Şimdi Ara

Hermés'ten Bronze veya Silverdan Çıkma Önerileri-Taktikleri(Güncellenecek)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
107
Cevap
5
Favori
2.988
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. Öncelikle kendimi tanıtayım. Pro değilim, S3 te Bronze 4 ten başlayıp 100 ranked maçta Gold promosyonlarına çıkan biriyim. Hem kendi tecrübelerime dayanarak, hem de arkadaşlarımın tecrübelerine dayanarak bronze ve silver maçlarında yapılan ama yapılmaması gereken hataları, bir kaç oyun taşıma taktikleri paylaşcam aklıma geldikçe. Gerek arkadaşlarımın oyunlarından gerek kendi oyunlarımdan yola çıkarak bu rehberi hazırlamak istedim. Daha önce de belirttiğim gibi pro değilim, kimsenin elosunu ezmiyorum, ahkam kesmiyorum vs vs. trollük yapmayın diye söylüyorum şimdiden. Bu yazılanlar TR serverı için geçerli değildir bu arada onu söyleyeyim.

Öncelikle ranked game de mentalite çok önemlidir. Yani motivasyonunuz, moraliniz yüksekse aynı zamanda takımın morali yüksekse oyunu %90 ihtimalle kazanırsınız. Pick ekranındayken "lets win this s**t", "lets destroy them" gibi yazılar farkında olmasanız bile takımın moralini yükseltir, gaza getirir. Oyun esnasında takım arkadaşınız kill aldığında veya assist yaptığında "Good job" diyin, kill verdiğinde veya feedlediğinde KESİNLİKLE ama kesinlikle flame yapmayın, diğer takım arkadaşlarınızın da flame yapmasına izin vermeyin. Eğer tartışma, kavga çıkacak gibiyse mutlaka arabulucu olun takım arkadaşlarınızı yatıştırın. Kavgayı yatıştırmayıp aksine taraf tutarsanız oyunu kaybettiniz demektir bu kadar net. Yani flame yok, flame edenlere prim vermek de yok. Örnek verirsek lane kaybettiğim zamanlarda takım arkadaşlarım flame yaptığında performansım düşüyor ister istemez. Ama 0-6 oynadığım oyunu "you can do it" diye beni destekleyen duo bot sayesinde legendary bitirmiş, üstelik oyunu taşımıştım. Yani moral her şeydir sakın ama sakın hafife almayın. Solotopunuz feedliyor mu? Ekrana bağıra bağıra ana avrat gidin ama yeter ki bunu chat ekranına yansıtmayın.

The Rainman'in fi tarihinde yazdığı bir makale vardı "Avoid failure"(fail olmaktan kaçının diyebiliriz) isimli. Bazı maçlarda bir şey kazanmaktansa daha az şey kaybetmek en karlısıdır. Örnek verirsek pick ekranında troll geldi. 2 mid var mesela veya biri solotop or troll dedi ve solotop kalmadı o adama. Maçı kaybedeceğiniz bariz belli değil mi? O zaman bir hesap yapalım. Eğer maçı dodgelarsak -3LP gidecekken maçı oynarsak ve kaybedersek, ki bu ihtimal %99, 10-20 hatta daha fazla LP gidecek. İşte bu fail olmaktan kaçınmaya en güzel örnek. Bronze ve silverda yükselemeyen insanların büyük bir çoğunluğu fail olmaktan kaçınmayıp, inat edip oynadıkları için yükselememektedir(Ben ne çıkıcam başkası çıksın mantığı). Sonra gelip forum köşelerinde 2 mid geldi, trolleyecem dedi trolledi diye ağlıyor insanlar. E arkadaşım sen kaşınmışsın derler adama. Bu yolla pick ekranındaki(trollerin yaklaşık %50si) trollerden kurtulabilirsiniz. Oyun esnasında trolle dönüşenlereyse tatlı dille ikna etmekten başka yapacak pek bir şey yok ne yazık ki(büyük bir çoğunluğu ikna oluyor bu arada). Yani dodgelamaktan korkmayın. 33 maç dodgelamak sizi 1 division bile düşürmezken(100 puan-1 puan), 33 maç kaybetmek demek 1. divisiondan 5. divisiona düşmek demek. Yani bazen zararın neresinden dönülürse kardır hesabı yapmak gerekiyor.

Bronze ve silver, özellikle bronz, jungler ve support oynayanlar için cennet. Çünkü kimse bu 2 rolü oynamak istemiyor. Bize de bu rollerle oyunu taşımak kalıyor. Gidip ben mid oynayacağım, ben top oynayacağım diye diretmeyin, ne eksikse onu oynayın ve bu eksik genelde support veya jungler oluyor bronze ve silverda size başka rol kalmayacak muhtemelen. 100 oyunda mid ve top gittiğim oyun sayısı 10 u geçmez(bana kalmadı çünkü, pick ekranında herkesin yazmasını bekleyip eksik olanı aldım). Her neyse, tanky junglerlar ve bol CC li supportlar oyunu çok güzel taşıyor. Bronze ve silverda Nautilus, Sejuani, Jarvan 4 ve Cho'gath oynayın. Evet sadece bu 4 ünü öneriyorum. Xin, Lee Sin, Jax gibi biraz daha offtank junglerlar biraz daha dikkat, biraz daha az fail yapılmasını gerektiriyor. Sizin yükselmeniz için fail yapmamanız lazım. Yani bronze ve silverda offtank değil tank jungler müthiş iş yapıyor. Yükseldikçe tank junglerlar nedense yerini off-tanklara bırakıyor oyun taşıma görevini, daha da yükseldikçe çok kırılgan junglerlar iş yapıyor. (Fiddle, evelynn vs.)

Oyun taşımak demişken, bir çok insan oyun taşımayı yanlış anlıyor. Adam foruma ss koyuyor "ben daha ne yapayım" diye. Bir bakıyorsun 20 takım killinin 10+ killini o almış, oyunu taşıyacağını zannedip 5 kişinin arasına girip oyunu vermiş vs. Oyun taşımak killeri toplayıp 5 kişinin arasına cengaver gibi atlayıp takıma TF kazandırmak mıdır Allah aşkına? Kazandıran taşır zaten de istediğin kadar build kas takımında damage yoksa 5 kişinin arasına girip öldüğünde o iş bitti demektir. Oyun taşımak demek 5 e bölünmek demektir. 5 kişinin işini de yapmak demektir. Başka türlü oyun taşınmaz. "Support botu wardlamıyor ki ohoo ben ne yapayım" dersen oyun taşınmaz. Solotop tank kasmıyor ki ohoo ben ne yapayım, ADC kill toplamıyor ki ben ne yapayım dersen oyun taşınmaz. Gerektiği yerlerde wardu sen alacaksın, killeri sen alacaksın(abartmadan), tank sen olacaksın. Herkesin işini sen yapacaksın. Evet kolay bir durum değil zor hatta. Ama oyun taşımak böyle bir şey.

Oyun taşıma taktiklerini biraz açmak gerekirse mesela jungler oynuyorsunuz ve solotopunuz ward almıyor ve gank yiyor. Ben mi alcam adamın alması gereken wardu derseniz oyunu kaybedersiniz, bu kadar net. Evet siz alacaksınız wardu ve solotopla "niye ward almıyorsun bıdı bıdı" diye tartışıp ortamı germek yerine siz gidip dikeceksiniz wardu. 75 gold oyunu kaybetmekten değerli değildir hiç bir zaman. Diyelim ki 350 goldla base e döndünüz, 300 golda cloth armor almayın, 2-3 ward alın goldun geri kalanını saklayın. Bir item eksik alırsınız ama rakip solotopun feedlenmesini önlersiniz. Mid de öyle aynı şekilde. Bot lane gank istiyor ama ward yüzünden atamıyor musunuz? Siz gidip vision ward alacaksınız. Jungler oynarken solotop veya mid ward almadığı için gidip benim ward aldığım oyunların sayısını hatırlamıyorum bile. Üstelik o oyunların %95ini ben gidip lanelere ward dikmeden önce kaybederken, ben ward diktikten sonra oyunu çevirip kazandık. Unutmayın, oyunu taşımak istiyorsunuz, o zaman sitem etmek yok, şikayet etmek yok herkesin işini siz yapacaksınız olabildiğince.

Bir de bronz maçlarımdayken özellikle dikkatimi çekti, silver biraz daha bilinçli bu konuda, jungler kill aldığı anda kıyamet kopuyor. Bazen lanedeki adam yeteri kadar damage veremiyor dive yapıp killi alıyorum veya ne bileyim yanlışlıkla son vuruşu yapıyorum veya ne bileyim red buff yüzünden killi ben alıyorum kıyamet kopuyor. Yapmayın etmeyin arkadaşlar eğer lane oynuyorsanız. Sonuçta o kill goldu elin oğluna gitmiyor sizin takım arkadaşınıza gidiyor. Kaç kere o 300 gold sayesinde "locket of iron solari" alıp 2 dakika sonraki teamfightta gank atıp kill aldığım lanedeki takım arkadaşımı itemin aktifi sayesinde 100- canla kurtardım. Jungler kill aldığında kıyameti koparmayın. Zaten o kill goldu 2-3 wave minyonla karşılanıyor üstüne assist goldu da var. Ama jungler için o gold nimet oluyor resmen. Hele ki shut down golduysa ne ala. O yüzden jungler kill aldığında "niye kill aldın bıraksayın bıdı bıdı" kavga etmeyin GJ diyin ve farmınıza bakın. Çünkü o jungler bir sonraki TF de sizi daha uzun süre tanklayacak, sizi daha uzun süre koruyacak veya karşı takımı daha fazla süre devre dışı bırakacak.

Support oynuyorsanız ve oyunu taşımak istiyorsanız, 1. önceliğiniz ward olmalı. İlk item philosopher stone değil sightstone olmalı. Support oynarken yaptığım en büyük hatadır önce philosopher stone almak. Mutlaka vision ward alın ama mutlaka. Karşı supportu da takip edin bir yandan neler almış gözetleyin, ward almış mı kaç tane almış kaç tane dikmiş vs. Karşı support vision ward almışken siz onun inventorye bakmayıp gidip gözünün önünde vision dikerseniz niye kaybettik oyunu diye üzülmeyin. Önce o supportun dikmesini bekleyin ardından siz dikin. Vision ward savaşları ve sizde vision yokken karşıda varsa yapmanız gerekenleri detaylı resimlerle anlatmaya çalışacağım ilerleyen zamanlarda. Bir de sadece leona, blitzcrank gibi supportlara değil karşınızda kim olursa olsun karşı lane çimine ward dikin. Lane gank yemeniz imkansız hale gelir(thresh varsa iş değişir tabi, onu da banlayın veya banlatın). Karşı tarafın wardlarını temizlemeden jungler veya midden gank istemeyin. Jungler için vakit kaybı, mid için farm ve vakit kaybı olur.

Genel olarak söylüyorum, başkalarına suç atmayın. Suç her zaman sizdedir bunu kabullenin. Evet her zaman sizdedir. Yanınızdaki adc mi öldü, suç sizde. Lane e gidip gank attınız ve takım arkadaşınız veya siz mi öldünüz. Suç sizde. Bunu kabullendiğiniz an en büyük adımı atmış oluyorsunuz. Hata takım arkadaşınızda bile olsa "Sorry" diyin. Çünkü mutlaka bir yerlerde hata yapmışsınızdır. Oyun esnasında fark edilmiyor çünkü kimin hata yaptığı, ama sizi izleyen biri "şunu şöyle yapsaydın keşke" diyince fark ediyorsunuz birden.

Biliyorum çok uzun oldu şimdiden ama tecrübelerimi paylaşmak istedim. Bronze ve silver olup da bu yukarıda bahsettiğim hataları yapıp forumda ağlayan insanlardan, arkadaşı veya tanıdığı çıkıp kendi çıkamayınca "şans eseri çıktı" diyip o insanların emeğini hiçe sayan insanlardan, 10 maçın 7 sinde kötü oynayıp 3'ünde AFK gelince "7 maçta kötü oynadım" demek yerine "3 maçta AFK geldi" diyen insanlardan bıktığım için bu konuyu hazırladım. Gelen tepkilere, sorulara ve önerilere göre rehberi detaylandırıp geliştirmeyi, SS eklemeyi planlıyorum.

ÖNEMLİ NOT: Bu yazdıklarım size %100 win rate vermez, öyle olsaydı zaten 100w/0l olurdum, bu yazılanlar sizi 100w/100l yapmaz da 125w/75l yapar. Demin bahsettiğim 10 maçta gelen 3 maçtaki AFK lara yapabilecek bir şey zaten yok o şanssızlık hepimizde oluyor. Bu konudaki amaç, yapılabilecek, elden bir şeyler gelebilecek durumlarda (geri kalan 7 maç) genel hatlarıyla maç nasıl kurtarılır ona rehber olarak hazırlanmıştır. İleriki zamanda daha detaylı daha güzel olacak umarım. Özellikle silver 5 ve daha kötü yerlerde oynayıp şimdi gold, plat ve üstü arkadaşlardan taktikler gelirse konuyu daha da genişletebilirim.

• Okuyana bol sabır.
  • Okuyan varsa ozet pls

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ya işte flame yapmayın falan filan herkesin bildiği şeyler. Ben çok güzel sövüyorum ve kazanıyorum ama. Gümüşde sövdüğüm kadar hiçbir yerde sövmedim çok rahat altına çıktım. Tavsiyemdir.
  • Trdeyim yine okudum

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam bunun Kermes versiyonu var mı ? Uzun olmuş bu biraz biz üşengeç milletiz okumayız bunu. (Aman alınma nickten çağrışım yaptı)
  • Doğru şeyler yapılması lazım bunların ağzına sağlık diyelim.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hermés kullanıcısına yanıt
    hak veriyorum kardeşim oyunların %90nı ego yüzünden kaybediliyor
  • Okumadım ama çelıncır oldum teşekkürler
  • Uzun oldu biliyorum ama okursanız bir şey kaybetmezsiniz diye düşünüyorum. LoL forumlarında vardı bu tarz bir konu. İlk post neredeyse sayfalar uzunluğundaydı word dosyasına atınca. Oradan esinlendim. Okumasanız da canınız sağolsun okuyup faydalanan olursa ne mutlu bana
  • Okudum güzel :)

• Özet geliyor beyler
    Ward Alın
    Jungler Kill Alabilir
    Support Ve Jungler (Low Eloda Tank Jungler) Oynayın
    Flame Blame Yapmayın
    AFK Gelirse Sizin Cenabetliğiniz
    Tüm Killeri Almayın
    Bu Bir Takım Oyunu ığğğ ığğğğ
    Dodge yapın korkmayın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GuardsmanBob -- 12 Ağustos 2013; 22:24:52 >
  • Noktasına kadar okudum bu oyuna değer verdiğim için oyunla alakalı aklı selim her türlü yazıyı sıkılmadan okurum. Ayrıca yazdıklarında kendimi gördüm zaten gold 3teyim plata çıkmak için daha fazla ne yapılabilir onun için önerilerine açığım.

• Bronz 1 bronz 3 vs 2 den daha beter. Adam gelmiş silver 5, benim için blitz pickler misin ? diyorum herif bronzsun sana picklemem diyor diğerine söylüyorum oda aynısı oyuna giriyoruz daha laneye gitmeden bronzlar şöyle bronzlar böyle, lanede 0-6 kaybediyor diğeride aynı şekilde ama hala flameye devam
  • quote:

Orijinalden alıntı: GuardsmanBob

Özet geliyor beyler
    Ward Alın
    Jungler Kill Alabilir
    Flame Blame Yapmayın
    Tüm Killeri Almayın

Pick ekranında troll gelirse dodgelayın demeyi unutmuşsun

İşte öyle durumlarda dodgelayacaksın güzel kardeşim.. Kafa rahat

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hermés -- 12 Ağustos 2013; 22:24:44 >

• eline saglik, kusursuz ozetlemissin ancak bu bolumun yas ortalamasindan haberin yok sanirim. 12 yasindaki burnu havada bebelere bir sey anlatamazsin. hevesini kirmak istemem ama keske bosuna ugrasmasaydin. tekrarliyorum eline saglik, kusursuz bir oyun mantigin var.

• Okudum. Ranked a yeni başladım. Silver I den golda çıkmaya çalışıyorum. Gözlemlediğim ilk şey; adc oynuyorsanız vayne pickleyin, başka bi roldeyseniz takıma alan var mı diye sorup almaları için zorlayın. O da olmadıysa banlatın. Eğer vayne karşıya gelirse 1-0 geri başlarsınız. Cait early eziyor falan demeyin. Çünkü gördüm de söylüyorum.

Bir de thresh i banlatın. Bu da önemli. Bir hook u tutturmasıyla birlikte karşı adc ne kadar fed olursa olsun kill i getiriyor.

Asla flame yapmayın. Arkadaşım zaten söylemiş. Yapan varsa engelleyin. Olmuyorsa ignore layıp oyununuza bakın. Yoksa ya sinir oluyorsunuz ya da o cevap vermek için oyuna bakamıyorsunuz.

Pick ekranında kavga etmeyin kalanı alın. Ancak taşıyacağınızı inandığınız champ varsa pickleyebilirsiniz.

Mid lane oynuyorsanız fizz, diana, kassadin gibi roam yapan ve kolay gank atan champ ler almanız oyunu taşımanıza yardımcı olur.

Arkadaşım çok güzel bir yazı hazırlamış. Ben de bir şeyler ekliyeyim dedim.

• quote:

Orijinalden alıntı: khanjui

Okuyana bol sabır.

Silver2-Silver3 arasında ki ince çizgidesin.Az oku
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hermés

quote:

Özet geliyor beyler
    Ward Alın
    Jungler Kill Alabilir
    Flame Blame Yapmayın
    Tüm Killeri Almayın

Pick ekranında troll gelirse dodgelayın demeyi unutmuşsun

düzelttim

• quote:

Özet geliyor beyler
    Ward Alın
    Jungler Kill Alabilir
    Flame Blame Yapmayın
    Tüm Killeri Almayın
    Dodge yapın korkmayın

Adamın o kadar güzel bir şekilde emek vererek yazdığı up uzun yazıyı böyle özetlemen beni bile rahatsız etti açıkçası
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.