Şimdi Ara

HDD Hatası ve sonrası

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
1.779
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar yardımınız lazım. Yeni aldığım bilgisayarda 128gb SSD görünüyordu sadece (normalde 1tb HDD+128gb SSD özellikleri) Ben de bilgisayar sağ tık özelliklerden depolamaya girerek 1tb harddiski D yaptım. Tabi steamde oyunlar inerken 128e iniyordu son 5 GB vardı sanırım depolama bitmesine. Ardından mavi ekran hatası geldi tam hatırlamıyorum ama depolama ile ilgili bir şeymiş. Bekledim yeniden başlamadı. Power tuşuna basılı tutarak kapattım ardından (A7) Me FW Downgrade - Request MeSpiLock Failed yazıyor. Disk onarılıyor saatler alabilir dedi. 30 dakikada halletti yeniden başladı, şimdi de gelişmiş seçenekler ve bilgisayarı kapat olarak 2 seçenek çıkıyor. Ne yapacağım? Düşündüğüm ilk başta sadece 128gb SSD vardı ve oyun yüklenirken doldu, bu yüzden Windows hata verdi. Uefi ayarlarına girip format mı atmam gerekir illa?







  • Sistem diskleri yani windows yüklü diskler herdaim boş alan bırakılmalıdır .

    Kabaca anladığım ise ciddi kalıcı bir şey yoktur.


    Gebel olarak :


    Hata raporlarına bakmak gerek ama şuan sorunsuz çalışıyorsa yazılımsaldir.

    Müsterih olmak için format atabilirsiniz.
  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    Hocam sebebi düşündüğüm gibi mi? Eğer öyleyse güvenli modda girip sadece oyunları silsem açılır mı? Böyle bir imkanım var mı
  • Hocam bilgisayarı alalı 1 hafta oldu olmadı. İçindeki kendi yazılımları Windows lisansı vs tekrar uğraşmadan kurtaramıyor muyum? Tek çözüm format mı
  • Abdülhak Hamit Tarhan kullanıcısına yanıt
    Musait iken bilgisayar uzerindeyken bir baktim :

    Eski adiyla teknolojisiyle BIOS yani su aralarki gunceli olan UEFI den bazi ayar degisikligi ile sorun cozulebiliyormus. Format gerektirmeden :
    https://www.dell.com/community/Desktops-General-Read-Only/XPS-8900-ERROR-A7-Me-FW-Downgrade-Request-MeSpiLock-Failed/td-p/4728275




    https://www.dell.com/community/Desktops-General-Read-Only/XPS-8900-6th-Gen-Intel-Skylake-Freezing-UPDATED-WITH-RESOLUTION/m-p/4739830?pi21953=1


    Cihaz modeliniz birebir ayni olmasi da gerektirmez benzer semptomlar benzer cozumler ile pekala cozulebilir.

    Sorun bu sekilde cozulmus...




  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    Hocam linkleri okudum ama açıkçası tam olarak anlayamadım. Sanırım BİOS'u açıyoruz. Onu Sorun Giderme-> Gelişmiş seçenekler-> UEFİ ayarlarını değiştir seçeneğiysi sanırım öylelikle girdim. BİOS tayım ama orada yazılan ile seçenekler aynı değil ya da bulamadım. Açıkçası çok karıştırmaya da korkuyorum.
  • sfc /scannow yazdım cmtye. Tamamlandı ve resource protection couldn't perform the requested operation yazdı akabinde.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Abdülhak Hamit Tarhan -- 16 Kasım 2019; 14:32:57 >
  • Abdülhak Hamit Tarhan kullanıcısına yanıt
    Mention ile bende bahsetmediginiz zaman bana bir bildiri filan gelmiyor anca kendim bakarsam. ELbette konunusza abone de olursam gelir di :) . Neyse meseleye bakalim .


    Sorun BIOS ile alakali BIOS guncel midir ona bakin ...


    ISlemcinin uygku konuma gecmesi ile BIOS islemci isletim sistemi arasinda istikrarsizlik gibi gorunuyor ...

    Olayin kokunden cozmek gerekir.

    SFC/scannow alt komutu ile anca sistem dosyalarinin eksik mi veya bozuk mu diye tespit eder . Anlasilan talep edilen islem olmamis. O halde ayrica bir format sart derim. Elbette baska yollari da vardir bakim vs ama ben sahsen formatlamaktan yanayim ozellikle baskalarina forumdan onerirken ... Sonucta bahsetmediigniz baska etmenler de vesile olabilir atlamis olabilirsiniz ve ne ben sizin gozunuz ve elinizim ki esasli yardimim alternatif sekilde olsun ...

    Dedigim gibi BIOS unuz modelinize gore guncel mi vs...
  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    Hocam cevapla seçeneğini seçtiğimi sanıyordum. Dalmışım kusura bakmayın.

    Windows 10 USB si hazırlıyorum. 1 kere hazırladım, denedim ama 0xc0000225 hatası aldım siyah bir ekranda. Usbyi biçimlendirip tekrar deneyeceğim. Olmazsa bios u fabrika ayarına alırım ama korkuyorum biostan. Bir sıkıntı çıkmaz değil mi ? Mesela enables olması gerekenler disabled olması gibi vs .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Abdülhak Hamit Tarhan -- 16 Kasım 2019; 18:24:47 >
  • Abdülhak Hamit Tarhan kullanıcısına yanıt
    Bu cevabi nasil gormemisim. Az once konunuza bakinca cevapsiz olmasiyla fark ettim. Pardon :) .


    BIOS a windows uzerinde girmenin yoludur evet bir de 2. yolu vardir o da cihazda isletim sistmei yokken kidir her marka modelde farkli olmaktadir. Neyse siz oyle yada boyle BIOS yani UEFI ye erisebiliyorsunuz .


    Isterseniz cihaz modelinizi bahsedin. Daha oncekinde dedigim gibi sizin gozunuz olamam kimse de uzaktan olamaz ozellikle BIOS modunda. Anca fotograf cekip BIOS taki tum ayarlarin gorsellerini paylasin. Biraz uzun mekassatli bir is ama ...

    Aslinda once sizin satin aldiginiz yere arayip garantiniz kapsaminda destek almaniz en idealidir... En son bizleriz :) . Bazen de cagri merkezi ile baglanilan uzman vs de cevap bulamiyor da ...
  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    Hocam şimdi UEFI Windows kuruyorum, windowsu nereye yüklemek istiyorsunuz seçeneğindeyim.

    HDD Hatası ve sonrası

    Şimdi daha önceden bu bilgisayarda win 10 vardı. Benim bunları biçimlendirmem lazım diye düşünüyorum. Hangilerini, nasıl, ne yapacağım?
  • Abdülhak Hamit Tarhan kullanıcısına yanıt
    BIOS ta yapmis oldugunuz her degisikligi iyi not alin ezberleyin :) . Unutulsa en kotu ihtimalle default varsayilan ayarlari yuklersiniz :) . BIOS ta over clock yapip sisteme zarar verme ihtimali haric pek te kalici bir sorun yasatmaz :) ... Anca yazilimsal temel girdi ciktilarla ilgili BIOS seviyesinde ayarlarin oynanmasi gecici problem yaratir o kadar :) .


    BIOS guncellemesi sart guncel misiniz ? BIOS guncellemesinde guc kesilmemeli ona gore tek riski odur ... Gerci sisteminiz esnekligi ile yine her turlu cozumler her kotu kosulda da duzeltilebilir.



    Sanki ilk defa bahsediyormussunuz gibi once elinizdeki sistemi yazin BIOS guncellemesi var mi kontrol edin...
  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    Hocam şimdi bios güncellemesi yapamayacağım sanırım üstteki attığım fotoğraf kısmındayım. Geri dönmek istemiyorum. Windows kurduktan sonra güncelleme şansım vardır sanırım. O zaman güncellesem sıkıntı olur mu?

    Hocam şu attığım fotoğraftan yola çıkarak sırasıyla ne yapacağım anlatabilir misiniz? Birkaç video izledim, sanırım hepsini silip SSD ile HDD yi biçimlendirmem, ardından ssdye kurmamm gerekiyor. Ama recovery e nasıl ayarlarım vs bilmiyorum. Ayarlamazsam nolur, ileride sıkıntı açar mı ya da sadece ssdyi ve hddyi biçimlendirip yola devam etsek recovery, system yazanlar ileride sorun açar mı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Abdülhak Hamit Tarhan -- 16 Kasım 2019; 18:48:16 >
  • Abdülhak Hamit Tarhan kullanıcısına yanıt
    Gorebildigim kadariyla 1 TB HDD inizde 16 GB lik bir veri var. Onu yedekleyin bir yere kopyasini olusturun ve hem 128 lik SSD nize hem de 1 TB HDD nize bu geldiginiz ilk kurulum ekraninda suruculeri silmenizi oneririm.


    Surucu 0 olan hepsi 128 gb lik SSD niz

    Surucu 1 olanlarin hepsi de 1 TB HDD nize ait.


    Yedeklemeleriniz yaptiginizi varsayiyorum harici baska bir bellek vs ile ...


    Ayni ekrana geliyorsunuz paylastiginiz gorseldeki gibi . Sonra sil yazan yere basarak Surucu 0 ve Surucu 1 leri silin. En sonunda Surucu 0 ve Surucu 1 basliginda 1 tane olacaktir. Tavsiye edilenler windows isletim sistemi malum hizli olaninadir ki da SSD ama baslamadan once buradan da 1 TB HDD nizi bicimlendirin yani formatlayin ( Gerci Windows altinda da yapiliyor tanitma ve bicimlendirme ama bu faslida burada pekala aradan cikartilabilir ) . YEdek vs odakli 1 TB HDD sadece Bicimlendir ile formatlayin ( tum surucu 1 leri silinmis olmasi ile kendiliginden bir surucu olmus halde oldugunuzu da varsaydim ) .

    Simdi ise Windows kurulumu icin Surucu 0 secin ve direk ileri deyin. Bu sekilde Window kendisi gereken sistem bolumlemelerini olusturacaktir .

    Gerisi zaten bilinen seylerdir ...


    Bir muddet temiz kurulumla gozlemleyin. Olmazsa daha once bahsettigim UEFI ye girin C kapatilsin ... Islemci gucunun kullanilmadiginda cekirdeklerinin bazilarin tassarufa alma uykuma alma ile alakalidir ve sisteminiz de islemci veya anakart vs kaynakli yuksek ihtimalle BIOS( UEFI) guncellmesi ile cozulebilecek hallerden gibi gorunmektedir.




  • Abdülhak Hamit Tarhan kullanıcısına yanıt
    Isletim sistmeminden yana temiz kurulum yapmak aslinda guzel bir baslangic diyebiliriz genel manada . Elbette BIOS guncellemesi sonra da yapilabilir. HAtta bios icin windows bile sart degildir ama en kolayi windows altinda olanidir


    Guncel Windows 10 kullanmanizi oneririm .

    BIOS ta umarim RAID modundasinizdir. Illa RAID ile performans veya yedekleme odakli yaklasimlar icin RAID kullanilip sizdeki gibi farkli teknolojiler farkli kapasitelerdeki iki depolama birimlerinde bile guvenlik istikrar falan filan icin RAID modunda olmasini oneririm.


    BIOS unuzda umarim RAID seciliydi ...


    RAID te iken Windows kurulumu ve diger diskinizi bicimlendirin. Aksi halde sorun cikartacaktir hata verecektir.


    Diger yazdiklarinizi aslinda bir onceki cevabimda vardir




  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    Hocam sürücü 0ı sil dediğimde 2tb oldu anlamadım. Boş alan da 00 gözüküyor. HDD tamam da. Tekrar sil diyorum ssdyi hata veriyor
  • Abdülhak Hamit Tarhan kullanıcısına yanıt
    Enteresan boylesine hic karsilasmadim . Bir ekran goruntusu atarmisin :)
  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    HDD Hatası ve sonrası
  • Abdülhak Hamit Tarhan kullanıcısına yanıt
    Surucu 0 ve Surucu 1 den birertane kalana kadar silmenizi soyledim ama nasil olmussa 645 MB lik bir sanal bolumleme olusmus. Enteresan.


    CEvap vermemistiniz : Windows 10 guncel olani mi ? Guncel Windows 10 larda RAID destegi driver/surucu gerektirmeden kurabiliyorsunuz. Daha once RAID veya AHCI modunda yukl sistemlerde kurulum yapabilmek icin oncelikle tek tip fiziksel suculer olusturulmalidir yani sanal bolunmeler ve surucu bicimleri kaldirilmalidir tekrardan bicimlendirilmesi gerekir.

    Tekrar ifade ediyorum : Surucu 1 645 MB lik olani da silmeniz gerek .


    Sistem bilesenleriniz nelerdir ? Gerekli tum diverlar tanitilmis midir ?
  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    Hocam bahsettiğiniz çoğu şeyi bilmiyorum doğrusu. Şu şekle soktum en sonunda:


    HDD Hatası ve sonrası

    Bakalım ileri dedim. Tamamlanıyor kısmındayız. Eğer olursa ne yaptığımı yazmaya çalışırım dilim döndüğünce yorumlarsınız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Abdülhak Hamit Tarhan -- 16 Kasım 2019; 20:9:25 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.