Şimdi Ara

HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) [Ana Konu] (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2.806
Cevap
49
Favori
418.508
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bu arada PTT'ye ait ATM makinelerinden kendi kartları olmadan HGS'ye para yükleyebiliyorsunuz. İlk ekranda "GİRİŞ" tuşuna bastığınızda karşınıza çıkan ekrandan "OGS İŞLEMLERİ" bölümüne girip ruhsatta size verilen etiketin üzerinde ki numarayı giriyorsunuz, sonra ki ekranda isterseniz bakiyenizi kontrol edebilir ya da para yükleme işlemi yapabilirsiniz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: analizz

    quote:

    Orijinalden alıntı: surgeon0127

    arabamı 3-5 ay sonra satmayı düşünüyorum . bu durumda ne olacak? yeni aldığım araç için yeni HGS etiketi mi alacağım? yoksa eski bilgi ve ücretler transfer mi edilecek. transfer edilecekse, cama yapışan etiket ne olacak?? bu konuda bilgisi olan var mı acaba??

    Etiket plakaya tanımlanıyor bir kere araca yapıştırılıyor kaldırdığınızda deforme olacaktır eski etiketi kaldırıp iptal ettiriyorsunuz 5 Tl etiket bedeli kaybınız oluyor iptal ettirdiğiniz etiketin işlemini kim yaptıysa yeni araç için tekrar etiket aldığında içinde kalan bakiye varsa yeni aldığınız ürüne aktarılıyor.
    Yalnız bir problem var sistemde min.sınıfa göre bakiye yükleme şartı olduğu için aracınız 1.sınıf ise 5 lira etiket bedeli tekrar ödüyorsunuz en az 30 lira yüklemek zorundasınız birde iptal ettirdiğiniz etikette bakiye varsa o geliyor çok kullanmıyorsanız problem yaratabilir böyle bi durumda istediğiniz merkeze iptal ettirdiğiniz etiketin bakiyesinin havale olarak gönderilmesini talep edebilirsiniz 1 ay içinde havale olarak gönderilir

    Çok teşekkür ederim . bugün ptt ye gittim hgs almak istedim sistem çalışmıyor dediler, bu arada sözleşmeyi alıp doldurdum sözleşmenin 15. maddesinde bu konudan bahsediliyor.




  • Cama etiket yapıştırmak istemiyorum ama kart kullanımıyla ilgili yeterli bilgi de yok. Kullanan arkadaşlar anlatırsa sevinirim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cave_mann

    Bu arada PTT'ye ait ATM makinelerinden kendi kartları olmadan HGS'ye para yükleyebiliyorsunuz. İlk ekranda "GİRİŞ" tuşuna bastığınızda karşınıza çıkan ekrandan "OGS İŞLEMLERİ" bölümüne girip ruhsatta size verilen etiketin üzerinde ki numarayı giriyorsunuz, sonra ki ekranda isterseniz bakiyenizi kontrol edebilir ya da para yükleme işlemi yapabilirsiniz.

    Bu olay guzelmis,ptt ye gidip kuyruga girmeden atm sinden para yatirarak kullanim guzel olmus,birde su isi benzin istasyonlarina yayabilseler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • merhaba bende az önce hgs satın aldım. istanbulda yaşamıyorum genelde bolu ankara arası gidip gelmelerde kullanacağım için ayda anca 1 kere ya kullanırım ya kullanmam. size sorum; etiketi ön cama yapıştırın diyor. tecrübelerinize dayanarak nereye yapıştırdınız, aynanın arkasına mı yapıştırsam yoksa genelde stickerların yapıştırıldığı sol tarafa mı? bir de satın alırken bayana kgs kartımı verdim içindeki bakiyenin aktarılmasına istinaden yapmıyoruz biz dedi. gerçi 2 lira mı ne vardı içinde? bunu ziraat mı yapması gerekmekte?

    bir de son sorum kgs ile ilgili: bu hafta sonu otobana gircem, kartımda 2 lira kalmıştı gitceğim mesafe 2.5 liralık, kartı girişte okuttursam çıkıştı sorun yaratır mı? eksiye düşüyor mu normalde kart?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: analizz

    quote:

    Orijinalden alıntı: _eRay

    quote:

    Orijinalden alıntı: cave_mann

    quote:

    Orijinalden alıntı: _eRay

    quote:

    Orijinalden alıntı: cave_mann

    quote:

    Orijinalden alıntı: _eRay

    Bugün ilk kez denedim, önce hadımköy ardından mahmutbey gişelerden sorunsuz geçtim. Etiketi aynanın sağına yapıştırdığım için sola yakın geçtim gişeden.
    İçindeki bakiyeyi en kolay öğrenme yolu nedir ya da içinde kaç lira kaldığında sms ile uyarılıyor bilen var mı?



    http://hgsmusteri.ptt.gov.tr/bosCSC/index.jsf;jsessionid=A5492971456EE3604EAE01014A3C5FE7

    Üye olup öğrenebilirsiniz.

    OGS için kredi kartım olmamasından dolayı çekine çekine gidip HGS aldım (olumsuz yorumlar sebebiyle). Dün Boğaz Köprüsünden geçerken denedim sıkıntısız bir şekilde çalıştı üstte verdiğim adresten kontrol ettim hesap doğru. En soldan KGS gişelerine çapraz bir şekilde geçmeye çalışan arabaya çarpmamak için yavaş geçmek zorunda kaldım hızlı geçince (50-65) çalışıyor mu? sorusunun cevabı benim için henüz cevaplanmadı.

    Sorun yaşamamak için ben de yavaş geçtim ve okudu. HGS müşteri hizmetlerine üye olamadım "Bu mail adresine kayıtlı banka hesabı bulunamamıştır" diyor.

    Bunu deneyin

    http://hgsmusteri.ptt.gov.tr/bosCSC/register.jsf;jsessionid=7E4A3A8F2CFE0880947CFC11D91A95C1

    Teşekürler ama olmuyor.

    Hata
    Sistemde üzerinize kayıtlı bir banka hesabı bulunamamıştır.


    Ürünü kimin kimlik numarasıyla aldıysanız onunla kaydolmanız gerekiyor ruhsattaki ile işlemi yapan farklımıydı ? Anlık arıza olabilir bakiye kontrolü sorunsuz çalışıyor normalde

    HGS'yi kendi kimliğimle aldım, sisteme de kendi kimlik numaramı yazıyorum ancak olmuyor.




  • Bu HGS stickerlerini KGS kartının üstüne yapıştırıp, kolumuzu camdan dışarıya doğru uzatma suretiyle kullanma imkanı varmıdır acaba
  • yılda bir defa kullanan benim gibi birisi 5 tl. etikete + 30 tl. asgari dolum parası vereceğim yani toplamda 35 tl. vermiş olacağım ancak kısa mesafeden çıkışı yapıyorum ve 2,5 tl. gibi bir ücret tutuyor ,birde dönüşte 2,5 tl. ödüyorum ,şimdi ben bu hesaba göre ;

    5-6 yıl sonra tekrar kart doldurmam mı gerekecek

    zaten bir tane ziraat kgs aldım sonra dolduracak şube bulamadığım için o kartta 2,5 tl. kadar kaldı

    sonra gittim shell kgs aldım onda da şu an 10 küsür tl. duruyor

    eee şimdi birde hgs alacağım ve büyük ihtimal 2 sene sonra o da değişecek,yahu kardeşim nedir benim ve benim gibi otobanı yılda bir defa kullananların çektikleri


    birde ben bu işin teknolojisini bir türlü çözemedim ,hadi ogs sinyal gönderiyor ve içinde pil olduğundan bunu anlamak kolayda şimdikilerde (hgs) pil de yok ,eee öyleyse sinyal gönderemeyecek demektir

    hadi barkot okuma sistemi gibi desek iyi de o kadar mesafeden ve hızla geçerken minnacık etiketi o sistem nasıl okuyor ?

    bana öyle geliyor ki bunlar plakayı okuyup bu plakaya kayıtlı hgs ile kıyaslama sistemi var gibi geldi ,tabi konunun uzmanı varsa ve bizi bilgilendirirse memnun oluruz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kemal1414 -- 24 Kasım 2012; 4:19:10 >




  • Kardeşimin aracında OGS mevcut. Fakat dün kardeşim "geç geç abla geç bişiy olmaz" diyen akıllının biri sağolsun, HGS gişesinden yanlışlıkla geçivermiş...

    Araç plakasına kayıtlı ve aktif bir OGS hesabımız var zaten. Bu hatalı gişeden geçiş ile ilgili olarak ne gibi bir işlem yapmak lazım, bilgisi olan var mıdır acaba?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SubZero5 -- 24 Kasım 2012; 11:49:21 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • OGS - KGS DANIŞMA 444 11 17
    bu numarayı aradım
    2013 de kgs kesin kalkıyor
    ogs devam edecek dediler
    ogs nin kalkma durumu var mı diye sordum
    şu an bize kalkacağına dair bir bilgi gelmedi dediler


    bakalım ogs nin akıbeti de kgs gibi olacak mı ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kemal1414

    ..
    birde ben bu işin teknolojisini bir türlü çözemedim ,hadi ogs sinyal gönderiyor ve içinde pil olduğundan bunu anlamak kolayda şimdikilerde (hgs) pil de yok ,eee öyleyse sinyal gönderemeyecek demektir

    hadi barkot okuma sistemi gibi desek iyi de o kadar mesafeden ve hızla geçerken minnacık etiketi o sistem nasıl okuyor ?

    bana öyle geliyor ki bunlar plakayı okuyup bu plakaya kayıtlı hgs ile kıyaslama sistemi var gibi geldi ,tabi konunun uzmanı varsa ve bizi bilgilendirirse memnun oluruz..

    çalışma enerjisini radyo frekans teknolojisinden alıyormuş
  • HGS sistemi hakkında sizi bilgilendirmek istiyorum. HGS sisteminde 2 farklı sistem bütünleşik çalışır. Plakaya ait 5 fotoğraf çekilir ve bunlardan plaka Otomatik olarak karekter tanıma ile digital hale çevrilir. bu işlem tüm geçişlerin %5 i için yapılır. %95 geçiş satın aldığını etiket ile yapılır. Bu etiket pilsiz olarak Radyo Frekans ile indüklenen bir yapıya sahiptir. Camdan sallamakla yada başka zihni sinir yöntemlerle sıkıntı yaşma ihtimali vardır. Cama yapıştırdığınız zaman cam aynı zamanda anten etkisi yaparak sinyali güçlendirir. Eğer çok sık kullanmıyorsanız selo bantla yapıştırabilir, kullanılmayan zamanlarda bu sayede sökebilirsiniz. Direk etiketi yapıştırırsanız sökemezsiniz. Bu bir güvenlik önlemidir. Söktüğünüzde kullanılmaz hale gelir. Yanlış bilinen bir şey daha; Kartın performansı etikete göre daha düşüktür. Fiyatın pahalı olması tamamen üretim maliyetleri ile ilgilidir. Etiketiniz geçiş sırasında okunmaz ise plakanızdan sistem tanır ve cep telefonunuza geçiş ücreti SMS gönderilir.(Telefon no satış anında doğru verilmeli). Ve son soru Etiketi nereye yapıştıracağım?. Aynanın arkası yapıştırılmaması gereken bir yerdir. Doğru yer genelde araçlardaki ön camdaki siyah bölgedir. BU bölge araç camlarındaki metal filmin olmadığı alandır. Dolayısıyle sinyal geçirgendir.
    Ama tavsiyem en doğru yer için önelikle selo bantla yapıştırarak denemeler yapmanız daha faydalı olacaktır. Motorlar için sınıf ve etikette ndurum nedir? Motorların sınıfı 6.sınıftır ama şu anda bu devreye alınamadı. Zaten KGS ye göre %20 indirimli olduğundan şu anda sorun yok. ama genede bu konu aklımda. Yanlız bu etiketler araç içi tiptir. Yani yağmur çamur ve dış şartlardan etkilenir. Dış ortam etiketleride var onuda devreye sokarsak bu öncelikle motorlar için olacak. Bunlar dışı şeffaf olduğundan hiç bir şekilde zarar görmüyor. Ama işimiz çok yoğun buda bir süre sonra olacak.

    KGS nin 1 OCAK ta kaptılması planlanıyor . Bu nedenle sorun yaşanmaması için şu anda bu hazırlıklara yoğunlaşıldı.

    HGS nin ödeme şekli? OGS deki tüm imkanlara sahiptir. (Posta Çeki hesabından; Ek hesaptan; PTTBonus Kredi Karetından otomatik ödeme), ilave olarak mevcutta en çok tercih edilen yöntem nakit dediğimiz hesaba bağlı olmayan yöntem. Burada bakiye kontrolü tamamen kullanıcıya aittir. 7 gün içinde ödemesi yapılmayan geçiş cezalı olur. Ama bu aşamaya gelene kadar cep telefonuna 3 defa mesaj gönderilir. hgsmusteri.ptt.gov.tr den geçişler ve bakiye görülebilir. PTT ATMden para yüklenebilir.
    Hani hep deriz ya; hep yurtdışından kopya alıyoruz diye. Bu sefer farklı Büyüklüğü ile bağlantı sağladığı entegre birimlerle uçtan uca dünyadaki en büyük örnek bu konuda HGS. Avrupası Asyası şu anda bu projeyi izliyor.

    Kolay gelsin ve hayırlı olsun.




  • bilgi veren arkadaşlara teşekkür ederim

    şimdi daha fazla sorarsam bana kızacaklardır o nedenle buradan sormayayım

    belliki biraz teknolojiden uzak kalmışım ,radyo frekans sistemiyle çalışmasını anladım da hala batarya olmadığı halde sinyal göndermesi işini tam çözemedim

    anlatılanlardan bir şekilde uzaktan voltaj yüklemesi gibi bir durum olduğu kanaati oluştu ,yani statik elektriklenme gibi voltaj yüklemesi neticesi kartın iletişime geçtiği ve verici -alıcı şeklinde iletişim sağlanıyor galiba

    neyse asıl konu nasıl çalıştığı değil hgs nedir,nerden alınır,nasıl yüklenir ? tabi birde eski kartlarda olan bakiyeleri bu karta aktarabilecekmiyiz ?


    bu arada unutmuşum :)

    bazı arkadaşlar hızlı geçildiğinde problem çıkıyor demişler ama bir yerde okumuştum yapılan testlerde 200 km. hızla geçildiğinde dahi okuyabildiği yazmıştı

    sistem güzel bir sistem gibi görünüyor ama bu tür projelerde birde şu bürokratik işlemler olmasa daha güzel olacak ,birde sürekli güncel bilgilendirmeler olsa çok iyi olacak ,misal hangi gişeler bu sisteme geçiş yaptı ,hangilerinde henüz geçiş yapılamadı şeklinde veya halen kgs kullanılabilen ve artık kullanılamayan gişeler hangileri ,bu konuda bilgi vermek nedense devletin hep zoruna gitmiştir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kemal1414 -- 24 Kasım 2012; 17:28:51 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kemal1414

    bilgi veren arkadaşlara teşekkür ederim

    şimdi daha fazla sorarsam bana kızacaklardır o nedenle buradan sormayayım

    belliki biraz teknolojiden uzak kalmışım ,radyo frekans sistemiyle çalışmasını anladım da hala batarya olmadığı halde sinyal göndermesi işini tam çözemedim

    anlatılanlardan bir şekilde uzaktan voltaj yüklemesi gibi bir durum olduğu kanaati oluştu ,yani statik elektriklenme gibi voltaj yüklemesi neticesi kartın iletişime geçtiği ve verici -alıcı şeklinde iletişim sağlanıyor galiba

    neyse asıl konu nasıl çalıştığı değil hgs nedir,nerden alınır,nasıl yüklenir ? tabi birde eski kartlarda olan bakiyeleri bu karta aktarabilecekmiyiz ?

    Anladığım kadarıyla RFID sistemini kullanıyor.
    Dışarıdan ne zaman uyaran bir sinyal alırsa uyarılıp o da karşı bir sinyal atıyor.

    İzmirdeki kentkart, Bursadaki bukart (otobüs kartları) da aynı mantıkta çalışıyor, merak ediyorsanız onları araştırabilirsiniz

    http://tr.wikipedia.org/wiki/RFID
    Linkte bahsedilen pasif rfid etiketi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SiNaPSiS -- 24 Kasım 2012; 17:31:13 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: SiNaPSiS

    quote:

    Orijinalden alıntı: kemal1414

    bilgi veren arkadaşlara teşekkür ederim

    şimdi daha fazla sorarsam bana kızacaklardır o nedenle buradan sormayayım

    belliki biraz teknolojiden uzak kalmışım ,radyo frekans sistemiyle çalışmasını anladım da hala batarya olmadığı halde sinyal göndermesi işini tam çözemedim

    anlatılanlardan bir şekilde uzaktan voltaj yüklemesi gibi bir durum olduğu kanaati oluştu ,yani statik elektriklenme gibi voltaj yüklemesi neticesi kartın iletişime geçtiği ve verici -alıcı şeklinde iletişim sağlanıyor galiba

    neyse asıl konu nasıl çalıştığı değil hgs nedir,nerden alınır,nasıl yüklenir ? tabi birde eski kartlarda olan bakiyeleri bu karta aktarabilecekmiyiz ?

    Anladığım kadarıyla RFID sistemini kullanıyor.
    Dışarıdan ne zaman uyaran bir sinyal alırsa uyarılıp o da karşı bir sinyal atıyor.

    İzmirdeki kentkart, Bursadaki bukart (otobüs kartları) da aynı mantıkta çalışıyor, merak ediyorsanız onları araştırabilirsiniz

    http://tr.wikipedia.org/wiki/RFID
    Linkte bahsedilen pasif rfid etiketi

    bilgi için teşekkürler hocam

    hem verdiğiniz linkten hemde başka yerlerden inceledim ve anlayabildiğim kadarıyla yukarıda da bahsettiğim gibi verici cihazın bizdeki karta bir şekilde yükleme yaparak ve aldığı bu güçle bilgileri kıyas yapıyor

    radyo frekans sistemiyle çalıştığına göre burada en önemli etken antenlerin birbirini görmesi çok önem arz ediyor ,sinyali kesecek / perde oluşturacak bir etken olmadığı sürece çok uzaklardan bile çalışacağı kesin

    işte bu nedenle etiketi yapıştıracağımız yer önemli oluyormuş bunu anladım ,ilerleyen dönemde çok daha iyi olacağı görülüyor

    şimdi aklıma bir soru daha geldi :)

    peki bir sinyal kesici kullanılsa o zaman bu sistem sapıtabilirmi ?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kemal1414

    quote:

    Orijinalden alıntı: SiNaPSiS

    quote:

    Orijinalden alıntı: kemal1414

    bilgi veren arkadaşlara teşekkür ederim

    şimdi daha fazla sorarsam bana kızacaklardır o nedenle buradan sormayayım

    belliki biraz teknolojiden uzak kalmışım ,radyo frekans sistemiyle çalışmasını anladım da hala batarya olmadığı halde sinyal göndermesi işini tam çözemedim

    anlatılanlardan bir şekilde uzaktan voltaj yüklemesi gibi bir durum olduğu kanaati oluştu ,yani statik elektriklenme gibi voltaj yüklemesi neticesi kartın iletişime geçtiği ve verici -alıcı şeklinde iletişim sağlanıyor galiba

    neyse asıl konu nasıl çalıştığı değil hgs nedir,nerden alınır,nasıl yüklenir ? tabi birde eski kartlarda olan bakiyeleri bu karta aktarabilecekmiyiz ?

    Anladığım kadarıyla RFID sistemini kullanıyor.
    Dışarıdan ne zaman uyaran bir sinyal alırsa uyarılıp o da karşı bir sinyal atıyor.

    İzmirdeki kentkart, Bursadaki bukart (otobüs kartları) da aynı mantıkta çalışıyor, merak ediyorsanız onları araştırabilirsiniz

    http://tr.wikipedia.org/wiki/RFID
    Linkte bahsedilen pasif rfid etiketi

    bilgi için teşekkürler hocam

    hem verdiğiniz linkten hemde başka yerlerden inceledim ve anlayabildiğim kadarıyla yukarıda da bahsettiğim gibi verici cihazın bizdeki karta bir şekilde yükleme yaparak ve aldığı bu güçle bilgileri kıyas yapıyor

    radyo frekans sistemiyle çalıştığına göre burada en önemli etken antenlerin birbirini görmesi çok önem arz ediyor ,sinyali kesecek / perde oluşturacak bir etken olmadığı sürece çok uzaklardan bile çalışacağı kesin

    işte bu nedenle etiketi yapıştıracağımız yer önemli oluyormuş bunu anladım ,ilerleyen dönemde çok daha iyi olacağı görülüyor

    şimdi aklıma bir soru daha geldi :)

    peki bir sinyal kesici kullanılsa o zaman bu sistem sapıtabilirmi ?

    Muhtemelen sapıtır
    Ben bursada otobüslerde kullanıyordum bunu, 20 cmden falan çekiyordu. Aynı şekilde VISA Paywave ve Mastercard Paypass sistemleri de var.
    Mesafeyi ayarlayabiliyorlar sanırım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SiNaPSiS -- 24 Kasım 2012; 18:33:44 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kemal1414


    bence sen aklına takılanları
    sistemi kuran
    TETAŞ Grup Şirketi Cyclops Teknoloji A.Ş ye sor


    http://www.cyclops.com.tr/Haberler.aspx?name=199
    http://www.cyclops.com.tr/UrunlerCozumler.aspx?name=171
    http://www.cyclops.com.tr/IletisimForm.aspx 0 212 866 94 50




  • quote:

    Orijinalden alıntı: yuci

    quote:

    Orijinalden alıntı: kemal1414


    bence sen aklına takılanları
    sistemi kuran
    TETAŞ Grup Şirketi Cyclops Teknoloji A.Ş ye sor


    http://www.cyclops.com.tr/Haberler.aspx?name=199
    http://www.cyclops.com.tr/UrunlerCozumler.aspx?name=171
    http://www.cyclops.com.tr/IletisimForm.aspx 0 212 866 94 50

    beni işe almazlarsa tüm sırlarını açığa çıkartırım


    yok hocam ben öğreneceğimi öğrendim ,zaten bizi ilgilendiren kısmı nasıl alıp,kullanacağımız gerisini onlar düşünsün




  • Bizim sitenin bariyerleri ayni mantikla calisan bir sistemle acilip kapaniyor. Tek calismayan araclar orijinal on camli peugeotlar. 307 kullanirken lanet ediyordum. Asla cekmezdi camdaki kalin UV kaplamadan oturu. RF dalgalarini da onluyor sanirim belli bir olcekte. Araba degistirdim rahat ettim. PSA grubu araclara sahip arkadaslar dikkatli olsun. Gerekirse OGS alsin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Az önce Hadımköy gişesinden çıkış yaptım ve 7,25 TL ücret kesildiğini gördüm. Google'da "HGS 7,25 TL" yazınca bu başlık ilk sırada çıktı ve girdim. Daha sonrahttp://hgsmusteri.ptt.gov.tr/ adresine girerek üye kaydı yaptım. Bu sitede tüm HGS hesap dökümünüzü ve bakiyenizi görebiliyorsunuz. Garip bir şekilde benim 7,25 TL gördüğüm ücret sitede 1,40 görünüyor ve bakiyem de doğru. Resimdeki tabloda en üst satırdaki geçiş. Duruma bir anlam veremedim? Pazartesi PTT'ye gidip bir soracağım.





  • 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.