Şimdi Ara

Hava temizleme cihazları (35. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
2.251
Cevap
167
Favori
613.144
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
13 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3334353637
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Mesajınızı aldım ve paylaştığınız tüm noktaları dikkatlice okudum; çok ama çok teşekkür ederim; fazlası ile faydası oldu, tekrar teşekkür ederim. Umarım tam çözüm olmasa da atacağım adımları burada paylaşma olanağım olur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ikizbabasi

evet aynen,
    devlet raporlarını okuyarak çok bilgi edinmiştim zaten. hatta araştırmayı ilk yaparken de iyonizer cihazlardaki ozon sorununu devlet kaynaklı kurumların raporlarında görmüştüm.
    google'da sizin bahsettiğiniz şekilde arama yapınca da ilk 10 raporun 9'i ozon konusuna dikkat çekiyor.

Aslında buradaki önemli ayrıntı şu;
    Yaklaşık 60 yıl önce bilimsel bir çalışma sonucu iyonlarla hava temizliği yapılabileceği ıspatlandı.
    Ardından yapılan takip çalışmalarında ev ortamı gibi havanın çoğunlukla durağan olduğu ortamlarda iyonizer hava temizliğinin filtreli hava temizleme tekniğine göre daha verimli olduğu görüldü.
    Bunun üzerine birçok firma bu konuda arge yatırımı yapıp iyonizer hava temizleme cihazları üretti (bugün dünya çapında ün yapmış firmaların hemen hemen hepsinin iyonizer ürünleri var)
    Ardından Çinli ürünler çıktı, kaliteli iyonizer üretmekten daha kolay ve daha ucuz bir teknoloji olan Ozon Üreticiler çıktı ortaya.
    Ozon üretmek 5 liralık bir devre ile mümkündür.
    Gelişmiş ülkeler çabuk uyandı, ozon üreticilerini yasakladılar, iyonizer cihazlarda da ozon salınımına kabul görür bir seviye koydular.

Türkiye'de bu konuda bir regulasyon yok, o yüzden yüksek ozon salınımı yapan iyonizer de ozon üreticiler de serbest bir şekilde satıştalar.
    O yüzden ben bu forumda uyarmaya çalışıyorum (ki bunu siz de yapıyorsunuz) iyonizer cihaz alınacaksa ozon salınımı yapmayan cihazlardan birinin seçilmesi şart!

Merhaba ikizbabası,

Yukarıda devlet kurumu kaynaklı raporlara ulaşmak için bir öneride bulundum fakat bu raporlardan alıntı veya tercüme yapıp buraya yazmadım, burada yıllar önce ilk sayfalarda bunu çok yaptığım için.

Kaynağı ben gösterip sizde yorumunuza "aynen" diye başladığınız için şunu yazmalıyımki sizin bu rapor ve araştırmaları yorumlama şekliniz benimkiyle tamamen zıt. Ben iyonizerli cihazların en azından işe yaramaz olduğuna inanıyorum. Bunu söylemezsem hem siz hemde diğer arkadaşlar beni yanlış anlayabilir.

Benim özellikle değer verdiğim raporlar, kaliforniya eyalet çevre koruma ofisinin, hava temizliği biriminin yayınlarıdır. Bu linkte çok kıymetli yazılar var ;
    www.arb.ca.gov
    Redirecting to http://ww2.arb.ca.gov/research/indoor/aircleaners.htm
    http://www.arb.ca.gov/research/indoor/aircleaners.htm

Evet ilk 10 raporun 9'u, hatta 10'u bu cihazların yan ürün olarak ozon ürettiğini söylüyor. Ayrıca, en hafifinden bu cihazların iş görmediğinden tutunda, ikincil ürün olarak daha zararsız bazı maddeleri formaldehite çevirmek gibi ciddi zararlardanda bahsediyor bu raporlar. Formaldehit kanserojendir.

Diğer bahsettiklerinizi ise buralarda göremiyorum. Özellikle "Ardından yapılan takip çalışmalarında ev ortamı gibi havanın çoğunlukla durağan olduğu ortamlarda iyonizer hava temizliğinin filtreli hava temizleme tekniğine göre daha verimli olduğu görüldü." şeklindeki bilgiye hangi kaynaktan ulaştığınızı burada yazarsanız en azından benim çok ilgimi çekeceğine emin olabilirsiniz.

Yanlış anlamayın, araştıran biri olduğunuz için kaynaklarınızla ilgileniyorum yoksa aynı düşüncede olma mecburiyetindeyiz demiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cengizumur -- 8 Mart 2015; 17:33:53 >

• quote:

Orijinalden alıntı: bbasaran

Başta cengizumurve ikizbabasi olmak üzere konuda gerçekten ciddi bir mesai harçanmış. Kendim olmak üzere faydalanan ve faydalanacak herkes adına teşekkür ederim. Özetle puro dumanı ve kokusunun oda içerisinde azaltılmasına yönelik bir arayışımın sonucunda ilgili başlıklara geldim. Elimden geldiğince paylaşılanları okumaya ve bilgi edinmeye çalıştım. Başta basit bir fan ve önüne bir hepa filtre ile ekonomik bir çözüm düşüncem şuanda değişmiş durumda herşeyden önce hepa filtre ile sıkıntımın çözülemeyeceğini anlamış oldum. Karbon filtrelerin de uzun ömürlü olmadığını düşünecek olursa duman ve koku sorunu nedeniyle kış boyunca kullanamadığım 15-20 metrekarelik çalışma odamı bir sonraki kış için hazırlamak istiyorum acaba bu konuda önerileriniz olabilir mi? Şimdiden teşekkür ederim.

bbaşaran,

Probleminizin son derece net ve tek bir çözümü var. Puro dumanını odaya çok dağılmadan hızla emerek dış ortama atacak bir aspirasyon sistemine ihtiyacınız var.

İsterseniz benim 1998 yılında amerikada,
    o zamanın en iyi markalarından bir iyonizerli hava temizleyiciyi alarak başladığım,
    sonra her teknolojiyi denediğim,
    en sonunda 2006 yılında, son cihaza para vererek jübilemi yaptığım çılgın macera ve heyecanın bir kısmını,
    sizde bir kaç cihaz ile para ve zaman kaybederek kısmen yaşayabilirsiniz.

Ama benim tavsiyem, yol yakınken her türlü hava temizleyiciden uzak durmanızdır.

• quote:

Orijinalden alıntı: bireysel.emeklilik

quote:

Linkteki do-it-yourself videosunu izledim. Orada bir noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum.
    Partikül sayar cihaz sürekli olarak partikül sayma durumunda fakat hava temizleme cihazının yanındayken bile 400.000 civarında partikül gösteriyor.
    Partikül sayarın hava giriş haznesini ancak filtre çıkışına dayadığı zaman sayı sıfıra düşebiliyor farkettiyseniz.

Yani temizleme cihazına ulaşabilen bir hava cihazdan partikülsüz olarak ayrılıyor, fakat ortamda o kadar çok partikül var ki cihazın 10 cm yakınında bile partikül sayısı çok yüksek.
    O yüzden hava temizleme cihazının filtresinin kaliteli olması gereğinin yanı sıra, içerideki havayı ne kadar hızlı bir şekilde sirküle ettirebildiği önemli oluyor.
    Havadaki partikülleri HEPA filtre ile tutmak çok kolay, bir filtre koyarsınız biter, yalnız arka taraftaki fanın kirli havayı kendine doğru müthiş bir güçle çekiyor olması lazım.

Kendi hava temizleme cihazınızı yapabiliyor olmanız gerçekten çok güzel. Ben mühendis olmama rağmen kendim yapmaya cesaret edemedim.
    Sizin yapacağınız cihazda baştan tasarım hatası olmasın diye havayı çok sayıda ve hızlı bir şekilde sirküle ettirmeniz gerekliliğine dikkatinizi çekmek istedim.

Kolay gelsin.

Evet videodaki ayrıntı benim de dikkatimi çekti.

Videodaki ürünün boyutu 20"çekiş gücü nasıl bilmiyorum.
    Ben sıfırdan bir fan yapabilecek kapasitede değilim.
    Videodakine benzer bir fan alayım istiyorum ancak türkiyede en büyük kutu fan 12"

raks.com.tr
    RAKS Isıtma ve Soğutma Ürünleri
    http://raks.com.tr/isitma-sogutma/vantilatorler/17/kutu-fan

Hava temizleme cihazları

Sonra sanayi tipi fan cihazlarına baktım.
     Hava temizleme cihazları

bunların fiyatları da oldukça pahalı. Gürültü boyutunu dahil bile etmedim.

Gerçekten hepa filtreli cihazlarda cekiş önemli bir unsursa

45w çekiş gücünde bir cihaz gerçekten bir oda da verimli çalışır mı bu önemli bir sorun.
    Mesela linkteki ürün
     Hava temizleme cihazları

Gerçek anlamda bir odadaki havanın tamamını bir kaç saat içinde çekip filtreleyebiliyor mu? Yoksa bütün bu ürünler bir pazara yönelik üretilmiş koftiden ürünler mi?

Burada bir konuya dikkatinizi çekmek isterim. HEPA filtrelerin performansı, geçmekte olan hava hızı ne kadar az ise o kadar artar.

Havayı hızlandırdıkça kaçan parça sayısı ve büyüklüğü artar. Çünkü hepa filtreler bir süzgeç gibi çalışsada ayrıca adsorbsiyon denen, moleküler çekim yoluylada, en ince delikten daha küçük parçalarıda kendine yapıştırarak tutabilir. Bu etki hava hızı arttıkça azalır.

Her HEPA filtre için bunun bir grafiği vardır. Bu grafiğe göre optimum hava hızı belirlenmelidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cengizumur -- 8 Mart 2015; 18:12:21 >

• cengizumur C kullanıcısına yanıt
    Merhabalar,

Yazılı bir ortamda karşılıklı sohbet edercesine yazınca sonuç böyle oluyor.
    Sizin mesajınızın ilk cümlesi "İngilizceniz var galiba." idi, ben ona "evet aynen" yazdım ve diğer konuya devam ettim :)

Değilse, sizin iyonizer cihazların bir işe yaramadığını düşündüğünüzü çok iyi biliyorum (önceki yazılarınızdan).
    Sizin bu konudaki geniş tecrübeniz karşısında büyük bir saygım var. Yazdığınız herşeyden bu konuda ne kadar çerçeveli bir bilgiye sahip olduğunuz belli, o yüzden ara ara sizden üstad diye bahsederim.

Benim iyonizer konusunda sizden fikir olarak ayrılmamı sağlayan faktör şudur;
    Önce HEPA filtreli bir cihaz arayışı ile başladım ben, fakat benim ihtiyaçlarımı benim şartlarıma uygun şekilde karşılayacak bir cihaz bulamadım.
    O yüzden kafamda soru işaretleri yaratmış olan iyonizer cihaz üzerine eğildim.
    Her yerde bahsedilen kaygıları not aldım, onların olmadığı cihazları buldum, yorumlar/raporlar vs vs okudum.
    Bana uygun birkaç cihaz çıktı, birini Türkiye'de hiç satan yoktu, onun üzerine gidemedim.
    Diğerinin vardı, Türkiye yetkili distribütörünü aradım, soru yağmuruna tuttum, verdikleri cevaplar mantıklı geldi.
    Bütçeme uymadı, açıkça söyledim, indirim yaptılar :)
    Üstüne dedim ki; ben bunu alıp evimde teknik ölçüm yaptıracağım, onun sonucu olumsuz çıkarsa geri getireceğim dedim.
    Evinizde zahmet etmeyin, ölçüm yapacak kişiyi getirin bizim ofiste cihazı çalıştırıp istediğiniz ölçümü yapın dediler.
    Sattığımız cihazın devlet laboratuvarlarından alınmış raporları var, ve hatta üstüne biz bahsettiğiniz ölçümleri kendimiz de yaptık dediler.
    Güvenmedim, yok ben evde yapacam dedim :)
    Sonuç itibari ile yaptık ölçümleri, sonuç olumlu çıktı, ki zaten zamanla çocuklarda da etkisini gördük rahatladık.
    O yüzden benim "iyonizer cihazların hepsi hiçbir işe yaramaz" demem mümkün değil çünkü gözümün önünde işe yaradığını gördüm. Belki de tesadüfen işe yarayan bir cihaz vardı, ben onu buldum.
    Aslında bunu şunun için anlattım. Benim evimde kullandığım cihazın Amerika'da hatırı sayılır bir laboratuvarda yapılmış kıyaslamalı test sonuçları var. Benim cihaz için "neredeyse hiç çalışmıyorla aynı seviyede, hiçbir temizlik etkisi yok" deniyor :)

Araştırma yaparken erişilen kaynaklarda o kadar çok tutarsızlık gördüm ki, gülermisiniz ağlarmısınız..

İyonizerin durağan havada temizlik etkisinin filtereleme sistemine göre olan başarısının kaynağını sizin için bulmaya çalışacağım.
    Takdir edersiniz ki, ben araştırmamı yaparken çocukların rahatsızlığını giderme hedefine kilitlendiğim için eriştiğim kaynakların listesini tutmadım.. okudum geçtim.
    Ama yanlış hatırlamıyorsam bilimsel makalelerde okumuştum ben onu. Aşağıdaki adres google'un bilimsel makalelerde arama yapmanızı sağlayan alt ürünüdür. konferans, dergi, kitap, patent ne varsa içinde arar getirir.
    https://scholar.google.com/

Şimdi bu mesajı yolladıktan sonra tekrar arama yapıp ilgili makaleleri bulmaya çalışacağım, bulduğum anda burada paylaşırım.

Selamlar..

• Tabiki de scholar'da aramaya başladığım anda takıldım..
    Normalde bilimsel makalelerin sadece öz'ü ücretsiz görülebiliyor, makalenin kendine erişim için para ödemeniz gerekiyor ya da bir üniversite network'unden bağlı olmanız gerekiyor.
    Ben o zamanlar akademisyen arkadaşımın bilgileri ile üniversite networkune vpn yapıp, onun üzerinden gitmiştim..
    şimdi hiçbir makalenin içeriğini göremiyorum.

cengizumur bey eğer sizin de bir üniversite networkunden bağlanma şansınız varsa, scholar'a "ioniser vs hepa" yazın, çıkan makalelerde olmalı diye tahmin ediyorum.
    kusura bakmayın..
    Selamlar..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikizbabasi -- 8 Mart 2015; 22:31:46 >
  • cengizumur Bey, hiç macera havasında değilim ;), cihaz yerine ortamın havasını dışarı atabileceğim, bunu sesiz ve hızlı yapabileceğim bir seçenek üzerinde net karar vermiş durumdayım. Tekrar yardımlarınız ve desteğiniz için teşekkürler.
  • Merhabalar arkadaşlar, hatta üstadlar demeliyim.

Öncelikle konu içindeki bilgi birikiminiz çok üst düzeyde, 2006 yılındaki mesajlarınız da dahi konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyenleri doyurmuşsunuz, helal olsun, ağzınıza sağlık, teşekkürler.

Kendi hikayeme geçecek olursam; evdeki tozları halıları vs. güzelce temizlemek için eşimin temizlik robotu isteği ile yola çıktık. Yaptığım araştırmalarda mevzuyu HEPA 13 veya HEPA 14 filtreli bir elektrik süpürgesine indirgedim ihtiyacımızı. Sonrasında ise tüm olayın (iyonizersiz-karbonsuz-elektrotekniksiz vb.) HEPA filtrede olduğunu düşünmeye başladım. Nihayetinde bu konuyu buldum ve gerek sizlerin bilgileri gerekse öğrendiklerim doğrultusunda HEPA filtreli sadece bir hava filtresi almanın veya bir şekilde HEPA filtreli bir hava devirdaim cihazının gerekli olduğuna kanaat getirdim.

Tabiki cüzdanımı da düşünerek şöyle bir alet buldum. (Mutlaka vakıfsınızdır.)

www.hepaonline.com
    Hava Temizleme Cihazları Hava Temizleyiciler
    http://www.hepaonline.com/hava-temizleme-cihazlari?product_id=78
    (Sanıyorum baz model)

Benim çıkış noktam oturma odamızdaki havayı biz varken veya yokken temizlemesi. Evde sigara içilmiyor, aman aman kötü kokularımız yok. Ortamımızdaki havayı temizlesin, ben de temizlediğine inanayım, toz kalmasın, bizi salya sümük bırakmasın yeter. (Belki yanlış bir ihtiyaç bu, lütfen bilgilerinizi esirgemeyin.)

Bütçeyide çok uçurmadan, 1000 TL, 1500 TL, 5000 TL vermeden gerek yukarıda verdiğim model gerekse sizlerin her türlü önerilerinize açığım.

Şimdiden teşekkürler.

• rds kullanıcısına yanıt
    Merhabalar,

Aslında eşiniz yere çökmüş durumda olan tozları ve halılarda oluşan toz akarlarını temizlemek için temizlik robotu istiyor.
    Ama sizin düşündüğünüz cihaz bir hava temizleme cihazı yani havada asılı halde olan parçacıkları ve mikroorganizmaları temizlemeyi sağlıyor.

Normal elektrik süpürgelerinin yerden emdikleri havayı filtreden geçirdikten sonra ortama vermesi gereği, eğer filtreleme yeterli değilse ortama havayla beraber paraçacık üflediği görülür. hatta bu temizlik robotu denen şeyi satanlar eve gelip normalde kullandığınız elektrik süpürgesinin arkasına ışık tutup aletin ne kadar çok parçacık üflediğini filan gösterirler.

Eğer amacınız yerdeki tozu vb. temizlemek ve ortama tekrar parçacık üflemesine engel olmaksa havayı sudan geçirerek çalışan elektrik süpürgeleri bu konuda başarılı diye biliyorum.

Eğer amacınız havayı temizlemekse o zaman evet HEPA filtreli bir hava temizleme cihazı işinizi görür.
    Ben vakti zamanında bu cihaza bakarken hava sirkülasyon gücünün zayıf olduğunu not almışım, eğer çok küçük bir odada kullanacaksanız işinizi görebilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: rds

Merhabalar arkadaşlar, hatta üstadlar demeliyim.

Öncelikle konu içindeki bilgi birikiminiz çok üst düzeyde, 2006 yılındaki mesajlarınız da dahi konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyenleri doyurmuşsunuz, helal olsun, ağzınıza sağlık, teşekkürler.

Kendi hikayeme geçecek olursam; evdeki tozları halıları vs. güzelce temizlemek için eşimin temizlik robotu isteği ile yola çıktık. Yaptığım araştırmalarda mevzuyu HEPA 13 veya HEPA 14 filtreli bir elektrik süpürgesine indirgedim ihtiyacımızı. Sonrasında ise tüm olayın (iyonizersiz-karbonsuz-elektrotekniksiz vb.) HEPA filtrede olduğunu düşünmeye başladım. Nihayetinde bu konuyu buldum ve gerek sizlerin bilgileri gerekse öğrendiklerim doğrultusunda HEPA filtreli sadece bir hava filtresi almanın veya bir şekilde HEPA filtreli bir hava devirdaim cihazının gerekli olduğuna kanaat getirdim.

Tabiki cüzdanımı da düşünerek şöyle bir alet buldum. (Mutlaka vakıfsınızdır.)

www.hepaonline.com
    Hava Temizleme Cihazları Hava Temizleyiciler
    http://www.hepaonline.com/hava-temizleme-cihazlari?product_id=78
    (Sanıyorum baz model)

Benim çıkış noktam oturma odamızdaki havayı biz varken veya yokken temizlemesi. Evde sigara içilmiyor, aman aman kötü kokularımız yok. Ortamımızdaki havayı temizlesin, ben de temizlediğine inanayım, toz kalmasın, bizi salya sümük bırakmasın yeter. (Belki yanlış bir ihtiyaç bu, lütfen bilgilerinizi esirgemeyin.)

Bütçeyide çok uçurmadan, 1000 TL, 1500 TL, 5000 TL vermeden gerek yukarıda verdiğim model gerekse sizlerin her türlü önerilerinize açığım.

Şimdiden teşekkürler.

Sağolun,

Bahsettiğiniz cihazı bir kaç ay önce bir başka arkadaşta sormuştu galiba. Bana göre fiyatı pahalı ama bundan dahada pahalı olan devamlı değiştirmek zorunda olacağınız filtre harcaması.

Satıcı herhalde konuyu bilmiyorki filtrenin 6 ay ile 1 yıl aralığında değişmesi gerektiğini yazmış. Bence bu alet iş yapsa o filtrenin en az ayda bir değişmesi gerekir.

HEPA filtreler için genel bir şey söyleyeyim. Yüzey alanı 1 metrekare olan bir hepa filtrenin dolduktan sonra tutabildiği bütün tozu toplasanız yarım çay bardağı etmez.
    Şöyle düşünün. Bu cihazı alıyorsunuz ve filtreyi 6 ayda bir değiştiriyorsunuz. Bu altı ayda bu odadan geçecek havanın en azından yüz binlerce metreküp hacminde olması gerektiği düşünülünce ve bu kadar havadaki bütün toz sadece yarım çay bardağı kadar yer tutuyorsa iki ihtimal var. Ya sizin ev süper extra tozsuz yada bu cihaz ancak bu kadar az iş yapıyor.
    Her iki durumdada bu cihaz olsada olur, olmasada. Elektrostatik veya kısaca iyonizerli cihazlarda bu dahada kötü. Benim ilk aldığım iyonizerli cihaz evde sigara içiliyor ve kedilerde varken haftada yarım gram kadar tozu ancak topluyordu, onun birkaç katınıda televizyon masa kitaplık ve (herhalde) bizim ciğerlerimize ince bir toz tabakası olarak yapıştırıyordu.

HEPA elektrik süpürgeleride biraz şüpheli. Bir iki post yukarıda yazdım. HEPA filtrelerde birim yüzeyden geçen hava debisi arttıkça filtrenin verimi düşer. Elektrik süpürgelerinde el kadar, minicik HEPA filtreden öyle bir debiyle hava basılıyorki bırakın mikron seviyesini, o hızdaki havayla o filtrelerden benim başım bile geçer, anlatabiliyormuyum ?

Benim süpürge tavsiyem sulu süpürgelerdir. bunlarında çıkışında HEPA oluyor ama olmasada olur.

Varolmayan bir cihazı aramak yerine evi havalandırmanın yollarını bulmaya çalışın derim.

• quote:

Merhabalar,

Yazılı bir ortamda karşılıklı sohbet edercesine yazınca sonuç böyle oluyor.
    Sizin mesajınızın ilk cümlesi "İngilizceniz var galiba." idi, ben ona "evet aynen" yazdım ve diğer konuya devam ettim :)

Değilse, sizin iyonizer cihazların bir işe yaramadığını düşündüğünüzü çok iyi biliyorum (önceki yazılarınızdan).
    Sizin bu konudaki geniş tecrübeniz karşısında büyük bir saygım var. Yazdığınız herşeyden bu konuda ne kadar çerçeveli bir bilgiye sahip olduğunuz belli, o yüzden ara ara sizden üstad diye bahsederim.

Benim iyonizer konusunda sizden fikir olarak ayrılmamı sağlayan faktör şudur;
    Önce HEPA filtreli bir cihaz arayışı ile başladım ben, fakat benim ihtiyaçlarımı benim şartlarıma uygun şekilde karşılayacak bir cihaz bulamadım.
    O yüzden kafamda soru işaretleri yaratmış olan iyonizer cihaz üzerine eğildim.
    Her yerde bahsedilen kaygıları not aldım, onların olmadığı cihazları buldum, yorumlar/raporlar vs vs okudum.
    Bana uygun birkaç cihaz çıktı, birini Türkiye'de hiç satan yoktu, onun üzerine gidemedim.
    Diğerinin vardı, Türkiye yetkili distribütörünü aradım, soru yağmuruna tuttum, verdikleri cevaplar mantıklı geldi.
    Bütçeme uymadı, açıkça söyledim, indirim yaptılar :)
    Üstüne dedim ki; ben bunu alıp evimde teknik ölçüm yaptıracağım, onun sonucu olumsuz çıkarsa geri getireceğim dedim.
    Evinizde zahmet etmeyin, ölçüm yapacak kişiyi getirin bizim ofiste cihazı çalıştırıp istediğiniz ölçümü yapın dediler.
    Sattığımız cihazın devlet laboratuvarlarından alınmış raporları var, ve hatta üstüne biz bahsettiğiniz ölçümleri kendimiz de yaptık dediler.
    Güvenmedim, yok ben evde yapacam dedim :)
    Sonuç itibari ile yaptık ölçümleri, sonuç olumlu çıktı, ki zaten zamanla çocuklarda da etkisini gördük rahatladık.
    O yüzden benim "iyonizer cihazların hepsi hiçbir işe yaramaz" demem mümkün değil çünkü gözümün önünde işe yaradığını gördüm. Belki de tesadüfen işe yarayan bir cihaz vardı, ben onu buldum.
    Aslında bunu şunun için anlattım. Benim evimde kullandığım cihazın Amerika'da hatırı sayılır bir laboratuvarda yapılmış kıyaslamalı test sonuçları var. Benim cihaz için "neredeyse hiç çalışmıyorla aynı seviyede, hiçbir temizlik etkisi yok" deniyor :)

Araştırma yaparken erişilen kaynaklarda o kadar çok tutarsızlık gördüm ki, gülermisiniz ağlarmısınız..

İyonizerin durağan havada temizlik etkisinin filtereleme sistemine göre olan başarısının kaynağını sizin için bulmaya çalışacağım.
    Takdir edersiniz ki, ben araştırmamı yaparken çocukların rahatsızlığını giderme hedefine kilitlendiğim için eriştiğim kaynakların listesini tutmadım.. okudum geçtim.
    Ama yanlış hatırlamıyorsam bilimsel makalelerde okumuştum ben onu. Aşağıdaki adres google'un bilimsel makalelerde arama yapmanızı sağlayan alt ürünüdür. konferans, dergi, kitap, patent ne varsa içinde arar getirir.
    https://scholar.google.com/

Şimdi bu mesajı yolladıktan sonra tekrar arama yapıp ilgili makaleleri bulmaya çalışacağım, bulduğum anda burada paylaşırım.

Selamlar..

Hocam sağolun,

Benim kimseye üstad olacak halim yok, yazdığım diğer konulara bir bakın bazen ne kadar saçmaladığımı görürsünüz.

Evet yazıyla konuşmak zor oluyor bunu bende hissediyorum.

Ben tüccar satıcıları, marka ne olursa olsun, bilgi ve referans kaynağı olarak almaktan çoktan vazgeçtim. En iyi halde konu hakkında cahiller. Dünya markası filan diye düşünmeyin. Bu dünya markaları bu cihazları özellikle asya ülkelerine satarlar fakat aynı markaların amerika ve avrupa sitelerinde bu cihazları göremezsiniz.

• quote:

Tabiki de scholar'da aramaya başladığım anda takıldım..
    Normalde bilimsel makalelerin sadece öz'ü ücretsiz görülebiliyor, makalenin kendine erişim için para ödemeniz gerekiyor ya da bir üniversite network'unden bağlı olmanız gerekiyor.
    Ben o zamanlar akademisyen arkadaşımın bilgileri ile üniversite networkune vpn yapıp, onun üzerinden gitmiştim..
    şimdi hiçbir makalenin içeriğini göremiyorum.

cengizumur bey eğer sizin de bir üniversite networkunden bağlanma şansınız varsa, scholar'a "ioniser vs hepa" yazın, çıkan makalelerde olmalı diye tahmin ediyorum.
    kusura bakmayın..
    Selamlar..

Hava temizleme konusunda ulaşamadığım araştırma henüz pek olmadı. Bahsettiğiniz kaynaklardaki "paper"ların "abstract" yani özet ve sonuç bölümleri hep halka açık oluyor. Bu özetler zaten yeteri kadar bilgi taşıyor. Bu özetlere bakarak araştırmanın tamamını almak isterseniz kredi kartı ile yaklaşık 20-30 dolar gibi bir fiyata elsevier.com gibi yerlerden alabilirsiniz. Ben şimdiye kadar buna ihtiyaç duymadım.

İlgilendiğiniz bir paper varsa bulmaya çalışırım.

• Merhabalar,

Öncelikle cengizumur ve ikizbabasi'na teşekkür ederim, okuyan herkes adına.
    özellikler cengizumur 2007 yılından beri takip etmiş sürekli, bu sayede güncellenmiş yeni bilgiler eklenmiş konuya.
    ikizbabası da sonradan gelip hem araştırmalarını paylaşmış hem de farklı bakış açılarıyla da değerlendirilmesini sağlamış.
    Vallahi biraz toparlasanız sağlam bir makale olur bu başlığın altı :)
    Bunca araştırmalarınız ve paylaşımlarınız için tekrar teşekkürler.

Benim durumumu anlatacak olursam,
    Yaşım ve çalışma saatlerim gereği evi çok sık temizleme fırsatı bulamıyorum.
    Hepa filtreli bir elektrik süpürgesi aldım, fena değil diyebilirim. Ama asıl sıkıntı zaten süpürgenin cinsinden çok kullanılma sıklığının az olması :)
    Bir de üstüne üstlük evde kedilerimiz var.
    Bunun için temizlik miktarını bir miktar arttırayım, en azından kabasını almış olayım diye bilinen bir markanın akıllı süpürgesini (hombot) aldım, akşamları 1-2 saat etrafta kendi kendine dolaşıp tüylerin ve tozların kabasını alıyor.
    Dışarıdaki hava da çok temiz olmamasına rağmen her gün olabildiğince havalandırmaya çalışıyorum (yaklaşık 2-3 saat). tabi evde durma sürem de düşük. Sigara vs de ancak gelen misafir kullanıyorsa içiliyor, çok nadiren.
    Evde halı, vb toz toplayıcı ekstra bir şey olmamasına rağmen koltuk ve yatak bile aşırı toz ve mite yuvası haline gelmiş durumda (kediler sağ olsun)

Burada öğrendiğim bir çok konuyu bir araya getirirsem;

1-İyonizer tip hava temizleme cihazı varsa iyonizer özelliği evde yokken açılmalı ve eve gelince de ev havalandırılmalı ve oluşan ozonun seyreltilmesi sağlanmalı.
    Bu kadar sakıncalı bir durum varsa kedilerimiz de evdeyken onlara bile bile bunu yapmak istemem açıkçası o yüzden vazgeçtim, veya iyon ihtiyacını ölçüp buna göre çalışan bir makine var ise onu düşünebilirim.
    Sanırım 1.000 - 2.000 liranın altında böyle bir şey bulmamız imkansız.
    Bir tek York marka kafama yattı gibi, bir çok farklı tip filtreleme temizleme şekli koymuşlar makineye. iyonizer dışında zararlı olacak bir şey de yok sanırım. iyonizer özelliği de kapalı tutulabilir. bu cihaz forumda çok eskiden konuşulmuştu, tekrar konuyu alevlendirmeyip o sayfaları biraz daha kurcalayacağım.
    maliyet: yaklaşık 750 TL + senelik 400-500 TL civarı sanırım tahmini (markanın filtresi nispeten pahalıdır sanırım)

2-Sanayide veya toptan satılan bir yerden Hepa filtre alıp sıradan bir fana takarak havada uçuşan tozların, partiküllerin temizlenmesini sağlayabilirim. Fakat evde kedi olduğu için bu filtre olduğundan çok daha hızlı değiştirmek gerekecek ve maliyetli olacaktır sanırım. Emin değilim, yardımcı olursanız sevinirim. Bir de bu mantıklı bir yol ise fanın önüne mi arkasına mı takmam daha mantıklı filtreyi? bu konuda kafa karıştırabilir. Sanırım akışın düşük olduğu taraf arkası olacaktır.
    Bu opsiyonda aynı zamanda klima markasının kullanmasından bağımsız olarak klimanın alış ünitesine de hepa filtre monte edebileceğim bir düzenek yapabilirim. Böylece eve giren hava biraz daha filtrelenmiş girmiş olur.
    Maliyet: yaklaşık 200 TL + senelik 300 TL civarı sanırım (klima ve fanlar için filtre)

3-Sulu hava temizleme sistemi kullanıp her akşam suyunu değiştirerek 3-4 günde bir tamamen yıkayarak kullanabilirim.
    Bana en mantıklısı bu gibi geliyor. Havayı nemlendirme gibi bir ihtiyacımız olduğundan değil, temizlemesi kolay, maliyetsiz ve etkin olduğunu anladım, okuduğum kadarıyla.
    Hepa filtre alıp 3-4 ay kullanıp dolmuş, işe yaramaz hale gelmiş olma riskine gireceğime, sulu sistemi her gün değiştirmem yine daha etkin olacaktır sanırım.
    Yazın zaten evde klima çalıştırdığımızda evin havasını kurutuyor, bu cihaz onu dengelemiş olur bir nebze (hiç yoktan iyidir), yeterli olmazsa ayrıca buhar üreten ufak bir ek cihaz alınabilir de.
    Maliyet: yaklaşık 500 TL + senelik 100 TL (sadece klima için filtre)

bu 3 opsiyon arasında kaldım açıkçası.
    hem benim durumum için, hem de genel anlamda tavsiyelerinizi yazabilir misiniz?
    çok konu tartışılıp çok konuya cevap verilmiş, aklıma geldiğince mantıklı opsiyonlarla bir özet çıkarmış da olayım istedim.
    umarım eksiğim / hatam olmamıştır.

@cengizumur, @ikizbabasi ve yardımcı olabilecek diğer arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

• En sağlıklısı imkan varsa aç camı havalandır arkadaş, taze havadan daha temiz ne olabilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ikizbabasi İ kullanıcısına yanıt
    merhaba acaba sizin kullandığınız iyonizerli hava temizleme cihazının markası nedir. Ben light air diye bir markaya bakıyorum ozon yaymadığını söylüyorlar bu marka ile ilgili bir bilgini de var mıdır.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1 - Gece uyurken ağzım çok aşırı kuruyor. Evimiz kaloriferli ve çok sıcak oluyor. Yatak odasına soğuk buhar ufleyen hava nemlendirici cihaz alsam çözüm olabilir mi?

2 - Çalışan aile olduğumuzdan ev temizliğine gereken ozeni gosteremediğimiz için evimiz biraz fazlaca toz oluyor. Bu tozlanma sıkıntısından Daikin MC70L Hava Temizleme Cihazıyla kurtulabilirmiyiz?

Yardımlarınız için teşekkür ederim.

• quote:

Orijinalden alıntı: warbringerrr

Merhabalar,

Öncelikle cengizumur ve ikizbabasi'na teşekkür ederim, okuyan herkes adına.
    özellikler cengizumur 2007 yılından beri takip etmiş sürekli, bu sayede güncellenmiş yeni bilgiler eklenmiş konuya.
    ikizbabası da sonradan gelip hem araştırmalarını paylaşmış hem de farklı bakış açılarıyla da değerlendirilmesini sağlamış.
    Vallahi biraz toparlasanız sağlam bir makale olur bu başlığın altı :)
    Bunca araştırmalarınız ve paylaşımlarınız için tekrar teşekkürler.

Benim durumumu anlatacak olursam,
    Yaşım ve çalışma saatlerim gereği evi çok sık temizleme fırsatı bulamıyorum.
    Hepa filtreli bir elektrik süpürgesi aldım, fena değil diyebilirim. Ama asıl sıkıntı zaten süpürgenin cinsinden çok kullanılma sıklığının az olması :)
    Bir de üstüne üstlük evde kedilerimiz var.
    Bunun için temizlik miktarını bir miktar arttırayım, en azından kabasını almış olayım diye bilinen bir markanın akıllı süpürgesini (hombot) aldım, akşamları 1-2 saat etrafta kendi kendine dolaşıp tüylerin ve tozların kabasını alıyor.
    Dışarıdaki hava da çok temiz olmamasına rağmen her gün olabildiğince havalandırmaya çalışıyorum (yaklaşık 2-3 saat). tabi evde durma sürem de düşük. Sigara vs de ancak gelen misafir kullanıyorsa içiliyor, çok nadiren.
    Evde halı, vb toz toplayıcı ekstra bir şey olmamasına rağmen koltuk ve yatak bile aşırı toz ve mite yuvası haline gelmiş durumda (kediler sağ olsun)

Burada öğrendiğim bir çok konuyu bir araya getirirsem;

1-İyonizer tip hava temizleme cihazı varsa iyonizer özelliği evde yokken açılmalı ve eve gelince de ev havalandırılmalı ve oluşan ozonun seyreltilmesi sağlanmalı.
    Bu kadar sakıncalı bir durum varsa kedilerimiz de evdeyken onlara bile bile bunu yapmak istemem açıkçası o yüzden vazgeçtim, veya iyon ihtiyacını ölçüp buna göre çalışan bir makine var ise onu düşünebilirim.
    Sanırım 1.000 - 2.000 liranın altında böyle bir şey bulmamız imkansız.
    Bir tek York marka kafama yattı gibi, bir çok farklı tip filtreleme temizleme şekli koymuşlar makineye. iyonizer dışında zararlı olacak bir şey de yok sanırım. iyonizer özelliği de kapalı tutulabilir. bu cihaz forumda çok eskiden konuşulmuştu, tekrar konuyu alevlendirmeyip o sayfaları biraz daha kurcalayacağım.
    maliyet: yaklaşık 750 TL + senelik 400-500 TL civarı sanırım tahmini (markanın filtresi nispeten pahalıdır sanırım)

2-Sanayide veya toptan satılan bir yerden Hepa filtre alıp sıradan bir fana takarak havada uçuşan tozların, partiküllerin temizlenmesini sağlayabilirim. Fakat evde kedi olduğu için bu filtre olduğundan çok daha hızlı değiştirmek gerekecek ve maliyetli olacaktır sanırım. Emin değilim, yardımcı olursanız sevinirim. Bir de bu mantıklı bir yol ise fanın önüne mi arkasına mı takmam daha mantıklı filtreyi? bu konuda kafa karıştırabilir. Sanırım akışın düşük olduğu taraf arkası olacaktır.
    Bu opsiyonda aynı zamanda klima markasının kullanmasından bağımsız olarak klimanın alış ünitesine de hepa filtre monte edebileceğim bir düzenek yapabilirim. Böylece eve giren hava biraz daha filtrelenmiş girmiş olur.
    Maliyet: yaklaşık 200 TL + senelik 300 TL civarı sanırım (klima ve fanlar için filtre)

3-Sulu hava temizleme sistemi kullanıp her akşam suyunu değiştirerek 3-4 günde bir tamamen yıkayarak kullanabilirim.
    Bana en mantıklısı bu gibi geliyor. Havayı nemlendirme gibi bir ihtiyacımız olduğundan değil, temizlemesi kolay, maliyetsiz ve etkin olduğunu anladım, okuduğum kadarıyla.
    Hepa filtre alıp 3-4 ay kullanıp dolmuş, işe yaramaz hale gelmiş olma riskine gireceğime, sulu sistemi her gün değiştirmem yine daha etkin olacaktır sanırım.
    Yazın zaten evde klima çalıştırdığımızda evin havasını kurutuyor, bu cihaz onu dengelemiş olur bir nebze (hiç yoktan iyidir), yeterli olmazsa ayrıca buhar üreten ufak bir ek cihaz alınabilir de.
    Maliyet: yaklaşık 500 TL + senelik 100 TL (sadece klima için filtre)

bu 3 opsiyon arasında kaldım açıkçası.
    hem benim durumum için, hem de genel anlamda tavsiyelerinizi yazabilir misiniz?
    çok konu tartışılıp çok konuya cevap verilmiş, aklıma geldiğince mantıklı opsiyonlarla bir özet çıkarmış da olayım istedim.
    umarım eksiğim / hatam olmamıştır.

@cengizumur, @ikizbabasi ve yardımcı olabilecek diğer arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

Teveccühünüz için teşekkür eder, geç cevap için özür dilerim.

Oldukça detaylı ve bilinçli yazmışşınız. Size kesin bir çözüm sunamam fakat benzer şeyler yaşadığımız için bir iki şey söyleyebilirim.

Benim kedilerden birinin teritorial sebeplerden dolayı bazen kanepenin ortasına işeme adeti vardı. Kedilerin koltuklarla ilişkisi ile şöyle bir çözüm bulmuştum;

Yaklaşık 15 yıldır IKEA'nın kılıfları tamamen çıkarılıp makinada yıkanabilir koltuklarını kullanıyoruz. Şimdi ikinci takımı ve bilmem kaçıncı kılıf setini kullanıyoruz.

Koltukların yastıklarının kılıflarını takmadan önce yastıkları uygun boyda plastik çöp torbalarına sokup su, sidik ve bonus olarak mite geçirmez hale getirdim sonra kumaş kılıfları taktım. Kumaş kılıfları takarken çöp torbaları kayıyor, torbaların ağzını bantla güzelce paket haline getirirseniz kayma olmuyor.

Ayrıca kedilerin koltuğun kolçak kısmını tırmalamayı sevdiğini görmüşünüzdür. Bunun çözümünü, stratejik noktalara bir kaç parça çift taraflı bant yapıştırarak bulmuştum. Kediler yapışkan bir şeye dokununca elektrik çarpmış gibi oluyorlar.

Bu kılıfı değişen koltuklar hijyen için çok önemli. Ben o zaman, türkiyede IKEA yokken ilk koltukları amerikadan gemiyle getirmiştim. Yanlış anlamayın zenginim demiyorum, parasını böyle harcayan adam zaten zengin olamaz. Demek istediğim, IKEA kalitesizdir diye bir algı oluştu. Ben buna katılmıyorum. Bu kılıfları çıkarılıp yıkanabilen koltuklar çok işe yarar şeyler. Eskiden kedilerle hayatı kolaylaştırıyordu şimdi çocuk sahibi olduktan sonra, çocuklar ellerinde birşeyle koltuklara yaklaştı diye korkmuyorum. Kirlendikçe yıkanabilen koltuklarla daha temiz yaşıyoruz.

Yatak yorgan için bulduğum benzer çözümü 14 şubat 2015 tarihli, yyusa nickli arkadaşa yazdığım cevapta detaylandırmıştım oraya bakabilirsiniz.

Astımı olanlar, hava temizleyici arayanlar böyle şeylere dikkat edebilir.

Şöyle yazmışşınız;

Ben eskiden böyle bir tavsiyede bulunmuştum. Eğer ona istinaden yazıyorsanız yanılmışım, onu düzelteyim;

http://www.arb.ca.gov/research/indoor/cr-05-2005.pdf

Yukarıda, amerikan devlet kurumu kaynaklı web sitesinde, iyonizerli hava temizleme cihazlarıyla ilgili bir uyarı yazısı var. Bu yazının ikinci sayfasının sağ üst köşesinde şunu yazmışlar;

While ozone dissipates indoors, it can
    create other pollutants in the process.
    Research suggests that ozone reacts with
    the terpenes in lemon- and pine-scented
    cleaning products and air fresheners,
    creating formaldehyde—a carcinogen—
    and other irritants. Those byproducts can
    be absorbed by beds and carpets, and be
    released over an extended time frame.
    Research has also found that ozone
    reacts with terpenes to create additional
    ultrafine particles, which are hard to
    filter and can go deep into lungs.

Hepsini tercüme etmeyeyim, kısaca "ozonun, havadaki başka maddelerle girdiği reaksiyon sonucu ortaya çıkan yeni zaralı maddeler ozondan sonra uzun zaman ortamda, halıda, yatakta kalıyor ve zamana yayılı olarak havaya karışıp zarar vermeye, havayı kirletmeye devam ediyor" diyorlar.

Dolayısıyla benim eskiden dediğim, iyonizer odada insan yokken çalıştırılabilir tezimde yanlış oluyor. Ozon, iyon üreten cihazlar kapatıldıktan sonra bile zararlı olmaya devam edebiliyormuş.

Bahsettiğiniz york marka cihaz benim yaklaşık 8-9 yıl önce aldığım uydu marka cihazın farklı isim ve plastikle kutulanmış şekline benziyor. o cihaz hakkındaki yorumumu okuyun. Bu cihazı alıp iyonizerini, ozonunu kapattıktan sonra UV lamba gene ozon üretmeye devam edecek. hadi oda kapansın geriye kalan düdük kadar HEPA filtre ne temizleyecek ?

2. sorunuzla ilgili olarak, hepa filtre fanın ve motorun önüne takılmaklıki fan ve motor fltrelenmiş havada çalışıp temiz kalsınlar.

3.Sulu sistemi bütün gün çalıştıracağınıza sulu bir elektrik süpürgesini 1 dakikalığına odanın stratejik yerlerine tutun eminim daha çok iş yapar. Ayrıca böyle bir sistemin ortama ekleyeceği nem bence özellikle yazın ciddi boğucu etki yaratır. Klimanın yükünü arttırır. Klimanın yazın havadaki nemi azaltması iyidir. Normal insan ve hava trafiği olan bir odada klimanın aşırı kuruluk yaratması beklenmez.Ayrıca piyasada böyle sulu cihazda pek yok.

Sonuç olarak bana sorarsanız ben en iyi sonucu iyi bir süpürge ile sık süpürerek ve odayı yeterince havalandırarak aldım.

Kolay gelsin.

• 1 - Gece uyurken ağzım çok aşırı kuruyor. Evimiz kaloriferli ve çok sıcak oluyor. Yatak odasına soğuk buhar ufleyen hava nemlendirici cihaz alsam çözüm olabilir mi? 

2 - Çalışan aile olduğumuzdan ev temizliğine gereken ozeni gosteremediğimiz için evimiz biraz fazlaca toz oluyor. Bu tozlanma sıkıntısından Daikin MC70L Hava Temizleme Cihazıyla kurtulabilirmiyiz? 

ACİL YARDIMA İHTİYACIM VAR ARKADAŞLAR

• quote:

Orijinalden alıntı: Dilocrom

1 - Gece uyurken ağzım çok aşırı kuruyor. Evimiz kaloriferli ve çok sıcak oluyor. Yatak odasına soğuk buhar ufleyen hava nemlendirici cihaz alsam çözüm olabilir mi? 

1.Bir nem ölçer ve nemlendirici kullanabilirsiniz.

2.Diğer iyonizer ve elektrostatik temizleyicilerin doğurduğu sakıncaların Daikin'in bu modeli içinde geçerli olmaması için bir sebep göremiyorum. Fiyatta çok pahalı. Yıllardır bilinen teknolojilere neden "flash streamer" filan gibi yeni isimler uydurmayı seçmişler anlayamadım. Daikin'in "Plasma ioniser" dediğini "plasma" kelimesine bakarak yorumlarsam bunun doğrudan bir ozon üretici mekanizma olduğunu söyleyebilirim. Bu yorumları sadece daikin'in avrupa sitesindeki cihazın özelliklerine bakarak yapıyorum.

Birde bu cihazı daikin'in amerika sitesinde göremedim, acaba benimmi gözümden kaçtı yoksa bu cihazı amerikada sat(a)mıyorlarmı ?

• quote:

Orijinalden alıntı: cengizumur

quote:

Orijinalden alıntı: Dilocrom

1 - Gece uyurken ağzım çok aşırı kuruyor. Evimiz kaloriferli ve çok sıcak oluyor. Yatak odasına soğuk buhar ufleyen hava nemlendirici cihaz alsam çözüm olabilir mi? 

1.Bir nem ölçer ve nemlendirici kullanabilirsiniz.

2.Diğer iyonizer ve elektrostatik temizleyicilerin doğurduğu sakıncaların Daikin'in bu modeli içinde geçerli olmaması için bir sebep göremiyorum. Fiyatta çok pahalı. Yıllardır bilinen teknolojilere neden "flash streamer" filan gibi yeni isimler uydurmayı seçmişler anlayamadım. Daikin'in "Plasma ioniser" dediğini "plasma" kelimesine bakarak yorumlarsam bunun doğrudan bir ozon üretici mekanizma olduğunu söyleyebilirim. Bu yorumları sadece daikin'in avrupa sitesindeki cihazın özelliklerine bakarak yapıyorum.

Birde bu cihazı daikin'in amerika sitesinde göremedim, acaba benimmi gözümden kaçtı yoksa bu cihazı amerikada sat(a)mıyorlarmı ?

1 - Cihaz tavsiyeniz olabilir mi? Beurer Ultrasonik LB 88 Hava Nemlendirme Cihazı uygun mudur? Bu cihazın gece uyku zamanında çalıştırılmasında zararı olabilir mi? İdeal nem oranı nasıl olmalıdır?

2 - Zararlarını bilemiyorum ama o zaman bu tür cihazları hiç düşünmüyoruz. En doğrusu evdeki Dyson süpürge ile haftalık süpürmeye fazlaca zaman ayıracağız.

İLGİNİZE TEŞEKKÜR EDERİM.

• 
Sayfa: önceki 3334353637
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.