biliyorum her işlemci farklıdır. örnek olması açısından hangi voltajları değiştirmemiz gerekiyor? stabilite için normal aralıklar nelerdir? (SA gibi) tweak menüsünde birçok voltaj var. hangisi nereye dokunur? paylaşsanız da bizde sizin tecrübelerinizden faydalansak... bak paylaştığım guide da adam dinamik oc yaptım bu oldu dememiş. bunu değiştirirsek bunada ihtiyaç olur demiş. bunu değiştirirseniz şuraya etki eder demiş. vs.. sizde böyle bi cevap yazarsanız zannımca faydalı olur. |
★★★ İ9 13900K-KF & İ7 13700K-KF & İ5 13600K-KF ★★★ Test & Isı & O.c Değerleri Paylaşım (13. sayfa)
-
-
kullandığım ayarlar şu şekilde, (sonunda gerçek sp değerimi bios güncellemesi ve mei uptadate sonrasında öğrendim z690 anakartlarda bug olabiliyor sp107 p115 e91 ve memory controller sp76 şeklinde ) ( bu voltaj değerleri cpunuzun silikon kalitesine bağlı olarak değişmekte.
Pcore çarpanım 57 ecore 45 ve ring 50 ayarlarında, cpu voltajım biostan 1.29v olarak ayarlı ve LLC6'da esktra olarak vrm switching freq 300khz de sabitledim.
SA voltajını 0.95v a kadar düşürdüm ve bu noktada sorunsuz kullanmaktayım yüksek mhzde ram stabilitesi için daha yukarı değerler kullanılabilir 6600mhz kullandığım için en dip yakaladığım voltajda bıraktım ( ki cpu ısısını artıran faktörlerden biri de yüksek oluşu def bırakmamak faydalı)
Ram frekansı ve timing ile alakalı olarak mc voltaj ve vdd/vddq voltajıları değişmekte benim ayarlarım ise mc 1.25v vdd/vddq 1.43v şeklinde.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi s1Lv3r -- 25 Kasım 2022; 22:7:3 > -
Teşekkürler cevabınız için. Sa voltajı 1.4 e ayarlamıştım. Düşürmek sucaklıklarda dediğiniz gibi etkili oldu. Ani zıplamalar düştü. Ancak 1.51v ile Ram çalıştırdığım için biraz test etmem gerekecek.
benim anakart rog strix z790-A D4
1.vdd voltajı bulamadım. Vdd diye arattım vddq-tx voltajı var o mudur acaba?
2. Mc dediğiniz voltaj nedir acaba. Biosta ben mi göremedim.
3. DDR4 4400cl16 Ram i 1.51V de kullanıyorum. Bunun için hangi voltajı hangi ayarlara getirmem gerekir? (Sa veya başka ne etkilerse)
madde madde cevaplarsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler…
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
arkadaslar hangi voltajı baz almalıyım ?
-
Vdd/vddq ( bu ikisi ddr4 ayarladılğımız tek voltajın yerini aldı) ve tx voltajı ddr5 ile gelen voltaj ayarları.
Ddr4 de ise SA voltajı ram stabilitesi için mecbur birazcık daha yüksek kalıyor ama düşürdükçe cpu sıcaklığında da gerileme olacaktır.
MC dediğim kısımda yine ddr5 da memory controller voltaj dediğim kısım yüksek hızlarda stabilite için yükseltmemiz gerekiyor. 7000+ min 1.35v ve/veya daha üstü
ss de görünmesede anakart kısmında görünen cpu voltajı baz alın yük altında gördüğünüz değeri.
burası sanırım hocam?
peki diğer voltajlar nedir ne anlam vermeliyiz?
-
anakart kısmından baktığımız voltajlar o cpu ya droplar dahil net voltajı göstermekte tabi çok küçük farklar olmakla beraber. Ben ordaki voltajdan yola çıkarak llc değerimi ve voltajımı manuel olarak düşürdüm. VID kısmı da cpunun v/f eğrisinde default olarak gelen değerleri göstermekte.
Yanitiniz ve ilginiz icin cok tesekkur ederim hocam
hocam ğeki bu carpanı degiskenlik gosterıp masa ustunde carpan dusurtebiliyoruz fakat voltajı sanırım dusurmenın bır yolu yok masa üzerinde yada kullanımda degilken? fixed modda sabit voltaj verdigimiz ıcın sanırım degıl mı?
-
evet, biostan sabitleyince boştayken düşürme işi maalesef olmuyor.
Hocam negatif offset voltaj ile cozeyim dedim ama maksimum -100v verdirtiyor anakart. Ve 1.5v civari gonderdigi icin -100v ile 1.4v civarina dusuruyorum ama normalde 5.6ghz pcore ve 4.6ghz ecorelar icin yük altinda 1.280v ile calistiriyordum dolayisi ile -100v ile bile 1.4v altina inmiyor.
Siz hangi anakarti kullaniyorsunuz? Sizde de offset voltajda negatif deger maksimum ne verebiliyorsunuz bir kontrol edebilir misiniz?
negatif offsete fırsat olduğunda bakacağım z690 extreme anakartım, tvb kısmında voltaj ile alakalı bir kısım var hiç baktınız mı boost profillerinde tek tek negatif offset deneyebilirsiniz.
-
Idle da yüksek voltajı Dynamic voltage ile AC-DC Lite oynamadan değiştirmek zor.
Dynamic ile uğraşmayın. Bu işin hastası Koreli-Çinli bile sonunda Fixed voltage a dönüyor.
5.6 yapmana gerek yok 4K monitörün varsa çek 5.5 ( 13900K ise, 13700K ise 5.4 ) e R23 WHEA alana kadar XTU den gıdım gıdım düşür voltajı.
1.280 Bios dan verdiğinmi yoksa R23 de anlık max düştüğü değermi ?
IA LIMIT REASON= YES ise Hwinfo da normaldir.
Birde All Core-Fixed Voltage vermedi isen.
1.310v sanirim biosdan verdigim deger 1.28v ye girio yuk altinda. Bu arada xtu nedir hocam ? Extreme tuning utility gibi bisi mi? Asrock z790 live mixer mevcut bende anakart olarak dediginiz asusa ozel bir tool mudur?
cpu-z yanlışmı gösteriyor ozaman boşta iken.
Gerçi hwinfo da aynı değerleri gösteriyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MALİ MÜŞAVİR -- 27 Kasım 2022; 22:17:44 >
-
@Spirit_Rises Evet doğru. INTEL XTU
Stabilite için fena değil ama LIVE TUNE olarak çok iyi.
İşlemcinin silikon kalitesini en iyi anlayacağın methodu yazayım denersin
Sağ tarafa XTU aç ( Biosdan Dynamic voltage seç ), sol tarafa R23 aç ( microsoft store dan indirilen ) 5 dk custom yap. 0.05V sola doğru voltajı düşür. HWINFO64 da en aşağıda WHEA log atana kadar düşür. Patlama noktasını bulunca,bir 0.05mV yukarı gel orada 20min R23,10dk da OCCT yapsan yeter. ( İşlemcine 270W PL limit koymanı öneririm, tabi birde en önemlisi (IA CEP SUPPORT DISABLED olacak ) Asrock zımbırtısını sil direk
LLC yi flat kullanmanı öneririm, test aşamasında. E core da 45 i geçme, E SP yüksek değilse Atom-l2 voltage ister biraz. 5.5 P 4.5 E -48 R 1.150-120V ile kendine hedef yap.
1.250 altında çalışan CPU lar hem ısınmıyor, hem az W çekiyor. Bana nasip olmadı,13700KF 1.258 vOUT R23 de 5.4 yapabiliyorum max.
Kolay gelsin
@ Şenel abi doğru gösteriyor sıkıntı yok
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi StreamRolleR -- 27 Kasım 2022; 22:56:28 >
-
Hocam bu atom-L2 voltaj nerede acaba. Asus rog strix z790-A kullanıyorum bulamadım. Bios ta arama yaptım çıkmadı.
E Core voltage diye bak bide
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X