Şimdi Ara

İhlalin kasıtlı olduğunu düşünmüyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
262
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yine 20 saniyelik bir ihlalden bahsediyoruz. Eğer saldırmak için sebep arasaydı, uçağı düşürüldüğünde bunu yapardı ki Türkiye ve tüm dünya bunu düşünüyordu. Türkiye boştan yere aynı gün NATO'ya koşmadı.
    Eğer gerilim isteseydi, bombardıman uçağını Türkiye sınırına sokarak, önceki gibi bir trajedi yaşanmasına imkan vermek yerine, Türk uçaklarına tacizde bulunur ya da düşürürdü. Türkiyenin uzun menzilli hava savunma sistemi bulunmadığı göz önüne alınırsa o uçakları keklik gibi avlarlar. Zaten Türkiye'nin hava sahasını devriye yapan uçaklarla koruması ayrı bir acziyet.

----##

Rusyanın açıklaması ise çok ilginç. Yine sınır ihlali yapmadık diyor. Bir kaç yüz metrelik ihlali radar sistemleri fark mı etmiyor yoksa türk sınırının belirlenmesinde bir sıkıntı mı var. Savunmasız bir bombardıman uçağını yollamak hiç bir akıllı insanın yapacağı şey değil.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• ben bu sınır ihlallalerini anlamdım. konunun yasal ve askeri boyutunu bilen anlatsın. sınırımızı ihlal edeni vuruyoruz ama ne hikmetse suriye tarafına düşüyor bu vurulan hava araçları. ilk düşürülen ya da düşen bizim f4 uçağımızdı. sınırımızıdan epey uzakta suriye yakın denize düştüğü tespit edildi hatta suriyelilerin vurduğu düşünülüyordu sanırım. geçen YANLIŞLIKLI suriye uçağı diye rus uçağını vurduk ve yine sınır ihlali var dedik yine düşen uçak suriye sınırı içine düştü. Burda benim bilmediğim bir yasal düzenleme falan mı var ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: olağan_şüpheli

ben bu sınır ihlallalerini anlamdım. konunun yasal ve askeri boyutunu bilen anlatsın. sınırımızı ihlal edeni vuruyoruz ama ne hikmetse suriye tarafına düşüyor bu vurulan hava araçları. ilk düşürülen ya da düşen bizim f4 uçağımızdı. sınırımızıdan epey uzakta suriye yakın denize düştüğü tespit edildi hatta suriyelilerin vurduğu düşünülüyordu sanırım. geçen YANLIŞLIKLI suriye uçağı diye rus uçağını vurduk ve yine sınır ihlali var dedik yine düşen uçak suriye sınırı içine düştü. Burda benim bilmediğim bir yasal düzenleme falan mı var ?

kacarken vuruyoruz suriyeye dusuyorlar

• planlar belli, türkiye yi kaosa sürüklemek,ülkeyi savaş karışıklılığına sokmak ve rusyanın amacı belli aradaki bağları uzun süre kopartıcak hamleler atmak ve kendi ülkesinde türkiyeyi terörist ülke katagorisine indirmek ve çok uzun süre türkiye ile hiç bir iş yapılmamasını sağlamak, hemen doğalgazı kesmek amaçları

eğerki muhalefet yapıcak vekiller " hadi şimdi vursaydı niye vurmadı neden vuramadı " gibi söylemler yaparsa kesinlikle düşmandan bir farkı olmadığı gün yüzüne çıkar
  • olağan_şüpheli kullanıcısına yanıt
    .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lotusx -- 1 Haziran 2021; 0:19:56 >
  • ABD ve Rusya gibi büyük ülkelerin kamuoyuna gece gündüz yalan söylemedikleri bir an var mıdır? Hala bu devletlerin her dediğini Vahiy sanan var?!

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • bencede kasıtlı olmamıştır çünki rus uçaklarının saldırı yaptığı yani bombaladığı yerler sınıra oldukça yakın bazı manevralar esnasında bilinçli olmadan çok kısa sınıra giriş çıkışlar oluyyordur illaki düşürmek gerekmez.

kasıtlı olsaydı eğer sınırın iç kısmına doğru kilometrelerce ihlal olurdu.

bence hükümet bu yanlış karardan dolayı bizi savaş kadar götürecek.
  • asau kullanıcısına yanıt
    Bizdede var aynısı knk rte ne derse peygamber sözü gibi anlayan mı dersim peygamber mi ilan eden dersin.İnsan başkasına çamur atacağına kendisine bakmalı

• quote:

Orijinalden alıntı: RQFQR

Bizdede var aynısı knk rte ne derse peygamber sözü gibi anlayan mı dersim peygamber mi ilan eden dersin.İnsan başkasına çamur atacağına kendisine bakmalı

Her konuya siyaset karıştırmayınız olmaz. O konu ile bunun ne alakası var? RTEnin her dediğinin doğru olduğuna inanan kitle var, bu doğru da, örneğin Kılıçdaroğlunun her dediğine inanan kitle olmadığını mı sanıyorsun, hem de düşündüğünden fazla var!

Ne yani, sen Rusya ABD gibi büyük ülkeler işlerini yalanlar üzerinden yürütmüyor mu diyorsun?!

• GÜÇ GÖSTERİSİ

• quote:

Orijinalden alıntı: Lotusx

Sınır ihlali demek uçağın sınırı geçmesi demek, en basit haliyle. Uçak hava sahasına izinsiz olarak girdiği an müdahale hakkı doğar.

Yaşanan olayda; değişen angajman kuralları gereğince (kalktığı andan itibaren zaten izleniyor olan) uçak, sınıra yaklaşmaya başlayınca devriyede olan ve ona yönelmiş F-16'larca Guard üzerinden uyarılmaya başlanıyor.(Uluslararası Acil Durum Frekansı.) Uçaktan herhangi bir cevap verilmiyor ve ihlal gerçekleşiyor. Bu arada cevap vermeyen bir uçağın dibine girip göz teması olmadan uyruğunu tespit etme ihtimali yoktur. Neyse ihlal anında vur emri veriliyor. Ve AIM-9X füzesi ateşleniyor. Arka tarafından(kuyruk) hasar alan uçak irtifa kaybetmeye başlıyor ve Suriye topraklarına düşüyor. Suriye'nin düşürdüğü F4 olayında ise Suriye'nin, hava sahasını(karasularından doğan) ihlal ettiğini belirttiği uçak vurulmuş ve Lazkiye'nin 8 mil kadar açığına düşmüştür.

Düşürülen Rus Uçağı'nın radar izi:

İhlalin kasıtlı olduğunu düşünmüyorum

kırmızı uçağın güzergahı ,yeşil kare de vurulduğu yer mi ?

eğer öyleyse sınırı ihlal edip gitmiş uçak ... hatta suriye sınırında vurarak biz ihlal yapmışız .diğer taraftan helikopter vurmuştuk. hadi uaçk kuyruğundan vurulup bir miktar süzülerek gidebilir ama helikopterde bu imkanda yok. vurduğumuz helikopter de suriye sınırına düştü.

• yırtığı yamıyamadı putin savaş çıkartıymı diye milletin dikkatini çekmeye çalışıyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: olağan_şüpheli

quote:

Sınır ihlali demek uçağın sınırı geçmesi demek, en basit haliyle. Uçak hava sahasına izinsiz olarak girdiği an müdahale hakkı doğar.

Yaşanan olayda; değişen angajman kuralları gereğince (kalktığı andan itibaren zaten izleniyor olan) uçak, sınıra yaklaşmaya başlayınca devriyede olan ve ona yönelmiş F-16'larca Guard üzerinden uyarılmaya başlanıyor.(Uluslararası Acil Durum Frekansı.) Uçaktan herhangi bir cevap verilmiyor ve ihlal gerçekleşiyor. Bu arada cevap vermeyen bir uçağın dibine girip göz teması olmadan uyruğunu tespit etme ihtimali yoktur. Neyse ihlal anında vur emri veriliyor. Ve AIM-9X füzesi ateşleniyor. Arka tarafından(kuyruk) hasar alan uçak irtifa kaybetmeye başlıyor ve Suriye topraklarına düşüyor. Suriye'nin düşürdüğü F4 olayında ise Suriye'nin, hava sahasını(karasularından doğan) ihlal ettiğini belirttiği uçak vurulmuş ve Lazkiye'nin 8 mil kadar açığına düşmüştür.

Düşürülen Rus Uçağı'nın radar izi:

kırmızı uçağın güzergahı ,yeşil kare de vurulduğu yer mi ?

eğer öyleyse sınırı ihlal edip gitmiş uçak ... hatta suriye sınırında vurarak biz ihlal yapmışız .diğer taraftan helikopter vurmuştuk. hadi uaçk kuyruğundan vurulup bir miktar süzülerek gidebilir ama helikopterde bu imkanda yok. vurduğumuz helikopter de suriye sınırına düştü.

Alıntıları Göster
    .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lotusx -- 1 Haziran 2021; 0:20:12 >

• Kasıt işini bilmiyorum ama zaten milliyeti belli olduğu için müdahale edilmemiş. Ne olduğu belli olmasaydı müdahale edilirdi.
  • yarım sayfa yazı yazdım ve bir dh klasiği olarak site de sorun çıktı . emeği geçenlerin sevgiyle kulağını çınlatıyorum

ben sana bir şey demiyorum arkadaş. yorumun için teşekkürler. mantık dahilinde bir açıklama.

lakin ;

angajman kuralları neleri içeriyor bilmiyorum ama sınır ihlalinde vurun diye bir kavram olacağını sanmıyorum. suriye ve TR savaş halinde olan ülkeler değiller . sen doğrudan savaşmadığın bir ülkeyle bu kadar sert politikalaar güdemezsin. yazılı olmayan ahlaki kurallarda vardır hukukta. mesela suriye bize bir kaç defa füze yolladı yanlışlıkla.. pek bir füze ile karşılık verdik mi .. hayır. yunanistanda pek çok kez sınır ihlali yaşıyorz her seferinde uçak düşürüyor muyuz hayır. bir şeye hakkınızı olması (ki olup olmadığını bilmiyorum ) illaki bu hakkı kullanmanız gerektiği anlamına gelmez. hukukta iyi niyet esastır. zira her sınır ihlalinde millet birbirine vursa savaşlar çıkar.

bir den çok kez ucak ve helikopter düşürüldü. bunların ne durumu olduğunu bilmiyoruz. yani hadi birinde füzeyi attık vurana kadar adam sınırına geçti. peki ya diğerlerinde. kaçmaya mı çalışıyorlardı yoksa haberleri mi yoktu ? sınırı kasıtlı olarak mı ihlal ettiler yoksa sınırı geçtiklerini bilmiyorlar mıydı ? uyarı yapıldı mı yoksa iletiişimde sorun mu vardı... bunların net cevapları yok. ha olsada pek önemi yok. dediğim gibi vurmak yasal bir haksa bile bu hakkı kullanmak da niyet meselesidir.

nitekin rusya hava sahamızı yine ihlal etmiş. yunanistan belki yine edecek ilerde. vuracak halimiz yok. savaşta olmadığımız halde suriye ye karşı bu şekilde taraf olmamız son derece yanlış. bu bölgede militanları besleyip esedi devirmesi için destekliyoruz muhtemelen. ıonlarda burayı gelip vuruyorlar. benim de asıl noktam bu. yoksa haklı olsak da haksız olsakda ne esed in hakkı umrumda ne putinin. lakin ne ekersen onu biçersin. rusya buraya üs kuracak ve dahası pkk yı besleyecek. bizim cahillerimiz milliyeçi ya da ümmetçi duygularla gaza geliyor -vurduk gösterdik gücümüzü - diye. ama bu yaklaşımlar hatalı . karşımızda sadece esed yok artık rusya var. dahsı bir suriye tarafına artık müdahil bile olamayacağız muhtemelen. buradaki türkmen unsurlar bizim bu saçma politikamız yüzünden esed ve putinin vicdanına kalacak. katleder mi sürer mi yoksa asimile mi eder bilmiyorum ama bizm pek bir şey yapamayız bu durum karşısında onu biliyorum Bunun da suclusu ülkenin başındaki kişidir. suudi arabistan mehepci kafasıya ve abd nin ortadoğu politikasıyla kuyuya inilmeyeceğini en çok RTE bilmeliydi. libyada cuvalladı ,kürt açılımnda cuvalladı ,mısırda cuvalladı ... bu kadar rezil bir politikalr zinciri olamaz.

bizimkiler cin olmadan adam çarpmaya kalkıyor kendince. ABD dünyanın süper gücü. dünya ekonomisinin 1/4 ü onlarda bu oran uluslararası üretimlerle birlikte çok daha yüksek seviyelre çıkıyor ,silah harcaması bir çok devletin bütçesinden fazla ... ama gel gördki bu bataklığa girip kendi bile saplanıp çıkamadı. ekonomisi şu an sıkıntılı. onlar bu güce rağmen burada istediği gibi at koşturamıyorsa sen neyine güveip bu kadar gaza gelip bu bataklığa müdahil olmaya çalışıyorsun.

yani esed devrilse ne olacak. sanırsın demokrasi gelcek ... zaten amaç demokrasi değilde sunni bir akp sevdalısı hükümetin gelmesi.ama nasıl ki mısırda iktidar olamadılarsa ,suriye de de öyle. batılılar buraları yedirmezler bize.

neyse aklıma gelenler bunlar. silinen mesajın çok daha detaylı ve farklı konuları da ele alıyordu ama aklıam gelmedi şu an.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi olağan_şüpheli -- 1 Şubat 2016; 2:36:37 >

İşin siyasi boyutu farklı bir boyut. Size katılmadığımı söyleyemem. Politika hatalı, atılan adımlar başarısız gibi.

(Bu arada angajman kuralları ülkeye göre değişir. Yani ilgili ülkeye göre şekillenir. Yunanistan'a veya başka bir ülkeye olan ile Suriye'ninki farklı.)

• quote:

İşin siyasi boyutu farklı bir boyut. Size katılmadığımı söyleyemem. Politika hatalı, atılan adımlar başarısız gibi.

(Bu arada angajman kuralları ülkeye göre değişir. Yani ilgili ülkeye göre şekillenir. Yunanistan'a veya başka bir ülkeye olan ile Suriye'ninki farklı.)

ulullararası angajman kuralları var mı yoksa TR nin kendi angajman kuralları mı var ?
    bu kurallar yazılı mı ? madde madde sıralanmış mı yani ?

angajman kuralları gereği gereken yapıldı deniyor da daha ne olduğunu anlayamadım henüz
    .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lotusx -- 1 Haziran 2021; 0:20:29 >
  • quote:

https://en.wikipedia.org/wiki/Rules_of_engagement

Uluslararası olmaktan ziyade yereldir. Angajman kuralları; gerçekleşmekte olan bir olayda ilgili unsurların atacağı adımları şekillendiren kurallardır diyebiliriz. Genelkurmay ve Hükümet oturup bu adımları şekillendirirler.

-"...gereği gereken yapıldı" denirken; aslında belirlendiği şekle uygun olarak cevap verilmiştir denmek isteniyor.

yani angajman kurallarımız bize özgü ve sanırım hükümet ve asker dışında da kimse bilmiyor bunu ,yani ben azından bulamadım. ingilizce kaynak verdiğine göre sende bulamamışsın .

benim şahsi görüşüm angajman kurallarımız yazılıysa bile , savaş halinde olmadığımız bir ülke ile kısa süreli sınır ihlalinde ateş ile karşılık vermek gerektiğine dair bir madde olacağını sanmıyorum. varsa bile olay yaşandıktan sonra yazmışlardır.

verdiğin linkte sağ taraftaki foto da alt kısımda remember başlığı var. orda sanırım özet olarak .... çıkarmayın yazıyor. bizimkiler de öyle bir başlık yok sanırım .

.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lotusx -- 1 Haziran 2021; 0:20:45 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.