Şimdi Ara

HAYVANLARDA AKIL VARMIDIR?VARSA NEDEN? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
94
Cevap
2
Favori
16.749
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Tyrael
    bunun konuyla ne ilgisi var.
  • ama inek onu demekle kalmaz birde dolabı aç bak SÜT benden ET benden KIYMA benden PASTIRMA benden SUCUK benden Ayağındaki AYAKKABI benden Belindeki KEMER benden BEN olmazsam PANTOL larını bağlayamayacan bee der değilmi?Bu yönden düşünürsek Sanan hak veriyorum unutmayın İNEK kadar mübarek hayva yoktur.
  • hayvanlarda akıl ne arasın..akıl olmayınca aptalda olamıyolar ne yazık ki...

hayvana herseyi ogretebilirsiniz ama yaparken içgüdüsel olarak yaparlar ogretildigi için yaparlar ezber olarak yaparlar..

insanlarda içgüdüsellik wardır ama bebeklikten cıkarken kaybolur..meme emmek içgüdüselliktir..

bu kadar..
  • Bu başlıktan neden 2 tane var

diğerine yazdığımı bunada yazıyorum lütfen cevaplayın;

dün belgesel izliyordum bir adam yılan bulmuş 5 metrelik zehirli bir kobra yılanı adam yılanı kışkırtıyordu ama yılan ona saldırmıyordu gitmeye çalışıyordu burada içgüdümü var akılmı ?
  • quote:

Orijinalinden alıntı: dewr

hayvanlarda akıl ne arasın..akıl olmayınca aptalda olamıyolar ne yazık ki...

hayvana herseyi ogretebilirsiniz ama yaparken içgüdüsel olarak yaparlar ogretildigi için yaparlar ezber olarak yaparlar..

insanlarda içgüdüsellik wardır ama bebeklikten cıkarken kaybolur..meme emmek içgüdüselliktir..

bu kadar..

simdi kadinin adini hatirliyamiycam ama bi gorili bir nevi evlat edinen bir hayvan bilimci var. bu kadin bebekliginden itibaren bir gorili egitiyor. cesitli kelimeler icin cesitli isaretler olusturuyor ve bunlari gorile ogretiyor.

gunun birinde goril kendisine ogretilmeyen bir isaret yapmaya basliyor. tabi kadin hareketin ne manaya geldigini hemen anliyor cunku gorilin yaptigi hareket sac fircasi ve dis icin ogretilen iki ayri isaretin arka arkaya siralanmasiydi. sadece sans eseri boyle birsey yapmis olabilecegini dusunen kadin gorile dis fircasindan once baska seyler verdi ve goril bunlari istemedi. dis fircasini uzatinca onu aldi ve kadindan gordugu sekilde dislerini fircalamaya calisti. bunu bi belgeselde seyrettim.

simdi bu goril sadece refleks olarak bunlari yapti derseniz ben o zaman hayvan gurubunun daha ust grubunda bulunan bir cinsin bazi bireylerinde akil olmadigindan suphe edicem.

• quote:

Orijinalinden alıntı: cici_anne_sevda

ama inek onu demekle kalmaz birde dolabı aç bak SÜT benden ET benden KIYMA benden PASTIRMA benden SUCUK benden Ayağındaki AYAKKABI benden Belindeki KEMER benden BEN olmazsam PANTOL larını bağlayamayacan bee der değilmi?Bu yönden düşünürsek Sanan hak veriyorum unutmayın İNEK kadar mübarek hayva yoktur.

evet zaten hindistanda inek kutsal bi hayvan ayrıca okullarda çok çalışanlara inek derler, o kada şahane bi hayvan yani. bir de daniel amokachi var ama onun konumuzla alakası yok.

ne kadar saçma bi muhabbet yapıyoruz böyle yahu.
  • Düşünebilen tek hayvan kesinlikle insan değildir

Temel fark prefrontal korteksin beyindeki yüzdesidir.
    Prefrontal korteksin çeşitli canlılarda ki oranı:

Fare %3.5

Kedi %7

Şempanze %17

İnsan %29
  • hayvanlarda akıl var.
    mantık yok.
  • Ben de o gorillerle uğraşan kadının başka bir belgeselini izledim. Gorillerde diğer bütün hayvanlarda olduğu gibi sürü lideri sürünün en güçlü, en gösterişli ve en iri bireyiydi. Sonra bi gün goriller bu kadının kampında çadırın yanında etrafı kurcalarken ufak gorilin biri 2 tane boş yağ tenekesi buldu bunlara vurunca felaket ses çıkardıklarını farketti, öteki goriller de bu sesten ürkmüşlerdi. Sonra bu ufak goril, bu tenekeleri tepeden aşşa dangur dungur yuvarlaya yuvarlaya goril sürüsünün üstüne koştu sürü korkudan dağaldı, herkes bi tarafa kaçıştı. Bu olay ufak gorilin iyice hoşuna gitti, her gittiği yere bu tenekeleri yuvarlayarak gitmeye başladı, ormanda her gittiği yere tenekelerle gidiyodu (orman tangır tungur inlio tabi). Sonunda bu goril sürü lideri oldu hemde ufacık boyuyla ondan çok daha iri biçok goril varken. Zekasıyla sürü liderliğini hemen eline geçirdi. Gorillerin doğuştan gelen bi teneke yuvarlama içgüdülerinin veya teneke yuvarlama reflekslerinin olduğunu hiç sanmıyorum, hayvan bariz gözlemleyerek öğrendi...

• eğer hayvanlarda akıl olsaydı dünyayı insanlar değil hayvanlar yönetirdi, bizleride çiği çiği yerlerdi.
  • tüm hayvanlar insan da dahil
    akıllıdır
    sadece akıl seviyesi nekadar gelişmiş o önemli
    mesela
    köpekler kedilerden daha gelişmiş bir beyine sahiptir sonuç olarak akıl seviyesi daha üstündür
    insan ise beyin gelişimi olarak hepsinin üstünde olduğu için akıl seviyeside en üstündür

hatta insanları bile bu bakımdan kendi aralarında kategoriye koya biliriz
    az akıllı
    akıll
    orta akıllı
    yada ona benzer .....
  • Hayvanlar düşünüldüğü gibi akılsız olsaydı, bir çıta bir zebrayı nasıl yakalayabileceğini düşünüp, zayıf noktalarını kavramazdı.
  • Akıldan kasit nedir? Zeka mı? Problem çözme yeteneği mi? Eğer bunlar ise hayvanlarda akıl vardır.

Peki hayvanlarda eksik olan şey nedir? Hayvanlarda eksik olan şey soyut düşüncedir. hayvanlar insanlar gibi soyut düşünemez, soyut çıkarımlarda bulunamaz. Eski mutasavvuflar bunu "akıl var ama fikir yok" şeklinde ifade etmişlerdir. Buradaki "fikir" soyut düşüncedir.

Ama insanla hayvanı bir bıçak gibi kesin çizgilerle ayırmamak lazım. Yapılan deneyler göstermiştir ki şempanzelerde ve yunuslarda soyut düşüncenin kırıntıları var.
  • Soyut düşünce nasıl doğar? Nedir düşünmeye geçiren?
  • quote:

Orijinalinden alıntı: hayattakiler
    Soyut düşünce nasıl doğar? Nedir düşünmeye geçiren?

Beyin hücrelerinin sayısının artması ile ilgili, şimdi evrimden bahsetmem lazım
  • PM at bunu da o zaman.
  • peki hayvanlarda insanlar gibi akıllı olsa idi?

veya sadece bir tür akıllı olsa idi, mesela maymunlar ...

acaba evrimini tamamlayıp akıllanacak hayvanlar var mıdır?

mesela köpekbalıkları akıllanabilir mi?

veya ortak atadan geldiğimiz iddia edilen maymunların bir türü insan gibi akıllanabilir mi?
  • quote:

peki hayvanlarda insanlar gibi akıllı olsa idi?

veya sadece bir tür akıllı olsa idi, mesela maymunlar ...

acaba evrimini tamamlayıp akıllanacak hayvanlar var mıdır?

mesela köpekbalıkları akıllanabilir mi?

veya ortak atadan geldiğimiz iddia edilen maymunların bir türü insan gibi akıllanabilir mi?

Evrimini tamamlayıp akıllanmak yanlış bir ifade, evrimin amacı ya da sonu zeka oluşturmak değil, canlının yaşamının devamını sağlayacak avantajları sağlamak. Bir türe avantaj sağlayan bir şeyin başka bir türe katkı sağlaması gerekmez. Mesela insan zeka için çok fazla enerji harcar eğer maymunun yaşamı için enerji harcamasını azaltmak daha iyiyse zeka geliştirmesini beklemezsin. Canlının zekaya çok ihtiyacı varsa zeka gelişebilir, zekasız da varlığını sürdürebiliyorsa ille de zeka gelicek diye bir şey yok.

Bu arada bizde zeka oluşmasını sağlayan bir kaç faktör
    1) Elimizi kullanıp araç yapabilmemiz.
    2) Gırtlak yapımızın konuşmaya elverişli olması.

Bu tip şeyler de maymunda pek yok ama ileride ne olucağını bilemeyiz.

• hayvanlarda akıl kademe kademedir. Elbette bir tanesi en zeki tür olacaktı. köpekbalıkları neden akıllanmadı diye sorgulamak bence yanlış, demekki o canlılara o kadar zeka yetebilmiş hayatta kalabilmeleri için.

Aslında insan türünün başına bir şey gelebilecek olsa dünyada hakimiyeti kurabilecek tür ne maymundur ne yunustur bence... O tür farelerdir. fareler her zaman zekaları ve hayatta kalma yetenekleri ile beni şaşırtmışlardır.
  • bence her hayvanın akla ihtiyacı var ...

mesela arılar ..

normal bal arıları eşek arılarının istilasına uğrayarak hem canlarından hem de ailelerinden oluyorlar ...

mesela kediler ve fareler, hayatta kalabilmeleri ve nesillerin sayısını artırabilmeleri için akla ihtiyaçlar var ...

bunu bütün canlılar için söyleyebiliriz ...

mesela tavşanlar ...

sizce tavşanlar akıllansa idi populasyonları daha da fazla olmaz mı idi ...

insan hayvan araasındaki fark ne ki, insanın populasyonunu amansız büyümesine karşı hiçbir hayvan bu derece çoğalamıyor ?

veya

neden başka bir hayvan da insan gibi akıllanıp yeryüzünde hakimiyet kuramıyor?

yoksa sadece insan mı başarmış akıllanmayı ...

bana göre bütün canlıların hayatta kalabilmeleri için akla ihtiyacı var ...

not : derin evrimsel konuşma ile değil de biraz beyin jimnastiği yapalım istedim ...

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.