Şimdi Ara

id ego süperego olayı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
412
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Psikoloji bölümü olmadığından buraya açtım. Şimdi idin ne olduğunu biliyorum. Ama ego ve süperego karışıyor. Bu ikisinin arasındaki belirgin fark nedir?

• quote:

Orijinalden alıntı: Jussie

soruyu iyi açıklamış ama gerisi çok saçma
  • id acıktığı zaman hemen bir şeyler bulup yemeyi amaçlar. Ancak benlik (ego) bunun daha uygun bir zamanda olması veya olmaması gerektiğini hatırlatıp onu dizginler. Üst benlik (süperego) kural ve değerler bütünlüğü içinde insana yön veren bölümdür. Bu bölüme vicdan da denilebilir. Bu bölüm daha çok emir ve yasaklara göre bir yol belirler. İyi ya da kötüyü birbirinden ayırmaya başladığımız süreçlerde gelişir ve olgunlaşır. Zamanla aile, anne ve baba, çevre, okul, din, geleneklerden öğrendiklerimiz içselleştirilir ve bizim değer ve kurallar bütünlüğümüzün oluşmasına yardım eder.

wikipedia çok güzel açıklamış http://tr.wikipedia.org/wiki/Ego

• Çok kolayca açıklarsak, ID insanın içindeki hayvandır. Superego (üstbenlik) ise uygarlığın yarattığı hatta dayattığı kurallar bütünü diyebiliriz. Ego ise bu ikisi arasında sıkışan şeydir, ID ile Superego arasında dengeyi sağlamaya çalışır da durur.

Örneğin, yolda çok güzel alımlı, bay/bayan görüyorsunuz ve gördüğünüz bay/bayan, direkt sizin cinsel arzularınızı harekete geçirir. ID, gördüğünüz bay/bayan ile hemen oracıkta cinsel ilişkiye girmek ister ama Superego size bu durumun ahlaksızca bir şey olduğunu söyler. İşte bu durumda egonuz bir şekil alır, bu arzuları hissettiğiniz bay ya da bayanla konuşmak, tanışmak egonun bir hareketidir.
  • süperego'yu tanımlayan en iyi kelime vicdandır bence. tam olarak tanımlamıyor aslında o da. iç hesaplaşma yani.
    süperego ve id'in çatışması sonucu kişilik oluşur ona göre şekillenir..
  • Teşekkürler arkadaşlar, konu anlaşılmıştır.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Get contact nedir bu saçmalık?
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.