Şimdi Ara

Her peteğe termostatik vana takılmalı mı? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
321
Cevap
15
Favori
255.144
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: maxfocus

    quote:

    Orijinalden alıntı: playstyle

    quote:

    Orijinalden alıntı: nokiae90

    ",, giriş veya çıkışa takılır. "



    öncelikle ben bu konunun uzmanı değilim sadece kişisel araştırmalarım sonucu vardığım düşünceyi açıklamatayım

    yanlışınız var ! doğru kullanım için girişe takılmaz, çıkışa takılır !

    bunun nedeni ise ! örneğin kar yağıyor
    hava -0- derece
    ve sizin ısınmak için 20 derece ısı istiyorsunuz
    dahası kaynaktan gelen sıcak su 40 derece
    ve bu ısının %50 si havayı ısıtıp oda sıcaklığını
    20 dereceye getirmesi anlamına gelir.

    işte burada en noktada kabaca havanın dışardı da -0- derece ve odanın 20 derece olması için 40 derece ısı gelmesi gerkir.

    daha doğrusu peteğin içinde dolaşan ( peteğin tamamını ısıtan suyun 40 derece olması gerekir.)

    yani sizin anlayacağınız peteğin tamamı gelen suyun sıcaklığını alması gerekir ki ulaşılmak istenilen ısıya ulaşılsın !

    yani eğer siz 20 derece için peteğin girişine bunu koyarsanız petekten çıkan su 35 derece olur ! ( oda 17,5 gibi yansır )

    ama 20 derece beteyin çıkışına bunu koyarsanız peteğe giren suyun ısısı 45 derece kadar olur. ( oda 22,5 gibi yansır )

     Her peteğe termostatik vana takılmalı mı?


    bu arada en büyük ısı kaybı peteğin arkasındaki duvarın ısı yalıtımının olmaması yüzünden enerjinin %40 burada harcanır !

     Her peteğe termostatik vana takılmalı mı?


    http://www.radio101.de/thermography/house-thermal-imaging.htm

    ve son olarak doğru bağlanılamış petek örneği

     Her peteğe termostatik vana takılmalı mı?



    Selamlar,

    Yukarıda bahsettiğiniz gibi bir durum söz konusu değil. Termo statik vanalar , istisna durumlar olmadığı sürece , üst kesimdeki petek sıcak su girişlerine montajlanırlar.
    Termo statik vanaların çalışma prensibine göre , peteğe giren suyun sıcaklığı ile bir bağlantılarıda yoktur. Üzerlerinde ki termo metal (genel kullanılan sistem) aracılığı ile ortam sıcaklığı tarafından tetiklenirler.

    Yani siz peteğe 40 yada 70 derecelik su gönderiyor olsanızda , termo vana 22 dereceye ayarlı ise , ortam 22 dereceye ulaştıktan , belli bir süre sonra (tepkime süreleri sisteme ve markaya göre farklıdır)su akışını keser.

    Eğer belirttiğiniz gibi, termo vanaları çıkışa uygularsanız ki bu genelde peteklerin alt kısımlarıdır (yerden 15-20 cm yükseklik) bu durumda , zeminde biriken soğuk havadan dolayıda , ortamda ki sıcaklıkta gereksiz artışlar görülebilir. Yine petek içindeki çökeltiler termo vanının valfini daha kısa sürede verimsiz hale getirirler. Ayrıca dış etkenlere çarpma vb. daha açık olurlar. Ben şimdiye kadar zorunlu olmadıkça hiç bir uygulamada termo vananın çıkışa takıldığını görmedim.
    termostatikvana.com/Uygulamalar.aspx aratırsanız bu konuda ki uygulamarı görürsünüz.

    Bir sistemde , tüm peteklere termo vana uygulaması, kombinin sirküle motorunun py-pass geçmesi durumu olaşabileceğinden tavsiye edilmez.Termostatik vanaların aslında banyo ve mutfaklarda ortam şartlarından dolayıda kullanılması çok tavsiye edilmez. Genelde sistem büyüklüğüne bağlı olarak (su miktarı önemlidir) misal 8 mt pkkp22 h:60 ve 8 petekten oluşan bir yapıda en az 2 peteğe termo vana uygulanmaması yerinde olur. Bunlarda genelde banyo, antre ve mutfak olarak seçilirler.

    Termostatik vanaların mekanik olanları dışında , çok farklı elektronik sistemlerle desteklenmiş olanrıda mevcuttur. En çok tercih edilenler ise genel mekanik olanlardır.
    Mekanik ürünlerin en büyük dezavantajları 20 dk. bulan tepkime süreleridir.

    Oda termostadı ile termovanalar birlikte kullanılabilirler. Özellikle kablosuz oda termostadı kullanılan sistemlerde , aynı mekanda oda termostadı ile termo vana kullanılması mümkündür. Sabit oda termostadlarında ise kullanılan alanda genelde termo vanaya gerek kalmaz . Ancak bu mekanda birden fazla petek varsa i oda termostadına en uzak peteklerde termo vana kullanımı söz konusu olabilir.

    Resmini verdiğiniz petek bağlantısı için, yanlıştır demek doğru değil. Zira uygulamalarda istenilen bazı özelliklere göre yapılabilir. Aynı bağlantıyı ben kendimde uzun süre kullandım. Bu bağlantı için , uygulanması gerekmediği sürece tavsiye edilmez denilebilir.Zira bu şekilde peteği , üreticinin verdiği ısıl verimlilikte kullanamazsınız.

    Verimlilik adına oda termostadı , termovanalar kesinlik kullanılması tavsiye edilen ürünlerdir. Ayrıca eğer bütçeniz uygun ve ısıtma alanı geniş ise, dış hava sensörü destekli modülasyonlu oda termostaları tavsiye edilen ürünlerdir.

    Kolay gelsin.

    verdiğiniz bilgiler için teşeşür ederim. ama kafam takılan bir kaç soru var. yeni bir sistem kuruyorum. en mantıklı ve ekonomiik olması benim için önemli.

    110 m2 ev(net)(3 oda 1 salon) en üst kat ankara'nın en soğuk yerlerinden bir yer. ısı yalıtımı yapılmış. tek ve doğu cepe. kombi tesisatı kolektor sistemde yapıldı(her odaya ayrı boru gidiyor)

    1- kombiyi yoğuşmalı almak mantıklı mı?(buderus gb-012)
    2- forumdan okuduğum kadarıyla oda termostadı kullanmak verimi arttırıyormuş. oda termostadı ve kollektor sistem varken termo vana kullanmak gerekir mi?(8 mt petek+1 mt havlupetek)
    3- konu dışı olacak ama aliminyum(aldığım yerin kendi üretimiymiş) petek mi kullanayım yoksa bilindik peteklerden mi kullanmak gerekir. ilginiz için teşeşür ederim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi faroo1453 -- 25 Ağustos 2012; 23:02:21 >




  • Benimde merak ettiğim güzel sorular sormuşsunuz ama maalesef cevap çıkmamış.Evlerimizin yapıları benzer denebilir.Cevaplar enim için de önemli.

    Ben genelde oturma odası ve yatak odasını açıyorum ve kışa girerken düşük ısıya alıp kış bitiminde kapatıyorum.Sadece 2 bilemediniz 3 petek açıyorum.Bu şekilde kullanım da (Doğru bir kullanım mı bilmiyorum ama ) termostatik vananın verimi veya ihtiyacı nedir?
  • Merhaba bende iki gün önce evimize termostatik vana taktırdım ilk önce 3 te peteğim soğudu ve tekrar devreye girmedi, sonra kapatmak istedim 0 ve 1 yok 2 ye kadar çevriliyor...siz bu sorunu nasıl çözdünüz normal bişeymi bu durum ayrıca sizin peteğinizde 3 te soğuma yapıyor , mu acil cevap verebilirseniz ona göre firmeyı arıyacağım çünkü onlarla baya sorun yaşadığım için uğraşmakta istemiyorum.
  • Katkıda bulunan herkese teşekkürler.

    bu konu canlı tutulmalı diye düşünüyorum.

    geç oldu benimde soracaklarım var

    bizim evde dublex oda termostatı mı termostatik vana mı

    bu konularda sorular soracağım

    herkese saygılar
  • arkadaşlar bu sene ilk defa kombi kullanmaya başlıyorum... mersinde yaşıyorum havalar tam soğumadığı için 2-3 kere akşamları açtım kombiyi henüz.
    sizlere sorum : eca termostatik vana taktırdım. bazı vanaları kapalı konuma getirmeme rağmen petekler genede ısınıyor. sizce neden olabilir böyle bir durum. teşekkür ederim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nokiae90

    PORTAKAL SPOR KADINLARA ÖZEL SPOR SALONLARI BANDIRMA şubemizin kalorifer peteklerinde termostatik vana var. 7 petek var, 6 tanesinde termostatik vana mevcut.
    Sebep: Spor alanında 19-20 derece, banyoda 23-24 derece, masaj odasında 21-22 derecelik ısı ihtiyacı.
    Spor alanında 5 petek var ve ısı ihtiyacı 19 derece. Spor yapan insanlar ve güneşin etkisiyle oluşacak ısı dengesizliklerini önlemek ve tasarruf sağlamak için bu alandaki tüm peteklere termostatik vana takıldı. Vanalardan sonra, ısı farklılıkları ile ilgili şikayetler bitti.
    Banyo ve soyunma odalarında ideal sıcaklık 23 derece. Buradaki sıcaklık da sabit kalmalı ve konfor sıcaklığı önemli. Burada güneş ışığından fayda yok ve tüm duvarlar fayans olduğundan, 14 m2 odada 1,8 m petek var. Termostatik vanadan sonra fazla sıcak veya soğuk olduğuna dair şikayetler bitti.
    Masaj odası, her üyenin girmediği bir oda. Üyeler, termostatın ayarını bozmasınlar diye termostatı buraya taktım. Burada sıcaklık kolay kolay artmıyor. Dolayısıyla, oda termostatı buradan kombiyi kontrol edebilir.
    Termostatik vana, giriş veya çıkışa takılır. Her ikisi de mümkündür. Ancak, aşırı hava akımının olduğu yere takılırsa, doğru algılamayabilir. En doğru yeri, montaj kılavuzlarında bulabilirsiniz.
    Eğer aşağıya takılacaksa, istenen sıcaklıktan 1-2 derece düşüğe ayarlanmalıdır. Mâlûm, ısınan hava genleşir ve yükselir.
    Kalorifer petekleri genelde duvar kenarlarında olur. Duvarlar genelde soğuktur. Bu yüzden, termostatik vana üzerindeki ısı sizi yanıltabilir. Konfor sıcaklığı deneme-yanılma yöntemi ile bulunmalıdır. Termostatik vana 17 dereceye ayarlı iken, odanın 20 derece olabilmesi bundandır.
    ECA vanaları 18,5 TL x 6 adet + 4,5 TL kargo ücreti karşılığında internet üzerinden, İstanbul'dan bir satıcıdan aldım. Aynı vana, Bandırma'da 35 TL civarı. ECA, kendini her ürünüyle kanıtlamış bir Türk markasıdır. Uzun yıllar kullanırsınız. Zaten sloganı da, yanlış hatırlamıyorsam "Yıllarca, Güvenle..." gibi birşey. Fiyat oldukça iyi. 60-70 TL, bu vanadan 4 adet demek. Bence daha pahalısına gerek yok, yine de alıcı bilir. Ben kullanıyorum, memnunum.
    ECA vanada, 0-29 arası sıcaklık ayarlanabiliyor. 7 derece donmayı önleyici sıcaklık. 2-16 dereceye, 3-20 dereceye, 4-24 dereceye vb. gibi tekabül ediyor ve aradaki her bir çizgi bir derece manasına geliyor.
    Önceleri en soğuk oda olan masaj odası, güneş görmediğinden, penceresi aluminyum doğrama olduğundan ve bu oda içten izolasyonsuz olduğundan, bu odada termostatik vana yok, onun yerine oda termostatı var. Kombi buradan kontrol ediliyor. Isınması en zor olan oda burası.
    Oda termostatı, haftalık ayar yapılabilenlerden. Salon, sabah 8:30'da açılıyor, termostat Pazartesi-Cumartesi günleri 8:00'da kombiye start veriyor. Akşam 20:30-21:00 civarı kapanıyor, 20:00'da oda termostatı kapatma veriyor. Cumartesi 16:00'da kapatıyor. Pazar günü tüm gün kapalı olduğundan, termostat hiç komut vermiyor. Geceleri, kombi hiç yanmıyor (burada hata yapıyor muyum, bilmiyorum) Masaj odası sıcaklığı 13 dereceye kadar düşerse, kombi start alıyor. Petekler uzun olduğundan, hızlıca ısınıyor, bu yüzden yarım saat önceden yanması yetiyor. Oda termostatını kullanma sebebimiz, sistemi her gün, günün farklı saatlerinde kombiyi açıp kapatabilecek şekilde haftalık olarak kontrol edebilmek.

    hangi siteden aldınız?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: deep33

    arkadaşlar bu sene ilk defa kombi kullanmaya başlıyorum... mersinde yaşıyorum havalar tam soğumadığı için 2-3 kere akşamları açtım kombiyi henüz.
    sizlere sorum : eca termostatik vana taktırdım. bazı vanaları kapalı konuma getirmeme rağmen petekler genede ısınıyor. sizce neden olabilir böyle bir durum. teşekkür ederim


    bende yeni araştırıyorum bu vanaları
    çalışma prensipi +5 -- +29 derece genelde olduğu için siz tamamen kapatsanızda +5 dererece kısmi olduğunda su geçişine izin veriyordur diye düşünüyorum
  • quote:

    Orijinalden alıntı: estamemuchoo

    quote:

    Orijinalden alıntı: deep33

    arkadaşlar bu sene ilk defa kombi kullanmaya başlıyorum... mersinde yaşıyorum havalar tam soğumadığı için 2-3 kere akşamları açtım kombiyi henüz.
    sizlere sorum : eca termostatik vana taktırdım. bazı vanaları kapalı konuma getirmeme rağmen petekler genede ısınıyor. sizce neden olabilir böyle bir durum. teşekkür ederim


    bende yeni araştırıyorum bu vanaları
    çalışma prensipi +5 -- +29 derece genelde olduğu için siz tamamen kapatsanızda +5 dererece kısmi olduğunda su geçişine izin veriyordur diye düşünüyorum


    ter. vanaları değiştirdim şimdilik bir sorun yok gibi. mersinde hava daha 5 der. altına inmedi. bakalım biraz bekleyelim ne olacak




  • quote:

    Orijinalden alıntı: eolric

    Merhaba bende iki gün önce evimize termostatik vana taktırdım ilk önce 3 te peteğim soğudu ve tekrar devreye girmedi, sonra kapatmak istedim 0 ve 1 yok 2 ye kadar çevriliyor...siz bu sorunu nasıl çözdünüz normal bişeymi bu durum ayrıca sizin peteğinizde 3 te soğuma yapıyor , mu acil cevap verebilirseniz ona göre firmeyı arıyacağım çünkü onlarla baya sorun yaşadığım için uğraşmakta istemiyorum.


    Ayar vanasının altında 2 tane pim var soldakini çıkar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • http://www.youtube.com/watch?v=v9BWz7omwpY


    arkadaşlar termostatik vana suyun sıcaklığından değil ortam sıcaklığından aldığı veri ile peteği kapatıp acıyor yukarıdaki linkten içalışma prensipini öğrenebilirsiniz

    eğer reklam girmezse bana önereceğini uygun fiyatlı kaliteli ürün olarak hangi markaları tavsiye edersiniz ?
    ve alabileceğim internet siteleri yada ankara da önereceğiniz yerler
  • quote:

    Orijinalden alıntı: canciger

    slm çok faydalı bi başlık olmuş bilgi ve birikimlerini paylaşan arkadaşlara tşk ederim benim de bi kaç sorum olucak cvp verirseniz sevinirim.

    1-kombinin hemen yanında bulunan ve kombiye en yakın petek olan mutfakta bulunan peteğe termostik vana uydunmudur ?

    2-hiç kullanmadığım 2x100 cm petek bulunan misafir odasına normal vana takıp tam kapatsam mı yoksa termostatik vana takıp 1 veya 2 yi mi getirmeliyim.

    3-kombiden yaklaşık 10-15 mt arası uzakta bulunan sırasıyla yan yana çocuk-oturma-yatak odasına termostatik vana takmaya gerek varmıdır (en az 3 petek sürekli açık kalmalı varsayımından dolayı sordum)

    demirdöküm nitromix yoğuşmalı kombi için soruyorum.

    Bu sorunun aynısını ben soracaktım.Cevapları bekliyorum arkadaşlar.Teşekkürler.




  • herkese selamlar

    bilgilerini paylaşan arkadaşlara gerçekten teşekkürler

    Benim ev 150 metrekare. oda ve bölümlerin toplamı ise ( salon+3 oda+ mutfak+ antre+tuvalet banyo+ 2 balkon) 123 metrekare

    evim dublex.

    sanırım sadece sabit oda termostadı benim işimi görmeyecektir. çünkü gündüz üst kat yattığımızda ise alt kat fazla kullanılmıyor.

    ben şöyle düşünüyorum. termo statik vana alarak gündüz alt katı 23 lü derecelerde üst katı ise 20 derece yatarken ise tersi ( çocuk odası ve yatak odası dublexin üst katında ) olsa olurmu. bu arada mutfakta da ısıyı düşük tutmalıyım diye düşünüyorum

    not 1. bu konularda hiç bilgim yok. bireysel kombi ile daha 1 aydır ısınıyorum.
    not 2. Şu anda ne oda termostatım ve ne de termostatik vanam var. kombim ise 24000 lik yoğuşmalı ferroli

    cevaplarsanız çok sevineceğim.
    herkese saygılar




  • http://www.nakitalsat.com/index.php
    sitesinden almıştım.
    Bu sene de eve aynı uygulamayı yaptım, 5 adet termostatik vana aldım. Koridor ve banyodaki 2 petek hariç, tüm peteklere taktım. Nakliye+montaj dahil 20 TL/adet ve yine E.C.A. marka. Fiyatın uygun olma sebebi, işi yapan kişinin tanıdık olması (Bursa'dan MERSA Ticaret).
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mudo77

    quote:

    Orijinalden alıntı: canciger

    slm çok faydalı bi başlık olmuş bilgi ve birikimlerini paylaşan arkadaşlara tşk ederim benim de bi kaç sorum olucak cvp verirseniz sevinirim.

    1-kombinin hemen yanında bulunan ve kombiye en yakın petek olan mutfakta bulunan peteğe termostik vana uydunmudur ?

    2-hiç kullanmadığım 2x100 cm petek bulunan misafir odasına normal vana takıp tam kapatsam mı yoksa termostatik vana takıp 1 veya 2 yi mi getirmeliyim.

    3-kombiden yaklaşık 10-15 mt arası uzakta bulunan sırasıyla yan yana çocuk-oturma-yatak odasına termostatik vana takmaya gerek varmıdır (en az 3 petek sürekli açık kalmalı varsayımından dolayı sordum)

    demirdöküm nitromix yoğuşmalı kombi için soruyorum.

    Bu sorunun aynısını ben soracaktım.Cevapları bekliyorum arkadaşlar.Teşekkürler.

    Şahsi kanaatimle cevap veriyorum, doğruluğu kesin değildir.
    1- Eğer mutfak peteğini açık tutuyorsanız uygundur, hatta gereklidir. Mutfak peteğim 19 dereceye ayarlı, neredeyse hiç açmıyor. Çünkü mutfakta çamaşır, bulaşık makineleri, 2 adet fırın, 2 adet buzdolabı, 1 adet set üstü ocak genellikle çalışır vaziyette olduklarından, bunların sıcaklıkları yeterli geliyor ve mutfak sıcaklığım genelde 20 derece civarında kalıyor. Mutfağa termostatik vana takmazsanız, vanadan açıp kapayarak bu dengeyi tutturmanız gerekir.
    2- Termostatik vana takıp 2 ayarında tutmanız yararlı olacaktır. Çünkü salon dediğiniz yer, genellikle evin kalbinde bulunur ve kimse kalbin soğuk kalmasını istemez. Takmazsanız, salon sıcaklığı çok düşer ve duvarlarından evin diğer yerlerine soğuk bir dalga yayar. Bu da pek tavsiye edilmez.
    3- Bence bahsettiğiniz 3 odaya da takılması gerekir. Çünkü bahsi geçen odaların sıcaklıkları farklı farklı olmalıdır (kanaatindeyim). Evimde çocuk odası 21, oturma odası 23, yatak odası 20 dereceye ayarlı. Boşta kalması gerekir denildiği için bir koridor ve bir banyo peteğinde termostatik vana yok. Umarım faydası olur. Saygılar.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: nokiae90
    quote:

    Orijinalden alıntı: mudo77
    quote:

    Orijinalden alıntı: canciger slm çok faydalı bi başlık olmuş bilgi ve birikimlerini paylaşan arkadaşlara tşk ederim benim de bi kaç sorum olucak cvp verirseniz sevinirim. 1-kombinin hemen yanında bulunan ve kombiye en yakın petek olan mutfakta bulunan peteğe termostik vana uydunmudur ? 2-hiç kullanmadığım 2x100 cm petek bulunan misafir odasına normal vana takıp tam kapatsam mı yoksa termostatik vana takıp 1 veya 2 yi mi getirmeliyim. 3-kombiden yaklaşık 10-15 mt arası uzakta bulunan sırasıyla yan yana çocuk-oturma-yatak odasına termostatik vana takmaya gerek varmıdır (en az 3 petek sürekli açık kalmalı varsayımından dolayı sordum) demirdöküm nitromix yoğuşmalı kombi için soruyorum.
    Bu sorunun aynısını ben soracaktım.Cevapları bekliyorum arkadaşlar.Teşekkürler.
    Şahsi kanaatimle cevap veriyorum, doğruluğu kesin değildir. 1- Eğer mutfak peteğini açık tutuyorsanız uygundur, hatta gereklidir. Mutfak peteğim 19 dereceye ayarlı, neredeyse hiç açmıyor. Çünkü mutfakta çamaşır, bulaşık makineleri, 2 adet fırın, 2 adet buzdolabı, 1 adet set üstü ocak genellikle çalışır vaziyette olduklarından, bunların sıcaklıkları yeterli geliyor ve mutfak sıcaklığım genelde 20 derece civarında kalıyor. Mutfağa termostatik vana takmazsanız, vanadan açıp kapayarak bu dengeyi tutturmanız gerekir. 2- Termostatik vana takıp 2 ayarında tutmanız yararlı olacaktır. Çünkü salon dediğiniz yer, genellikle evin kalbinde bulunur ve kimse kalbin soğuk kalmasını istemez. Takmazsanız, salon sıcaklığı çok düşer ve duvarlarından evin diğer yerlerine soğuk bir dalga yayar. Bu da pek tavsiye edilmez. 3- Bence bahsettiğiniz 3 odaya da takılması gerekir. Çünkü bahsi geçen odaların sıcaklıkları farklı farklı olmalıdır (kanaatindeyim). Evimde çocuk odası 21, oturma odası 23, yatak odası 20 dereceye ayarlı. Boşta kalması gerekir denildiği için bir koridor ve bir banyo peteğinde termostatik vana yok. Umarım faydası olur. Saygılar.
    hocam bir petekte alt ve üstte 2 vana var.bunların ikisine de termostatlı vana takılması gerekiyor mu?birde gerçekten faydası var mıdır?




  • bende 5 radyatör var ve 4 ünde termostatik vana var.mutfakta olan petekte normal vana var benim sorum şu ternmostatik vana 3 de iken (20°) iken kombiyi kaça ayarlamalıyım
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kadircan_78

    quote:

    Orijinalden alıntı: nokiae90
    quote:

    Orijinalden alıntı: mudo77
    quote:

    Orijinalden alıntı: canciger slm çok faydalı bi başlık olmuş bilgi ve birikimlerini paylaşan arkadaşlara tşk ederim benim de bi kaç sorum olucak cvp verirseniz sevinirim. 1-kombinin hemen yanında bulunan ve kombiye en yakın petek olan mutfakta bulunan peteğe termostik vana uydunmudur ? 2-hiç kullanmadığım 2x100 cm petek bulunan misafir odasına normal vana takıp tam kapatsam mı yoksa termostatik vana takıp 1 veya 2 yi mi getirmeliyim. 3-kombiden yaklaşık 10-15 mt arası uzakta bulunan sırasıyla yan yana çocuk-oturma-yatak odasına termostatik vana takmaya gerek varmıdır (en az 3 petek sürekli açık kalmalı varsayımından dolayı sordum) demirdöküm nitromix yoğuşmalı kombi için soruyorum.
    Bu sorunun aynısını ben soracaktım.Cevapları bekliyorum arkadaşlar.Teşekkürler.
    Şahsi kanaatimle cevap veriyorum, doğruluğu kesin değildir. 1- Eğer mutfak peteğini açık tutuyorsanız uygundur, hatta gereklidir. Mutfak peteğim 19 dereceye ayarlı, neredeyse hiç açmıyor. Çünkü mutfakta çamaşır, bulaşık makineleri, 2 adet fırın, 2 adet buzdolabı, 1 adet set üstü ocak genellikle çalışır vaziyette olduklarından, bunların sıcaklıkları yeterli geliyor ve mutfak sıcaklığım genelde 20 derece civarında kalıyor. Mutfağa termostatik vana takmazsanız, vanadan açıp kapayarak bu dengeyi tutturmanız gerekir. 2- Termostatik vana takıp 2 ayarında tutmanız yararlı olacaktır. Çünkü salon dediğiniz yer, genellikle evin kalbinde bulunur ve kimse kalbin soğuk kalmasını istemez. Takmazsanız, salon sıcaklığı çok düşer ve duvarlarından evin diğer yerlerine soğuk bir dalga yayar. Bu da pek tavsiye edilmez. 3- Bence bahsettiğiniz 3 odaya da takılması gerekir. Çünkü bahsi geçen odaların sıcaklıkları farklı farklı olmalıdır (kanaatindeyim). Evimde çocuk odası 21, oturma odası 23, yatak odası 20 dereceye ayarlı. Boşta kalması gerekir denildiği için bir koridor ve bir banyo peteğinde termostatik vana yok. Umarım faydası olur. Saygılar.
    hocam bir petekte alt ve üstte 2 vana var.bunların ikisine de termostatlı vana takılması gerekiyor mu?birde gerçekten faydası var mıdır?

    Üsttekine takmanızı tavsiye ederim. Isınan hava genleşerek yükseleceği ve pencereden gelen soğukla petekteki sıcaklık bir hava akımı oluşturacağı için üstteki giriş vanası daha mantıklı. Yine de, başka sebeplerden dolayı (çocuklardan korumak vs.) alta takarsanız, üst tarafa göre 1-2 derece daha düşük ayarlayın. Mesela üstte 20 dereceye ayarladıysan, aynı vanayı altta olursa 18 ayarlamak mantıklı olacaktır. Her durumda, vananın üzerindeki rakamları ihmal edebilirsiniz, önemli olan konfor sıcaklığıdır. Üşürseniz biraz artırırsınız, sıcaktan rahatsız olursanız biraz azaltırsınız, sonuç itibariyle sizin için en uygun sıcaklığı birkaç deneme-yanılma ile bulursunuz. Alt-üst farketmez.
    Kesinlikle faydası var, yüzde 20-30 civarında yakıt tasarrufu bile yapacaksınız. Çünkü bu vanalar sıcaklığa duyarlı olarak çalışırlar. Pencereden güneş ışığı girdiğinde, vana buna kayıtsız kalmaz ve odanın sıcaklığına göre kendini kapatır. Ama vana olmazsa, peteğe sıcak su girmeye devam eder, güneş de ısıtır, dolayısıyla odanız fazlaca ısınır ve de ekstradan yakıt harcarsınız, aynı zamanda sıcaklık normalden fazla olacağından sıcaklıktan rahatsız da olabilirsiniz. Mutfağa taktınız, çalışan makinelerden oluşan sıcaklık ortam ısısını yükseltir ve vana sıcak su sirkülasyonuna engel olur vs.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sedat454

    bende 5 radyatör var ve 4 ünde termostatik vana var.mutfakta olan petekte normal vana var benim sorum şu ternmostatik vana 3 de iken (20°) iken kombiyi kaça ayarlamalıyım


    Aslında mutfakta da termostatik vana olsa daha iyi olurdu. Çünkü mutfakta ısı yayan ekipmanlar çoğunluktadır. Normal vanayı oturma odası gibi bir odaya takıp, söz konusu odaya oda termostatı takmanızı ya da taktırmanızı tavsiye ederim. Bunu yaptığınız zaman kombinizi 60 dereceye ayarlayın. Şöyle ki: her kombinin, daha doğrusu her makinenin bir 'en verimli' çalıştığı nokta vardır. Makine bu noktada çalışırsa en yüksek verimi sunar. Otomobillerde, örneğin, seyir esnasında, motor devri 2500-3000 civarı olursa, en az yakıt tüketir. Kombi de böyledir: genelde en verimli oldukları sıcaklık 60 derecedir. En verimli çalıştığı noktayı kullanım kılavuzundan ya da servisinden veya genel merkezlerinden öğrenebilirsiniz.
    Oda termostatı taktırma ihtimali yoksa normal vana banyoda ve/veya koridor gibi yerlerde olmalı. Bu durumda Kombi elle, iyi havalarda 40-45-50 gibi, (sn. memint'in uyarısından sonra şu cümleyi ekledim) "soğuk havalarda, havanın derecesine göre ve konutun izolasyon durumuna göre" 55-85 arası bir ayarda tutabilirsiniz (sn. memint'in uyarısı üzerine şu ifadeyi de ekledim: Aslında 85 derece zaten genelde maksimum değerdir ve kolay kolay kimse kombisini o değerlere getirmez ama evin izolasyonu çok zayıftır, pencereler eski tiptir, petek uzunlukları yetersizdir, dolayısıyla ne yapsanız kâr etmez, mecburen ibreyi sona dayarsınız, yoksa donmak ihtimali var. İfade etmek istediğim buydu). (yazdıklarım tamamen tecrübeler ve makine mühendisi olarak kendi yaptığım uygulamalardan süzülmüştür. Doğruluğu kesin değildir. Bu konularda daha iyi bilenler olmalıdır ve vardır. O kişilerin tavsiyeleri daha önemlidir. En azından, bu tür çalışmalardan önce kombi üreticisi ile (teknik servis değil, onlar herşeyi bilemeyebilirler) irtibata geçilmesi tavsiye olunur. )



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FLP Bandırma -- 19 Aralık 2012; 16:04:20 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: nokiae90

    quote:

    Orijinalden alıntı: sedat454

    bende 5 radyatör var ve 4 ünde termostatik vana var.mutfakta olan petekte normal vana var benim sorum şu ternmostatik vana 3 de iken (20°) iken kombiyi kaça ayarlamalıyım


    Bu durumda Kombi elle, iyi havalarda 40-45-50 gibi, soğuk havalarda 55-85 arası bir ayarda tutabilirsiniz. (yazdıklarım tamamen tecrübeler ve makine mühendisi olarak kendi yaptığım uygulamalardan süzülmüştür. Doğruluğu kesin değildir. Bu konularda daha iyi bilenler olmalıdır ve vardır. O kişilerin tavsiyeleri daha önemlidir. En azından, bu tür çalışmalardan önce kombi üreticisi ile (teknik servis değil, onlar herşeyi bilemeyebilirler) irtibata geçilmesi tavsiye olunur. )

    Sn @nokiae90,
    Önerilerinizin çoğu isabetli. Sadece bir yerde düzeltme yapmak istiyorum: Soğuk havalarda kazan set sıcaklığının 55-85C arası olması, oda termostatıyla kullanılsa bile, yoğuşmalı cihazlarda verimi düşürebilir. Malum yoğuşmalı sistemlerde dönüş suyunun 30-40C (gidiş suyu olarak 40-50C) arasında olması durumunda yüksek verim (reel olarak %90'ın üstü) sağlanabilmekte; gidiş suyunun 60-65C veya üstü (dönüşün 55C veya üstü) olduğu sistemlerde genellikle yoğuşma sağlanamadığından reel verim % 75-80 arasında kalmaktadır. Dolayısıyla yoğuşmalı kombi kullanımında kalorifer devresi sıcaklığının soğuklarda bile en fazla 55-60C'ye set edlmesi önemlidir. Tabi ki petek boyutlandırmasının yeterli olması koşuluyla...
    Ayrıca yoğuşmalı kombi ile sistem kurulumunda ısı kontrol elemanı olarak modülasyonlu oda termostatına ek olarak dış sensör de kullanılmalı diye düşünüyorum. Böylece uygun tesisatlarda uygun ısıtma eğrisi seçilebilir ve dış sıcaklığa bağlı olarak, kazan sıcaklığını gereğinden fazla yükseltmemek ve en yüksek verimi sağlamak mümkün olabilir.
    İyi forumlar...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: mr_luci

    termostatik vana maliyeti nedir arkadaşlar?bende 3 oda var 3 odayada taktırmak istiyorum.bana maliyeti ne olur?ve her kombiye uyumlu mu bu ürünler?

    termostatik vana adedi 25tl %20 tasarruf edildiğini düşünürsek yüksek bir maliyet değil ECA almanızı öneririm
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.