Şimdi Ara

Huawei, EUV kullanmadan 2 nm çipler üretmeyi hedefliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
1
Favori
436
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Huawei, EUV kullanmadan 2 nm çipler üretmeyi hedefliyor
    Huawei, yalnızca derin ultraviyole (DUV) litografi ekipmanlarını kullanarak 2 nm sınıfı çip üretimine giden yolu tarif eden bir patent başvurusu yaptı. Bu ekipmanlar, Hollandalı ASML’nin EUV makinelerine yönelik kapsamlı batı ihracat kısıtlamaları nedeniyle erişemediği EUV sistemlerinin aksine, hala Huawei’nin kullanımında bulunuyor.

Çoklu desenleme ile 2 nm hedefi

Aslen 2022’de sunulan ancak kısa süre önce kamuya açıklanan ve deneyimli yarı iletken araştırmacısı Dr. Frederick Chen tarafından fark edilen patent, Huawei ile üretim ortağı SMIC’in 21 nm’lik metal aralığına ulaşmasını sağlayabilecek gelişmiş bir çoklu desenleme tekniğini tarif ediyor. Bu kritik boyut, TSMC ve Samsung’un EUV ekipmanlarıyla ulaştığı 2 nm sınıfı üretim teknolojileriyle aynı seviyeye işaret ediyor.

Huawei’nin yaklaşımının merkezinde, geleneksel çoklu desenleme yöntemlerine kıyasla gereken DUV pozlama sayısını yalnızca dörde indiren optimize edilmiş bir "Kendinden Hizalamalı Dört Katmanlı Desenleme" (SAQP) süreci bulunuyor. Sektörde benzer yöntemler genellikle çok daha fazla pozlama gerektirdiği için süreç hem daha karmaşık hem de daha maliyetli hale geliyor.

Şirket, mevcut DUV altyapısını sınırlarının en uç noktasına kadar zorlayarak, yeni tanıtılan Kirin 9030’da kullanılan SMIC’in N+3 sürecinden doğrudan 2 nm nesline sıçramayı ve bunu yasaklı EUV araçlarına ihtiyaç duymadan yapmayı hedefliyor.

Ayrıca Bkz.Intel Wildcat Lake Refresh sızdırıldı: Chiplet tasarımı ve dahası

Ancak sektör uzmanları bu gelişmeye temkinli yaklaşıyor. Laboratuvar ortamında teknik olarak mümkün olsa bile, bu kadar agresif bir DUV tabanlı üretim sürecinin ticari olarak uygulanabilir olup olmayacağı ciddi bir soru işareti. Bu boyutlarda dörtlü desenleme, verimi düşürmesi, hataya çok açık olması ve maliyetinin aşırı yüksek olmasıyla biliniyor. Bu nedenle önde gelen üreticiler 3 nm ve altındaki süreçlerde tek pozlama EUV’ye çoktan geçmiş durumda.

Huawei’nin SAQP temelli 2 nm süreci yüksek hacimli üretime ulaşabilirse, bu durum yaptırımlara karşı dikkat çekici bir teknolojik meydan okuma anlamına gelecek. Şimdilik patent, hem şirketin bu alandaki iddiasını hem de Çin’in kendi kendine yeterlilik hedefi doğrultusunda yıllardır kullanılan litografi teknolojilerini ne derece zorlamaya hazır olduğunu gösteriyor.

Kaynak:https://www.gizmochina.com/2025/12/02/huawei-pushes-toward-2-nm-chips-without-euv/
    Kaynak:https://patents.google.com/patent/CN119301758A/en?oq=CN2022097621

• Trump huawei nin gelişmesine katkı sağladı bence. Kendi ürünleri, kendi yazılımları sürekli gelişiyor

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Ne katkı sağlaması kardeşim adamlar Euv'u kaç kere kopyalamaya çalışıp rezil oldular,

Hâta Duv gibi antik bir teknolojiyi kopyalamak için makineyi söktükten sonra geri birleştiremediği için hollandadan teknisyenler gelmişti.

https://wccftech.com/chinese-engineers-tried-to-reverse-engineer-asml-duv-machines-only-to-break-them/

• Otistikavcisi O kullanıcısına yanıt
    Bunu bütün çin yapmaya çalışıyor, çabalıyor ve sonuçta başarıyor. Dünün fakirlik abidesi çin bugün dünyanın en büyük ekonomisi oldu. Deneyerek. Birinde başarısız olur sonrakinde yapar

Çoklu desenleme yüzünden işlemciler ısınıyor, Fazla güç tüketiyor. AMD hiç bir şey yapmadan sadece tsmc kullanarak bile öne geçmişti bu sayede.

Ayrıca node verimi düşürüyor. Hata oranı çok artıyor.

Sonuç olarak 1-2 Maske yerine 8-10 Maske kullanıyorsun.

Son tüketici olarak huawei nin başarısız olmasını istemek çok mantıklı gelmiyor.

Umarim engelleri bir şekilde aşarlar umarım tekel i bir nebze de olsa kırarlar..

Alpha çatı şirketinin kendi sektördumde tekelin ağa babası olduktan sonra yaptıkları ortada...

Güvenlik ,kişisel veri / bilgi vs demeyin sanki diğerleri çok temiz...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi True_Sun -- 3 Aralık 2025; 18:9:39 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

"Yüreğin, kadını erkeği yoktur. Bi mert olanı vardır, bir de namert olanı"...
  • harmony os cok yavas ilerliyor,huawei gibi bir isimden daha agresif bir platform beklerdim ,potansiyeli olan elit bir markadır kendisi...

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.