş. Bunun için bazı şartlar gerekiyormuş.

• Hisseli tapu ile kredi başvurusu yapacak kişinin, tapu üzerinde adı geçen herkesi başvuru yapılan krediye kefil yapması sonucunda kredi onaylanır.
    • Tapuyu tamamen bir kişi üzerine geçirme durumunda da kredi çıkabilir.
    • Arazi veya arsanın eşit parsellere bölünerek yeniden tapulaştırılması da kredi şartlarına uygun bir işlemdir.

Kredi alımlarında yürütülecek olan tapu işlem süreci hakkında genel bilgiyi HangiKredi’den alabilirsiniz.

https://www.hangikredi.com/bilgi-merkezi/hisseli-tapuya-kredi-cikar-mi/

Özellikle ilk madde zaten hisseli tapuya bankanın senden onaysız kredi vermesini engelliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Novagate -- 4 Haziran 2025; 0:27:15 >

• Biz buna evlilik diyoruz. Ha sıradan bir arkadasla alacaksan alma. Araya para ve mal girdi mi en yakın arkadaslar bile birbirine düşer.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Periah kullanıcısına yanıt
    15 senelik arkdasima 28 bin tl verdimde 3 senedir ödemiyor ev alsak neler olurdu kim bilir
    Bunalima girmis isten atmis bla bla bin ton yalan

Para meselesi girdide aramiz acildi meger hic tanimamisim onu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Naruto45 -- 4 Haziran 2025; 0:31:40 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bizim amcamlarla ortak malimiz varda kimse anlasamiyor ortak birsey olmaz dusun akrablarla bile sorun cikiyor

O iş yaş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Naruto45 -- 4 Haziran 2025; 0:35:8 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 0zkanK. kullanıcısına yanıt
    Diğer taraftan bizim milletin ağzı torba değil büzesin. İki tane yetişkin erkek hiç evlenmiyor ve aynı evde kalıyorsa türlü türlü dedikodular ortaya çıkar :)
    Ben böyle bir olayı ilk defa duydum zaten insanlar güvenilmez bu devirde kime güvenipte böyle bir işe girişilebilir
    Eninde sonunda illaki anlaşmazlık çıkar

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Novagate N kullanıcısına yanıt
    Yıllardır konuşup anlaştığın bir arkadaşında olsa günün birinde yanlış yapmayacağının garantisi yok. Yıllardır tanıdığım kardeşten öte dediğim insanlardan neler gördüm ben artık kimseye güvenim kalmadı. İnsanlar aşırı güvenilmez olmuş. Yinede kesinlikle böyle birseyi tavsiye etmiyorum iyi düşünüp karar verilmeli.

• Arkadaşlarını her an hayatından kolayca çıkarabilecek konumda tutmak lazım ortak yatırımlar filan yaparsan onlar zora girmesin diye sana saygısızlık yaptığında alttan almak zorunda kalırsın bunu fark ederse saygısızlığın dozunu arttırır.

• Eğer kullanmak için alacaksan 1+1 yetine 2+1 daha mantıklı. Yatırım olsun, kiraya verelim derseniz olabilir. Ama anlaşabileceğin bir ortak lazım, yoksa ileride sorun olabilir. Sen satmak istersin, o aksini ister vs, mahkemelik olursunuz, yıllarca ugraşabilirsin.

Bir de amaç, "başımızı sokacak bir ev" ise, o zaman bence daha eski binalardan 3+1 alabilirsin, daha uygun fiyata. Son senelerde 1+1 daireler moda oldu, gereğinden fazla fiyat isteniyor. Adam proje ev diye 25 m2 eve 6 milyon istiyor.

• hem kiracıyla uğraşılmaz hem de evi satıp nakite çevirmek istediğinde diğer ortak ben istemiyorum der kalırsın öyle.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.