< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > |
Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU] (133. sayfa)
-
-
Tuya sistem kullanan olaraktan sorruyorum. yani sadece toplamda 32 adet kapi pencere, hareket sensörü su taşma sensörü termometre perde motoru mu kullanıyoruz. Ayrıca pilsiz sürekli harici beslenen Zigbee kasa altı anahtar komitator tuya priz vana lar varlık sensörü mevcut Bunlar da 32 içine dahil mi? Moral bozucu oldu az sayıda sınırlama..
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Evet bir koordinatöre direkt olarak max 32 son cihaz bağlayabilirsiniz. (Son cihaz pilsiz olan sensörler vs) fakat zigbee ağına yönlendirici eklerseniz bu sayınız artar. Her yönlendiriciye 6 cihaz bağlanabilir. Böylece bu sayı yukarlara çıkıyor. Zaten yönlendirici (router) olmadan evde zigbee ağını yönetmek zor. Arka odalarda sıkıntı yaşarsınız.
Edit : Her cihazda ve içinde yüklü olan yazılım versiyonuna göre değişiyormuş. O yüzden yukarıda vermiş olduğum sayı bilgisi eksik/hatalı.
Genel olarak zigbee ağını tanımlarsak; Zigbee cihazlar üçe ayrılıyor:
1. Coordinator (Koordinatör)
• Zigbee ağının merkezinde bulunan cihazdır ve ağın başlangıç noktasını oluşturur. Her Zigbee ağında yalnızca bir adet koordinatör bulunur.
• Ağı kurar ve diğer cihazların ağa katılmasına izin verir.
• Ağ adreslerini yönetir ve cihazların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlar.
• Şifreleme ve güvenlik ayarlarını kontrol eder.
• Router ve End-Device’ların ağda düzgün çalışmasını denetler.
• Akıllı ev sistemlerindeki bir hub veya gateway cihazı bu rolü üstlenir. Sonoff zigbee usb dongle da dahil.
2. Router (Yönlendirici)
• Zigbee ağı içerisinde veri paketlerini iletmekten sorumlu cihazlardır. Koordinatör ve diğer cihazlar arasında köprü görevi görürler.
• Diğer cihazlardan gelen verileri alır ve hedefe yönlendirir.
• Ağın kapsamını genişletir, çünkü sinyal bir router üzerinden mesh (örgü) ağ mantığıyla aktarılabilir.
• Kendisine bağlı cihazların ağa katılmasına izin verir.
• Sürekli güçle çalışması gerekir, çünkü ağın bağlantısını aktif şekilde destekler.
• Router’lar, ağın stabilitesini artırır ve kapsama alanını genişletir.
3. End-Device (Son Cihaz)
• Zigbee ağına bağlanan son kullanıcı cihazıdır. Örneğin, akıllı ampuller, sensörler veya prizler bu kategoriye girer.
• Genellikle basit bir işlem yapar, örneğin sensör verisi toplar veya bir komuta yanıt verir.
• Veri gönderip alır ancak diğer cihazlara veri iletmez (router görevi yapmaz).
• Ağda iletişim kurmak için yalnızca bir Koordinatör veya Router’a bağlıdır.
• Güç tüketimi düşüktür, bu yüzden pil ile çalışan cihazlar için idealdir.
• Çoğunlukla uyku modunda kalır ve yalnızca veri gönderip alacağı zaman aktif olur.
Zigbee Ağındaki İlişkileri
• Coordinator ağı kurar, diğer cihazların bağlanmasına olanak tanır.
• Router sinyali güçlendirir ve ağın daha geniş alanlara yayılmasını sağlar.
• End-Device, Router veya Coordinator’a bağlanarak veri gönderir/alır ama veri iletmez.
Örnek Kullanım
• Koordinatör: Zigbee uyumlu bir akıllı ev hub’ı (ör. Philips Hue Bridge).
• Router: Elektrik bağlantısı olan bir akıllı priz veya Zigbee genişletici.
• End-Device: Bir hareket sensörü, sıcaklık sensörü veya akıllı ampul.
Bu cihazların birlikte çalışması, Zigbee’nin mesh (örgü) ağ mimarisini mümkün kılar ve akıllı ev sistemlerinin daha stabil ve geniş bir kapsama alanında çalışmasını sağlar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi engineerofshit -- 23 Aralık 2024; 23:10:15 >
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
-
-
Evet hocam haklısınız, şimdi kontrol ettim bende. içinde kurulu olan firmware’e göre desteklenen cihazlar değişiyormuş. Coordinatörde de aynı şekilde o yüzden genel bilgi vermek yanlış oldu. Kullanılan cihaz ve firmware bazlı bakmak daha yararlı olacaktır.
Örneğin zstack için sayıları böyle vermişler:
githubZ-Stack-firmware/coordinator/README.md at master · Koenkk/Z-Stack-firmwarehttps://github.com/Koenkk/Z-Stack-firmware/blob/master/coordinator/README.md
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi engineerofshit -- 23 Aralık 2024; 23:7:45 >
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
-
şimdi benim zigbee dongle da
- 2 adet Aubess marka switch
- 1 adet Mini L2
- 2 adet SNZB-04 kapı sensörü
- 3 adet SNZB-02P sıcaklık sensörü bağlı.
mini l2 enddevice olarak görünüyor ama Aubess switchler router olarak görünüyor. Ek router almadan bu switchlerle bağlanacak cihaz sayısı arttırılabilir mi? Ek olarak Router cihazlar hem birbirlerine hemde cordinatöre bağlı görünüyor Her router cihazı 6 cihazla bağlantı kuruyorsa 6 router alınca bunlar birbirine bağlanmaktan diğer cihazlara veri gönderebilir mi acaba :) Yada kaç router olursa olsun bağlantı şekli 1 kordinatör 1 router şeklinde mi acaba.
-
Apple homekit uygulamasına homekey desteği vermeyi düşünen olursa diye paylaşıyorum.
Ben parçaları aldım, yazılımı attım ama, kullanamadım.
Eğer yazılımdan anlayan arkadaş olursa yardımcı olursa sevinirim.
homeasistant ile kullanılabilir miş
haus-automatisierung.comHome Key mit einem ESP32 nutzen (HomeKey-ESP32)https://haus-automatisierung.com/hardware/2024/07/17/homekey-esp32-apple-home.html -
Merhaba, raspberry pi 5 üzerine home assistant kurdum ve yavaştan kullanmaya başladım. Bir şey sormak istiyorum. Ben bu raspberry üzerine aynı zamanda başka bir yazılım yükleyip kendi server ımı yaratabilir miyim? Ya da ekstra başka amaçlarlar da kullanabilir miyim? Bilgisi olanlar paylaşabilir mi?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pckopat53 -- 24 Aralık 2024; 20:50:48 > -
Ben hiç denemedim ama;
Google da 3 anahtarlı vavien diye aratırsanız çıkan çizim üzerinden nasıl bağlayacağınızı zaten çözersiniz. Yani olur gibi duruyor.
Benim anlattığım iki anahtarlı sistem ama, üç anahtarlı olanda ara anahtar dedikleri sizdeki ara anahtarı bulursanız, onu hiç ellemeden birinci ve üçüncü anahtarlara benim dediğimi yaparak çözebiliyorsunuz gibi duruyor.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
-
Merhabalar,
Öncelikle Home Assistant başlığındaki detaylı ve etkileyici şekilde yardımcı paylaşımlarınız destekleriniz için teşekkür etmek isterim, çok değerli bilgiler vermişsiniz.
Yeni home assistant, raspberry pi5 ve evimde Keenetic Hopper AX1800 router kullanıcısı olarak güvenli şekilde sistemimi entegre etmek, uzaktan bağlantı gerçekleştirmek istiyorum. Acaba bu konuda sizlere soru sormam mümkün olur mu?
Tüm yanıtlarınız ve destekleriniz için şimdiden çok teşekkür ederim.
-
Rica ederim.
Yapmaniz gereken sadece keenetic modem den dns adini raspberry cihazina 8123 portuyla yonlendirmek. İsterseniz detayli aciklayabilirim
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Pi5 kaç gb? 8gb ise proxmox ile sanallaştırıp içine HA kurabilirsin
-
Cihazları bu şekilde belli routerlara nasıl bağladınız
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Evet 8gb. Teşekkür ederim söylediğiniz uygulamayı araştıracağım.
-
Özel bir çaba sarfetmedim. Router'lar kurulduktan sonra cihazlar kendiliğinden bağlandı.
İlginç gerçekten. Benim cihazlar hangi router uzaksa ona gidiyor :D
Cevabınız için çok teşekkürler,
Hiç anlamayan biri değilim :) ancak keenetic modem de çok yeniyim.
Anlayışınız ile birlikte biraz daha detaylı bilgi verirseniz çok sevinirim.
Raspberry'e direk LAN bağlayarak sabitledim stabil bir bağlantı için. (Belki gerekli bir bilgidir yönlendirme için.)
Raspberry PI 5 4GB Home Assistant ı aktif şekilde kullanıyorum cihazlarım ile birlikte.
Şu anda uzaktan bağlantı için, Home Assistant Cloud sisteminin trial versiyonunu deniyorum.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X