Şimdi Ara

Hoparlör kutusunun boyutu nasıl olmalı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
2.661
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • değişik çaptaki hoparlörler için ideal boyutlar nasıl olmalı daha iyi bas vurması için veya daha iyi tiz sesler için bir ara elime bir kitap geçmişti bu konu ile ilgili ama kaybettim bilgisi olan varsa ve bizi biligilendirir se sevinirim çünkü ben ce arabadaki hoparlörler dahi kutu içinde olursa daha hoş sesler çıkaracağına inanıyorum

• ideal boyutlar derken her wooferin ayrı bir ideal kabini vardır
    yada her tisin önemli olan nasıl yapacağın
    ve arabada kullanılan wooferlar arabadaki gibi hiç biryerde ses vermez ancak özel yapım olması lazım oda zaten çok masraflı olur
    senin yapacağın yada kullanılacağın malzemelerin boyutunu watını yaz ben sana öyle yardımcı olayım
    saygılar
  • kolonun büyüklügüne ve esneme acısına göre deişir ebat vermemişin deişik ebat diosn nasıl cvp verebilirizki sacma soru
  • ayasofya arkadaşım inandığın konu doğrudur hoparlörler yanlızca kabin içinde en iyi performansı verirler yani kabin sesi yüzde yüz etkiler kabin boyutlarına gelince bu kullandığın hoparlörün özelliklerine ölçülerine ve ileri matematik hesapları bilmene bağlıdır eğer bunları biliyorsan güzel bir kabin yapabilirsin çünkü kabin yapmak göründüğü kadar basit olmayan bir konudur kulanıcağın hoparlörün çapını ve özelliklerini bidiğini varsayarsak elimde yaklaşık kaba hesaplar var bu hesaplara göre sadece bas reflex tipi kabin yapılıyor ayrıca kabin yapılırken sadece bas için litre hesap edilir tweeter ve mid için litre hesaplanmaz sadece aralarındaki mesafe hesaplanır anlıyacağın tweeter acıktada olasa aynı tiz seslerini verir çünkü arkası kapalı olduğundan bastaki gibi akustik kısa devre olma ihtimali yoktur

• kardeş bu wooferler için kabin boyutları, port çıkışı, kapalı kutu mu portlu mu sealedmi portsuzmu bilmemne birsürü ince ayarı var.senin mizik dinleme tarzın neyse ona göre kutu yap.mesela tok basslı uğultusuz(bassların uzamadığı) tarzda müzik dinliyorsan hava portu olmayan bir kutuya takacaksın.boyutu ise artık kafana göre mesela 30cmlik subwoofer için kutunun uzunluğu 65-75 cm derinliği ise 25-35 cm arası olmalı.ama benim gibi uzayan bassları ve uğultuları seviyosan daha büyük bir kutu yapacaksın ve hava portu accaksın.ince hesaplarla olmuyor denedim biliyorum
  • Tiz hoparlörler için kutu yapmana gerek yoktur çünkü piyasadaki hemen hemen hepsi kendi minnacık kutuları içinde gelirler ama açığı ayarlaman önemlidir.. Ev için bir sistem yapıyorsan woofer ve mid hoparlörlerini aynı kabin içine koyabilirsin (sağ ve sol kabin ayrı olacak haliylen) 5+1 tarzı bir sistem kuruyorsan woofer için özel bir kutu dizayn etmen gereklidir şimdi gelelim hesaplara....
    Hesaplamalarda en büyük etken wooferın esneme kabiliyeti ve çapıdır bu 2 değer zaten wooferın hareket ettireceği hava kütlesini verir...
    Kutu tiplerine kısaca değinelim:
    Kapalı kutu: woofer kağıdının ön ve arka yüzü tamamen izole edilmiştir en küçük boyutlu kutu tipidir tok ve net bass verir ancak esneme kabiliyetinde dolayısıyla desibelde kayıp yaratır, milimetrik hesaplama gerektirmez geniş litre aralıklarında iyi performans verir..
    Portlu kutu: wooferın daha düşük frekanslara inmesini sağlar,kağıdın ön ve arka yüzü arasındaki hava akışı akustik bir port ile sağlanır bu port iç ve dış hacim arasındaki basınç farklılıklarını dengelediğinden esneme kabiliyetinde kayıp olmaz..
    Band-pass kutu: çok tok ve net bir ses verir ses kaybı çok fazla değildir bu tarz kutuların özel hastaları vardır band pass olmazsa dinlemem abi diyenler hiçte az deildir ama kutu hakkında pek bir bilgim yok.
    vented band-pass kutu: yapılması en zor kutudur hem wooferın önündeki hemda arkasındaki hacimlerde port/portlar bulunur bu kutuyuda pek bilmem dinlemedim, araştırmadım...

Şimdi gelelim hesaplara:
    http://www.bcae1.com/ bu site her çeşit audio işi için süpoerdir oku oku bitmiyor sende oku ama önce yandan ilgili konulara bak..
    Kapalı kutuların litreleri çokta fazla önemli değildir kutu ne kadar büyük olursa woofer alt frekanslara o kadar kolay iner ve o kadar güçlü ses alırsın ama tokluk ve netlik gittikçe kaybolur hatta abartırsan free air çalışıyormuş hissi verir... 30cmlik wooferlar için bir standart dersek 30 litre derim ben sana piyasadaki hemen her 30 cmlik woofer bu hacimdeki kapalı kutuda düzgün açalacaktır
    portlu kutularda iş değişir kutunun hacmi büyür, ve kutuya delikler eklenir... Portun çapındaki en dikkat edilecek şey port noise denilen puf sesini çıkarmayacak kadar büyük free air hissi yaratmayacak kadar küçük olmasıdır... Kutunun hacmini büyültüp portu uzattıkça wooferın daha düşük frekanslar çıkarabilir ama bunlar çok ince ayarlardır
    En güzeli fabrika çıkış verilerine mümkün olduğunca sadık kalarak bir kutu dizayn etmektir....

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • arkadaşım ben kabin imalatçısıyım şu anda piyasaya yaptığım tüp bassların ölçüleri 30 cm bir woofer için 55 cm uzunluk yeterli geliyor
  • arkadaşım uygun kabi hesaplarını yapan programlar var bunuda iyi bilen elektronikçiler var forumda alacağın hoparlörde hoparlöre ait bazı değerleri var sen bu değerleri ve hoparlörün özelliklerini programa giryon oda sana kabin boyutlarını veriyor.Birde hazır kabinler var onlarada bak içi boş kabloları döşenmilş falan gayet hoş kabinler 8"ten başlıyor 10"-12" diye gidiyor
    P4 3GHZ 256MB Abit RadeonX700 80GB Seagete HDD Fly 3000TV Audgy DE 5.1 512MB ram AsusPgdPro1 anakart Samsung 793DF 17"monitör Philips A3.610 Acoustic Fusion 5.1 + MSI M645 Megabook Dizüstü + Hp photo smart 735 + Cnet CAr 854 wireless modem + Altec Lansing ATP3 2.1 + Orite webcam pc 390A + Hp deskjet 3650 + Leadtek A340 + Creative ZEN NEEON mp3 player
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.