Şimdi Ara

Hisse senetleri hakkında bilgi istiyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.088
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhabalar. Yaklaşık yarım saat kadar araştırdım ama aklımda bazı sorular kaldı. Rehber gibi bir şey varsa önerdiğiniz bakabilirim.
    1- Hisse senedi aldığımda şirkete ortak oluyorum. Şirket benden ödeme isteyebiliyormuş. Bu şekilde adı bilinmedik şirketlere yatırım yapıp binlerce lira borçlandırılma ihtimalimiz var mı?
    2- ben küçük (elde edeceğim kâr çok az olacak, farkındayım ama heves gibi bir şey) yatırımlar yapacağım ancak bu hisse senetleri binlsrce lira yatırdığımızda cidden kârlı mı yoksa öyle mi gözüküyor sadece? Mesela Tesla hisseleri 300 dolarlara kadar düşmüştü, takip ediyordum, şuan 940 dolar. 300 dolardan alsaydım şimdi dümdüz 940 dolarım mı olurdu? Komisyon oranları ne alemde?
    3- BİST içerisinde düşük komisyonla güvenilir hangi siteden al-sat yapabilirim. Dediğim gibi, aslında bir kâr beklentim yok gibi bir şey. Durumuna göre harçlığımı atar, belki fazlasını alabilirim ancak fazlasını sanmıyorum.
    4- 1 hisse alıp şirket binasına gidip bir şeyler yapabilir miyim? Ne bileyim, aselsan hissesi aldım diyelim, gitsem nolur. Ne yapabilirim?
    5- Şu para ödeme olayı gibi, şirkete karşı sorumluluk olayı oluyormuş. Bunlardan dolayı bir sıkıntı olabilir mi?
    6- Temettü -kârdan pay- vs. gibi durumlardan yararlanma var mı. Yani kâr dağıtılacağında hisse alayım sonra satayım hop para.
    7- hisse senedi alıp satıyoruz, tamam. Şirketin hisse senedi sayısı X diyelşm. X neye göre belirleniyor? İnsanlar hisse aldıkça hisse sayısı artıyor mu? Pek aklıma yatmadı o kısımlar.

Hepsini okuduysan teşekkür ederim dostum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: smasher3670

Bu mesaj silindi.
    Hocam dalga geçmeyin ya
    Sonuçta ortak oluyorum bir şeyler beklerdim açıkcası.

• quote:

Orijinalden alıntı: smasher3670

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Hocam dediğim gibi fazla yatırım yapmayacağım zaten. Soruların cevapları var demişsiniz, biraz baktım ama göremedim.
    Ayrıca ben bankalardan alındığını bile bilmiyordum hocam. Hangi banka daha iyidir, siz hangisini kullanıyorsunuz?

• Aslinda guzel sorular bunlar. Ben de merak etmekteyim. Ozellikle iscep yurtdisi islem tecrubesi olan varsa tanismak isterim.

• quote:

Orijinalden alıntı: Razer

Aslinda guzel sorular bunlar. Ben de merak etmekteyim. Ozellikle iscep yurtdisi islem tecrubesi olan varsa tanismak isterim.
    Hocam yurtdışını bilmiyorum, aslında gözlerimin önünde Tesla hisseleri 300 dolarlara kadar düşüp (ki 2 ay bile olmadan) 940 dolarlara kadar çıktı, bedava telefon veya ekran kartı alabilirdim 1 hisseyle. Ancak ne 300 dolar verebilecek durumum vardı ne de hisse senetleri hakkında bilgim.
    Yurtdışı daha kârlı gözüküyor, böyle dip fiyatlardan bulabilirseniz. Ancak 25$ alış, 25$ satış için komisyon varmış sanırım, yani en kötü 70$ falan kâr etmeyecekseniz almanın mantığı yok.

Onun dışında, şuan yurtiçi bazı büyük şirketlerin hisselerine baktım biraz, bazıları düşüktü. Bana artarlar gibi geldi ancak dediğim gibi, ben de alamıyorum şuan, almak da sizin kararınız olur.
    Biraz daha araştırma yaptım, küçük şirketlere yatırım yapmayın, BİST 30'a uzun vadeli yatırım yapın yazılmış genelde. Hem de uzun vadeli derken 3-5 yıl en az.
    Ancak bence BİST 100'den günlük al-sat yapılabilir. Belki bu yorumları yazanlar işin içinden olduğu için bir bildikleri vardır ama bana gayet mantıklı gözüküyor. Neden dersen, gün içinde iniş çıkışlar oluyor. Hem de gayet güzel iniş çıkışlar. Ekiz hisseleri ünlendi, sabah 8,88'di. Şu anda 9,76. 100 hisse almış olsam 4-5 saat sonra 90 lira kâr ediyorum. 1 gün işe gitmiş gibi. Ayrıca şu anda da hisse 9,76₺, öğle arasında da öyleymiş.

• quote:

Orijinalden alıntı: Forum1th

Hocam yurtdışını bilmiyorum, aslında gözlerimin önünde Tesla hisseleri 300 dolarlara kadar düşüp (ki 2 ay bile olmadan) 940 dolarlara kadar çıktı, bedava telefon veya ekran kartı alabilirdim 1 hisseyle. Ancak ne 300 dolar verebilecek durumum vardı ne de hisse senetleri hakkında bilgim.
    Yurtdışı daha kârlı gözüküyor, böyle dip fiyatlardan bulabilirseniz. Ancak 25$ alış, 25$ satış için komisyon varmış sanırım, yani en kötü 70$ falan kâr etmeyecekseniz almanın mantığı yok.

Onun dışında, şuan yurtiçi bazı büyük şirketlerin hisselerine baktım biraz, bazıları düşüktü. Bana artarlar gibi geldi ancak dediğim gibi, ben de alamıyorum şuan, almak da sizin kararınız olur.
    Biraz daha araştırma yaptım, küçük şirketlere yatırım yapmayın, BİST 30'a uzun vadeli yatırım yapın yazılmış genelde. Hem de uzun vadeli derken 3-5 yıl en az.
    Ancak bence BİST 100'den günlük al-sat yapılabilir. Belki bu yorumları yazanlar işin içinden olduğu için bir bildikleri vardır ama bana gayet mantıklı gözüküyor. Neden dersen, gün içinde iniş çıkışlar oluyor. Hem de gayet güzel iniş çıkışlar. Ekiz hisseleri ünlendi, sabah 8,88'di. Şu anda 9,76. 100 hisse almış olsam 4-5 saat sonra 90 lira kâr ediyorum. 1 gün işe gitmiş gibi. Ayrıca şu anda da hisse 9,76₺, öğle arasında da öyleymiş.

Alıntıları Göster
    Geri donusunuz icin tesekkur ederim. Tesla veya Apple benim de dusundugum hisseler. Ama Tesla cok pahali su siralar. Risk almaya deger mi bilemedim.
    Apple daha makul gibi. Alip unutsak, seneye 2 katina cikar mi acaba? Bu sekilde dusunuyorum...
    Bu arada iscep uzerinden aninda yatirim hesabi aciliyor mu subeye gitmeden?

• quote:

Orijinalden alıntı: Razer

Geri donusunuz icin tesekkur ederim. Tesla veya Apple benim de dusundugum hisseler. Ama Tesla cok pahali su siralar. Risk almaya deger mi bilemedim.
    Apple daha makul gibi. Alip unutsak, seneye 2 katina cikar mi acaba? Bu sekilde dusunuyorum...
    Bu arada iscep uzerinden aninda yatirim hesabi aciliyor mu subeye gitmeden?

Alıntıları Göster
    Rica ederim.
    İşcep uygulamasını bilmiyorum ama olabilir. Denemek lazım.
    Apple hisseleri hakkında bilgim yok ancak bence Tesla hissesi bu fiyatlardan alınmaz. Çıkarsa bile uzun sürer. Seneye 2 katına çıkar mı bilemiyorum, Tesla büyür bence ancak 2 kata çıkar mı bilmiyorum. 7000 liranızı vereceksiniz, az para değil. Siz bilirsiniz.
    Yurtdışında komisyondan dolayı zaten alıp bırakmak en iyisi olacaktır. Yurtiçi al-sat bence gayet mantıklı, anında para kazanıyorsun. Riski de az, illa artıyor, sadece biraz bekletiyor bist100/30 firmaları. Ama, her gün 3-4 kere kontrol etmek yorucu olabilir. Eğer öyle diyorsanız yurtdışı daha mantıklı.

Overall'da yurtiçi bence daha iyi eğer ilgilenecekseniz. Çünkü 1000 lira ile günlük 20-30 lira falan kâr elde edebilirsiniz. 7000 lira verecekseniz günlük 100 lira desek gayet iyi. Hadi 75 lira falan olsun, o da iyi.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 7000 lira bir hisseye verme dusuncesi evet oldukca rahatsiz edici. Muhtrmelen ya 1 adet apple hissesi alir saklarim. Ya da yerli borsaya daha kucuk rakamlarda yatirim yaparim.

• 1. boyle bir ihtimal yok ... en kotu bedelsiz basvurusu yapar sana ekstra hisse satıp senden fazladan para isteyebilir.. mesala 10 bin tl hissen var.. sana 1000 tl daha satacagım elinde fazladan hisse olacak .. sende gel bana para ver der... 1000 tl paran varsa katılırsın alırsın yeni hisse... yok katılmak istemiyorsan da tum hisselerini satarsın..yada paran yoksa da 10 bin tl olan hissenden 1000 tl olan kadar kısmı satarsın.. yeniden aynı hisseyi alırsın... uzun vade de eger saglam bir sirket ise olumlu karsılanıyor bu.. yok saglam bi firma degilse senden ekstra para almak icin yapıyordur bunu..

2. yurtdısı işi sıkıntı... belli komisyonları var... kimi bankada 100 dolar işlem basına komisyon kesiyor.. mesala 1000 tl aldın.. adam direkt senden 100 dolar 700 tl para kesiyor...alısta hemde satısta komisyon var... yurtdısı hisse alacagına yurtdısı hisseleri alıp satan turkiyedeki fonlar var..mesala teknoloji fonu.... oyle bişeyler deneyebilirsin...ama illa gidip yurtdısı hissesi alacaksanda alıp uzun yıllar beklemen lazım... mesala netflix hissesini 5-6 sene once alsan su an paran 30-40 katı idi... 10 sene once 1000 tl netflix alsan su an paran 1 trilyon idi...vs vsss

3. ben marbas yatırım kullanıyorum...bankalar genelde komisyonu fazla.... senin parana gore aylık al sat yapmana gore banka ve aracı kurumlar komisyon oranı belirler... genelde 10.000 tl de 2 tl komisyon uygundur... ziraat bankası 10.000 / 10 tl alıyordu... bende marbas yatırıma gectim...ceşitli aracı kurumlar var..osmanlı yatırım , metro yatırım , a1 vs vs vs

4. hisse alırsan senede 1-2 defa duzenlenen toplantılarına katılabilirsin..gidip orada gozlemlersin..bedava kekini cayını icip sosyallesip donersin...

5. nasıl bi sorumluluk..yok ole bişey

6. temettu veren sirketler genelde saglam sirketlerdir... mesala hisse degeeri 10 tl diyelim.. sana karından yuzde 10 pay verdi elindeki hisse sayısı kadar.. mesala diyelim 10.000 tl hissen var..eger yuzde 10 temettu verirse 1000 tl para alırsın... ama 10 tl olan hisse de 9 tl ye duser..yani elindeki para yine aynı olur... ama temettu veren sirketler genelde buyur... bi kac ay sonra 9 tl tekrar 10 tl ye cıkınca kardasın..hem temettu aldın..hemde hisse fiyatı tekrar 10 tl oldu...

7. her hissenin piyasada donen hisse adeti bellidir... kiminin 30 milyon adet.. kiminin 300 milyon adet.... cok onemli degil o kısım.... ama piyasada az lotu ( hisse adeti ) varsa genelde spekulasyon kolay yapıyorlar... adamın biri topluyor az olan lotu.. sonra cıkartıyor yukarı hisse fiyatını... cunku az lotu kolaycana kendi toplamıs... cıkartıp yukarıdan millete satıyor..sonra basıyor asagı.... milleti kazıklıyor...artık senelerce bekle ki cıksın... kolay para kazanma yolu bu... kolay para kazanmak istiyorsan boyle sirketler bulabilirsin..ama unutmaki kazıklanman an meselesi.... yada alırsın yıllarca beklersin... sen satarsın hisse cıkar.... o yuzden saglam sirketlere gir..

bende bu kadar :)))

• quote:

Orijinalden alıntı: sevemem1985

1. boyle bir ihtimal yok ... en kotu bedelsiz basvurusu yapar sana ekstra hisse satıp senden fazladan para isteyebilir.. mesala 10 bin tl hissen var.. sana 1000 tl daha satacagım elinde fazladan hisse olacak .. sende gel bana para ver der... 1000 tl paran varsa katılırsın alırsın yeni hisse... yok katılmak istemiyorsan da tum hisselerini satarsın..yada paran yoksa da 10 bin tl olan hissenden 1000 tl olan kadar kısmı satarsın.. yeniden aynı hisseyi alırsın... uzun vade de eger saglam bir sirket ise olumlu karsılanıyor bu.. yok saglam bi firma degilse senden ekstra para almak icin yapıyordur bunu..

2. yurtdısı işi sıkıntı... belli komisyonları var... kimi bankada 100 dolar işlem basına komisyon kesiyor.. mesala 1000 tl aldın.. adam direkt senden 100 dolar 700 tl para kesiyor...alısta hemde satısta komisyon var... yurtdısı hisse alacagına yurtdısı hisseleri alıp satan turkiyedeki fonlar var..mesala teknoloji fonu.... oyle bişeyler deneyebilirsin...ama illa gidip yurtdısı hissesi alacaksanda alıp uzun yıllar beklemen lazım... mesala netflix hissesini 5-6 sene once alsan su an paran 30-40 katı idi... 10 sene once 1000 tl netflix alsan su an paran 1 trilyon idi...vs vsss

3. ben marbas yatırım kullanıyorum...bankalar genelde komisyonu fazla.... senin parana gore aylık al sat yapmana gore banka ve aracı kurumlar komisyon oranı belirler... genelde 10.000 tl de 2 tl komisyon uygundur... ziraat bankası 10.000 / 10 tl alıyordu... bende marbas yatırıma gectim...ceşitli aracı kurumlar var..osmanlı yatırım , metro yatırım , a1 vs vs vs

4. hisse alırsan senede 1-2 defa duzenlenen toplantılarına katılabilirsin..gidip orada gozlemlersin..bedava kekini cayını icip sosyallesip donersin...

5. nasıl bi sorumluluk..yok ole bişey

6. temettu veren sirketler genelde saglam sirketlerdir... mesala hisse degeeri 10 tl diyelim.. sana karından yuzde 10 pay verdi elindeki hisse sayısı kadar.. mesala diyelim 10.000 tl hissen var..eger yuzde 10 temettu verirse 1000 tl para alırsın... ama 10 tl olan hisse de 9 tl ye duser..yani elindeki para yine aynı olur... ama temettu veren sirketler genelde buyur... bi kac ay sonra 9 tl tekrar 10 tl ye cıkınca kardasın..hem temettu aldın..hemde hisse fiyatı tekrar 10 tl oldu...

7. her hissenin piyasada donen hisse adeti bellidir... kiminin 30 milyon adet.. kiminin 300 milyon adet.... cok onemli degil o kısım.... ama piyasada az lotu ( hisse adeti ) varsa genelde spekulasyon kolay yapıyorlar... adamın biri topluyor az olan lotu.. sonra cıkartıyor yukarı hisse fiyatını... cunku az lotu kolaycana kendi toplamıs... cıkartıp yukarıdan millete satıyor..sonra basıyor asagı.... milleti kazıklıyor...artık senelerce bekle ki cıksın... kolay para kazanma yolu bu... kolay para kazanmak istiyorsan boyle sirketler bulabilirsin..ama unutmaki kazıklanman an meselesi.... yada alırsın yıllarca beklersin... sen satarsın hisse cıkar.... o yuzden saglam sirketlere gir..

bende bu kadar :)))
    Teşekkür ederim hocam. Marbas yatırıma bakabilirim.
    Aynen yurtdışı komisyonlarının fazla olduğunu gördüm. Yaparsam yurtiçi ufak yatırımlar deneyeceğim. İyi günler dilerim.

• az parayla bi trade etmeyi dene kendi kendine işin çakallıklarına güzelliklerine alışmaya çalış daha sonra büyütmeye başlayabilirsin. sürekli al sat yaparsan bankalardan açma hesap tonla komisyon ödüyosun gedik osmanlı yatırım en bilindik aracı kurumlar komisyon oranları bankalara nazaran 10da1 daha az alıyorlar genelde. büyük bi rakam
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.