Şimdi Ara

iFFALCON MiniLED TV Serisi [ANAKONU] (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
195
Cevap
24
Favori
12.691
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Resmi sitede ve özelliklerinde Local Dimming Zones (bölgesel karartma bölgeleri) belirtiliyor: 512'ye kadar modele göre değişiyor, örneğin 98 inç'te 512, daha küçüklerde 300+ veya 500+ seviyesi ve bu doğrudan Full Array Local Dimming anlamına geliyor. Yani arka aydınlatma tam panel boyunca dağılmış Mini LED'lerle yapılıyor, edge-lit kenardan değil.

Bu sayede kontrast çok daha iyi, siyahlar derin, blooming ışık sızması minimum seviyede oluyor. Klasik Full Array Local Dimming'den daha ileri bir seviye çünkü Mini LED kullanıyor.

Kısaca: Evet, tam arkadan aydınlatmalı Full Array Local Dimming'li bir TV. 😊

Kaynak Resmi sitesi.

https://www.iffalcon.com/global/en/tvs/u95a?utm_source=chatgpt.com

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• brolog kullanıcısına yanıt

Tahmini olarak yazıp bu net bilgidir demeniz yanlış. Burada konuyu takip eden ve almak isteyen kullanıcıları yanıltmış olursunuz.

Ben de markayı listeme aldım ve uzun araştırmalar yaptım. Web sitesinde hangi tip olduğu belirtilmemiş. Miniled televizyonların da 2 çeşit olduğunu, Edge-lit miniled ve full aray miniled olarak ayrıştığını biliyorsunuz.

Bu yüzden elinizde net şekilde gösteren bir bilgi yada teknik föy yok ise net bilgi değildir. Bu arada ben de sizinle aynı fikirdeyim. Büyük ihtimalle full aray miniled olduğunu düşünüyorum.

sadece “300 karartma (dimming) bölgesi” bilgisine bakarak net şekilde edge-lit mi yoksa full-array backlight mi olduğunu söyleyemeyiz.

Ama bunu anlamak için şu bilgileri bilmek gerekir:

📌 MiniLED TV’de Backlight Tipi Nedir?

MiniLED TV’lerde iki tür arka aydınlatma olabilir:

1) Edge-Lit MiniLED

• LED’ler ekranın kenarlarında yer alır.
    • Işık, optik bir plakayla tüm ekrana yayılır.
    • MiniLED’ler kenarlara daha küçük LED’ler olarak yerleştirilmiş olabilir.
    • Zone sayısı yüksek olabilir, ama LED’ler kenardan besleniyorsa edge-lit’tir.

2) Full-Array Local Dimming (FALD) MiniLED

• LED’ler doğrudan panelin arkasına matris olarak yerleştirilir.
    • Her bölge bağımsız karartılabilir.
    • Bu yapı genelde daha iyi kontrast, daha uniform parlaklık sağlar.
    • Yüksek zon sayısı çoğunlukla full-array modelinin göstergesidir ama garanti değildir.

📊 “300 Karartma Bölgesi” Ne Anlatır?

• 300 zone tam olarak 300 miniLED panel arkasında kontrol edilen karartma bölgesi olduğu anlamına gelir.
    • Ancak:
    • Üretici bazen edge-lit tasarımda bile yazılımla mantıksal zoning yapabilir.
    • Yani fiziksel lokal LED matris olmayabilir; kenardan gelen ışık bölgesel olarak simüle edilebilir.

🧠 Nasıl Gerçek Tipi Anlarsınız?

Bir TV’nin edge-lit mi yoksa full-array mi olduğunu anlamak için daha kesin göstergeler:

Resmi teknik özelliklerde “Full-Array Local Dimming / FALD” ibaresi

➡ Genellikle üretici bunu net yazar.

Backlight tipi açıklaması

• “Edge LED”
    • “Edge-Lit MiniLED”
    • “Full-Array MiniLED”
    • → Bu terimlere bak.

Panel yapım detayları

• Full-array modellerde LED’ler panel arkasına serpiştirilir.
    • Edge-lit’te kenarlarda toplu yerleşim olur.

📌 Özet

ÖzellikEdge-LitFull-Array300 Dimming Zone✔️ Mümkün✔️ MümkünLED’ler yalnızca kenarda✔️❌LED’ler tüm panel arkasında❌✔️Daha iyi karartma performansı⚠️ Değişken✅ Daha iyi

👉 Yani sadece “300 zone” sayısı tek başına yeterli değildir.

Kesin bilgi için modelin backlight tipi tanımına bakmak gerekir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mcgoktug -- 13 Şubat 2026; 14:39:25 >

• _Phoenixx_ kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ler hocam bakalım bugün teslimat var sonra kurulum beklemedeyim

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Türkiye ve global sayfalar Full Array veya "Edge-Lit diye doğrudan bir ibare yok; sadece QD-Mini LED, Local Dimming Zones 300+ seviye veya 512'ye kadar, boyuta göre değişiyor ve backlight'ı pixel-level hassasiyete yaklaştıran gibi ifadeler var. Yani backlight tipini explicit yazmamışlar.

Ancak şu detaylar güçlü ipucu veriyor onuda Es geçmemek lazım hocam?

Mini LED teknolojisinde zone sayısı bu kadar yüksekse özellikle 85/98 inç modellerde 512 zone, pratikte neredeyse her zaman full-array (doğrudan arka matris) olur. Edge-lit Mini LED'lerde zone sayısı genelde çok daha düşük kalır hatta yazılımsal simülasyonla şişirilse bile fiziksel LED dağılımı kenarda olduğu için kontrast/blooming performansı sınırlı kalır.

TCL/iFFALCON'un üst segment QD-Mini LED modellerinde (U serisi gibi) standart olarak full-array local dimming kullanıyorlar – benzer modellerde (örneğin U85 serisi) de bu şekilde konumlandırılıyor.

İncelemelerde ve tanıtımlarda daha temiz siyahlar, yüksek kontrast, halo kontrolü gibi vurgular full-array'e işaret ediyor; edge-lit'te bu kadar iddialı olmazdı.

Ayrıca All-domain Halo Control gibi teknolojiler ve yüksek zone sayısı, LED'lerin panel arkasına dağılmış olduğunu gösteriyor.

Yani net resmi Full-Array Mini LED yazısı olmasa da, tüm teknik göstergeler ve sektördeki benzer uygulamalar ışığında büyük ihtimalle arkadan aydınlatmalı Full Array Local Dimming (FALD) olduğunu söyleyebiliriz – edge-lit olma ihtimali çok düşük.

Ama senin dediğin gibi, %100 kesinlik için üreticiden iFFALCON destek veya TCL Türkiye) doğrudan backlight tipini sormak en doğrusu olur.

Eyvallah hocam)

İlave olarak.

Teorik olarak Edge-lit Mini LED kenardan aydınlatmalı Mini LED yapmak mümkündür, ancak pratik ve ticari olarak çok mantıklı değildir.

Mini LED teknolojisinin varlık sebebi, binlerce küçük ışık kaynağını panelin tam arkasına Full Array yayarak piksel düzeyine yakın bir kontrol sağlamaktır.

Eğer ışığı kenara dizerseniz, Mini LED kullanmanın getirdiği hassas kontrast avantajını büyük oranda kaybedersiniz.

Piyasadaki Mini LED TV'lerin %99'u doğası gereği Full Array yapısındadır.

2. Bölgesel Karartma Local Dimming Aldatmacası

​uyarınız şurada çok haklı

Bazı markalar Micro Dimming tamamen yazılımsal ile Local Dimming (donanımsal) terimlerini karıştırarak tüketiciyi yanıltabiliyor.

Yazılımsal (Micro Dimming) Işığı fiziksel olarak kapatmaz, sadece o bölgedeki pikselleri karartır grileşme yapar.

​Donanımsal (Local Dimming)

O bölgedeki LED'leri fiziksel olarak söndürür.

3. iFFALCON U95A Özelinde Kanıtlar

​U95A modelinin arkasındaki teknoloji grubu (TCL), bu panelleri OD10 veya benzeri optik mesafe değerleriyle üretir. Bu değer, LED'lerin panelin ne kadar arkasında olduğunu ifade eder.

​300 ila 500+ zone (bölge) sayısı Kenardan aydınlatmalı (Edge-lit) bir sistemde 300+ bağımsız fiziksel bölgeyi yönetmek, ışık sızmasını engellemek imkansıza yakındır.

Bu kadar yüksek zone sayısı, ancak LED'lerin panelin arkasına bir matris şeklinde dizilmesiyle (Full Array) mümkündür.

​Teknik Föy ve Net Bilgi Arayışı

​Eğer üretici açıkça FALD

yazmıyorsa, profesyonel incelemeciler RTINGS veya benzeri teknik analiz yapanlar cihazın arkasını açar veya makro çekimle LED dizilimini kontrol eder. iFFALCON U95A'nın global karşılığı olan modellerde

​Backlight Type: Direct LED / Mini LED olarak geçer.

​Dimming: Multi-zone Local Dimming olarak belirtilir.

Şüpheyi tamamen gidermek için şu testi yapabilirsiniz hocam

​Karanlık bir odada, siyah bir ekranda beyaz bir mouse imlecini veya bir logoyu hareket ettirin. Eğer ışık sızması (halo/blooming) sadece objenin etrafında küçük bir kare şeklindeyse Full Array'dir. Eğer ışık, ekranın üstünden altına veya yanından ortasına doğru bir sütun şeklinde parlıyorsa Edge-lit'tir.

• mcgoktug kullanıcısına yanıt

Son olarak.

iFFALCON zaten TCL'in fabrikasından çıkıyor. TCL'in 'Mini LED' isimlendirmesini kullandığı hiçbir modelde bugüne kadar Edge-lit (kenardan) bir yapı görülmedi. Çünkü Mini LED'in üretim amacı zaten panelin arkasına 'binlerce küçük hücre' dizmektir. Eğer kenara dizecek olsalardı, buna Mini LED değil, standart LED TV derlerdi. Yani teknoloji ismi zaten Full Array olduğunu ele veriyor. 

• iFFALCON 55U75A 55 Almak istiyordum hocam servis sıkıntısı olduğunu duydum ve önermedi kuzenim bende şühpeye düştüm zaten idarelik alacaksın deyip bana bu modeli almamı tavsiye etti servis sıkıntısı da çekmezsin uygun zaten diye. Toshiba 50UV3463DT 50.

İffalcon markası TLC alt markası ve bunun servisini bildiğin telefoncular diyebileceğim bir şirket yapıyor dedi bana fakat bu tarz Toshiba gibi markalar seni üzmez en azından muhatapın olacaktır diyor.

Herkesin yorum yapmasını bekliyorum şimdiden teşekkürler kararsızlığımı giderdiğiniz için.

@brolog

• Veee sistem hazır :)

Darısı almak isteyen herkese inşallah...

Bak, şöyle söyleyeyim kuzenin muhtemelen seni korumak istiyor ama telefoncular bakıyor diyerek biraz fazla korkutmuş seni. İşin aslı, iFFALCON'un arkasında Koç Holding'in şirketi Bilkom var. Yani öyle sahipsiz falan kalmazsın, muhatabın gayet ciddi bir kurum.

​Samimi bir karşılaştırma yaparsak

​iFFALCON alırsan Akşam eve gelip karşısına geçtiğinde Vay be, ne güzel görüntüsü varmış dersin. Paneli kalitelidir, renkleri canlıdır. 55 inç olması da cabası o 5 inçlik fark evde sinema havasını değiştirir.

​Toshiba alırsan Televizyon televizyondur işte dersin. Görüntüsü seni uçurmaz ama kafan çok rahat olur. Çünkü Vestel garantisinde, bir şey olsa en uzak ilçede bile kapını çalacak bir usta bulursun.

​Dürüst olayım Eğer Ben teknoloji seviyorum, görüntüsü kaliteli olsun, 55 inç büyük ekranım olsun dersen iFFALCON seni çok daha mutlu eder. Ama Benim için görüntü ikinci plan, yeter ki bozulduğunda muhatabım hemen kapıma gelsin dersen o zaman kuzenini dinle ve Toshiba al.

​Ben olsam, iFFALCON'un görüntü kalitesini ve Google TV'nin rahatlığını, sırf servis daha hızlı diye feda etmezdim.

bu iki cihaz arasında geceyle gündüz gibi fark var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi brolog -- 13 Şubat 2026; 22:17:15 >

Hayırlı olsun güle güle güle kullanın hocam güzel olmuş

Turkcell SuperOnline 35Mbps Fiber Internet
    Samsung Galaxy Buds
    Vu+ Duo 4K Enigma2 Linux Receiver
    Amazon Fire TV Stick 4K
  • lucifer50 kullanıcısına yanıt
    www.incehesap.com
    Govee Envisual Led 3 Lite 75-85 inc - H6099D2 - incehesap.com
    https://www.incehesap.com/govee-envisual-led-3-lite-75-85-inc-h6099d2-fiyati-80930

Bu siteden aldım hocam. Govee T3 Lite modeli. 75-85 inç uyumlu. Piyasadaki en uygun fiyatlı olanı bu sitede.

• 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.