|
Bugüne kadar pek çok sanat atölyesini ve heykel konusunda hizmet veren internet sitesini inceleme fırsatım oldu. Ancak açıkçası, firmamızın yıllardır ürettiği çalışmalara benzer bir kalite ve özgünlük pek göremedim. Türkiyenin dört bir yanında, adeta birbirinin kopyası gibi duran, çizgi film karakterlerine benzeyen figürlerle yapılmış heykeller maalesef her şehirde karşımıza çıkıyor. Meydanlara, caddelere, parklara konulan bu tür figürler, heykel sanatının gerçek anlamından uzaklaşmış, sıradan ve estetikten yoksun bir görüntü sunuyor. Bu forumu da inceledim; sanat kategorisi bulunmuyor, heykel alanında ise hiçbir içerik yer almıyor. Teknoloji sitesi olmasından dolayı bulunmayabilir ama ben bu görüşü yıkmak için bu metni hazırladım. 25 yılı aşan mesleki deneyimimiz ve tamamladığımız 700'e yakın büyük ebatlı heykel sonrasında, hem forumlarda hem de bazı internet yayınlarında bu konuya dikkat çekmek istedim. Söylediklerimin bir iddia olmadığını, gerçek bir birikimin sonucu olduğunu göstermek için heykel.org adresindeki çalışmalarımıza göz atabilirsiniz. Amacım kesinlikle belirli kişileri veya kurumları hedef almak değil; asıl amacım, ülkemizde giderek yaygınlaşan bu sıradan ve özgünlükten uzak sanat modellerini gözler önüne sermek ve gerçek heykel sanatının ne olduğunu, nasıl bir emek ve bilgi birikimi gerektirdiğini anlatmaktır. Aslında bu metinle anlatmaktan çok, yapılan işleri görerek fark yaratmak mümkün olacaktır. Heykel sanatının kökleri insanlık tarihinin en eski dönemlerine kadar uzanır. İlk insanlar, taş ve kilden basit figürler yaparak duygularını, inançlarını ve günlük yaşamlarını ifade etmeye çalışmışlardır. Mısır, Yunan ve Roma medeniyetlerinde heykel sanatı büyük bir gelişim göstermiş, tanrıları, kahramanları ve önemli kişileri temsil eden anıtsal eserler ortaya çıkmıştır. Yunan heykeltıraşları, insan bedenini gerçekçi ve oranlı bir şekilde işleyerek sanata büyük bir katkı sağlamış, bu dönemde ortaya çıkan eserler günümüzde bile hayranlıkla incelenmektedir. Rönesans döneminde ise heykel sanatı yeniden canlanmış, Michelangelo gibi ustalar, mermeri işleyerek insan anatomisini ve duygularını en ince ayrıntısına kadar yansıtan eserler üretmişlerdir. Zamanla heykel sanatı, sadece dini ya da tarihi figürleri temsil etmekten çıkıp, toplumsal olayları, kültürel değerleri ve bireysel ifadeleri de konu alan bir sanat dalına dönüşmüştür. Heykel sanatının önemi, sadece görsel bir estetik sunmasıyla sınırlı değildir. Bir heykel, bulunduğu mekana kimlik kazandırır, o bölgenin kültürel ve tarihi değerlerini yansıtır. Kamusal alanlara yerleştirilen büyük ebatlı heykeller, şehirlerin hafızasını oluşturur ve gelecek nesillere aktarılacak önemli bir miras haline gelir. Bir heykelin sadece "figür" olması yetmez; o figürün orantıları, duruşu, malzeme seçimi, ışıkla olan ilişkisi ve bulunduğu ortamla uyumu titizlikle düşünülmelidir. Gerçek bir heykel sanatı eseri, uzun süreli araştırma, çizim, maket çalışması, malzeme testleri ve ustalık gerektiren bir üretim sürecinin sonunda ortaya çıkar. Bu süreç, çizgi film karakterine benzeyen, hızlıca üretilmiş ve estetik kaygısı taşımayan figürlerle kıyaslanamayacak kadar farklıdır. Bizim atölyemizde, her heykel projesi ayrı bir sanat eseri olarak ele alınır. Büyük ebatlı heykel üretiminde kullanılan malzemelerin dayanıklılığı, dış mekan koşullarına uygunluğu ve görsel bütünlüğü en ince detayına kadar planlanır. 700'e yakın tamamladığımız büyük ölçekli heykel projesi, bu titiz çalışma anlayışının bir sonucudur. Kent meydanlarına, parklara, kurumsal alanlara yerleştirilen heykellerimiz, sadece birer figür değil, aynı zamanda o mekanın kimliğini ve mesajını yansıtan sanat eserleridir. Heykel sanatının gerçek değerini anlatabilmek için, bu alanda üretilen işlerin görsel olarak incelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle heykel.org sitemizde yer alan tamamlanmış projelerimizi görmenizi öneririm. Son olarak belirtmek isterimki bu paylaşım kesinlikle bir reklam amacı taşımamaktadır. Amacım, insanlarımızı heykel sanatı konusunda bilgilendirmek, gerçek sanat eserleri ile sıradan, özgünlükten uzak figürler arasındaki farkı ortaya koymak ve toplumsal bilinci bu alanda biraz olsun geliştirmektir. Heykel sanatı, sadece bir dekoratif unsur değil, kültürel mirasımızın ve estetik anlayışımızın bir yansımasıdır. Bu bilinçle hareket eden herkesin, şehirlerimizin daha nitelikli ve anlamlı sanat eserleriyle donatılmasına katkı sağlayacağına inanıyorum. Hepinize teşekkür ederim. |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler