Forumun en başındaki yazılarınızı çok dikkatlice okudum. Ozon konusundaki uyarılarınız için teşekkürler. Az kalsın hidroksi radikalleri,ozon,negatif iyon ve UV özelliği olan bir ürün alacaktım :) Araştırmaya devam ederken aşağıdaki gibi bir ürün buldum. Bunlar ozon üretmek yerine ozonu çekip oksijen ürettikleri iddiasındalar. Filtre olarak HEPA kullanmıyorlarmış. özel bir filtreleri olduğunu, ve bunun temizlenebilir olduğunu söylüyorlar. Açıkçası forumdaki sizin yazdıklarınızın ışığında mantıklı bir cihaz gibi görünüyor. Kafamı kurcalayan asıl kısım ise; ürünün yorumlar kısmında gördüğüm büyük harflerle yazılmış ürünü öve öve bitiremeyen, ve her nedense ürün ismini sonuna kadar yazmayı tercih etmiş kullanıcı yorumları :) Zaman ayırıp inceleyebilir ve bir yorum yazarsanız çok sevinirim. Teşekkürler
Bir süredir internet erişiminin sorunlu olduğu bir yurtdışı seyahatindeydim, geç cevabım için kusura bakmayın. Bir mesajda genel olarak sorulmuş birkaç soruya cevap vermeye çalışacağım.
1. Toz konusu Yerdeki ya da eşyaların üzerindeki tozla mücadele için hava temizleme cihazı bakıyorsanız bence burada bir kavram hatası var. Havadaki kirleri büyüklüklüklerine göre iki gruba ayıracak olursak, birinci grup havada asılı kalamayacak kadar büyük olanlar ve dolayısı ile yere çökenlerdir, ikinci grup ise ne kadar beklerseniz bekleyin havada asılı kalacak kadar küçük oldukları için hep havada olmaya devam edecek olanlardır. Birinci grup konusunda odada ciddi bir hava hareketi varsa, insan ya da evcil hareketliliği varsa yerdeki toz geçici olarak havaya kalkar ve bir süre beklediğinde yeniden yere çöker. Bunlarla mücadele için tozu içine çektikten sonra tekrar ortama üflemeyen bir elektrik süpürgesi kafidir. Sulu elektrik süpürgeleri bunu çok iyi yapıyor. Eğer gereğinden fazla tozlanma var diyorsanız, eve dışarıdan giren tozlu hava kaynaklarını kesmeniz gerekir, yani yine hava temizleme cihazı ile yapılacak birşey yok.
İkinci grup olan havada asılı kalan parçacıklar (bizim çocukları rahatsız eden bunlardı) elektrik süpürgesi vs gibi çözümlerle değil hava temizleme cihazları ile mücadele edilebilecek bir grup.
2. İyonizer ve Ozon ilişkisi Daha önce de defalarca kere bahsedilen, cengizumur üstadın üstüne basa basa vurguladığı Ozon konusunda yazılmış binlerce makale ozonun sağlığa ne kadar zararlı olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Ozonun iyonizer ile ilişkilendirilmesi, daha önce de yazdım, ucuz yollu bir iyonizer üretme tekniğinin yan etkisi ozon salınımıdır, o yüzden iyonizer hava temizleme cihazları konusunda karşı makaleler hep ozon salınımından dolayı onları sağlığa zararlı olarak nitelendiriyor. Ben kendi ihtiyacımızı karşılayabilecek HEPA filtreli bir çözüm bulamadığım için, ozon salınımı yapmayan bir iyonizer buldum, kullanıyoruz hayatımızdan memnunuz. İyonizer cihazların formaldehyde salınımı yaptığı söylenen yazılarda da hep geçer, formaldehyde ozonun bir süre sonra sebep olduğu yan etkidir. Evinizde ozon salınımı yapmayan bir iyonizer cihaz varsa, evinizde başka bir sebepten dolayı olan formaldehyde salınımı varsa bile iyonizer cihaz formaldehyde parçacıklarını tutabilecek niteliktedir (eğer iyonizeriniz çok küçük parçacıklarda da etkili ise) ozon salınımı yapmayan bir iyonizeri ben zararsız görüyorum, bu konudaki karşı görüşlere de tabiki saygı duyuyorum.
3. iyonizer ve hepa karşılaştırma Ben iyonizer savunucusu değilim, hepa filtre karşıtı da değilim, hatta araştırmama ilk başta hepa filtreli cihaz alacam diye başladım. Fakat evde gürültü çıkarmadan hava temizleyen filtreli cihaz bulamadım. iyonizer cihazımız çok sessiz çalıştığını dahi anlamıyoruz. hepa filtreyi sık sık değiştirmek gerekiyor, zamana yayılmış maliyet doğuruyor. hepa filtrenin verimli çalışacağı hızda hava akımı olan cihaz alsanız evdeki havayı yeterince sirküle ettiremiyor. yüksek hızlı alsanız hem gürültülü oluyor, hem de hepa filtre verimliliği düşüyor. özetle hepa filtreli bir çözüm üretemedim, iyonizere yöneldim.
4. cihaz seçimi Hava temizleme ihtiyacına göre aranan özellikler ve parametreler değişir. Kimisi çocuğundaki rahatsızlığı önlemek için cihaz arıyor kimisi evinde rahat sigara içebilmek için. Bu sebeple de doğru cihaz budur, bunu alabilirsiniz demek mümkün olmuyor. Benim durumumda sessizlik de önemli bir parametreydi, ama belki başkaları için hiçbir önemi yoktur. Bir de sağolsun cihaz üreticileri ya da satıcıları insanların kafasını karıştıracak onlarca farklı satış argumanı ortaya atıyor, insan hangi cihazı seçeceğini şaşırıyor.
Bu sebepledir ki, benim şu ihtiyacıma karşılık bir cihaz arayışım var diyene elimden geldiği kadarıyla ürün/marka söylemeden teknolojilerden bahsederek tavsiyelerde bulunmaya çalışıyorum. Benim kullandığım cihazı merak edene de özel mesaj olarak yazıyorum, haksız rekabet doğurmak istemiyorum.
Saygılarımla..
Sayın cengizumur bey
Sizden aşağıdaki hava temizleme ürünlerini karşılaştırmanızı istemekteyim.
Urun adinda gordugunuz O2 sizi suphelendiriyor olmasi lazim. Daha once de soylenildigi uzere, cihazin en belirgin sorunu ozon salinimi, diger ozelliklerine bakmaya bile gerek yok.
quote:
Orijinalden alıntı: ikizbabasi
Urun adinda gordugunuz O2 sizi suphelendiriyor olmasi lazim. Daha once de soylenildigi uzere, cihazin en belirgin sorunu ozon salinimi, diger ozelliklerine bakmaya bile gerek yok.
Ozon konusundaki hassasiyet insanlar tarafından daha fazla bilindikçe firmalar aktif oksijen ya da O2 gibi isimler kullanmaya başladılar. Aslında arka planda aynı şey var. Ozon yani O3 kimyasal yapısı gereği çok istikrarsız bir elementtir, çok hızlı bir şekilde O2'ye dönüşür, o yüzden ozon salınımı olan bir cihazın bulunduğu ortamı ölçerseniz oksijen seviyesinin yükseldiğini görürsünüz. Ozon salınımı yapan cihazların zararlarından sadece bir tanesi oksijen oranını artırmasıdır, başka zararları da var.
Ürün adında gördüğümüz O2 ile otomatik olarak bu riskleri algılıyoruz; cihazda ciddi oranda ozon salınımı vardır bu sayede ortamdaki oksijen artıyordur, ya da başka bir şekilde oksijen salınıyordur ki burada da yanlış algı var. insanlar oksijen soluduğumuz için daha fazla oksijen daha iyi zannediyor. Halbuki, havadaki element dengesinin bozulmaması gerekiyor, oksijen seviyesi olması gerekenden yukarı çıkmamalı. Bu durumda hissedeceğiniz ilk ve en basit yan etki boğazınızda oluşacak yanma hissidir, ki daha başka birçok zararlı etkisi var.
Özetle, iyonizer bir hava temizleyici alırken kesinlikle aktif oksijen vs gibi süslü pazarlama taktiklerine kapılmayın, ozon salınımı yapmayan ve bunu açıkça ve belgeler beyan edebilen bir cihaz tercih edin.
İyi günler..
ikizbabasiİ
kullanıcısına yanıt
Bilgi için teşekkürler, bu ürün nasıl sizce.
akakce.com
Fakir Vita İyonik Hava Temizleme Cihazı Fiyatları, Özellikleri ve Yorumları | En Ucuzu Akakçe
Bu ürünü biliyorum ben ama fakir markası olarak değil. Neotec diye bir markanın masa üstü hava temizleme cihazı diye sattığı bir cihazdı bu, şimdi nasıl fakir markası oldu bilmiyorum. çünkü herşeyi ile aynı cihaz. abim hiçbir rahatsızlığı olmamasına rağmen tamamen keyfi olarak yıllar önce bu cihazdan alıp yatak odasına koymuştu, bir de yine neotec'in ultraviyoleli büyük boy cihazını alıp salona koymuştu. 3 ay sonra filtre temizliği için küçük olanı açtığında filtrenin orta bölgeden yanmış olduğunu iyonizer kabloların koptuğunu görmüştü. sonra yorumlarından okumuştuk, herkesin ortak sorunuymuş meğer, cihazın tasarımında birşekilde bir hata var. Abim cihazlara o zamanlar dünya kadar para vermiş olmasına rağmen, sinirlenip filtrelerini değiştirmekten vazgeçip cihazların ikisini birden olduğu gibi depoya kaldırmıştı, hala duruyor bile olabilir.
Özetle, önerebileceğim bir cihaz değil malesef.
Siz kaç metrekarelik bir alandaki havayı temizlemeye çalışıyorsunuz? Ve özel bir kullanım amacınız var mı? Tek tek ürün yorumlamak yerine belki hedefe yönelik bir tavsiyede bulunabilirim.
ikizbabasiİ
kullanıcısına yanıt
Hocam ben bunu odada kullanacağım büyük bir yer değil, sigara içmiyorum önemli olan havayı temizlesin iyon çıkışı sağlasın yeter.
Ozon salınımı yapmayan çok az cihaz var, birazdan size bizim kullandığımız cihazı yazarım, ozon salınımı yapmadığından emin olduğumuz bir cihaz, siz de incelersiniz. "havayı temizlesin yeter" talebi aslında birçok kişinin ortak amacı fakat piyasada havayı temizlemekten uzak o kadar cihaz var ki, cihaz arayışına giren herkesin kafası karışıyor. Bir de fiyat konusu var tabiki de, ben arayışımı yaparken 1000 TL'nin altında havayı temizleyebileceğini düşündüğüm hiçbir cihaz bulamamıştım. başlarken en fazla 400-500 TL'ye bitiririm bu işi diyordum halbuki. Küçük bütçelerle ancak kendi yaptığınız yöntemlerle camdan içeriye filtreden geçirilmiş taze hava girişi sağlayarak ve içerideki kirli havayı aspire ederek yapabilirsiniz.
quote:
Orijinalden alıntı: Dilocrom
1 - Gece uyurken ağzım çok aşırı kuruyor. Evimiz kaloriferli ve çok sıcak oluyor. Yatak odasına soğuk buhar ufleyen hava nemlendirici cihaz alsam çözüm olabilir mi?
2 - Çalışan aile olduğumuzdan ev temizliğine gereken ozeni gosteremediğimiz için evimiz biraz fazlaca toz oluyor. Bu tozlanma sıkıntısından Daikin MC70L Hava Temizleme Cihazıyla kurtulabilirmiyiz?
Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Geriye bakıp yazıyorum belki okursunuz.
Ağzınız kurumamalı. Burundan nefes almalısınız.
Burun devreden çıkınca ağızdan alınan hava burunun bütün faydalarını bypass ederek, birde ağızdaki bakteri vesaireyide toplayı, doğrudan boğaza hareketle önce orayı bozup devamında ciğerlere ulaşır.
Bir kulak boğaz burun uzmanıyla, doğru solunum anatomisine sahip olduğunuzu, yoksa bunun nasıl sağlanacağını öğrenin.
Sağlam burun, sinüs olsun, normal şartlarda herhangi bir hava temizleyiciye ihtiyacınız olmaz.
Burun bizim en önemli hava temizleme, nemlendirme, ısıtma, soğutma, hava şartlandırma aracımızdır. O bambaşka anlamı olan sümük, burun kılları, gerçek fonksiyonları anlaşıldığında saygı duyulacak şeylerdir. Sümük sertmi, su gibimi, yeşilmi ? Okumayı bilmek lazım.
Sol burun deliğinizden sakin, sakin nefes alıyorsanız solunum olayınız olması gerektiği gibidir.
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: cengizumur
quote:
1 - Gece uyurken ağzım çok aşırı kuruyor. Evimiz kaloriferli ve çok sıcak oluyor. Yatak odasına soğuk buhar ufleyen hava nemlendirici cihaz alsam çözüm olabilir mi?
2 - Çalışan aile olduğumuzdan ev temizliğine gereken ozeni gosteremediğimiz için evimiz biraz fazlaca toz oluyor. Bu tozlanma sıkıntısından Daikin MC70L Hava Temizleme Cihazıyla kurtulabilirmiyiz?
Yardımlarınız için teşekkür ederim.
ACİL YARDIMA İHTİYACIM VAR ARKADAŞLAR
1.Bir nem ölçer ve nemlendirici kullanabilirsiniz.
2.Diğer iyonizer ve elektrostatik temizleyicilerin doğurduğu sakıncaların Daikin'in bu modeli içinde geçerli olmaması için bir sebep göremiyorum. Fiyatta çok pahalı. Yıllardır bilinen teknolojilere neden "flash streamer" filan gibi yeni isimler uydurmayı seçmişler anlayamadım. Daikin'in "Plasma ioniser" dediğini "plasma" kelimesine bakarak yorumlarsam bunun doğrudan bir ozon üretici mekanizma olduğunu söyleyebilirim. Bu yorumları sadece daikin'in avrupa sitesindeki cihazın özelliklerine bakarak yapıyorum.
Birde bu cihazı daikin'in amerika sitesinde göremedim, acaba benimmi gözümden kaçtı yoksa bu cihazı amerikada sat(a)mıyorlarmı ?
1 - Cihaz tavsiyeniz olabilir mi? Beurer Ultrasonik LB 88 Hava Nemlendirme Cihazı uygun mudur? Bu cihazın gece uyku zamanında çalıştırılmasında zararı olabilir mi? İdeal nem oranı nasıl olmalıdır?
2 - Zararlarını bilemiyorum ama o zaman bu tür cihazları hiç düşünmüyoruz. En doğrusu evdeki Dyson süpürge ile haftalık süpürmeye fazlaca zaman ayıracağız.
İLGİNİZE TEŞEKKÜR EDERİM.
Cihaz tavsiyem yok, çünkü henüz öyle bir teknoloji yok, varmış gibi satıyorlar ama yok böyle bir cihaz.
Tuttunuz bir şey aldınız diyelim sonuçta çin plastiğine dünyanın parasını ödeyip, cihazın karşısında otururken, placebo etkisinin sağlayacağı faydanın, cihazın ürettiği ozonun size verdiği zarardan daha az olmasını ummaktan başka şansınız yok.
Yol yakınken bunlara para vermeyin diyorum.
quote:
Orijinalden alıntı: neng014
Sn. Cengizumur,
Forumun en başındaki yazılarınızı çok dikkatlice okudum. Ozon konusundaki uyarılarınız için teşekkürler. Az kalsın hidroksi radikalleri,ozon,negatif iyon ve UV özelliği olan bir ürün alacaktım :) Araştırmaya devam ederken aşağıdaki gibi bir ürün buldum. Bunlar ozon üretmek yerine ozonu çekip oksijen ürettikleri iddiasındalar. Filtre olarak HEPA kullanmıyorlarmış. özel bir filtreleri olduğunu, ve bunun temizlenebilir olduğunu söylüyorlar. Açıkçası forumdaki sizin yazdıklarınızın ışığında mantıklı bir cihaz gibi görünüyor. Kafamı kurcalayan asıl kısım ise; ürünün yorumlar kısmında gördüğüm büyük harflerle yazılmış ürünü öve öve bitiremeyen, ve her nedense ürün ismini sonuna kadar yazmayı tercih etmiş kullanıcı yorumları :) Zaman ayırıp inceleyebilir ve bir yorum yazarsanız çok sevinirim. Teşekkürler
Oreck Xl Profesyonel Hava Temizleme Cihazından bahsediyorsunuz.
Amerikan markası. Amerikada aynı model satılıyor. 600 dolar gibi bir fiyatı var. Patentli, "Truman filtre" teknolojisine sahip.
Daha ne olsun, sağlam görünüyor.
Merhaba, ben cengizumur. Şimdi yukarıdaki algıya yorumlarımı yazıyorum.
Oreck markası bana hitap etmeyen bir markadır. Bu marka, televizyon satış kanallarında çok aktiftir.
Bu kanalları takip eden amerikalı vatandaşın durumu feciattır. Bunlar tıbben gerçekten geri zekalı olarak tanımlanabilecek, amerika gibi yerde bu aptal kanalları seyretmek yerine yapacak daha iyi bir şeyi olmayan, redneck, nigger, wigger, white trash, trailer trash diye adlandırılan bir gruptur. Bunları türkiyeye ışınlayın anında kanalını bulup, üç kuruşa beş kilo bal siparişi verirler.
Şimdi bu cihaza 600 dolar verirseniz bunun 550 doları, amerikada infomercial denen bu satış reklam programlarına gider.
40 doları Oreck şirketinin karıdır.
Geri kalan 10 dolar ise alacağınız çin plastiğinin gerçek maliyet değeridir.
Bu fiyatları tabiiki sallıyorum ama ben bunu türkiyede imal edip, 50 liraya satıp üstünede para kazanırım, Oreck dahil kimsede gelip bana bizim truman patentimizi kopyaladın diyemez çünkü böyle bir patent, arge ve teknoloji yok zaten, hepsi 60 yıllık ıvır zıvır.
Sözlerimi bu cihazın amerika birleşik devletleri, kaliforniya eyaletinin, çevre sağlığından sorumlu devlet organizasyonunun web sitesinde yayınlanan, consumer reports adındaki, çok beğendiğim bir kuruluşun raporuyla bitirmek istiyorum.
Burada bırakın ozonu filan, test etmişler, bu Oreck XL professional bir işe yaramaz diyorlar. İkinci sayfada 27. sıraya bakın.
Ads claim that Oreck’s XL Professional “cleans the air in your home of allergens, dust, and dirt” and include a Seal of Truth from the Asthma and Allergy Foundation of America. But the Oreck performed as poorly as other small ionizing models. As we noted in May, the AAFA’s seal means little, since it is neither an endorsement nor a statement of clinical efficacy
Demişler. Diyorlarki kutusundaki astım ve alerji derneğinin onay etiketinin hiç bir anlamı yok.
Hep aynı iyonizer çin plastiğini başka marka, model, isim, karakter, kişilik, milliyet bazında sanki yeni bir şey gibi yeniden yorumlayıp sizi sıkmaktan sıkıldım. Bu sefer biraz renkli yazayım dedim.
quote:
Orijinalden alıntı: tranformers
Sayın cengizumur bey
Sizden aşağıdaki hava temizleme ürünlerini karşılaştırmanızı istemekteyim.
(Yanlış anlamayın iyonizer yazınca ilk bu çıktı diye bunu örnek verdim.)Ozon salınımı falanda göremedim.
Hatta bende Oreck Xl Profesyonel Hava Temizleme Cihazını düşünüyordum. Yorumunuzdan sonra bu paraları vermek yanlış olur diye düşündüm.
Saygılar
İyonizeri neden istiyorsunuzki,
Şahsen ben haftalarca çalışıp en fazla iki gram kadar toz topladıklarını müşahade ettim.
Hadi benim subjektif tecrübemi bırakın, sayfalardır bu 60 yıllık teknolojinin evlerde bir işe yaramadığını, testler ile bizim gözümüze sokan amerikan devlet kaynaklı araştırma raporlarının linklerini size verdim.
Ozon vermese ne olur ? iyonizerlerin tek kötülüğü havadaki oksijeni ozona çevirmek değilki. Mesela yeri sildiğiniz limon kokulu temizleyicinin buharını kanserojin formaldehit'e çeviriyorlarmış. Bu sadece bir tanesi. Diğer maddeler neye dönüyor kimbilir ? Sadece nefesimizden en azından 100 ayrı kimyasal çıkıyordur eminim.
Odamızdaki havaya enerji yüklemek bana hiç akıllıca gelmiyor. Sonra o moleküller gidip ortalığa saldırıyor. Tozlar her tarafa yapışmaya başlıyor. Linkini verdiğim araştırmalra göre iyonizerden geçip mıknatıslanan bu toz toprak ciğerlere daha sıkı yapışıyor.
Sık sık değişmesi gereken filtre istemiyorsunuz iyonizer alalım diyorsunuz.
Almayın.
quote:
Orijinalden alıntı: scutaro
Hocam ben bunu odada kullanacağım büyük bir yer değil, sigara içmiyorum önemli olan havayı temizlesin iyon çıkışı sağlasın yeter.
Alah korusun, iyon çıkışı vermesin.
cengizumurC
kullanıcısına yanıt
Cevaplar ve bilgilendirmeler için çok teşekkür ederim. Saygılar