Şimdi Ara

İcra takibi ile evden çıkarma / elden kira

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
1
Favori
227
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,


    Maalesef eve çıkarken ev sahibinin şart koşması nedeni ile sözleşmede iban olmasına rağmen 2 yıl boyunca elden kira verdim. (kirayı verdikten sonra whatsapp'tan bilgilendirme mesajları vs atıyorum fakat imzalı bir belgem yok maalesef)


    2 ay önce ev sahibi (benim bildiğim izmirde 2 tane daha evi var) geçinemediğini söylererek beni evden çıkaracağını söyledi sonrasında zar zor 2 aydır kirayı ev sahibinin iban'ına iletmeye başladım.


    Merak ettiğim şey; eğer 2 yıldır kirasını ödemiyor diyerek beni evden çıkarmak için "icra yolu ile evden çıkarma" davası açarsa;


    ve ben de kirayı ödememe rağmen ekonomik olarak yeni eve çıkmaktan daha ucuz olduğu için 2 yılın kirasını baştan ödeyerek evde oturmaya devam edebilir miyim?


    Destekleriniz için şimdiden teşekkürler.




  • Çok uzun uzun yazmayacağım kafa karışıklığı olmaması için, sorularınıza madde madde cevaplayacağım o yüzden lütfen irite olmayın bana.


    1. Kirayı elden verme durumlarında ispat yükü kiracıya aittir, bir kere bunu belirtmiş olayım.


    2. Sözleşmede iban yolu ile ödeme yazıldığı halde elden kiranın verilmesi iki tarafın da hatası.


    3. Whatsapp bilgilendirme mesajlarınızın ne tarz olduğunu bilmediğimden yorum yapamam fakat bu bilgilendirmelere cevap veriyor/vermiyor olması kanıt niteliği taşır. Zaten eğer inkar ederse bu mesajları gösterebilirsiniz. Tepki vermemesi hayatın olağan akışına aykırılık taşır. Fakat tabiki her kirayı verişinizden sonra atıp atmamış olmanız vs gibi durumlar olduğundan tüm kirayı ödediğinizin kanıtı sayılmayabilir.


    4. İcra yoluyla kirasını ödemiyor mevzusu işi yaş, o konudan kendisi de çok zarar görür. Çünkü elden aldığının kanıtı olduğu için usulsuzlük cezası da yiyecek.


    5. 2 Yılın kirasını baştan ödeyerek susturmak çözüm değil, adam zaten baştan aşağı kanuna aykırı bir adam. Siz bunu ödeseniz gider yıl dolunca değer tespit davası açar sonra sizi yine çıkarır. Zaten öyle icraya verince de 30 gün içinde falan çıkmıyorsunuz neredeyse 1 yıla yakın süre kazanırsınız. Üstüne kira vermeden bile oturursunuz, 1 sene bedavaya evini kiraya vermiş olur.


    Benim size tavsiyem, gidin kendisiyle anlaşın. Yeni bir sözleşme imzalayın fakat kesinlikle elden bir daha ödemeyeceğinizi belirtin. Bankadan alacaksa alsın, eğer elden alacaksa da makbuz imzalatacağınızı söyleyin. Yani inat ederse iki tarafta zarar görür, kanuna aykırılık iki tarafta da mevcut.


    Not: Hukukçu değilim, bunlar kendi yaşadığımız tecrübelerden ve ailemdeki hukukçulardan edinilen bilgilerdir. Burada lütfen yanlış bilgi verdiğimi düşünen hukukçu bir arkadaş gönül rahatlığı ile düzeltebilir. Sizler de lütfen araştırmaya devam ediniz. Saygılar.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DelikanliCekirge -- 2 Ekim 2023; 20:3:36 >




  • DelikanliCekirge kullanıcısına yanıt

    Bir ilave yapalım, Whatsapp ekran görüntülerinin mahkemece delil sayılabilmesi için ekran görüntülerinde karşı tarafın telefon no açık bir şekilde görünmelidir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 3 Ekim 2023; 17:58:44 >
  • Kısaca konuya değinmek gerekirse, ev sahibinizin elden kira alma sebebinin emlak gelir vergisinden kaçınmak(!) olduğunu düşünüyorum. Dolayısı ile yaptığı usule aykırı işlemi bir de kendisi ihbar etmiş olacaktır anlattığınız durumda. Kaldı ki 2 yıl kirasını ödemeyen kiracıya sessiz kalınarak 2 yılın sonunda haklı sebeple tahliye isteminde bulunulması hayatın olağan akışına aykırı olacaktır. Bu durumda ev sahibinizin "geçinemiyorum" şeklindeki ifadesi de tahliye için tek başına yeterli bir sebep değildir. Yargıtay'ın içtihadlarında öne sürülen sebeplerin zorunlu, gerçek ve samimi olması aranmakta.

  • İcra mahkemelerinin yargılama usulü genel mahkemelere göre farklıdır. Whatsapp mesajı ile ispat işi kolay değil. Genel mahkemede lehinize delil olur. Mesajda telefon numarası görünmesi de şart değil. O ayrı bir mevzu. Siz kiralarınızı yıl ve ay açıklaması ile atıp yolunuza bakın. İhtirazi kayıt olmaksızın alınan para aleyhine olacaktır.

    Ayrıca üsteki üyenin yazdığı karışıklık yaratacak bir açıklamayı düzeltelim. Kira tespiti ile tahliye birbirinden ayrı şeyler. İlerde kira tespit davası açılması tahliye yolunu da açmaz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K.chaLi -- 14 Kasım 2023; 21:57:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.