Şimdi Ara

HAYVANLARDA AKIL VARMIDIR?VARSA NEDEN? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
94
Cevap
2
Favori
16.749
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

hayatta kalabilmeleri için akla ihtiyacı var ...

Arkadaşım akıl var, akıl var. Her hayvanın insan gücünde bir akla ihtiyacı yok. Fare vücudu insan beyninin kullandığı enerjiyi üretemez bir kere. Eğer kediden kaçacak kadar akıl istiyorsan o kadar akılları var zaten. Yani her canlı bulunduğu ortama uyum sağlamasını gerektirecek kadar akıllanmış daha fazlasını değil. Köpekbalığı denizin altında hakimiyetini kurmuş gelen balıkları yerken daha fazla akla niye ihtiyaç duysun ki?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Krethgar -- 15 Ağustos 2005, 14:07:27 >
  • Akıl ile içgüdüyü karıştırmamak lazım.
  • quote:

Köpekbalığı denizin altında hakimiyetini kurmuş gelen balıkları yerken daha fazla akla niye ihtiyaç duysun ki?

maksadım tartışma falan değil .. evrimi çürütme de değil ...

sadece beyin jimnastiği o kadar ...

merakımdan soruyorum ...

eğer evrime inanacak olsa idim bu sorulara cevap arardım öncelikle ...

neden sadece insan akıl geliştirdi ...

bizler de herhangibir hayvan gibi kalabilirdik ...

bizler ile aynı fiziksel özelliğe sahip (o devirde ) maymunlardan ne farkımız vardı da muazzam bir fark ile öne geçtik?

not: kızacaksanız devam etmeyeyim ...
  • quote:

Orijinalinden alıntı: Deep Impact

quote:

Köpekbalığı denizin altında hakimiyetini kurmuş gelen balıkları yerken daha fazla akla niye ihtiyaç duysun ki?

merakımdan soruyorum ...

bizler ile aynı fiziksel özelliğe sahip (o devirde ) maymunlardan ne farkımız vardı da muazzam bir fark ile öne geçtik?

bence bizimde bu kadar gelişmemiz içgüdüsel...

• quote:

quote:

merakımdan soruyorum ...

Aslında beyin jimnastiği şeklinde olması daha da bilgilendirici olabilir.Ayrıca benim de kafama takılan bir soru var.Birgün bu "doğa" yani şu insanların yüzyıllardır kirlettiği, insanların yüzyıllardır acımasızca davrandığı, insanların yüzyıllardır havasını, suyunu, hayvanını yok ettiği doğa ne zaman bir zekaya bürünüp insanoğluna artık su, hava, meyve, hayvan vb. elementleri veya organizmaları veya adı her neyse, doğa bunları ne zaman insanoğlunun hizmetine vermekten vazgeçecek?Doğa bu zulümden kurtulmak için insanı ne zaman cezalandıracak?İlkokul çocuğu sorusu gibi oldu benim ki biraz ancak siz anlayın gaaarii.

Ayrıca ortam yumaşak kalsın diye bir karikatür

/>

• Kızdığımı nereden çıkardın yahu, ben de beyin cimnastiği olarak sordum zaten o soruyu. Bugünlerde de herkes birilerine sataştığımı düşünmeye başladı nedense.

Yukarıda aklıma gelen iki faktör yazmıştım. Biz iki ayağı üstüne çıkabilmiş canlılarız, yani ellerimiz serbest dolayısıyla onları alet yapmak amaçlı kullanabilmişiz. Ayrıca gırtlak yapımız dile uygun. Dil ve alet yapımı zekanın doğal seçilimini hızlandıran şeylerdir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Krethgar -- 15 Ağustos 2005, 14:36:23 >
  • karikatür çok güzel ...

quote:

Yukarıda aklıma gelen iki faktör yazmıştım. Biz iki ayağı üstüne çıkabilmiş canlılarız, yani ellerimiz serbest dolayısıyla onları alet yapmak amaçlı kullanabilmişiz. Ayrıca gırtlak yapımız dile uygun. Dil ve alet yapımı zekanın doğal seçilimini hızlandıran şeylerdir.

işte başlangıç noktası da buya zaten ...

diyelim ki 20 adet tür var ..

ve bir türün bütün dünyaya egemen olması için temel faktör sadece 2 ayağı üzerine yüreyebilmesi ve de gırtlak yapısı mı?

bu maymun türü (daha sonradan insan olacak ortak ata) bu farlılığa nasıl kavuştu ?

mesela ayılar da zaman zaman iki ayak üzerinde yürür ...

bazan da maymunlar da iki ayak üzerinde yürür ...

şimdi bu canlılar da akıllanacak diyebilir miyiz?

• quote:

ve bir türün bütün dünyaya egemen olması için temel faktör sadece 2 ayağı üzerine yüreyebilmesi ve de gırtlak yapısı mı?
    bu maymun türü (daha sonradan insan olacak ortak ata) bu farlılığa nasıl kavuştu ?

Bu iki faktör hemen aklıma gelenler. Başka faktörlerde vardır muhakkak. Ama olay iki ayak üstüne çıkmak değil, ellerle alet yapabilmek. Ayıların maymunların iki ayak üstüne çıkması yetmez elleri ile alet yapıp bunları türlerinin avantajlarına kullanırsa doğal seleksiyon açısından güçlü olurlar.

Gırtlak yapısı da çok çok önemli çünkü gırtlak --> dil ---> kültür. Dil doğal evrimden kültürel evrime geçişte en önemli faktör belki. Bizim kendimizi çok zeki zannetmemiz aslında sadece kültür geliştirebilecek bir zekaya evrilebilmemizden kaynaklanıyor. Eğer bebekliğinden itibaren bir insanı maymunla beraber yetiştirirsen ve bebeğe dil öğretmezsen büyük ihtimalle bebek büyüyünce maymundan daha akıllı olmayacak.

Eğer maymunlar bu faktörleri geliştirebilirlerse ve bizde onların doğal evrimine izin verirsek belki binlerce yıl sonra bizim gibi zeka geliştirebilirler ya da geliştiremezler bunu bilemeyiz.

• normal fizik kimya kanunları denenebilir .. her ortamda şartlar sağlanınca da tekrarlanabilir ...

mesela bütün canlılar doğar yaşar büyür ölür ...

peki evrim de böyle midir ...

evrim bir süreç midir ..

eğer evrim süreç ise,

ortak atadan akraba olduğumuzu iddia ettiğiniz diğer maymun türleri neden bu zamana kadar mesafe kat edemediler?

yoksa evrim bir süreç değil de, şansa gelişen olaylar zinciri mi?
  • simdi bakiniz. surec kaydetmedi derken ornek aldiginiz referans insanogludur. yani bizim bugunku medeniyet seviyemiz, zekamiz, karmasik dusunme yetenegimiz.

soyle bir dusunulurse insan hayvanlar aleminde orta siralarda yer alabilecek bir fizige sahiptir. ne gucluyuz, ne hizliyiz, ne doga sartlarina karsi dayanikliyoz, ne gorusumuz ne duyusumuz iyi. insanin boyle bir durumda hayatta kalmasi icin onunde iki yol vardi. ya fiziksel olarak gelismek ( neandertaller gibi) ya da bizim gibi zeka gelistirmek. sonucta ikisi de denenmis ve sapienslerin yolu daha iyi cikmis.

gelelim diger hayvanlara. mesela bir kopekbaligi zaten kendi habitatinda oldukca guclu bir hayvandir. peki kucuk baliklar? onlar da bazi yonlerini gelistirerek kendilerini koruyabilmislerdir. mesela degisik desenler, hiz vs vs...

baska bir hayvanin bizim kadar zeki olamayacaginiu soylemek su durumda pek dogru olmaz cunku hickimse gelecek haberciligi yapamaz. belki ileride bir gun maymunlar gezegeni filmindeki gibi maymunlar da zekalarini oldukca gelistirebileceklerdir.

evrimin tamamlanmasi konusuna gelince boyle bir sey aslinda yok. evrim sonu olmayan bir surectir. ama duraklamalar olabilir ve bu duraklamalarin suresi de bilinemez. yani maymunlar neden evrimlerini tamamlayarak akil uretmemislerdir demek pek de akillica olmaz.

• quote:

karikatür çok güzel ...

quote:

işte başlangıç noktası da buya zaten ...

diyelim ki 20 adet tür var ..

evet belki birgün bizim bugünkü akıl ve zakamıza ulaşa bilirler
    önemli olan bir faktörü unutmayalım
    insan ne zaman yürümeye başladı, maymun nezam

zaman önemli bir faktör
    diğer faktörde yaşam koşulları

• quote:

evet belki birgün bizim bugünkü akıl ve zakamıza ulaşa bilirler
    önemli olan bir faktörü unutmayalım
    insan ne zaman yürümeye başladı, maymun nezam

ikisinin de aralarında pek fark yoktu ilk zamanlarda ...

ne hikmetse aynı ata (anne baba) dan gelmelerine rağmen biri uzaya çıkmayı diğeri ağaca çıkmayı tercih etmiş ...

bu bir süreç ise bence insandan başka diğer bir canlı da insan gibi evrimleşmesi gerekirdi ...

aynı atadan meydana geldiği iddia edilem maymun ve insan arasında bu kadar büyük bir fark olmamalı bence ...
  • quote:

gelelim diger hayvanlara. mesela bir kopekbaligi zaten kendi habitatinda oldukca guclu bir hayvandir. peki kucuk baliklar? onlar da bazi yonlerini gelistirerek kendilerini koruyabilmislerdir. mesela degisik desenler, hiz vs vs...

evrim bir süreç ve bütün canlılar kendini geliştiriyor demek bana biraz ters geldi ...

çünkü doğada av ve avcı ilişkisi var ...

ve de besin zinciri ...

doğadaki hayvan toplulukları için avcıdan kaçmak hatta avcı av haline getirmek her bir hayvan için ihtiyaçtır ...

nesillerinin devamı ve populasyonlarının artması için ...

ama yeryüzünde mazisi milyon yılları bulan türler bir basamak öteye gidememişler ...

mesela köpekbalığının geçtiği süreçten geçerek diğer balıklar da aynı özellikleri kazanabilirdi ...

fakat diğer balıklar ne hikmetse ufak kalmışlar ve milyonlarca yıldır köpekbalıklarına yem oluyorlar ...

acaba doğa köpekbalığına torpil mi geçmiş ...

ayrıca merak ettiğim bir soru daha var ...

zincirleri çok merak ediyorum ...

mesela besin zinciri ...

bakteriden etçillere kadar bütün canlılar uyum içerisinde ...

mesela ;

topraktan ot biter . ot ; güneş toprak hava ve su ile uyumlu bir şekilde işlerini halleder ki kuru topraktan hayvanlara gıda olur .

otu her canlı yiyemez sadece otçullar yer ...

otçulları da etçiller yer ...

canlılar neye göre etçil neye göre otçul oldu?

mesela aslanlar çitalar hayvanların peşlerinden koşmaktansa neden otçul olmayı tercih etmediler de daha zahmetlisini diğer hayvanların peşlerinden koşmayı tercih ettiler?

ben evrime inanmıyorum ama evrime inanan arkadaşlarımın bu tür sorulara nasıl cevap verdiklerini merak ediyorum ...

hayvanlar arasındaki iş paylaşımını nasıl var oldu ?

quote:

soyle bir dusunulurse insan hayvanlar aleminde orta siralarda yer alabilecek bir fizige sahiptir. ne gucluyuz, ne hizliyiz, ne doga sartlarina karsi dayanikliyoz, ne gorusumuz ne duyusumuz iyi. insanin boyle bir durumda hayatta kalmasi icin onunde iki yol vardi. ya fiziksel olarak gelismek ( neandertaller gibi) ya da bizim gibi zeka gelistirmek. sonucta ikisi de denenmis ve sapienslerin yolu daha iyi cikmis.

zeka geliştirmeye nasıl karar verdiler ...

biz biliyoruz ki vücudumuzun binde birini dahi idare edemeyiz...

peki vücutta DNA lara zeka geliştirin komutu nasıl veriliyor anlayamadım ...

sorularımı samimi soruyorum, sizleri daha iyi anlayabilmek için ...

• evrimde,birseye karar verilmez. hala temelden yanlis bilgilere sahipsin. ben yoruldum artik. yorulmayan varsa onuncu kez aciklayiversin lutfen.
  • Hayvanları bilmem ama insanların çoğunda akıl yok maalesef.
  • BAZI İNSANLARDA HAYVANDAKİ KADAR AKIL YOKTURDUR.....
  • hayvanların aklı yoktur
    aklı yoktur derken düşünemezler!! onlar gibi içgüdüleriyle hareket ederler bir arının yüzlerce kovan arasından kendi kovanını rahatça bulması gibi
  • doğanın bir kuralı vardır.güçlüye boyun eğ..eğer yaşamak istiyorsan...benimde köpeğim oldu.hemde çeşit çeşit.alman kurdum vardı.çok sevmiştimbaya iyi davranıyordum.yanlız uzmanlar köpeklerini sahiplerine itaat etmelerinin boyun eğmeden kaynaklanabileceğini söylüyorlar(bir köpek kitabında görmüştüm).bu köpe büyüdü aylık oldu.bir gün dolaşırken sokka köpekleri saldırdı...benim it tek başına aslan kesildi.- tanesine daldı hepsi kaçtı.4-5 köpek vardı...iç güdü müdür, sevgisinden midir, yoksa ikimizi bir sürü olarak görüp, sürünün çıkarlarını mı savunmuştur???bilemem.ama tek yakalansa parça parça edilirdi.genelde köpekler sürü lideri olmayı istemezmiş...neden bilmiyorum.

başka bir köpeğim vardı.it e ne desem anlatamadım.salağın tekiydi.ama ayı gibiydi.köpeğ sabahtan akşama ilgi gösteriyordum ama bi sözümü dinlemiyordu.ki alman kurdu bundan daha az ilgi görmüştü.bu iti kışın odama aldım...ama nafile.bir adam 2 parça yemek vermiş(sokakta dolaşırken).adamın peşine takılmış gitmiş...

güvercinlerimde vardı.anlamadığım 1 hafta yuvalarında uçmadan onları beslerseniz, 1 haftanın sonunda onları serbest bıraktığınızda yuvalarına geri geliyorlar...nasıl ve neden??bir hafta önce başka bir yuvada yaşayan bu hayvanlar 1 hafta sonrasında neden kaçıp gitmiyorlar???bu içgüdü müdür?akıllarını mı kullamıyorlar??nerden bırakırsannız bırakın(abartmadan) yuvalarına geri geliyorlar??nasıl?

bazı hayvanları eğitiyorlar.fakat eğitimden fazlası olmuyor.hayvanlar konuşmuyor deniyor.fakat KONUŞAN BİR HAYVAN gören olmadı...bildiğim kadarıyla...havlayarak, kükleyerek işaretleşiyorlar deniliyor...ben tam tersini düşünüyorum...

bence hayvanlarda ismini veremeyeceğim(bilmiyorum) fakat bizim mantık/akıl sistemimiz gibi işleyen bir mekanizma var.ve bu mekanizmanın küçük bir kısmı bizim beynimizle uyuşur durumda.muhabbet kuşlarını konuşturmak gibi.(konuşmazlar; sadece belli kelimeleri ezberlerler.ne anlama geldiğini seçerek bulurlar.)bu mekanizmada bütün hayvanlar anlaşıyor gibime geliyor.çünkü;

(bir belgeselde gördüm); hindistandaki bir bengal kaplanı ormandaki bir göl kenarında, geyiklere saldırmak için yaklaşıyoro sırada ağaçtaki maymunlar çığlık atmaya başlıyor.ve geyikler kaçıyorlar...kaplanlar avucunu yalıyor...

bence hayvanlarda akıl yoktur ama seçicilik vardır.

• bence hayvanlarda akıl falan yok ama hisleri insanlardan daha sağlam.mesela köpekler depremi bile öncedne hissediyor.ama insanlar....???
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.