Şimdi Ara

## IBM 32nm ve 22nm için Hitachi'yi de Yanına Aldı ##

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
2.042
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  •  ## IBM 32nm ve 22nm için Hitachi'yi de Yanına Aldı ##

Endüstri devi IBM, yeni üretim teknolojilerine yönelik araştırma-geliştirme çalışmaları ışığında bir diğer iddialı devi Hitachi'yi de yanına dahil etti. İki firma arasında yapılan iki yıllık anlaşmaya göre ortaklık üretim teknolojilerinin minyatürize edilmesine yönelik çalışmaları içerecek ve özellikle 32nm ile 22nm'ye yoğunlaşılacak. Çalışmalar çerçevesinde her iki firmanın çalışanlarına ek olarak yine bir Hitachi iştiraki olan Hitachi High-Technologies firmasının mühendisleri işbirliği yapacak. Ayrıca çalışmaların IBM'e ait olan Thomas J. Watson araştırma merkezi ile Nanoscale Bilim ve Mühendislik Yüksekokulunun Albany NanoTech kompleksinde gerçekleştirlmesi planlanıyor. Bilindiği gibi IBM yeni üretim teknolojilerine yönelik olarak Samsung, AMD, Chartered, Infineon ve Freescale gibi önemli firmalar ile de işbirliğini sürdürmekte.

• @fx57,

soru bir, yazdığın haberlerin bazılarındna hiç haberim olmuyor, ana sayfada çıkmıyor çünkü, yanlışlık mı var?

ikincisi ise;
    Intel, 45nm ile High-K Metal Gate teknolojisini kullanıyor, hafnium da masrafları arttırıyormuş, bu adı geçen firmaların denediği EUV Litografi ve yeni üretim teknolojisi SOI temelli mi?
  • quote:

Orjinalden alıntı: saidakkas

@fx57,

soru bir, yazdığın haberlerin bazılarındna hiç haberim olmuyor, ana sayfada çıkmıyor çünkü, yanlışlık mı var?

ikincisi ise;
    Intel, 45nm ile High-K Metal Gate teknolojisini kullanıyor, hafnium da masrafları arttırıyormuş, bu adı geçen firmaların denediği EUV Litografi ve yeni üretim teknolojisi SOI temelli mi?

Hemen yanıtlayalım;

Cevap-1: Bu tür bir durumu ilk defa senden duyuyorum ama bir bakmakta fayda var.
    Cevap-2: IBM cidden çok yönlü bir çalışma içerisine girmiş durumda. Firma High-K teknolojisinin yanı sıra EUV Litografi üzerine de ciddi yatırım yapıyor. Tabi IBM'in bu konuda atacağı adımlar ve kuracağı ortaklıklar pek çok firma ile birlikte özellikle AMD'nin yeni üretim teknolojilerine adapte olması konusunda son derece önemli. Bu arada IBM ve ar-ge ortakları 2009 yılının ilk yarısında 32nm için somut adımları atmayı planlıyorlar.

• bu iyi gelişme amd açısından hitachi nin dvd rom sürücüsünü almıştım 10 yıl önce vaybe 3 ay önceye kadar kullanıyodum ıbm bu kadar güçlü firmaları yanınalmasına rağmen amd açısından ilerleme yavaş oluyor neden acaba
  • Sayın üstadlar yazdıklarınızdan hiçbirşey anlmadım. Sonuçta AMD sağlam işlemciler çıkarıp İnteli geçecekmi merak ettiğim
    sadece bu ne dersiniz.
  • Forumda başka yazanlardan da şöyle duymuştum, onlar da yeni çıkan haberleri, anasayfadaki sıralamalarda daha aşağıda görüyorlarmış. Sanırım ilk foruma açıyorsun yazıyı, sonra anasayfaya yansıtıyorsun. Ben de anlamadım nasıl bir sistem var bilmiyorum.

Benim merak ettiğim IBM'in daha minyatür üretimleri, daha ucuza nasıl getirebileceği idi, ki bunun için en başta dünyada rezerv sıkıntısı olmayan hammaddeler kullanılmalı. Ki, hafnium 0.00058% oranında imiş yerkabuğu içinde, o da zirkonyum içinde, zirkonyumun da %1 ile %5 lik kısmında rastlanıyormuş buna. Bu hızla giderse, bunun da fiyatı alır başını gider.
  • Intel in piyasadaki baskınlığını azaltmak ve rekabet açısından son derece önemli haberler belki yeni mimarilerle intelin mevcut mimarisine göre ciddi performans artışı yakalanabilir ki, şuanki core2duo lar performans açısından muazzamken son kullanıcılar için mükemmel olur. Hadi hayırlısı...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Albatros83 -- 10 Mart 2008; 17:11:24 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • @FX-57 BU BAHSETTİĞİNİZ TEKNOLOJİLER NELERDİR ACABA? High-K teknolojisinin yanı sıra EUV Litografi ???? AÇIKLAMA YAPABİLİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM. DAHA ÖNCE YAPTI İSENİZ BEN KAÇIRMIŞ BULUNUYORUM
  • AMD IBM destekli olursa inteli gecebilir sonucta IBM bu sektördeki bir dev
  • quote:

Orjinalden alıntı: scarce

@FX-57 BU BAHSETTİĞİNİZ TEKNOLOJİLER NELERDİR ACABA? High-K teknolojisinin yanı sıra EUV Litografi ???? AÇIKLAMA YAPABİLİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM. DAHA ÖNCE YAPTI İSENİZ BEN KAÇIRMIŞ BULUNUYORUM

Çok kaynak var ama malesef Türkçe değil çoğu.
  • quote:

Forumda başka yazanlardan da şöyle duymuştum, onlar da yeni çıkan haberleri, anasayfadaki sıralamalarda daha aşağıda görüyorlarmış. Sanırım ilk foruma açıyorsun yazıyı, sonra anasayfaya yansıtıyorsun. Ben de anlamadım nasıl bir sistem var bilmiyorum.

Benim merak ettiğim IBM'in daha minyatür üretimleri, daha ucuza nasıl getirebileceği idi, ki bunun için en başta dünyada rezerv sıkıntısı olmayan hammaddeler kullanılmalı. Ki, hafnium 0.00058% oranında imiş yerkabuğu içinde, o da zirkonyum içinde, zirkonyumun da %1 ile %5 lik kısmında rastlanıyormuş buna. Bu hızla giderse, bunun da fiyatı alır başını gider.

Ekspres haberlerde önce konu foruma açılıyor devamında ise haber ana sayfaya yansıtılıyor. Hammadde konusunda Hafnium'un rezerv durumu üreticilere ne kadar sıkıntı yaşatır kestirebilmek zor ama bazı geçerli nedenlerden ötürü Hafnium sektörün yeni yıldızlarından biri durumunda. Ama tabi silikon teknolojisinde sona geliniyor. Özellikle IBM'in bir diğer bacağı da Nano teknoloji üzerine yoğunlaşmış durumda. 22nm'den sonrasını öngörebilmek gerçekten zor. Zaten Intel'in yol haritasının uzandığı 2011-2012 yılından itibaren daha doğrusu özellikle 2015 yılından sonra nano teknoloji konusunda ciddi sıçramaların olması bekleniyor. Optik işlemciler, nano teknoloji, elektronların devre dışı kalıp ışık fotonlarının kullanılması vs. işlemci teknolojilerinde zaten gelecek çok farklı bir noktaya doğru gidiyor. Bakalım bizim Türk Telekom'un dediği gibi "Gelecek Çok Hızlı Gelecek" mi birlikte yaşayıp göreceğiz.

• Yani diyorsun ki adamların umurunda değil rezerv, biterse hep birlikte bitirmiş oluruz, başka birşey kullanırız, o zamanı niye şimdiden düşünüyoruz diyorlar. Intel'in optik tabanlı bir işlemcisinin tanıtımını görmüştüm, ama şu anki işlemcilerin komut setlerini yürütebilmekten çok uzakta idi, ama o haliyle bile korkunç miktarda veri işleme yapıyordu. QX serisinin ayağa düştüğü günleri ne zaman göreceğiz acaba.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E5A20DBB6 -- 10 Mart 2008; 17:32:27 >
  • bu haberi okurken terminatördeki dünyayı ele geçirmeye çalışan bilgisayar sistemi SKY-NET geldi aklıma teknoloji nereye gidiyor acaba...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi IIvIIagnuIIvII -- 10 Mart 2008; 17:39:37 >
  • biraz araştırdım pek birşey enlamadım ama şunları buldum

Yüksek-k dielektrik nedir?

Yüksek-k dielektrik terimi silikon dioksit ile kıyaslandığında yüksek dielektrik sabitine sahip bir malzeme için kullanılıyor. Özellikle yarı iletken üretiminde kullanılan bu malzeme silikon dioksit geçit dielektrik kullanımının yerini alıyor. Yüksek-k geçit dielektrikin kullanımı mikroelektronik bileşenlerinin minyatürleştirilmesi yaklaşımında tercih edilen yöntemlerden birisi.

Batırma litografi tekniği nedir?

Batırma litografi tekniği, son lensle su yüzeyi arasındaki geleneksel hava boşluğu yapısının yerini alan bir ışın litografi çözünürlük geliştirme tekniğine verilen isim. Bugünün batırma litografi araçları yüksek seviyede arı sudan yararlanıyorlar ve 37 nanometre boyutlarına kadar inebiliyorlar. Genellikle Nikon ve Canon bu teknolojiyi üretim süreçlerinde kullanan şirketler olarak biliniyorlardı. 2007 yılında IBM, Toshiba ve Texas Instruments gibi şirketler de bu tekniğe yatırım yapmaya başladılar. AMD ise 45 nanometre yongalarda batırma litografi tekniğini kullanacağını 2007 sonlarına doğru açıklamıştı. Kaynaklar Intel’in de 2009’da gelmesi beklenen 32 nanometre yonga teknolojisi için bu tekniğe yöneleceğini söylüyorlar.

• quote:

Yani diyorsun ki adamların umurunda değil rezerv, biterse hep birlikte bitirmiş oluruz, başka birşey kullanırız, o zamanı niye şimdiden düşünüyoruz diyorlar. Intel'in optik tabanlı bir işlemcisinin tanıtımını görmüştüm, ama şu anki işlemcilerin komut setlerini yürütebilmekten çok uzakta idi, ama o haliyle bile korkunç miktarda veri işleme yapıyordu. QX serisinin ayağa düştüğü günleri ne zaman göreceğiz acaba.

intelin optik tabanli islemcisini nerede gordunuz? cok merak ettim eger hatirlayabilirsen cok sevinirim.
  • IBM AMD yi yakında satın alır demedi demeyin
    Eğer yanınızda IBM gibi bir dünya devi olmasına rağmen intelin çok gerisinde kalıyorsanız, o firma size destek mi köstek mi oluyor bir düşünmek lazım..
  • AMD ne zaman geçecek acaba 32nm ye?
  • quote:

Orjinalden alıntı: emreq

IBM AMD yi yakında satın alır demedi demeyin
    Eğer yanınızda IBM gibi bir dünya devi olmasına rağmen intelin çok gerisinde kalıyorsanız, o firma size destek mi köstek mi oluyor bir düşünmek lazım..

AMD ürettiği teknolojileri çok geç piayasaya sürüyor ve bu da AMD'nin geride kalmasına neden oluyor. Bu sebepten ötürü IBM AMD'yi satın alabilir. Ki ,IBM, el attığı PS3 işlemcisini Dünya'nın en hızlı işlemcisi yapmış durumdadır. IBM alırız bundan sonra da :):

• AMD anca böyle toparlanabilir , yoska AMD maziye karişabilir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: uLs

quote:

Yani diyorsun ki adamların umurunda değil rezerv, biterse hep birlikte bitirmiş oluruz, başka birşey kullanırız, o zamanı niye şimdiden düşünüyoruz diyorlar. Intel'in optik tabanlı bir işlemcisinin tanıtımını görmüştüm, ama şu anki işlemcilerin komut setlerini yürütebilmekten çok uzakta idi, ama o haliyle bile korkunç miktarda veri işleme yapıyordu. QX serisinin ayağa düştüğü günleri ne zaman göreceğiz acaba.

intelin optik tabanli islemcisini nerede gordunuz? cok merak ettim eger hatirlayabilirsen cok sevinirim.

hatırlamıyorum, Intel'in haberler kısmında geçmişti sanırım, prototip idi,

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.