Şimdi Ara

Hız ve Lastik Patlaması... (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
52
Cevap
1
Favori
19.062
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Polatlı-Ankara arası lastiğimize çivi girmiş. Tabi biz Ankara'ya vardığımızda ön lastikteki çiviyi farkettik. 240-250km hıza kadar çıkmıştık. Artık dublex lastik olduğundan mıdır nedendir bilmiyorum ama araç durduktan sonra lastik az inmiş o şekilde farkettik.
  • Abartmış diyen arkadaş için başımdan geçen olayı anlatmak istiyorum.

Geçen yılın yaz aylarında, E5 de Beylikdüzü'nden, Silivri istikametine ilerliyorum..
    Hızım ortalama 130 civarı, sol şeridi kapatmış aheste aheste müziğimle gidiyorum..
    Kumburgaz yakınlarında yada Kumburgaz'a henüz girmişken, yine sol şeritte giden bir araçtan yol istemektense, rahatını bozmayayım deyip, adamın sağından geçmek istedim..
    Geçmez olaydım, kendimi sağ şeride atmamla "çiyuuuv" diye bir ses geldi ve araba ön soldan oturdu jantın üzerine.. Durana kadar akla karayı seçtim.. Ne kadar düz tutsamda sola çekiyor araba. Sağa hafif kırınca da tutamıyorum hepten gidiyor sağa!

Durup indim ve lastikten eser yoktu. Param parça olmuştu lastik. Tahminimce tam ortasından birşey girdi. Ve yine tahminimce kamyondan falan düşen büyük ve sivri bir taş parçasıydı.

Hani patlayıp yavaşça inse sorun olmazdı ama birden gümleyince ne yapacağınızı şaşırıyorsunuz.

Sonuç olarak bir jant ve bir lastiğe mal oldu..

• quote:

Orijinalden alıntı: uazro

Abartmış diyen arkadaş için başımdan geçen olayı anlatmak istiyorum.

Geçen yılın yaz aylarında, E5 de Beylikdüzü'nden, Silivri istikametine ilerliyorum..
    Hızım ortalama 130 civarı, sol şeridi kapatmış aheste aheste müziğimle gidiyorum..
    Kumburgaz yakınlarında yada Kumburgaz'a henüz girmişken, yine sol şeritte giden bir araçtan yol istemektense, rahatını bozmayayım deyip, adamın sağından geçmek istedim..
    Geçmez olaydım, kendimi sağ şeride atmamla "çiyuuuv" diye bir ses geldi ve araba ön soldan oturdu jantın üzerine.. Durana kadar akla karayı seçtim.. Ne kadar düz tutsamda sola çekiyor araba. Sağa hafif kırınca da tutamıyorum hepten gidiyor sağa!

Durup indim ve lastikten eser yoktu. Param parça olmuştu lastik. Tahminimce tam ortasından birşey girdi. Ve yine tahminimce kamyondan falan düşen büyük ve sivri bir taş parçasıydı.

Hani patlayıp yavaşça inse sorun olmazdı ama birden gümleyince ne yapacağınızı şaşırıyorsunuz.

Usta düzgün okuyun yazdıklarımı.

Jantın üstüne inmişsin herşey olabilir,abartı değildir.Mübarek öyle bir yazıyor ki ön teker patladı mı yandın canlı kurtulamazsın,on onbeş takla atarsın zannediyor insan.Bizin insanımız abartmayı seviyor gerçekten.

Kendin de arkadaşların abarttığı kadar olmadığını bizzat yaşamışsın,üstelik bahsedilen hızların üzerinde seyrederken.Arkadaşlara göre senin arabanın kibrit kutusu kadar olmuş ve senin şu yazıyı yazamaman gerekiyordu

Örnek1:
    quote:

Orijinalden alıntı: _KUZEY

lastiğin patladığı yöne araç kuvvetlice gitmek isteyecek. sürücünün o hızda aracı toparlaması çok zor. ya biryere çarparsın yada takla atıp bir şekilde durursun.

Örnek2:
    quote:

Orijinalden alıntı: nehalem28

arka teker olursa kurtarma sansın var ama on lastıkse cok zor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Derin Mavi -- 17 Eylül 2009; 0:47:01 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Derin Mavi

quote:

Abartmış diyen arkadaş için başımdan geçen olayı anlatmak istiyorum.

Usta düzgün okuyun yazdıklarımı.

Jantın üstüne inmişsin herşey olabilir,abartı değildir.Mübarek öyle bir yazıyor ki ön teker patladı mı yandın canlı kurtulamazsın,on onbeş takla atarsın zannediyor insan.Bizin insanımız abartmayı seviyor gerçekten.

Kendin de arkadaşların abarttığı kadar olmadığını bizzat yaşamışsın,üstelik bahsedilen hızların üzerinde seyrederken.Arkadaşlara göre senin arabanın kibrit kutusu kadar olmuş ve senin şu yazıyı yazamaman gerekiyordu

Örnek1:
    quote:

Orijinalden alıntı: _KUZEY

lastiğin patladığı yöne araç kuvvetlice gitmek isteyecek. sürücünün o hızda aracı toparlaması çok zor. ya biryere çarparsın yada takla atıp bir şekilde durursun.

Örnek2:
    quote:

Orijinalden alıntı: nehalem28

arka teker olursa kurtarma sansın var ama on lastıkse cok zor

140 Km süratle gıderken ön lastıgın anıden yarılıp cıktıgını jant uzerıne dustugunu varsayalım ve bu sürücünün tecrübesiz oldugunu varsayalım. Ve toparlayamadı aracı sızce sonuc ne olabılır ?

• Takla atar,hatta 60-70km/h ile bile takla takla atmayı başarır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: oldsalt

quote:

Hızım ortalama 130 civarı, sol şeridi kapatmış aheste aheste

aheste aheste : yavaş yavaş. bkz. http://sozluk.turkcebilgi.com/aheste_aheste

Vay baboo !! millet uçmuş, 130'a yavaş diyoo.

Düm düz, otoban düşünün. önünüz boş..
    Basabildiğiniz kadar basabilirsiniz yani..
    130'la giderken o boş yolda, o kadarda hızlı gelmiyor

• quote:

quote:

• ön lastik patladığında nasıl takla atılıyor
    zaten arabanın önü yere düşmüyor mu?
    belki karter koruması bile yere değecekken nasıl da takla atmayı başarır araba düz yolda?

yani sağa sola çeker de şarampole yuvarlanırsın , takla atarsın eyvallah da diğer şekilde ben anlayamadım.
  • lastigimin üstünde 270e kadar dayandigi yaziyor... arabam ama o kadar gitmiyor,onun için lastiklerin yüksek hizdan patliycagini sanmiyorum.
  • Memleketten 2008 otomobil fuarına giderken,Düzce-Hendek arası otobanda 150 civarı giderken sağ arka lastik patladı daha doğrusu yarıldı.Öyle sağa sola savurma olmadı,torrr diye ses gelmeye başladı,ben aks falan yerinden çıktı zannettim ,yavaşca frenleyip sağa çektim,lastik resmen tütüyordu.
    Buradan çıkarılan ders; havası tam olmayan bir kışlık lastikle uzun süre yüksek hızlara çıkmayacaksın,Ekim ayında arabada kışlık lastik olmayacak
  • geçenlerde geziden dönerken arabanın birden yağ ve su ışığı falan yandı ( stop etmiş meğerse ) tam bakmadım ama sanırsam 100-110 arası bi hızla gidiyordum.inip bakayıp motora falan dedim tesadüfen sol ön lastiğin patladığını gördüm.yoksa eve kadar gidecektim öyle.ertesi gün tamire götürdüğümde abi sen lastğin üstünde baya gitmişsin dedi.anlamadığım konu ise araba neden stop etti ?
    bu arada çok aşırı hızlarda olmadığın sürece ve lastik tamamen gitmediği sürece başına çok dramatik bir olay geleceğini düşünmüyorum..
  • quote:

Orijinalden alıntı: spy_2004

geçenlerde geziden dönerken arabanın birden yağ ve su ışığı falan yandı ( stop etmiş meğerse ) tam bakmadım ama sanırsam 100-110 arası bi hızla gidiyordum.inip bakayıp motora falan dedim tesadüfen sol ön lastiğin patladığını gördüm.yoksa eve kadar gidecektim öyle.ertesi gün tamire götürdüğümde abi sen lastğin üstünde baya gitmişsin dedi.anlamadığım konu ise araba neden stop etti ?
    bu arada çok aşırı hızlarda olmadığın sürece ve lastik tamamen gitmediği sürece başına çok dramatik bir olay geleceğini düşünmüyorum..

Patlayan lastik diğer tekerle aynı dönemeyeceğine göre yani zorlayacağından kompresyonu bozmuş ve stop etmesine neden olmuştur muhtemelen.
  • quote:

Orijinalden alıntı: individual

ön lastik patladığında nasıl takla atılıyor
    zaten arabanın önü yere düşmüyor mu?
    belki karter koruması bile yere değecekken nasıl da takla atmayı başarır araba düz yolda?

yani sağa sola çeker de şarampole yuvarlanırsın , takla atarsın eyvallah da diğer şekilde ben anlayamadım.

O işin biraz abartı yanı tabi ama jantın üzerine oturduktan sonrasında olabilecek herşeye inanıyorum ben..
    Jant bir şekilde, bir şeye takılırsa ne olur düşünmek istemiyorum...
    Ön lastik gümlediğinde araç kendini birden savurursa ve buna şoföründe paniği eklenirse kötü sonuçlar doğabilir.

Birde şöyle bir durum var, bir tanıdığımın başına geldi. Ön sağ lastik, Giresun'da gümlüyor. "Çaaat" diye bir ses duymuş ve "Direksiyon bir anda elimden kayıp sağa doğru hızla döndü" dedi. Lastik patladıktan sonra araç janta oturduğu ve jantta bir an için yola dikey değilde paralel olduğu için kopmuş. Amortisör, rot vs ne varsa parçalanmış ve araç yere oturmuş. Tabi diğer lastikte yamulmuş. Epey bi masraf açmış olmasına rağmen ucuz atlattık der hep. Yolun sağına savrulmuş ve durmuş..

Yani herşey olabilir.. Takla attım diyen çıkarsa inanırım yani

• yani lastiği patlatmıyacan yüksek hızında bir tane daha zararı ortaya çıkmış oldu
  • quote:

quote:

bende konuyu okurken aaanında bu dikkatimi çekti. :)
    130 ila aheste ve yawaş kelimelerinin aynı cümlede kullanılması, bende, hayret ve tebessüme yol açtı.
    saygılarımla.

• Bence bu aheste aheste süzülerek dikkatli bir şekilde.Hani yanınızdan mercedes geçerya yolda süzülüyo gibi.İşte aynen öyle
  • az önce bu olay basıma geldi haliç köprüsünü geçip rampayı cıktıktan sonra 150 ile giderken garip ve çok yüksek bi ses duydum noluo lan derken solumda bi tır gördüm onun motorunda cıkıo sandım tırı geçtim ve ses hala devam ediodu ulan noluo dedim tırstım baya sağa çektim(artık istanbulda emniyet şeridi pek kalmadıgından metrobüs sağolsun) tam 1. mecidiyeköy sapağında ön sol lastik nanay olmuş sıfır denecek cinste inmiş ama jantta bişey yok..

yani herhangi bi ölüm tehlikesi yaşamadım çok şükür ama giderken sorun yoktuda durmaya çalıştıgımda beni zorladı direksiyon nerdeyse hareket etmiycek derecede garipleşmişti...

kaskomu aradım yol yardım yolladılar adam stepneyi takamadı kağıthane taraflarında bi lastikçiye gittik adam dedi abi stepneyi takmayalım 2. el bi lastik takalım dedi 30 tl ye lastik taktı lastik içi dışı sağlamdı ama şimdi araba sola çekmeye başladı ne yapmam lazım şimdi benim:S

• üç defa başıma geldi.
    eğer otomobil için ve tubeless lastik için konuşursak lastik içindeki hava yavaş yavaş boşalacak tarzda bi patlama ise (ki patlama değil inme olur bu) herhangi bir tehlike olmaz. ani bir inme ise (ki tubeless lastik güm diye patlamaz) ön tekerlekte ise bir miktar o yöne doğru arabayı çeker.

arka lastikte ise patladığını anlamayabilirsiniz bile. 150 gibi bir hızda düz yolda ancak parçalanmış lastiğin çamurluğa vurmasından ve bir miktar sarsıntıdan sonra fark edersiniz. bende öyle olmuştu.
  • Çevre yolundan 160civarı bir hızda giderken kardeşim altından tıkır tıkır ses geldiğini söyledi. Yavaşladık ki ne görelim,sağ arka lastik yarılmış boydan boya... Şükür ki başımıza bir iş gelmedi...
  • BANA!
    Başıma gelen onca şeyden bir ders almayı becerememişim, hala hızlı hızlı gidiyorum arkadaş.. Kendime çeki düzen vermem lazım.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.