|
Hücreden küçük, Güneş’ten sıcak: İşte dünyanın en sıcak motoru
-
-
Kaç devirde dönüyor, hani şanzıman/redüktör nerede? Tekerleklere hareket aktarımı falan da göremiyorum.
-
Makroskopik ve klasik çerçevedeki termodinamiğin arka planında istatiksel mekanik mevcut ve o da ele aldığı mikroskopik olgular gereği çok daha kuantum karakterde. Kinetik enerji artışıyla zaman ve mekana yayılacağı şekilde (sıcaklık artışının bir tanımı bu) sürekli uyarılan mikropartikül ondan termodinamiği ihlal eder görünmekte çünkü kuantum temelli istatistiki bir olasılık olarak aslında aksini yapabilmesi mümkün ama biz parçacıksal istatistiki temelde parçacıkların "en olası ve baskın çıkacak eğilimlerini" makro bakış açımızdan "termodinamik" olarak görüyoruz.
Yani termodinamik esasında yanlış değil. Verilmiş mikro örnek ve mikro bakış açısı gereği daha düşük ihtimalin gerçekleşmesiyle ihlal edilmiş görünüyor. Buna dikkat etmek önemli. Anlamadıysanız evrim ve doğal seleksiyon gibi de düşünebilirsiniz. Termodinamiğe aykırı parçacıksal durum ve örüntüler parçacık sistemlerinin evriminde elenme/gözden kaybolma eğiliminde, böylece tabiat - makroskopik açıdan - alışıldık sıcaktan soğuğa ısı transferli entropik yönünü kazanmaktadır. Zaten biyolojik evrim süreci istatiksel mekanik ve termodinamiğin biyosfer karakterli uzantısıdır, alt kümesidir. İstatiksel mekanik ise klasik fizik-termodinamik ile kuantum fizik arasında köprü kuran çerçevedir. Klasik fiziğe de, kuantum fiziğe de uygundur.
Kısaca istatistiki mekanik olasılık dağılımlı temel kuantum karakter üzerinden "klasik karakteri" yani termodinamiği ön plana çıkararak üretiyor. Termodinamiğe aykırı örnekleri de haberdeki gibi belirli deneylerde net bir şekilde karşımıza çıkabilen ama baskın olmayan özel durumlar olarak saklıyor. Harikulade, değil mi?
_____________________________ We're beyond sympathy at this point, we're beyond humanity.
-
termodinamiğin evrensel geçerliliği duruma göre değişkenlik gösterebilecek bir ihtimal dahilinde olmadığını gösteriyor. Kalasik fiziğin herşeyi bildiğini iddia etmek mümkün değil. Kuantum alemi insan için dipsiz bir alem. Bizim için fiziğin görünen kısmı bu. Fakat kuantum kısmı fizik ötesi. İnsan duyuları ve geliştirdiği araçlar fizik alemini ölçümlemede etkili fakat kuantum meselesi gerçekte ulaşılmaz bir alem gibidir
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ -
Haberi degil ama sizin yorumunuzu okumaya geldim.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

kullanıcısına yanıt
Hızlı