Şimdi Ara

iddaa dan para kazanmak haram mı? (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
98
Cevap
0
Favori
25.695
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git

iddaa dan para kazanmak haram mı?

(En Son Oy Tarihi: 9.5.2020)
Giriş

Orjinalden alıntı: readyornot

Yau oligarşi sen öyle bil.. Sanki 3 vakit olsa kılacan..

Bu çok farklı birşey kılarsın kılmazsın, ben kılmıyorum ama namaz farz dır demek farklı, ben kılmıyorum İslam yoktur demek farklı. Kılmamak kşisel birşeydir.
    Ama namazın 5 vakit olduğu yanlış bilinen birşeydir. Namazı 5 vakit kılmak zarar değil ama gereksiz. Sonra insanlara sünnetiyle beraber namazlar çok geliyor , bu sefer hiç kılmıyorlar,halbuki öğretilse, 3 vakittir, şu kadar rekat kılacaksın tamamdır. Ama sünnetide kılmak istersen kılabilirsin dense inanınki namaz kılan sayısı çok artar bu bir gerçek...

Türkiyede 5 vakit namaz kılan sayısı yok denecek kadar az hatta yok genelde yaşlılar.

• quote:

Orjinalden alıntı: oligarşi

quote:

Orjinalden alıntı: readyornot

Yau oligarşi sen öyle bil.. Sanki 3 vakit olsa kılacan..

Bu çok farklı birşey kılarsın kılmazsın, ben kılmıyorum ama namaz farz dır demek farklı, ben kılmıyorum İslam yoktur demek farklı. Kılmamak kşisel birşeydir.
    Ama namazın 5 vakit olduğu yanlış bilinen birşeydir. Namazı 5 vakit kılmak zarar değil ama gereksiz. Sonra insanlara sünnetiyle beraber namazlar çok geliyor , bu sefer hiç kılmıyorlar,halbuki öğretilse, 3 vakittir, şu kadar rekat kılacaksın tamamdır. Ama sünnetide kılmak istersen kılabilirsin dense inanınki namaz kılan sayısı çok artar bu bir gerçek...

Türkiyede 5 vakit namaz kılan sayısı yok denecek kadar az hatta yok genelde yaşlılar.

Sünnet nedir arkadaşım?İslam dininde sünnete uymak insana ne gibi şeyler kazandırır?Farz nedir?İlk okul öğretimde bu kelimelerin anlamları öğretilmemekte midir?

Madem yazında bu kelimeleri kullanıyorsun biraz açıklık getir...

• TÖBE TÖBEE SORUYA BAK YAWS
    TABİKİ HARAM KARDEŞİM

Ama ben 3.120 ytl aldığımda hiç öle demiyordum
  • yazılanları bi oku istersen namazın kaç vakit oldugu ile ilgili

bak üstte yazmışım namazın 5 vakit oldugu peygamberimiz mihraca çıktıgında

allah tarafından kendisine emredilmiştir.

artık bunun tartışmasını halen sürdüreceksen demekki yazmak için yazıyorsun sen.
  • oligarşi

sen 3 vakte taktın kafayı. arkadaşım peygamberimiz miraca çıktığında 50 vakit namaz farz kılınmadımı. sonra peygamberimiz 50 rekatı ümmetim kaldıramaz 5 vakit olmasını istemedimi. sonra Allah ta onun bu isteğini kabul etmedimi. kuranda sabah öğle akşam diye yazabilir. o zaman kuranda nasıl abdest alınacağıda yazmıyo. her şey yazmazki. onu tefsir etmek gerekir. bunuda en iyi şekilde peygamberimiz yapar. o 5 vakit kıldırmışsa nasıl sen 3 vakit diyebiliyosun. onun ağzından çıkmışmıdır hiç 3 vakit kılın diye. kuran ı kendi aklınızla yorumlamaya çalışmayın. sünnetlerede uymanız lazım. o zaman tamam kurana göre kılalım peygamberimize bakmayalım. peki kıl o zaman öğle namazını nasıl kılacan. hangi rekatta ne okucan. ne zaman secdeye gidecen. ne zaman dua yapacan. yazıyomu bunlarda. tabiki yazmıyo. bunları peygamberimizin yaptığına göre yapıyoruz. demekki sadece kuran değil. aynı zamanda sünnet ve icma. herşey kuranda yazsaydı. 600 sayfa değil 6000 sayfa yetmezdi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maydemir52 -- 13 Mart 2006; 17:17:33 >

• quote:

Orjinalden alıntı: _KoLCu_

Belirli şartları taşıyan her Müslüman’a günde beş vakit namaz farzdır. Her namaz kendi vakti içinde edâ edilmek üzere farz kılınmıştır. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de : “Namaz, müminler üzerine belli vakitlerde edâ edilmek üzere farz kılınmıştır” (Nisa 4/103) buyrulmaktadır. Bu itibarla normal şartlar içinde her namazın vaktinde kılınması gerekir. Ancak geçerli bir mazeretin olması durumunda cem‘ yapılabilir.
    http://www.diyanet.gov.tr/turkish/sorular.asp?id=81
    Kaç vakit namaz vardır?
    İslâm'ın beş temel esasından biri olan namaz, günün belli zaman dilimleri içerisinde yerine getirilmesi gereken bir farzdır. Vakit, namazın şartlarından biri ve farz olmasının sebebidir. Kur’an’da, “ Şüphesiz namaz, mü’minlere belli vakitlerde eda edilmek üzere farz kılındı” (Nisa 4/104) buyurulmaktadır. Bu nedenle, namazların vakitlerinden önce kılınması caiz olmadığı gibi, vaktinden sonraya bırakılması da caiz değildir.

Kur’an-ı Kerim’de beş vakit namazdan söz edilmediği ileri sürülerek, günde beş vakit namazın farz olmadığı iddia edilemez. Belirtmek gerekir ki, sünnet olmaksızın Kur’an’ın doğru anlaşılması mümkün değildir. Kur’an’da namaz vakitlerinin tamamının başlangıç ve bitiş zamanları açıkça bildirilmediği gibi, nasıl kılınacağı da bildirilmemiştir. Namazın nasıl kılınacağı ve vakitleri Hz. Peygamber tarafından belirlenmiştir:

Cebrâil, Hz. Peygamber’e gelerek namazı bir defa ilk vakitlerinde, bir defa da son vakitlerinde kıldırarak namazın vakitlerini göstermiş (Müslim, Salât, 138); Hz. Peygamber de bunları ashabına bildirilmiştir (Müslim, Mesacid ve Mevâdiu’s-Salât, 138). Asr-ı saadetten günümüze kadar da, Hz. Peygamber'in gösterdiği gibi 5 vakit olarak kılınmıştır. Diğer taraftan, namazla ilgili Kur’an ayetleri bir bütün olarak ele alındığında, namazın beş vakit olduğu anlaşılabilir (bk. Bakara 2/238; İsra 17/78; Rum 30/17-18).
    http://www.diyanet.gov.tr/turkish/sorular.asp?id=79
    ---------------------------------------------------------------------------

• Takva sahiplerine va'dedilen cennetin misali (şudur): İçinde bozulmayan sudan ırmaklar, tadı değişmeyen sütten ırmaklar, içenler için lezzet veren şaraptan ırmaklar ve süzme baldan ırmaklar vardır ve orda onlar için meyvelerin her türlüsünden ve Rablerinden bir mağfiret vardır. Hiç (böyle mükafatlanan bir kişi), ateşin içinde ebedi olarak kalan ve bağırsaklarını 'parça parça koparan' kaynar sudan içirilen kimseler gibi olur mu? (Muhammed Suresi, 15)

İçlerinde durmaksızın fışkırıp-akan iki pınar vardır. (Rahman Suresi, 66)

Diyanet Vakfı Meali..
    Nebe Suresi
    31. Şüphesiz takvâ sahipleri için de başarı ödülü vardır.
    32. Bahçeler,bağlar,
    33. Göğüsleri tomurcuk gibi kabarmış yaşıt kızlar,
    34. Ve içki dolu kâseler .
    35. Onlar orada ne boş bir lâkırdı ne de yalan işitirler.
    36. Bunlar Rabbinin yeterli bir bağışı, mükâfatıdır.

Vakıa Suresi - Ayntabi Mehmed Efendi Meali - 17-24 ayetler..
    17. 18. Daim taze ( aynı yaş ve taravette ) kalan genç çocuklar, kaynağından doldurulmuş şaraplarla dolu destiler, ibrikler ve kadehlerle etraflarında dolaşır ve hizmet ederler.
    19. Onların o şaraptan ( sarhoş olup da ) başları ağırmaz, akıllarına da helal gelmez.
    20. 21. Onlara beğendikleri meyvaların her çeşidinden ve istedikleri kuş etlerinden verilir.
    22. 23. 24. Onlar için ( Cennet'de ) işledikleri güzel amellerine bir mükafat olmak üzere, ( el dokunmamış sadefinde ) saklı bir inci gibi, kara gözlü huriler de vardır.

Zühruf Suresi 69 / 73
    69. Onlar âyetlerimize inanan ve müslüman olan (kullarım)idiler.
    70. Siz ve eşleriniz, ağırlanmış olarak cennete giriniz!
    71. Onlara altın tepsiler ve kadehler dolaştırılır. Orada canlarının istediği, gözlerinin hoşlandığı her şey vardır. Ve siz, orada ebedî kalacaksınız.
    72 "İşte yaptıklarınıza karşılık size miras verilen cennet budur."
    73." Orada sizin için bol bol meyveler vardır, onlardan yersiniz" denilir.

İçki dolu kaseler, kadehler, Onların o şaraptan ( sarhoş olup da ) başları ağırmaz, akıllarına da helal gelmez. bunlar nedir peki? Yanlış tefsir öylemi?
    Kadeh arapça ne peki? Büyük alimler ki ben aynı ayetle ilgili onlarca tercüme bulabilirim hepsinde aşağı ukarı aynı şeyleri söylüyor...Sanki kendin Arapça biliyorsun Hımır filan diyorsun, siteden alıntı yapmışsın, ayetler ortada.

Ayetler kadehlerden, içki dolu kaselerden söz ediyor. Cennetteki insanların şarhoş olmayacaklarını söylüyor , bunalr ne peki??

• arkadaşlar oligarşiye lütfen cevap vermeyin artık. tamam pes ettik sen kazandın. 3 vakit tamam. kılda 3 vakit kıl. bu kadar olur ya. zaten istediğiyde buydu başardı.
  • quote:

quote:

Belirli şartları taşıyan her Müslüman’a günde beş vakit namaz farzdır. Her namaz kendi vakti içinde edâ edilmek üzere farz kılınmıştır. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de : “Namaz, müminler üzerine belli vakitlerde edâ edilmek üzere farz kılınmıştır” (Nisa 4/103) buyrulmaktadır. Bu itibarla normal şartlar içinde her namazın vaktinde kılınması gerekir. Ancak geçerli bir mazeretin olması durumunda cem‘ yapılabilir.
    http://www.diyanet.gov.tr/turkish/sorular.asp?id=81
    Kaç vakit namaz vardır?
    İslâm'ın beş temel esasından biri olan namaz, günün belli zaman dilimleri içerisinde yerine getirilmesi gereken bir farzdır. Vakit, namazın şartlarından biri ve farz olmasının sebebidir. Kur’an’da, “ Şüphesiz namaz, mü’minlere belli vakitlerde eda edilmek üzere farz kılındı” (Nisa 4/104) buyurulmaktadır. Bu nedenle, namazların vakitlerinden önce kılınması caiz olmadığı gibi, vaktinden sonraya bırakılması da caiz değildir.

Kur’an-ı Kerim’de beş vakit namazdan söz edilmediği ileri sürülerek, günde beş vakit namazın farz olmadığı iddia edilemez. Belirtmek gerekir ki, sünnet olmaksızın Kur’an’ın doğru anlaşılması mümkün değildir. Kur’an’da namaz vakitlerinin tamamının başlangıç ve bitiş zamanları açıkça bildirilmediği gibi, nasıl kılınacağı da bildirilmemiştir. Namazın nasıl kılınacağı ve vakitleri Hz. Peygamber tarafından belirlenmiştir:

Cebrâil, Hz. Peygamber’e gelerek namazı bir defa ilk vakitlerinde, bir defa da son vakitlerinde kıldırarak namazın vakitlerini göstermiş (Müslim, Salât, 138); Hz. Peygamber de bunları ashabına bildirilmiştir (Müslim, Mesacid ve Mevâdiu’s-Salât, 138). Asr-ı saadetten günümüze kadar da, Hz. Peygamber'in gösterdiği gibi 5 vakit olarak kılınmıştır. Diğer taraftan, namazla ilgili Kur’an ayetleri bir bütün olarak ele alındığında, namazın beş vakit olduğu anlaşılabilir (bk. Bakara 2/238; İsra 17/78; Rum 30/17-18).
    http://www.diyanet.gov.tr/turkish/sorular.asp?id=79
    ---------------------------------------------------------------------------

Anlayana sivrisinek saz anlamayana davul zurna az.. O şimdi bağnazlık yapıyor arkadaşlar.. Daha da üstüne gitmeyelim.. Bildiğinden şaşmıyor.. Varsın o öyle bilsin.. Zamanı gelince ona kaç vakit olduğunu öğretirler..

Ayrıca alıntılarıyla destek verenlere teşekkür ederim..

Türkiyede 5 vakit namazı yaşlılar kılıyor diyen arkadaşım... Türkiye'nin %15 i 5 vakit namaz kılıyor haberin olsun...

5 vakit namaz kılan çook genç var ama herhalde senin çevrende yok.. Gel sende benim gittiğim camilere sana göstereyim 5 vakir namaz kılan genç var mı??

Hadi hepinize selamlar...

• quote:

Orjinalden alıntı: mustafaydemir

oligarşi

sen 3 vakte taktın kafayı. arkadaşım peygamberimiz miraca çıktığında 50 vakit namaz farz kılınmadımı. sonra peygamberimiz 50 rekatı ümmetim kaldıramaz 5 vakit olmasını istemedimi. sonra Allah ta onun bu isteğini kabul etmedimi. kuranda sabah öğle akşam diye yazabilir. o zaman kuranda nasıl abdest alınacağıda yazmıyo. her şey yazmazki. onu tefsir etmek gerekir. bunuda en iyi şekilde peygamberimiz yapar. o 5 vakit kıldırmışsa nasıl sen 3 vakit diyebiliyosun. onun ağzından çıkmışmıdır hiç 3 vakit kılın diye. kuran ı kendi aklınızla yorumlamaya çalışmayın. sünnetlerede uymanız lazım. o zaman tamam kurana göre kılalım peygamberimize bakmayalım. peki kıl o zaman öğle namazını nasıl kılacan. hangi rekatta ne okucan. ne zaman secdeye gidecen. ne zaman dua yapacan. yazıyomu bunlarda. tabiki yazmıyo. bunları peygamberimizin yaptığına göre yapıyoruz. demekki sadece kuran değil. aynı zamanda sünnet ve icma. herşey kuarnda yazsaydı. 600 sayfa değil 6000 sayfa yetmezdi.

Tabii ki Peygamberin uygulamalarına bakacağız. Tabiiki Kur'an herşeyi içermiyor , genel hatlarla anlatıyor ama 3 vakit denmiş olması bir kesinlik. Demese tamam ama 3 vakitten söz ediyor boşuna mı bu söz ediş?

Bu arada bir yerde şunu buldum ve paylaşmak istedim :

"Kuran’da tekil “yevm” kelimesi 365 sefer geçer. Günler kelimesi de 30 sefer geçer."

Sizce de ilginç değil mi?

• ya zaten 3 vakti savunuyo ama onuda kılmıyo. ya yapmadığın şeyi niye savunursunki. zaten 3 vakti savunan hangi kişi kılıyodurki namazı. neyse beyler konuyu kapatalım. buradaki yazıları okuyan kararsız arkadaşlar çıkarsa ve aklını kullanırsa doğru yolu bulacaktır.
  • BAYDIIIIIIIII
  • söyledikleriniz e çok dikkat ederek konuşun , zira bir kimse sizin dediklerinize inanır . olurda sizde yanlış bir şey biliyorsanız. bütün o size inanan insanların günahlarından sorumlu tutulursunuz .

herkes kendi kafasına göre yaşar hayatını . doğrular ve yanlışlar vardır. bakmasıını bilirsen doğru olanları apacık görürsün.

zaten sen kendini değiştiremez isen kimse sana faydalı olamaz . bu yüzden yüce Allah (c.c) ye bol bol dua edin , size doğruları göstermesi için .
  • ben hala aynı görüşteyim sen burdakilere bildiklerini aktarırsın şu şudur bu budur dersin ve insanların dooru yola gitmesine neden olabilirsin ama yanlış düşünen yada eksik bilgi sahibi olan insanlara sen müslümanmısın ya fazla ileri gidiorsun gibi cümleler söölemek bana göre yanlış sen zaten bu adamı kazanmıyorsun bu davranışlarla dahada taraf olmasına yol açıorsun bilmem farkındamısınız. en ii şekilde anlatın orası tamam bence burda bu şekilde tartışmak yanlış aa şööle diyebilirsin yanlışsın arkadaşım bakşurda şu denir burda bööledir istersen bu konuyla ilgili dahada açıklayıcı bilgi veririm özel olarak msnde falan dersin ona sesim çıkmaz ama adamın öğrendiği yada düşüncesi tamamen farklı söölediğiniz 2 hadisle tamamen bunun silinip yeni bir görüşe sahip olması beklenilior resmen.sen müslümanmısın şeklinde eleştirerek deil hoşgörüyle bunu anlatabilirler
    quote:

quote:

Orjinalden alıntı: intangiblegirl

ben senin dediklerine karşı bişey söölemedim sana cvpta vermedim senin zoruna ne gitti onu bi açıkla hele
    quote:

artık öbür tarafta da nüfus cüzdanını gösterirler.

intangiblegirl

sana gelince bizde zaten senin kuranı namazı öğrenmek istediğin kişilerden öğrenip buraya aktardık. onlarda böyle söylüyo zaten. kendimiz bişey uydurmuş değiliz. bunda zora gidecek ne var.

bişey zoruma gitmedi niye gitsin. konuya cevap veriyoruz sağlam kaynaklara göre ama sen herkes istediğini yapsın kendi iradesine kalmış diyosun. o zaman tartışma ortamı nasıl olacak. topicler niye açılıyo. bilmeyenler nasıl öğrenecek. herkes bildiğini yapsın olurmu. ben öğrendim banane başkasından olurmu. burda verdiğimiz bilgilerden yararlananlar mutlaka olacaktır dimi. o zaman yanlış bişey yapmıyoruz sanırım.

• tamam sende haklısın ne diyeyim. zaten herkes kendi öğrendiğini haklı gördüğü için çıkıyo bu tartışmalar.
  • Benim bildiğim doğru diyen insana 10 defa da anlatsan 100 defa da anlatsan hala kendi bildiğini doğru sanar.
    Uzak durmak lazım böle tiplerdenAllah ım sen bunları islah et doğru yolu göster.Ne diyeyim başka
  • oligarşi konuştukça batıosun...

kendin yazmışsın ayetin içinde geçio..."onlar içtikleri şarapla sarhoş olmazlar" denilior...
  • günah,sevap,helal,haram konusunda amma çok ahkam kesiliyor. oligarşi nikli kişi oynanabilir deyip kendi görüşünü belirttiği için sabahtan beri eleştiri yağmuruna tutuldu eleştirilere yanıt verince sen müslümanmısın diye sorgulanmaya başlandı sanki fetva veriyor gibi konuşmaya başlanıldı.

ne mutlu ki halen daha "Laik Türkiye Cumhuriyetin" de yaşıyorum ve her insan görüşünü demokratik yollarla belirtebiliyor veya yazıya dökebiliyor.her ne kadar bazı kesimler karşıt görüş oldukları kişilere karşı hakarete varan kelimeler kursada.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.