Şimdi Ara

.........HOPARLÖR ANFİ UYUMU HERKEZ OKUSUN........... (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
105
Cevap
6
Favori
115.991
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kadircitak

    300 watlık kabinin 10-20 watı tiz için ayrılır buda +- salınımlarda etkilen hoparlör olur.
    genel anlamda hoparlör ve powerların çalışma prensiplerinde yanlış bilenler var..

    bütün hoparlörde bakır yada aliminyum sarım var bunlar ortak yanları farklı olan yanları kağıt yapısı ve güçleri çalışma prensibleri aynıdır +-.


    300wat lık kabin nedir? böyle bir kabinde 10-20wat ı bir tiz için mi ayırıyorsun? hani 4-5 tiz ünitesi var desen anlayabilirim. +/- salınımlardan etkilenme nedir?necidir?

    ifade edilmesi gereken şey şu; crossover dizaynı ve devresinde ki rezonans ve frekans kesimlerinde ki kaymalar infrasonic ve ultrasonic sürüclerin çalışma zamanlarında hatalara yol açabilir.

    2.ci cümlende biraz gariplik var.çözemedim pek belki bilmiyorum




  • öyle bi mürekkep yalamışlığım yok ama 91 eml elektronik mezunuyum gördüklerimyaşadıklarım ve aldığım temel elektronik çervesinde konuşuyorum..
    kısa kısa cevap: dc kaçırma olayı sanki anfi için normalmiş gibi arasıra kaçırmadan söz ediliyo bu yanlış dc olduğu anda anfi yanmışıtır.
    ısı olayı : söz konusu bir hp olup olup elekriği ses sinyaline dönüştürdüğü varsılmalı öyle mapul gibi ısı+ışık değil ısı kaldırma diye bişey bilmiyorum bobinin etrafının reçine ile kaplı olduğu ve çalışma ile bir miktar ısı olur ama öyle kayıplara yol açmaz zaten hplerde bobin için bir miktar hava deliği bırakılmıştır aksi olsa onu soğutmak için gerekli düzenek kurulurdu..
    rocklar ise zaten genel olarak mid ve bass isterler ama ben lambalı anfi ile dolaşan rockcı görmedim lambalı anfinin frekans genişliği elbette daha geniştir rockta kulak tırmalayan sesi oluşturmak için distorsiyon cihazları var adını tam bilmiyorum pedalla devreye giren ..
    powerın maximum gücü aşıldığında gerçi bunu önleyen devreleri var ama cihazın kalitesi oranında seste çatlamar olaşabilir buda kulağa bariz biçimde gelir daha sesden ziyada gürültü biçiminde ama her cihazda olcak diye kanun yok...
    misal 300 watlık 3 yollu bir kabinde 100w bas 100w mid 100w tiz diye oran olmaz 200w bas geri kalan mid+tiz dir... bu kabinde 300w sınırı aşıldığında en çabuk tiz sonra mid en son bass gider zaten bass gidikse geriye bişey kalmamıştır.. (bu pasif sistemler için)
    kesin olan şey herzaman hp gücü powerdan yüksek olması bu hiçbir zaman ne sesine nede cihaza zarar vermeyecektir.




  • Tweeterlardaki sargının yüzey alanı wooferlardan çok daha ufaktır, belirtilen power değerleri sürücünün ac akımda gelen sinyalin ne kadarını sese ne kadarını ısıya çevirdiği göz önüne alınarak belirlenir. Ayrıca bu ratingler gelen tüm sinyal için verilir. Sinyalde ki enerji yaklaşık 3Khz altı %85 3khz üstü %15 civarında dağılır. Yani 100watt belirtilen bir hoparlördeki tweeter 100watt rate edilmemiştir, genellikle 10-30watt arası tweeterlar kullanılır. Crossoverdan tweetera ayrılan enerji zaten bu seviyededir.

    Bahsettiğim platoda(sinus dalganın kareye dönüşmesi) değişken sinyal olmadığından manyetik akı sağlanamaz ve akımın hepsi ısıya çevrilir. Woofer frekanslarında enerji daha fazla gerektiğinden amfi önce bu frekanslar clip etmeye başlar. Sesin biraz daha açıldığını varsayalım, zaten clippingde olan woofer frekanslarında artık pikler yerini platolara bırakmıştır. Daha az enerji isteyen tweeter frekanslarında amfi biraz daha yukarı çıkabilir, fakat çıktığı seviyelerde artık tweeter limitlerindedir. Bunun yanında clipping durumu istenmiyen harmonik frekanslar yaratır, woofer frekans bölgesinde clip edilen sinyallerin tweeter bölgesinde harmonikleri oluşur. DC akım ve istenmiyen ve kayıtta olmayan harmoniklerin tweeter bölgesinde ek oluşması zaten 15watt civarı güç kaldırabilecek tweeterları kızartır. Bunun için bazı markalar ferrofluid soğutmalı tweeterlar bile kullanılmaktadır. Tweeterlar ufak hafif hızlı olmak zorundadır bunlarda onları ısıya daha az dayanıklı kılar. Dönüşen ısının dağılabileceği alan kısıtlı olduğu gibi içlerinde bulundukları hacim wooferlara nazaran çok daha kapalı olur.

    Burada karıştırılan iki rating var hoparlörlerin max ve min power ratingleri vardır. 20wattlık amfi ile minimum 40watt max 200watt bir kolonu sürerseniz clipping yüzünden öncelikle tweeterlara zarar verirsiniz. Hoparlörleri amiyane tabirle patlatmak için belirtilen ratinglerin çok üstünde güçte amfi ile çok yüksek seste sürmek gerekir. Ev tipi hoparlör arızalarının %90ı kuvvetsiz amfi ile sürülen hoparlörlerde clipping olayından kaynaklanır. Ev tipi sistemlerde kuvvetli amfi ile ratingi biraz daha düşük kolon sürerken(20wattlık kolonu 300wattlık amfi ile sürmek değil, 200wattlık kolonu 250wattlık amfi ile sürmekten bahsediyorum) woofer için amfinin sağlayacağı dinamik güç zaten wooferdan gelen hissedilen ses seviyesini platolaşma olmadan piklerle yukarılara taşıyacağından zaten açabileğiniz ses kısıtlı olacaktır. Burada kritik iki konu vardır wooferın ses seviyesi ile tweeterin ses seviyesinin yüksek güçte aynı oranda artması ve harmoniklerin oluşmaması. Konser hipodrom vs gibi ses sistemlerinde ise durum biraz daha farklıdır. 400wattlık kolonları 2000wattlık amfi ile tam güçte sürmeye çalışırsanız hem ısı hem koni hareketinin kısıtlanması sebebiyle, ses limitlemesi olmayan açık bir ortam olduğundan, bu iki parametreyi aşarak kolona zarar vermek mümkündür. Bu durumda da koni hareketinin kısıtlı olması öncelikle woofera, tweeter ısı kapasitesinin kısıtlı olması öncelikle tweetera zarar verecektir.




  • yukardaki cümlelerin tamamında cihazların rms değerleri göz önüne alınarak sarf edilmiştir öyle anlık peak değerleri değil.
    hala katılmadığım düşük güçlü powerın hp lere zarar vermesidir.
    yapısında kağıtlı olan tizlerin sayıcı az olup düşük watlıdır oysa 10-15 kg gelen tizler var olup koni diye birşey bir şeye ihtiyaca gerek olmayıp membran sayedesinde oluşan yüksek frekans horn ile dışarı fırlatılır bobinin hareketliği söz konusu değildir sabittir ısı ile sorunu olsa bakır değilde ısıya dayanıklı malzeme kullanılır ısı kelimesi mantıksız ..arızalı tiz tamir ettiğim zamanlarda bazen bobin sağlam olduğu halde membranların parçalandığı gözlenmiştir..tizlerin yanmaması için seri olarakta 12v/24-50w halojen lambası atılırki zarar görmesin diye.
    bass hp lerde sesin yayılması için koniye ihtiyaç var olup ses göbekte en yüksek frekans kenarlara doğru ise en düşük frekansla ses yayılırken tiz mid hplerde ses göbekte oluşur bu yüzden konisi olmaz.eskiden böyle idi değişmedi ise..




  • Tweaterler de manyetik sıvı soğutmalı modeller vardır. Bendeki kolonların tweeterler'i de sıvı soğutmalı.

    Definitive's Moving-Coil Pure Aluminum Dome Tweeters

    The accuracy of high frequency reproduction really sets apart a great loudspeaker. The magnetic fluid-cooled moving-coil pure aluminum dome tweeters Definitive developed for the bipolar SuperTowers are of a unique design that synergistically brings together the performance advantages of metal domes (greater clarity) and soft domes (smoother sound and better dampening) in one state-of-the-art tweeter design.

    The pure aluminum dome is specially annealed (to "relax" the crystal structure) and acoustically loaded by a precisely configured acoustic phase plug/lens (to assure perfectly controlled, absolutely linear movement). In addition, the unique silk surround provides better dampening and wave termination. The audible benefits of all this highly advanced engineering include velvety smooth extended high frequency response (beyond 30 kHz), greatly reduced distortion, improved transient response, notably higher definition and crystal clear life-like clarity.

    Daneel arkadaşın yazdıkları da çok doğru ve aslında senin için bilgilendicidir. Yani yanlış bildiğin doğrular için.

    Tekrar söylüyorum. Burada önemli olan bahsedilen tür küçük anfi çıkışı büyük hoparlör ikilisinde yüksek ses seviyelerinde sisteme yüklenmemek en doğrusudur. Kısaca dikkatli olmak gerekir.


    quote:

    Orjinalden alıntı: kadircitak

    yukardaki cümlelerin tamamında cihazların rms değerleri göz önüne alınarak sarf edilmiştir öyle anlık peak değerleri değil.
    hala katılmadığım düşük güçlü powerın hp lere zarar vermesidir.
    yapısında kağıtlı olan tizlerin sayıcı az olup düşük watlıdır oysa 10-15 kg gelen tizler var olup koni diye birşey bir şeye ihtiyaca gerek olmayıp membran sayedesinde oluşan yüksek frekans horn ile dışarı fırlatılır bobinin hareketliği söz konusu değildir sabittir ısı ile sorunu olsa bakır değilde ısıya dayanıklı malzeme kullanılır ısı kelimesi mantıksız ..arızalı tiz tamir ettiğim zamanlarda bazen bobin sağlam olduğu halde membranların parçalandığı gözlenmiştir..tizlerin yanmaması için seri olarakta 12v/24-50w halojen lambası atılırki zarar görmesin diye.
    bass hp lerde sesin yayılması için koniye ihtiyaç var olup ses göbekte en yüksek frekans kenarlara doğru ise en düşük frekansla ses yayılırken tiz mid hplerde ses göbekte oluşur bu yüzden konisi olmaz.eskiden böyle idi değişmedi ise..





  • bobin nasılı soğutuyo foto varmı teknoloji olurmu olurrr.
    ama küçük büyük olayını şöyle bakalım 12v 10amper akün var buna 12v 200w ampül bağlıyon soru şu ampüle ne olur :..zaman akü dayanması süresini dikkate alınmasın...
  • @kadir hala anlamıyorsun değil mi? halojen lamba geçelim bunları önce şunu yazıyım. seslendirme işinde çalıştın güzel.ama gördüklerinle düz genelleme yapmayalım.

    ısı kelimesi mantıksız öyle mi? bunu yazan var ya bihaber. valla bak.10-15kg gelen tweetr sence başka nelere dayanıyor?yukarıda ki yazıyı iyice oku.

    şimdi DC kaçırma olayına gelelim... düşük güçlü bir amplinin (misal max. 50 watts) empedans uyumu olduktan vereceği gücü belli. 1000 watts bağla bir işey olmaz. ama nitekimde ampli sonuçta zayıfsa tıkanır, zorlanır. şu iki resime bir bakalım yazmaktan daha kolay. wave formlara dikkat et.benzerliği çözemezsen ne diyim...

    DC


    Clipping



    edit:belki insanlar farklıdır yadırgamamak gerek...kendime diyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi the_cantan -- 8 Ağustos 2008; 22:38:02 >




  • Zannederim durum mekan/açık hava seslendirmelerinde kullanılan tweeterlar ile karıştırılıyor. Benim aklıma gelen ev tipi kolonlarda tek horn tipi tweeterlar klipschlerde(eminim başka markalarda vardır) onların da referans modellerinde bile kilo gelmez(Etrafındaki klavuz dahil değil), ev tipi kolonlarda genellikle alimunyum/ metal alaşım veya tex dome tweeter ve ya ribbon oluyor. Daha fantastik tweeter materyalleri de okudum elmas katkılı gibi ama onlar da çok hiend ürünler için.
  • msj silmek ayıpı ayıp ...görüş sunmak kadar doğal bişey olamaz hala bir kaç noktada görüşüm sabit ama sizler hiç maçlara gitmeyen spor yazarları gibisiniz tvden seyredip ahkam kesiyosunuz oysa bir kere sahadan maç izlemeyip o çoşkuyu heyacanı görmezsiniz....
    bu memlekette bi kaç tuşa basan adam donanımcı bilgisayarcı programci gibi sıfatlar alırken 16 yıllık e.teknisyeni olduğum halde zoraki teknisyenim diyebiliyorum sizin gibi diüşünen insanlar 1-2 tane cihaz görmekle ...uzmanı olmuş...hoparlörü arada soğutması için ıslamak sürtmesin diye arada köy terayağı ile yağlamak lazım imiş ama ben körmüşüm göredim...
    ister 1 watt ister 1000 watt olsun ses cihazlarının çalışma prensibleri büyük ölçüde aynıdır
    resimdeki elde edilen verileri nasıl elde ettiğini yazda öğrenelim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kadircitak -- 8 Ağustos 2008; 20:32:53 >
  • uii ben yazayım şimdi.

    hangi mesaj silindi?can sıkıcı durum olmasın.

    ve ne diyelim ısı kaybı yokmuş?mantıksız, verim mükemmel yani. soğutma var ama o kadar önemli değil.olabilir peki verim ne düzeydedir?
    diğer görüşleride bu kadarıyla geçiştirebiliriz sanırım.
    lambalı amfinin band aralığı genişmiş.ben öyle bir şey demedim.clipping den bahsediyoruz ve SS ve Vacuum da oluşan durumu örneklemek istedik. konu gelmişken yazalım lambalı amplilerin freguency bandwith geniş değil.dardır. lambalı amfiyi bilmeyen müzisyen var mı? ya da çanta tip bas gitar hoparlöre birleşik lambalı amfisiyle gezen rock ları çocuklar parmağıyla gösterir.

    sabit görüşler neler? tartışalım. bir de bana 100 Watt güce sahip marka-ampli öner.
  • Sanki 9.6 ları yaktım919 ile +10 larda fazla takılınca ne bass kaldı nede düzgün tizYa bu yüksek volume (bass tester ile)aşırı dist.yarattı ve sesi bozdu ki öyle olmasını umuyorum.Yada speakerdan ufak avr 9.6 ya +10 db seviyesinde uzun süre çalmasından ötürü zarar geldi

    Siz olasılıkları yazın bende tekrar farklı parçalar ile kontrol edeceğim...
  • hala öylemi çalıyor
  • Catlak patlak yok:))Ama +10db den sonra ses tamamen bozuluyor ozellkle basslar catlak sesler veriyor toklugunu yitiriyor.
    Bu neden olabilir?Olmamasi icin ne olmasi gerek?9.6 itibari ile mi bu sorunu yasiyorum?
  • kasayı çizdirmişin mudur :P +10 sakat :D yav ben jamolarda -10 dan yukarı cıkamadım evde :P
  • Bu forumda efsane olmuş, nerdeyse forumdaşların hepsinin evindeki 9.6 nın bittiği an mıdır yoksa?
    Rdegerli kurtar WF lerin itibarını
  • Herşeyin bir sınırı ve kapasitesi vardır 3 ton alan kamyona 5 ton yüklersen zamanla biter oda zaten alarm vermiş.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Rdegerli

    Catlak patlak yok:))Ama +10db den sonra ses tamamen bozuluyor ozellkle basslar catlak sesler veriyor toklugunu yitiriyor.
    Bu neden olabilir?Olmamasi icin ne olmasi gerek?9.6 itibari ile mi bu sorunu yasiyorum?


    valal ben son seslere yakın seslerde toplama sistemlerde sesın bozulmadıgı bir sistem görmedim

    bendede 0 db lerde bozuluyor ses. ama tas catlasın 1 veya 2 kez cıktım oralara
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aticus3

    Bu forumda efsane olmuş, nerdeyse forumdaşların hepsinin evindeki 9.6 nın bittiği an mıdır yoksa?
    Rdegerli kurtar WF lerin itibarını



    Yok yok sorun yokDinlenen kayıt farkettiriyor da.FLAC bir kayıt içerisindeki bass ile yüksek çözünürlüklü mp3 arasındaki fark kadar

    9.6 ben için bitmez torunlarıma bırakacağımHatta piano solo ve cello için 10.1 bile düşünüyorum.Aslında sinema için 9.2 ler hep aklımda 9.6 yanına ama bakalım.WF beni fiyat performans açısından doyuran ve bana hitap eden bir marka.

    9.6 lar 919 ile oldukça uyumlu ancak daha üst ampli içeren pio avr ile dahada açılacağı aşikar.Kesinlikle listenizde bulunması gereken bir marka

    @samsungx,

    Benimkisi tam tersi.5 tonluk kamyona 3 ton koymamdan kaynaklanıyor gibi denebilir.Aslında bu örnek tam olarak açıklayamıyor bunu.Bu başlık altında zaten bahsedilmiş.




  • Doğru benimde kafa karıştı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: the_cantan

    uii ben yazayım şimdi.

    hangi mesaj silindi?can sıkıcı durum olmasın.

    ve ne diyelim ısı kaybı yokmuş?mantıksız, verim mükemmel yani. soğutma var ama o kadar önemli değil.olabilir peki verim ne düzeydedir?
    diğer görüşleride bu kadarıyla geçiştirebiliriz sanırım.
    lambalı amfinin band aralığı genişmiş.ben öyle bir şey demedim.clipping den bahsediyoruz ve SS ve Vacuum da oluşan durumu örneklemek istedik. konu gelmişken yazalım lambalı amplilerin freguency bandwith geniş değil.dardır. lambalı amfiyi bilmeyen müzisyen var mı? ya da çanta tip bas gitar hoparlöre birleşik lambalı amfisiyle gezen rock ları çocuklar parmağıyla gösterir.

    sabit görüşler neler? tartışalım. bir de bana 100 Watt güce sahip marka-ampli öner.

    belki hortlatacak oldu ama konuyu dayanamadım arkadaşlar yıllardan beri sürer anfi hop uyumu ve hala sürmekte ki allahtan ses olayına girilmemiş aslında bunu

    eml gideni bırak standart bir lise öğrencisi bile aldığı fizik dersi ile anlaya bilir.

    diye düşünmekteyim ve iyiki ses ve db olayına girilmemiş zira çogu ses yüksekliğini hala watta bağlamakta iken iyiki girlmemiş sadece yazmak istedim




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.