Şimdi Ara

Hız sorusu? (Fizik)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
22
Cevap
0
Favori
2.464
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hep aklıma takılıyor, açıklamasını da lisede yapmışlardı ama hatırlamıyorum,
    200km/h de giden bir araba düşünün, içinde uçan sineğin hızı nedir???

• Araca göre mi yere göre mi? Bağıl hız mevzusu. Ayrıca tam hesap için sineğin kendi hızıda bilinmeli. Yani yere göre hızı. Fakat havada askıda kalıyor derseniz orada işler karışır benim tarafımda. :)
  • Neye göre hızı?

Eğer araba içindeki gözlemciye göre dersen, o zaman sinegin araba içinde hareketi ile gözlemcinin bakış açısı ile hesaplarnır.
    Eğer araba dışındaki gözlemci varsa ozaman sinegin araba içindeki hızı ile arabanın hızının vektörel toplamı ile gözlemcinin bakış açısını katarsın.
    Yok eğer gözlemci uzaydaysa o zaman sinegin, arabanın ve dünyanın vektörel hızları toplamı ile gözlemcini bakış açısını hesaba katarsın, işte o zaman sinegin göreceli hızını bulursun.
  • quote:

Orjinalden alıntı: .C.O.

Araca göre mi yere göre mi? Bağıl hız mevzusu. Ayrıca tam hesap için sineğin kendi hızıda bilinmeli. Yani yere göre hızı. Fakat havada askıda kalıyor derseniz orada işler karışır benim tarafımda. :)

Sineğin aracın içine havada askıda kaldığını farzet, araca göre hızı 0, yere görede 200km/h olur ozaman heralde...
    Şimdi bu sinek 200km/h 'le mi uçuyor??
  • quote:

Orjinalden alıntı: 10ur

quote:

Araca göre mi yere göre mi? Bağıl hız mevzusu. Ayrıca tam hesap için sineğin kendi hızıda bilinmeli. Yani yere göre hızı. Fakat havada askıda kalıyor derseniz orada işler karışır benim tarafımda. :)

Sineğin aracın içine havada askıda kaldığını farzet, araca göre hızı 0, yere görede 200km/h olur ozaman heralde...

Aynen öyle...Yerden baktığımda uçağın içindeki bütün molekülleri (hareketsiz kaldıklarını göz önünde bulunduruyorum) ben uçağın hızıyla algılarım..

Gerçi bağıl hız kavramı yüksek hızlarda Einstein tarafından çürütüldü ancak küçük hızlarda doğru sonuç verebiliyor...

• quote:

Orjinalden alıntı: shady_tr

quote:

quote:

Aynen öyle...Yerden baktığımda uçağın içindeki bütün molekülleri (hareketsiz kaldıklarını göz önünde bulunduruyorum) ben uçağın hızıyla algılarım..

Gerçi bağıl hız kavramı yüksek hızlarda Einstein tarafından çürütüldü ancak küçük hızlarda doğru sonuç verebiliyor...

Peki ilk harekette? Yani diyelim bir araç duruyor yani hızı 0 km\h ve içinde de bir sinek askıda duruyor. Ardından araç normal bir ivmelenme ile hızlanıyor. Bu durumda sinek hareket eder mi? Yoksa arka cama mı çarpar? Yani hızlanma aracın içindeki hava kütlesi ile birlikte mi olur?

• quote:

quote:

quote:

işte bende bunu anlamıyorum, biz arabada otursak tamam ama bu sineğin arabayla bir bağı yokki??

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Zor Fizik Manyetizma Sorusu
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

quote:

quote:

işte bende bunu anlamıyorum, biz arabada otursak tamam ama bu sineğin arabayla bir bağı yokki??

arabayla bağı var tabii olmasa araba ile beraber hareket etmez, bir yerlerden fırlar çıkar, cama çarpar, kaza anında araçtan fırlayan yolcular misali. araba sinek arasındaki bağ, araç içindeki araca göre hareketsiz ama yere göre 200 le hareket eden hava. araç içindeki hava da araçla beraber 200 le hareket ediyor.. arabayı 200 le hareket eden bir havuz, sineğide havuzdaki bir balık gibi düşün.

• Sinek arka cama çarpmazmı?
  • ani bi ivmelenme söz konusu olduğunda sinek nasıl etkilenir?? yani ani bir hareketlenme ve durma olduğunda??
    ya da hız devamlı artsa??
  • quote:

Orjinalden alıntı: Re-1

Sinek arka cama çarpmazmı?

Biz yolcular neden arka cama çarpmayız? Çünkü oturduğumuz koltuk bizi araçla beraber öne doğru hızlanmaya zorlar. koltuklar bizi araca bağlayıp araçla birlikte hareket etmeye zorluyor ise, sineği de araçla beraber harekete zorlayan içerdeki hava molekülleri.
  • quote:

Orjinalden alıntı: cemil&mustafa

quote:

Biz yolcular neden arka cama çarpmayız? Çünkü oturduğumuz koltuk bizi araçla beraber öne doğru hızlanmaya zorlar. koltuklar bizi araca bağlayıp araçla birlikte hareket etmeye zorluyor ise, sineği de araçla beraber harekete zorlayan içerdeki hava molekülleri.

ozaman yüksek hızlarda da aracın içinde zıpladığımızda aynı yere düşmemiz gerekmezmi??
  • Dünya kendi etrafında ve güneş etrafında dönmüyormu( güneş samanyolunda samanyolu evrende evren belkide bilmem nerde ? Ama zıpladıkmı gene aynı yere düşüyoruz. İvmesi( hız değişimi) 0 dünyanın ne zamanki ivmesi değişir o zaman görürsün )
  • quote:

Orjinalden alıntı: Raskolnikov

Dünya kendi etrafında ve güneş etrafında dönmüyormu( güneş samanyolunda samanyolu evrende evren belkide bilmem nerde ? Ama zıpladıkmı gene aynı yere düşüyoruz. İvmesi( hız değişimi) 0 dünyanın ne zamanki ivmesi değişir o zaman görürsün )

Şahan Gökbakar'ın bir zamanlar yaptığı "Dikkat Şahan Çıkabilir" adlı şov programı geldi aklıma birden. Orada da esprili bir şekilde bu konu işlenmişti.
  • quote:

ani bi ivmelenme söz konusu olduğunda sinek nasıl etkilenir?? yani ani bir hareketlenme ve durma olduğunda??
    ya da hız devamlı artsa??

sanırım bu sorunun cevabı şöyle:

F=m.a formülün den , a ivmesiyle öne hareketlenen araç içindeki cisimler; geriye doğru (F=Mcisim * a araç)gibi bir kuvvet hissederler bu kuvvet, araç içindeki her cisim için farklıdır ve kütlesiyle doğru orantılıdır.Yani cisin kütlesi büyükse daha büyük kuvvetin etkisiyle geriye doğru itilir. bu kuvvet sineği arka camdan çıkarmak isteyen kuvvettir. sineğin kütlesi bir insana göre çok küçük olduğundan ivmeden dolayısıyla hissedilen kuvvetten daha az etkilenir. Araç ivmeli hareket ettiği müddetçe bu kuvvet yolcular tarfından hissedilir sinek dahil. Sinek kütlesinin küçüklüğü sayesinde bir miktar enerji sarfederek bu kuvvete karşı koyabilir ve arka cama çarpmaz. Benim yorumum bu, eksklik olabilir. selamlar.

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: cemil&mustafa

quote:

ozaman yüksek hızlarda da aracın içinde zıpladığımızda aynı yere düşmemiz gerekmezmi??

Evet aracın hızı ivmeli değilse aynı yere düşeriz. Yukarda bahsettiğim olayda araç öne doğru hızlanıyor yani ivme var ve bu ivmenin etkisiyle geriye doğru, koltuğa doğru itiliyoruz. Koltukta bize durdurucu etki yapıyor. Sineğe bu etkiyi hava molekülleri sağlıyor. Aslında sorunuzu ivmesiz sabit 200 km/h hızına göre cevaplamıştım ilk mesajımda. ivme işin içine hızla beraber kuvvet kavramını da dahil ediyor.

• verdiğiniz örnekler açıklayıcı ama şöle düşünelim birde; upuzun bir masa var ve üzerinde de bir sinek, büyük bi bardağı sineğin üzerine kapatıyoruz. ve sineğe diyoruz ki hiçbir şeye değme sadece havada kal. tamam abey yeterki sen iste diyor. ve bardağı itmeye başlıyoruz, bardak belli bir ivmeyle hız kazanıyor ve ivme az bir süre sonra sıfır oluyor. hız sabitleniyor. şimdi bu bardağı sabit bir hızla ittiriyoruz, içindeki hava da bu hzla hareket ediyor şimdi bu sinek sadece yerden dikey olarak havalanmak içinmi enerji harcıyor yoksa ileri doğrumu uçuyor bardağa değmemek için?
  • quote:

verdiğiniz örnekler açıklayıcı ama şöle düşünelim birde; upuzun bir masa var ve üzerinde de bir sinek, büyük bi bardağı sineğin üzerine kapatıyoruz. ve sineğe diyoruz ki hiçbir şeye değme sadece havada kal. tamam abey yeterki sen iste diyor. ve bardağı itmeye başlıyoruz, bardak belli bir ivmeyle hız kazanıyor ve ivme az bir süre sonra sıfır oluyor. hız sabitleniyor. şimdi bu bardağı sabit bir hızla ittiriyoruz, içindeki hava da bu hzla hareket ediyor şimdi bu sinek sadece yerden dikey olarak havalanmak içinmi enerji harcıyor yoksa ileri doğrumu uçuyor bardağa değmemek için?

Hızlanırken ivme varken yani, ivmeden dolayı hissedilen kuvvete karşı koyabilmek ve aynı zamanda hava da kalabilmek için enerji harcıyor.

İvme sıfır olunca sadece havada kalmak için enerji harcıyor çünkü başta hissedilen kuvvete karşı koyarak , bardak artı hava sisteminin hareketine uyum sağladı yani onlarla aynı hızı yakaladı. ivme sıfırlanınca, ivmeli hareketten kaynaklanan kuvvet ortadan kalktı, sadece yerçekimi kuvveti kaldı sadece bunu yenmek ve hava da kalmak için uğraşacak. başka kuvvet yok.

• tamam anladım, pratikte nekadar çelişkiye düşsemde teoride gayet mantıklı!
  • Ben şöyle düşünüyorum.Eylemsizlikten dolayı (Eylemsizlik newton un 1. hareket kanunu ile ilgili olup. boşlukta ilk ivmesi verilen cisimlerin hareket etme isteği ve duran cisimlerin durmak istemesidir) Sinek havada asılı ise arabanın içinde hızı söz konusu değildir. arabanın hızı ile aynı hızda ilerler Zira dünya belli bir hızla dönerken duran bir araç şu hızla gidiyor demeyiz. eğer biz sabit bir ivme ile giden bir otobüste zıplarsak geriye doğru gitmeyiz havanın sürtünmesi etkilemez bizi yani ters yönde. eylemsizliğe göre devam etme isteğimiz söz konusudur. Ancak biz otobüste bir an havada iken otobüs durursa düştüğümüz nokta aynı olmaz ve durmaya çalışan otobüsteki kuvvetlerden bizde etkileniriz. ve dengemizi kaybederiz. araç sbt ivme ile hareket etmiyorsa sinek yerden kalktığı anda bundan etkilenir. geriye gider. Araç ivmelenirken bizim koltuğa yapışmamız gibi. ama havada olan sinek sürekli ivmesi değişen araçta sinek bir önceki ivmesini korumak isteyecektir. Dengesi bozolur. Burada sineği cisim gibi düşünmek gerekli bence çünki sinek buna tepki verir. Aslın soru yeni şeyler düşünmeyi sağlıyor. Benim cevaplarımda yanlış olabilir.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.