Şimdi Ara

HOBİ BAHÇELERİ, az gelirli insanların mutluluğudur YIKILMASIN... (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
48
Cevap
1
Favori
6.027
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
24 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bir yere bina ahır vs gibi herhangi bir yapı inşa etmek için izin alman gerek. Sistem bu şekilde.

Kendi arsan da olsa üstüne izinsiz bina vb dikemiyorsun.
  • Hafız olayı demokrasi yapıp mağdur edebiyatı yapmayın
    Kaldırılacak olan bahçeniz değil tarım arazine yapılan yapılar.
    Yani senin ağaçların vs gitmiyor o ağaçların olduğu yer tarım arazisi oraya yaptığın ev gidecek sen şimdi basit sanıyorsun fakirim diyorsun da zengin de olan villa yapıyor yani bence haklı olay kimse tarım arazisine baraka ev villa yapmasın
    He sen yine baraka mı istiyorsun tarım arazisi olmayan statüye sahip bir bahçe arazi alabilirsin o zaman istersen gökdelen dik kimse karışmaz
  • Tapuda hissedar olarak kaydınız varsa ve bir taksim sözleşmesi yapıp tapuya isletmişseniz bir şey olmaz.
    Üzerine bina yapmadığınız sürece izin almanıza gerek yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 15 Kasım 2020; 16:34:43 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: erdalyel

Kulübeyi yada prefabrik yapıyı yıkacaklarmış. ( Abartıpda içine 3 katlı villa yapanları cezalandırsınlar ) O zaman insanlar tuvalete nereye gidecekler. Yağmur yağsa nereye sığınacaklar... Hatta bütün bahçeyi tarıma kazandıracaklarmış. Bir kısım insan, tel örgüler de yıkılacak diyor. Anlam veremedim ...

Alıntıları Göster

Kafayı yemişler zırt pırt böyle yasamı değişir

yıllardır yasaldı klube ve prefabrik evler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-39A3D5E9A -- 15 Kasım 2020; 16:44:33 >
  • Diktiklerinize bir şey yapılmayacak. Villa, klübe vs gibi yapılar yıkılacak.
  • Yav arkadaşlar . Diktiklerine bir şey yapılmış olur, kulübe yıkılsa . Villa demiyor bakın , kulübe diyor . Açık alandasın ve çişin geldi ne yapacaksın . Yada birden yağmur bastırdı , hortum çıktı , nereye sığınacaksın.
    Benim bi yakınımda almıştı kooperatif den. Şimdi adamın Evi yıkılırsa , bi daha gitmem ben oraya diyor .
    Bunca zaman neden ses çıkarılmadı o zaman .
    Yada satanlar köşeyi döndü, onlara neden bi yaptırım olmadı ....
    Birde karşı tarafın yerine koysak kendimizi ... nerde ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hasanerenn -- 15 Aralık 2020; 9:8:53 >
  • Kardeş senin aldığın yerde sistem nası işliyor bilmiyorum ama Kayseri'deki hobi bahçesinin kura usulü dağıtılacağı her yıl kontrat yenilemesi yapılacağı ve bir kişinin en fazla 2 yıl kullanabileceği şeklinde düzenlendi. Her bahçede ufak birer kulübe ve ortak tuvalet mescit otopark alanı yapıldı.

Peki nası mı işletildi?

Ne hikmetse o bahçelerin hepsi kura usulü kayserinin nüfuzlu ve torpilli ailelerine teslim edildi. en fazla 2 yıl dendi 7 yıl aynı yerde oturan vatandaş vardı. Kira sözleşmesi haricinde hiçbir ödeme yoktu fakat çıkarken alan kişiyi ayarlayıp fahiş fiyatlardan devletin malını birbirlerine sattılar. İçine yapı yapılmayacak dendi içerdeki kulubenin önüne kış bahçesi yapıp üzerine kat çıkanlar oldu. İlk 2 yıl düzgün işletilen alan seçim zamanı nüfuzlu ailelere peşkeş çekildi kısacası.

Yani hobi bahçen varsa ekinini ek hasadını yap şükret. Diğer türlü boku çıkıyor çünkü.

• Pandemi döneminde evde sıkıldım bunaldım, memlekette kendi bahçemizde olduğundan elimden aaz çokta gelir diyip bahçe işine merak sardım, ve malum hobi bahçeleri dikkatimi çekti: 10.000 peşin 1000 er lira 12 ay taksitle toplamda 22 bin liraya 250 m2 yer güzel fırsat diye düşündüm. kooperatif ile görüştüm "bana tapu verilemeyeceğini noterden olacağını" söyleyince içim gıcıklandı çünkü araba almıyoruz ki toprak alıyoruz ve bunun bir tapusunun olması gerektiğini cahil aklımla düşünebildim ve araştırmaya koyuldum. forumlar, makaleler derken youtube da bir mühendis denk geldi o kadar net anlatmışki:

Aynısını uyguladım hiç bir kaydı yok küreği yok belediyenin haberi yok, yetmedi il tarımı aradım; aynı şekilde onlarında haberi yok (ki bundan 3-4 ay öncesinde aradığımda yakında yıkılacağını beyan etti bu tür yerlerin il tarımdaki görevli). çevre şehirciliğin de haberi yok.

Cahil aklım dedi ki hisse al orayı ek dik küçükde bi kulube içine ohh mis. ancak üstteki arkadaş yine açıklamış başka videolarında o işinde ileride soruna yol açtığını.

ee müstakil tapuya da gücüm yetmedi. kaldık bakalım öylece

• Güzel bir video izledim biraz önce.

Hobi bahçem yok fakat , Bir tanıdığımın var. Onunla bir kaç kez bahçesine gittik. Fidanlarını öyle seviyordu ki anlatılmaz. Çok keyifli çok mutlu olmuştu bahçeyi aldığı zaman. Şimdi kara kara düşünüyor. Emekli memur kendisi. Çok düzgün bir adamdır. Varım yoğum bir evim birde bahçem der dururdu.

Düşünüyorum da yazık ettiler . Bunca adaletsizlik varken ; bir avuç fidan ekilmiş, toprak mı tarım alanlarına zarar verecek ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hasanerenn -- 16 Kasım 2020; 13:15:6 >

• Hobi bahçeleri büyük tarım arazilerinin kağıt üstünde bölünerek parça parça satış ya da kiralanarak oluşturuluyor. Bu açıdan bakıldığında büyük tarım arazileri para için yok edilmiş oluyor. Şuan 10 dönüm araziden aşağısı bölünme mümkün değil. Bu kanunun amacı araziyi korumak. Bölündükçe tarım yapılma yolu kapanıyor çünkü 300-500 mt2 yere kimse bişey ekip yatırım yapmaz. Kooperatiflerle bu kanunun bugını bulmuşlardı ve şimdi bunun önüne geçilmeye çalışılıyor. Hobi bahçesi adı altında satılan/ kiralanan araziler sizin olmuyor. Yarın öbür gün arazi sahibi burayı sattım alan kişi bütün ağaçları sökecek derse hiçbir hak iddia edemezsiniz.

Ha tarım konusunda bütün sorunlar bitti sıra buna mı geldi derseniz haklısınız. Çiftçiyi tarımdan bezdiren politikalar olduğu sürece tarımda kalkınma mümkün değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Antares -- 16 Kasım 2020; 14:11:21 >

• Pek çok arkadaş belirtmiş ama gördüğüm kadarı ile muhalif olan arkadaşlar bilgisizce karara karşı çıkıyor.

Bu yıkılacak şeyler kaçak olarak yapılan;

• Çardaklar
    • Konteynerler
    • Ağaç Evler
    • Kulübeler
    • Malzeme Deposu Adı Altında Oluşturulan Yaşam Alanları
    • Küçük Evler
    • Mobolar
    • Prefabrike Yapılar
    • Vs...

O araziler adı üzerinde tarım arazisi, İstanbul için konuşuyorum aynı durum Silivri taraflarında var yıllardır, parselleyip ev yaparsınız diye satıyorlar adına yatırım diyorlar.

Bu arazilerde sadece ekim, biçim vb. faaliyetler yapılabilir. Hangi tarlada siz kulübe veya ev gördünüz, gidip bir bakın bakalım. Hesap soracağınız yerler sizlere bunları o şekilde satan yerlerdir, gayet doğru ve mantıklı bir karar almış hükümet. Bizde muhalifiz, destekcisi değiliz ama göte göt demişler, buna karşı çıkmamak gerekiyor.

Bu araziler üzerinde yapılan tüm yapılar gecekondu vasfındadır, acındırma yapmadan evvel kanunları çiğnediğinizi anımsayın.

• Bence yıkılmaz birsürü hobi bahçesi var devlette o kadar kepcemi var + o kepcelerde suyla çalışmıyor full masraf

Bence artık hobi bahçesi ruhsatı tarzı bişeyde çıkar vergi ödenir üstüne yapılacak evler içinde ruhsat istenir devlet para kazanır

• Ben bahçeyi aldığım zaman etrafta zaten prefabrik kulübeler vardı arkadaşlar.

Benden sonra bir arkadaşım daha aldı. Bayağı sorup soruşturdu, arkadaşım belediyeden bir tanıdığıyla da görüştü. Kulübe tarzında yapılabileceğini söylediler. Sonrasında bizlerde biraz toprakla bütünleşelim dedik. Çocuklar toprağa dokunsun diye aldık. (Kooperatif 50m2 ev yapılabilir dedi.) O sebepden prefabrik yaptırdık. Düşünsenize bahçen var ama bir barakan yok , tuvalet ihtiyacı veya yağmurdan korunmak için başını sokacağın bir yer yok .

Etrafımızda çoğu tarla 2 yıldır ekilmiyor ( belki onlarca yıldır öyle bekliyor ) . Neyse Ormanlar yakılıp oteller yapılınca sanırım ( yıkılsın diyen arkadaşlar ) hiç ses çıkarmadı. Tarım arazilerine büyük siteler yapıldı hiç ses yok. Milyonlarca dönüm arazi boşta duruyor köylü artık ekemiyor bile, kimse bişey demedi. Kooperatif kurup buraları bizlere satanlara ses çıkarılmadı. Onlar zengin oldu.

Bütün hobi bahçelerini toplasan Türkiye nin yüz milyonda biri etmiyor. Fakat yıkılsın diyebilen formdaşları da olduğunu görmek , çok üzücü... Yıkılsın arkadaşlar içinize su serpilir umarım. Sizlerde inşallah (yıkılan yerleri) o arazileri alır tarım yaparsınız ... :(

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdalyel -- 16 Kasım 2020; 21:1:11 >

• quote:

Orijinalden alıntı: erdalyel

Ben bahçeyi aldığım zaman etrafta zaten prefabrik kulübeler vardı arkadaşlar.

Benden sonra bir arkadaşım daha aldı. Bayağı sorup soruşturdu, arkadaşım belediyeden bir tanıdığıyla da görüştü. Kulübe tarzında yapılabileceğini söylediler. Sonrasında bizlerde biraz toprakla bütünleşelim dedik. Çocuklar toprağa dokunsun diye aldık. (Kooperatif 50m2 ev yapılabilir dedi.) O sebepden prefabrik yaptırdık. Düşünsenize bahçen var ama bir barakan yok , tuvalet ihtiyacı veya yağmurdan korunmak için başını sokacağın bir yer yok .

Etrafımızda çoğu tarla 2 yıldır ekilmiyor ( belki onlarca yıldır öyle bekliyor ) . Neyse Ormanlar yakılıp oteller yapılınca sanırım ( yıkılsın diyen arkadaşlar ) hiç ses çıkarmadı. Tarım arazilerine büyük siteler yapıldı hiç ses yok. Milyonlarca dönüm arazi boşta duruyor köylü artık ekemiyor bile, kimse bişey demedi. Kooperatif kurup buraları bizlere satanlara ses çıkarılmadı. Onlar zengin oldu.

Bütün hobi bahçelerini toplasan Türkiye nin yüz milyonda biri etmiyor. Fakat yıkılsın diyebilen formdaşları da olduğunu görmek , çok üzücü... Yıkılsın arkadaşlar içinize su serpilir umarım. Sizlerde inşallah (yıkılan yerleri) o arazileri alır tarım yaparsınız ... :(

Hocam ben biraz araştırdım yasal olmuyan sanırım 1 arsayı parselliyerek satmakmış yani size satan kişi/kurum hukuk boşluğunu kullanarak sağlam para kaldırma amaçlamış

Tarım arazisine prefabrik,klube ev dahi kurmak yasakmış en baştan ama tolere edilmiş bu satanların yeterince iyi para kaldırması beklenmiş.

Parsel olarak değilde tam bir araziye sahip olsaydınız sanırım birtane ev kurabilirdiniz ve kimse birşey diyemezmiş.

En baştan riskli işmiş yani

Benim bulduğum bilgiler bu yönde

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-39A3D5E9A -- 16 Kasım 2020; 21:11:45 >

• Elimde olsa sabahı beklemez yıkarım. Hobi ayağına tarım arazileri talan ediliyor.

• erdalyel E kullanıcısına yanıt

Sizlerin suçu araştırmadan almak. tarım arazilerinin vasfı ve kullanım şartları daha önceden kanunla koruma altına alınmış zaten. tarım arazilerine sadece tarım amacıyla belli ölçülerde yapılaşma yapılabilir. Kooparatifiniz araziyi tarla olmaktan çıkarıp parsel parsel satıp ticaret yapmış, sizde araştırmadan almışsınız.

Tarla vasfında olmayıp, arsa vasfında olanlara bakın dokunulmuyor. özetle ucuz etin yahnisi olmaz, alırken düşünecektiniz bunu.

• Hobi bahçeleri güzel hizmet ama sıkıntı kira ücretleri düşük olduğu için bir kiralayan bir daha bırakmıyor. Düzenleme şart.
  • 1) Sahip olduğun tarlanın tapusu sende mi? Değilse o iş sakat. Sende ise, diktiğin ağaca, çiçeğe, böceğe kimse laf etmez. Çünkü yasada "tarım arazisine ağaç dikemezsin" yazmıyor. Evet, amacı dışında kullanıyorsun; ama yasaya aykırı değil. Yasamız gereği bir tarım arazisi bölünüp parça parça satılamaz. Buna rağmen, bir şekilde bölüp satmayı başardılar ve elinize tapu geçti ise, mesele yok. Tapu varsa, sorun yok.  Tarım arazisini bölmek teorik olarak mümkün. "Kooparatif" bu işe girmiş midir? Sanmam. Zaten bu yüzden genelde hobi bahçecilerinin tapusu olmuyor. "Kooparatif hissesi" oluyor.

2) İzinsiz yapıyı kütür kütür yıkarlar isterlerse. Doğrusu da budur. Hobi bahçeleri ile ilgili bir yasa olsa, "hobi bahçesi" bir "kooparatif" olsa, sahip olduğu araziye yapılmasına müsaade edilen yapıyı izin alarak yapıp, ortak kullanıma sunsa o zaman kimse gelip o yapıları yıkamaz. Bu durumda, 200 metrekare 150 tane bahçe var diyelim. Tarlanın 4 noktasında yasaların izin verdiği ölçülere uygun, izin alınmış yapılar var diyelim. Gene kimse dokunmaz. Ancak, mevcut durumda "hobi bahçesi"ni koruyacak bir yasa yok. Tarla vasfındaki arazi. "Kooparatif" bunu parselleyip, parçalara bölüp satmış. Onu da muhtemelen "kooparatif hissesi" olarak satmış. Tarla hala bir bütün ve sahibi kooparatif. Siz ise kooparatifte bir hisse sahibisiniz. Siz de "burası sizin" denen yere ufak tefek barakalar dikiyorsunuz izinsiz küreksiz. Olmaz öyle iş. Birincisi kooparatifin ruhuna aykırı hareket ediyorsunuz. İkincisi kaçak yapılaşmaya giriyorsunuz.

"Tarım kooparatifi" mantığı, küçük tarlaları birleştirip, tek bir büyük tarla olarak ele almayı mümkün kılmak içindir. Büyük bir tarlayı alıp, parçalara bölmek için değil. Ancak, şu anda bu kooparatif faal ve o tarlanın sahibi. Siz de o kooparatifte hisse sahibisiniz. İşte buna kimse dokunamaz. Tarlada hiç yapı olmazsa, kooparatif hissedarları olarak tarlayı "kendi içinizde" bölüşürseniz (ki yasal hiçbir dayanağı yoktur), birbirinize ses etmeden kendinize ayrılan yere bir şeyler dikerseniz kimse gelip bunları sökmez. Ama içinizde hırlaşırsanız iş çok karışır. Gelecekte o tarla değerlenirse görürsünüz, elbet içinizde hırlaşırsınız.  Ama bu sanırım geleceğin problemi.

Peki, hobi bahçesi diye "kooparatif hissesi"ne girdi isen çözüm ne olabilir? Dandirikten bir karavan olabilir. Gerçekten yürür durumda olacak. Aracına bağlayıp çekebileceksin. Aracında da çeki demiri olacak. Tarla senin, karavan senin. Karavan da sahte karavan değil. Gerçekten yürür durumda. Ara ara karavan şehre gelecek. Ara ara oraya gidecek. Gitmeli gelmeli bir durumda olacak karavan. Gidecek 2 ay kalacak, dönecek iki hafta şehirde kalacak falan... Bitti.  Karavan bir kara taşıtıdır. Prefabrik de değildir. Gerçekten yürür ve mevzuata uygun olduğu ve ara ara yer değiştirdiği sürece kimse bir bok yiyemez.

Karavan sürekli orada durursa, keyfi bir kararla karavanın prefabrik yapı vasfında olduğu düşüncesi ile ilgili kurum karavanın kaldırılmasını sağlayabilir. Dava açar, muhtemelen kazanırsınız. Ama Türkiye ve mahkemelerle uğraşmamak adına, karavanın ara ara yer değiştirmesi ve hatta bulunduğunuz bölgeye yakın köyde de gider gelirken, esnafla haşırneşir olurken görülmesi sorunu kökten çözecektir. Karavan gerçekten karavan olarak kullanılmaktadır zira. Bu durumda kimse bir bok yiyemez.

ABD'de gecekondu olmamasının, onun yerine karavan şehirlerin olmasının sebebi tam olarak budur.  

750kg altı karavanlar ruhsat gerektirmezler. Ancak bu durumda da, tip, onay belgesi vs. olmadığı için belediyelerin karavanı sabit yapı olarak görmesi gayet mümkündür.

Şu ilanın açıklamasını iyi okuyunuz: https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-karavan-cekme-karavan-dus-pluswc%2Cmutfak-dahil-2x4-8m2-harika-karavan-dan-bahce-karavani-843907749/detay

Bu sebepten ötürü, ruhsatlı karavan işi her türlü çözer. Veya, 750kg altı olup, ruhsata tabi olmasa da bir çeşit standartı, ruhsatımtrak bir şeyi olan ne var buna bakınız. Biraz mevzuat araştırması, biraz piyasa araştırması ile bu iş çözülür. Eğer denk getirirseniz, mis gibi ikinci bir hobi de elde etmiş ve hatta tatil masraflarını düşürürken, tatilin keyfini de katlamış olursunuz.  Gerçi teardrop karavanlar karavandan ziyade konforlu kamp alanı gibiler ama, olsun yani.

Ekleme: Sanıyorum O1 belgeli bir karavan işinizi görüyor; ama emin değilim. Biraz araştırma yapmak lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 18 Kasım 2020; 12:32:43 >

• Normalde tarlalar için yasal %5 imar izni bulunuyor.(Maksimum 250 m2)(Bazı belediyeler bu hakkı kullandırmıyor). Burada sorun su 50-100 m2 olarak size yer satıyorlar ve içinde 5 m2 kanunen hakkınız olan kulubeyi yapıyorsunuz. Ama tarım arazisinin bolunmemesi için minimum m2 yasası var. Size burayı satmak için tarım arazilerinin bolunememesi kanunu atlatacak şekilde şirket kurup ortak olma veya kooperatif üyesi yaparak kanunu aşmaya çalışan kişiler oldu. Ama kanun derki "asgari tarım arazilerinin büyüklüğü mutlak tarım arazileri, sıra dışı tarım arazileri ve özel ürünlerin yetiştiği tarım arazilerinde 20 dönümden küçük olamayacak. Dikili olan tarım arazilerinde 5 dönüm, örtü altı denilen tarım arazilerinde ise 3 dönüm sınır olarak belirlendi. Bu büyüklüklerin altında tarla arazisi olmayacak". Özetle mesele birilerinin bu kanunu atlatıp rant elde etmeye çalışması yatıyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: altcha

Normalde tarlalar için yasal %5 imar izni bulunuyor.(Maksimum 250 m2)(Bazı belediyeler bu hakkı kullandırmıyor). Burada sorun su 50-100 m2 olarak size yer satıyorlar ve içinde 5 m2 kanunen hakkınız olan kulubeyi yapıyorsunuz. Ama tarım arazisinin bolunmemesi için minimum m2 yasası var. Size burayı satmak için tarım arazilerinin bolunememesi kanunu atlatacak şekilde şirket kurup ortak olma veya kooperatif üyesi yaparak kanunu aşmaya çalışan kişiler oldu. Ama kanun derki "asgari tarım arazilerinin büyüklüğü mutlak tarım arazileri, sıra dışı tarım arazileri ve özel ürünlerin yetiştiği tarım arazilerinde 20 dönümden küçük olamayacak. Dikili olan tarım arazilerinde 5 dönüm, örtü altı denilen tarım arazilerinde ise 3 dönüm sınır olarak belirlendi. Bu büyüklüklerin altında tarla arazisi olmayacak". Özetle mesele birilerinin bu kanunu atlatıp rant elde etmeye çalışması yatıyor.

İşte bu tam olarak olan şey.

Peki Altcha, şimdi bu insanlar bir kooparatifte hisse sahibi. Kooparatif ruhuna ters olarak, bütün olan bir tarlayı parçalara bölüp, ayrı ayrı işliyorlar. Kimi domates ekiyor, kimi ağaç dikiyor. Ekilen/dikilenin sökülme ihtimali var mıdır?

Yapı ayrı konu ve bu konuda devletin yaklaşımını %100 haklı görüyorum. Hatta bu noktadan sonra hobi bahçesinin önünü tıkamak için de önlem alsalar onu da normal buluyorum. Ancak mevcut olan için, yasal mevzuat gereği ne düşünüyorsunuz? Bildiğim kadarı ile zirai ekim yapılmıyorsa, (mısır, ayçiçeği gibi) izne tabi değil. Dolayısı ile, bir kooparatif tarlasını 200'e bölüp, abidik gubidik işleyebilir gibi geliyor bana. Yanlış mıyım? Eğer yanlışsam, kurumların araziye dikili olanı sökme yetkisi de varsa bahçe hobicileri ayvayı zaten yemiş.

Diktikleri ruhsatsız yapıların yıkımını ise doğal buluyorum ben. Tek legal çözüm olarak da BELGELİ karavanı mümkün görüyorum.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.