Şimdi Ara

Hasan Sabbah Nizamülmülk Ömer Hayyam kitap önerisi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.017
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Semerkandı okudum ve özellikle Hasan Sabbah'ın ve diğerlerinin hayatını kurgu olmayan bir kitapta vs okumak istiyorum. Hasan sabbah için alamut kalesi var onu da okucam ama o da kurgu kurgu olmayan tarihi bir kitap varmı bildiğiniz?



  • Bernard Lewis - Haşhaşişer

    En ucuz D&R’da var. %65 indirime girmiş 9 TL’ye düşmüş.
  • Başlığa ithafen Harold Lamb'ın Hayyam adlı kitabı var. Şahsen okuyan tanıdıklarımdan duyduğuma göre iyi olduğu söyleniyor. Okumadığım için yorum yapamamakla beraber incelemenizi tavsiye edebilirim sadece. Eğer Hayyam'la devam ederseniz "Rubailerini" de bir okuyun. Hem melodik hemde anlamsal olarak kusursuza yakın diyebilirim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Herattaa -- 13 Ocak 2020; 1:17:23 >
  • Leingrad kullanıcısına yanıt
    Sağolun Alamut rubailer siyasetnameyi okumayı kafaya koymuştum önerdiğiniz diğer kitaplarıda yazdım bir kenara.
  • umutcicen U kullanıcısına yanıt
    Alamut hakkında çoğu kitabı okumuşumdur, Bernard Levis'in kitabı tarihi gerçeklere dayanıyor.
  • umutcicen U kullanıcısına yanıt
    Hatta daha iyi bir kaynak sunayım;

    https://www.youtube.com/watch?v=LISMC9lXBuc&feature=youtu.be

    Youtube çöplüğündeki en iyi kanal, belgesel kanalı. Geçen hafta bu konu hakkında belgesel yayımlamış.
    Bernard Lewis, ünlü tarihçiler İbnül Esir, Cüveyni. Ve çoğu İran, Selçuklu tarihi belgelerinden alıntılarla hazırlamış bu belgeseli.

    Neredeyse lise yıllarımdan bu yana İsmaili bozguncuları hakkında araştırmalar yapan beni fazlasıyla tatmin etti.
  • GlaDiAaToR kullanıcısına yanıt
    Hocam geçenlerde karşıma çıktı bu kalitesiz bir kanal sanıyodum ben onu videoları komplo teorileri hani şu kertenkelelerle ilgili falan sanarak bakmadım. şimdi bakabilirim önyargılıymışım meğer.
  • GlaDiAaToR kullanıcısına yanıt
    Bu konular üzerine bilgi sahibi birini bulmuşken bir soru sormak istiyorum:

    Bu adamların bozgunculuk vs. yapmasıyla mezheplerinin bir alakası var mı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turkab -- 20 Ocak 2020; 20:55:58 >
  • turkab kullanıcısına yanıt
    Tabi ki var, onlarda imam ne derse ona mutlak itaat dinin aslındadır. Akıl ve vahyi ancak imam kavrayıp aktarır. İmamın yaşının hiçbir önemi yoktur, velev ki çocuk bile olsa. İmam Allah tarafından seçilmiş, gönderilmiştir. Onlardaki imamet anlayışı peygamberlik gibidir, sonra gelen imam öncekinin emirlerini nehy edebilir, kaldırabilir. Alamutun 3. İmamı Muhammed'in oğlu Hasan imam olduğunda şeriatı kaldırmıştır ve o günü bayram ilan etmiştir. Ondan sonra gelen İmam şeriatı tekrardan geri getirmiştir vs.
    Onlar Kuran ve sünnet ile ilgilenmezler, İmamları ne derse onu yaparlar bunun ile Allaha itaat ettiklerini düşünürler. İsmaililer moğollar tarafından köşeye sıkıştırıldığında o zamanki imam Rükneddin teslim oldu ve diğer kalelerede haber gönderip onların da teslim olmalarını sağladı.Son derece takiyyecidirler, yalan söylemeyi caiz görürler, gerekirse anne ve kız kardeşlerini de kullanmakta bir beis görmezler. Alamut kütüphanesi yakıldığı için oradaki tüm bilgi hazinesi elimizden kayboldu. Öyke bir kütüphane ki içinde kopyası olmayan kitaplar vardı. Bu kütüphaneden istifade eden çok meşhur bir bilim adamı da vardı, ki çoğu bilgisini oradan elde ettiği söylenir, bu kişi Tusidir.
  • GlaDiAaToR kullanıcısına yanıt
    Peki bu imamlar belirli bir soydan mı geliyor?
    Şuan yaşayan bir imam var mı?
  • turkab kullanıcısına yanıt
    Şuanki İrandakiler 12 imamcı, İsmaililer ise yedi imamcıdırlar, Cafer es sadık'ın 2 oğlundan ismail'in imam olduğunu söylerler.

    12 imamcılar 7. İmamın Cafer es sadık'ın diğer oğlu Musa olduğunu söylerler. Musa el kazım'ın silsilesi 12 ye kadar gelir, 12. İmam kaybolur. Onun kurtarıcı Mehdi olarak döneceğini söylerler.

    İsmailden devam edelim onun ölümünden sonra oğlu Muhammed el Mektum imam olarak kabul edilir. Ondan sonra imam gelip gelmediği meçhuldür. İsmaililer yer altına çekilir. Hicri 296/908'e kadar imam geldiği meçhuldür, ismaililer geldiğini söylerler ama gören yoktur.

    Sonra kuzey afrikafa Abdullah el mehdi çıkar. İmamların soyundan olduğunu iddia eder. Onun yaydığı dalgadan çok sonra Fatimi devleti kurulur. Hasan sabbah burada devreye giriyor. Fatimi halifesi el Mustansır öldüğünde iki oğlu vardı. Musa ve Nizar. Hasan sabbah Nizar'ı imam olarak kabul eder. Nizar, Vezir ve Musa tarafından hapsedilir ve orada ölür. Hasan Sabbah ve yoldaşları Sabbah'ın ilan ettiği yeni aydınlanmış yola girerler sonra imamet saltanata dönüşür. Alamutun yıkılmasından çok sonra 1811 de Şah Halilullah diye bir ismaili imamı İranın ufak bir köyünde görülür.

    İsmaililer Muhammed b. İsmâil el-Mektûm’un kaybolduğu, yakında döneceği ve dünyaya hâkim olacağını telkin ederek imamın yokluğunda hareketin liderleri kendilerini hüccet olarak takdim etmişlerdir. Gizli İmam el-Mektumdur. Hasan Sabbah onun geleceğini müjdelemiştir. Ondan sonra gelen ve önceki mesajımda bahsettiğim şeriatı kaldıran Hasan Alâ kendisini Sabbah'ın müjdeledi mehdi olarak lanse etmiş sonra öldürülmüştür.

    Dostum anlayacağın Nizari İsmaililerin hiçbir sözü güvenilir değildir. Bunlar onların kendilerince avundukları şeyler. Son sorun yeni imam var mı? 1811 de Şah Halilullah'ı ziyarete gelen diğer Nizariler Halilullah'ın oradaki insanlar tarafından öldürülmesinden sonra. Yeni imam Hasan Ali Şah oldu. İran hükümdarının kızı ile evlendikten sonra Ağa Han ünvanını aldı. Bu aile şuanda çok zengindir. IV. Ağa han diğer ismiyle Kerim el-Hüseyin Şah şuanki imamlarıdır. İşviçre'dedir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GlaDiAaToR -- 21 Ocak 2020; 0:36:42 >
  • GlaDiAaToR kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkürler
  • GlaDiAaToR kullanıcısına yanıt
    Doğu Kaynaklarından Haşhaşilerin Esrarlı Tarihi
    Hocam bu kitabı okudunuzmu alıyımmı ?
  • umutcicen U kullanıcısına yanıt
    Maalesef okumadım hocam, ama sizin için inceledim. Yazarı tarihçi bir şahsiyet. Arapça, Farsça ve Osmanlıca kelimeler kitapta fazlasıyla mevcutmuş.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: GlaDiAaToR

    Maalesef okumadım hocam, ama sizin için inceledim. Yazarı tarihçi bir şahsiyet. Arapça, Farsça ve Osmanlıca kelimeler kitapta fazlasıyla mevcutmuş.
    eyvallah hocam saolun. Ben bernard lewisle başlangıcı yapıyım gerisini de tarih yada roman sırayla giderim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.